Primena HACCP standarda

Od 1. januara proizvođači hrane životinjskog porekla i distributivni centri moraju da primenjuju HACCP standard koji garantuje bezbednost i kvalitet proizvoda.

Izvor: B92

Subota, 10.01.2009.

16:35

Default images

Primena ovih standarda obavezna je za sve proizvođače koji žele svoju robu da plasiraju na tržište Evropske unije. HACCP standard (Hazard Analysis and Critical Control Points) od 1. januara moraju da primenjuju klanice, mesne industrije, mlekare i distributivni centri.

Primena ovog standarda jedan je od koraka na putu ka tržištu Evropske unije. "Da bi uopšte opstali na tom tržištu i da bi i dalje bili konkurentni, Srbija mora da implementira sisteme kontrole koji će garantovati da je hrana koja dolazi iz Srbije isključivo i apsolutno zdravstveno ispravna i da je odgovarajućeg kvaliteta", kaže Branislav Raketić, savetnik za bezbednost i kvalitet hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

Uprkos tome što zakon ne obavezuje trgovinske lance da u svojoj ponudi drže proizvode samo onih proizvođača koji zadovoljavaju standarde, u mnogim prodavnicama već duže vreme potrošači mogu kupiti samo one proizvode koji imaju zadovoljen HACCP standard.

"Faktički od 1. januara se u našem trgovačkom lancu ništa nije promenilo. U skladu sa onim postulatom kako mi poslujemo od 2007. godine, trudili smo se unazad ove dve godine da i naši dobavljači na taj način posluju", rekla je predstavnica rukovodstva za kvalitet Delta Maksi grupe Sanja Jevđenijević.

"Samim tim ovo je samo jedna zakonska regulativa koja možda neke, koji do sada nisu radili na taj način, primorava da se ponašaju drugačije", dodala je ona.

I ostali veliki trgovinski lanci u Srbiji počeli su da primenjuju HACCP standard. Tržište Evropske unije obavezuje na poštovanje ovih standarda, pa se na policama ostalih velikih trgovinskih lanaca mogu naći samo proizvodi koji zadovoljavaju taj standard.

"Ono što je bitno za svakoga ko želi da stavi svoj proizvod na tržište Evropske unije to je da poštuje kupca koji u velikom broju slučajeva jeste trgovinski lanac, onaj ko stavlja njegove proizvod na svoje gondole, a ti kupci, dakle veliki trgovinski lanci, u tim međusobnim odnosima sa isporučiocima proizvoda za svoje objekte taj zahtev ističu kao obavezujući", rekla je Slavica Popović iz Centra za kvalitet pri Privrednoj komori Srbije.

Obavezna primena HACCP standarda za sada se odnosi samo na proizvode životinjskog porekla, a nacrt Predloga zakona o bezbednosti namirnica koji bi poštovanje standarda trebalo da proširi na sve prehrambene proizvode nalazi se u skupštinskoj proceduri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: