Tirk: Štitimo nacionalni interes

Predsednik Slovenije Danilo Tirk podržao je odluku slovenačke vlade da zaustavi pregovore o pristupanju Hrvatske EU, jer se time štite nacionalni interesi.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 18.12.2008.

02:04

Default images

Tirk kaže da je sada došlo vreme da se promisli i novom, svežem početku odnosa između Slovenije i Hrvatske, rekavši i da se nada da slovenačka odluka neće pogoršati odnose među državama.

Tirk smatra i da slovenačka odluka, da ne podrži otvaranje novih 11 poglavlja hrvatskih pregovora sa EU, sve dok Hrvatska ne povuče iz postojećih materijala dokumente čiji sadržaj Slovenija smatra prejudiciranjem otvorenih graničnih pitanja, ne znači posebno zaustavljanje Hrvatske na njenom putu ka EU.

Odgovarajući na izjavu hrvatskog premijera, Ive Sanadera da Hrvatska neće trgovati svojom teritorijom, slovenački predsednik je rekao da je ta izjava, ali i druge jučerašnje izjave, "izjava jučerašnjeg trenutka koji je emotivno bio jako intenzivan", dodavši i da sam smatra da u ovom problemu ne treba postavljati rokove, već uzeti na raspolaganje nekoliko meseci vremena, koje treba pametno iskoristiti.

Istovremeno je slovenačku odluku, na susretu ambasadora pri EU, objasnio na evropskom nivou i slovenački ambasador Igor Senčar.

Kako saznaju slovenački mediji, iz diplomatskih krugova, Senčar je naglasio da Slovenija želi jasnu međunoarodnu pravnu garanciju, od koje ne može da odstupi, jer se radi o vitalnim slovenačkim interesima.

Francusko predsedništvo EU je, kako izveštavaju slovenački mediji, na današnjem susretu, objasnilo svoja zalaganja za rešavanje slovenačko-hrvatskog problema, smatrajući da je njihov predlog bio dovoljno čvrsta garancija, ali da se Slovenija ne slaže sa time, jer predlog ne sadrži dovoljno jasnu pravnu obavezu za Hrvatske.

Slovenački ambasador, Igor Senčar je svoje kolege iz EU, danas, obavestio i o tome da je po pitanju Hrvatske u Sloveniji postignut politički konsenzus.

Slovenački portal 24ur.com prenosi izjavu slovenačkog poslanika u Evropskom parlamentu, Alojza Peterlea, koji je rekao da od drugih članica EU ne očekuje burne reakcije povodom slovenačke odluke, podsećajući i da je Italija svojevremeno blokirala Sloveniju prilikom njenog približavanja EU.

"Na početku pregovora smo i mi čekali godinu dana. I sve to zbog Italije. Tada su nas svi tiho podržavali, ali protiv Italije niko nije preduzeo mere", kaže Peterle, dodavši da se u takvim slučajevima radi o načelu solidarnosti između članica EU.

Slovenački mediji se bave i prenošenjem reakcija u Hrvatskoj, gde je predsednik, Stipe Mesić izjavio da Ljubljana više nije problem Zagreba već EU, kao i Sanaderova nadanja da će se Slovenija predomisliti.

Mediji posebnu pažnju posvećuju i elektronskom pismu koje kruži internetom i u kome se žitelji Hrvatske pozivaju da ne kupuju slovenačke proizvode.

Time bi, kako veruju, izazvali pad prodaje slovenačkih proizvoda i naterali slovenačke menadžere, da zbog gubitka novca, "pritisnu" na svoje političare i promene njihovu odluku da zaustave Hrvatsku na putu u EU.

Sanader: Prijem u EU pitanje dana

Hrvatska se sutra za stolom u EU i NATO neće vladati prema Srbiji onako kako se Slovenija danas vlada prema Hrvatskoj, izjavio je danas u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader, odgovarajući na pitanje kako komentariše činjenicu da Hrvatsku na putu u EU blokira “mala zemlja sa samo dva miliona stanovnika“.

Nakon sastanka sa šefovima parlamentarnih stranaka Sanader je izjavio da će Hrvatska ući u EU, a da je "samo pitanje dana, sedmice ili meseca kad će Slovenija shvatiti da ne može na ovakav način ucenjivati".

Sanader je rekao da Hrvatska očekuje da će Slovenija razmotriti i promeniti svoju odluku o blokadi hrvatskih pregovora s EU, ističući da nema mesta za paniku jer slovenačka odluka o blokiranju pregovaračkih poglavlja s EU neće usporiti hrvatske napore da pregovore završi do kraja 2009. godine.

Sanader i partijski šefovi složili su se da Hrvatska niti jednim dokumentom ne želi prejudicirati granicu sa Slovenijom, ali i da neće prihvatiti da joj neko drugi zabranjuje dokumente koje će koristiti u postupku međunarodne arbitraže.

“Sad će i vlast i opozicija svojim međunarodnim kanalima u kontaktu sa srodnim evropskim strankama prikazivati situaciju takvu kakva jeste“, rekao je hrvatski premijer.

Svoboda zabrinut zbog zaoštravanja

Izvestilac Evropskog parlamenta za Hrvatsku Hanes Svoboda zabrinut je zbog najnovijeg zaoštravanja odnosa između Slovenije i Hrvatske.

Nakon što je u sredu Slovenija odlučila da ne podrži zaključivanje čak jedanaest poglavlja pregovora Hrvatske sa EU, austrijski poslanik u Evropskom parlamentu i izvestilac za hrvatsko napredovanje ka EU Hanes Svoboda zahtevao je da se sretnu slovenački premijer Borut Pahor i njegov hrvatski kolega Ivo Sanader.

Svoboda je zabrinut i zbog činjenice da se Slovenija i Hrvatska, umesto traženjem zajedničkog rešenja, bave međusobnim podbadanjem.

"Takvo ponašanje još više povećava raskorak među državama. Obe strane bi morale konačno da se dogovore da dignu ruke od svega što prejudicira tok granice između država", rekao je Svoboda, kako prenose slovenački mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: