Četvrtak, 18.12.2008.

02:04

Tirk: Štitimo nacionalni interes

Predsednik Slovenije Danilo Tirk podržao je odluku slovenačke vlade da zaustavi pregovore o pristupanju Hrvatske EU, jer se time štite nacionalni interesi.

Izvor: B92

Tirk: Štitimo nacionalni interes IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Zagreb

pre 15 godina

Hrvatska ima punoooo većih problema od ovoga za ulaz u EU. Ja smatram da je ovo sve iscenirano da bi se dobilo na vremenu. U godinu dana bi trebali čuda napraviti da mogu uć u uniju. Hrvatska nema sređeno pravosuđe, privatizaciju (Viktor Lenac itd.), zemljišne knjige, problem korupcije i još hrpa stvari na kojima se ne radi ili radi slabo. Sad nam novim zakonom žele oduzet zemlju da bi je tajkuni, koji će je po niskoj cijeni otkupit, skupo prodavali strancima. I za to im je također potrebno vremena. Ne žuri se našim političarima u EU. Prvo trebaju sebe dobro financijski zbrinut, a narod može gladovat. Ali treba naći i nekakav alibi, nekog krivca. Pa da nismo mi, neka budu Slovenci.

kom@

pre 15 godina

Kako stvari stoje, ako i dodje do arbitraze, ici ce se na postizanje kompromisa, sto cini mi se vise odgovara Sloveniji. A kao clan EU jasno je i ko ima jacu poziciju.
Medjutim, sve te ucene, molbe i uslovi za prijem u poslednje vreme su veoma apsurdne kad su uzme u obzir da je Irska odbacila Lisabonski sporazum i time je daljne prosirenje EU (pravno) stavljeno na led. Vidi se koliko se uzima u obzir volja gradjana, u ovom slucaju Irskih: 0

Milan

pre 15 godina

Ovo su ipak stare balkanske igre. Sada je važna teritorija i nacionalni interes, i ponovo se svako poziva na istorijske argumente koji mu odgovaraju. E, samo još kada bi se umešala i Italija sa svojim vlasničkim papirima. A čitav je Balkan tako skrojen, i dao bog, svi se medjusobno mrze i nepodnose. No, mora se reći da je Slovenija ipak dočekala da promeni premijera, i da će se videti ko koga zatvara i od kada, i koji će se argumenti koristiti. Činjenica jeste da se dugo čekalo i da je sada mnogo vike.

Dzoni

pre 15 godina

Cekajte da li sam ja nesto propustio,zar ne bese da su granice u EU nebitne i da 15% teritorije Srbije nije bitno jer ce to biti EU a oni se glodju oko par kvadratnih kilometara mora?

Vojvodjan-

pre 15 godina

zbog cega je SLO uopste ulazila u EU kad su joj granice i izlazak na otvoreno more toliko bitni? u evropi je to nebitno, narocito kad se radi o problematicnoj teritoriji. slovenacki zahtev (samo da bi eto imali prolaz) prakticno znaci da je granica linija mora. dok ste na kopnu ste u HR, zakoracite u more da se bucnete i u SLO ste, suludo. A svi koji se ovom raduju i odjednom slovence smatraju bracom nek u ovom bolje vide ono sto ce nas cekati zbog granice na Dunavu, osim ako se ne opametimo, jer za razliku od piranskog zaliva, gde avnojevske granice nikad nisu definisane, na Dunavu se tacno zna da obe drzave imaju posede na onoj drugoj strani (sto i nije tako lose, mogla bi poneka bescarinska zona da se napravi)

Dino

pre 15 godina

Najvaznije u cijeloj prici je da je slovenska politika sebi zadala cilj da dodje do izlaza na otvoreno more i jedini nacin na koji to mogu ostvariti je da iskoriste sansu i cinjenicu da je su EU i pritisnu Hrvatsku da im pokloni svoj dio mora. Svi domaci i strani strucnjaci za pravo mora se slazu da Slovenija po pravu mora ne moze imati izlaz na otvoreno more. Zbog toga su Slovenci odbijali medjunarodnu arbitraze, sve do nedavno kad su je prihvatili jer su vidjeli da nema dogovora. Sada pokusavaju prisiliti Hrvatsku da potpise da u tom procesu ne ce koristiti sve dokumente kojima raspolaze, zato i nisu prihvatili ovaj prijedlog Francuske koji je HR prihvatila, jer u njemu ne stoji taj dio vec se HR obvezuje da ne ce prejudicirati granicu. Uglavnom, HR mora ostat dosljedna do kraja, godina dvije prije ili kasnije ne znace mnogo, SLO je ne moze vjecno blokirati... A sto se tice granice, HR ce, naravno ako nista ne potpise dotad, dobiti sudski spor jer su slovenski zahtjevi apsurdni...

Prevodilac

pre 15 godina

Tirk kaže da slovenačka odluka neće pogoršati odnose među državama, a vec je pogorsala da je sve skoro nepopravljivo. Mediji kazu: Nož u leđa Hrvatskoj! Prepozajete li ovde jednog nasega mladog politicara. Od Vardara pa do Triglava, sve je to isti corba. Kad se dva coveka sretnu i pozdrave, vec pocinje borba. Groteskna igra oko par m² zemlje i vode, novo sejanje mrznje i zla. Vec je regres ovih ko fol EU zemalj (HR +SLO) dotle dosao, da komsije Slovenci i Hrvati ne prelaze prag jedni drugima. Jedna velika vecina nove generacije ove dve zemlje, skoro da nema pojma sta se u susedstvu dogadja, a kamo li da su bili u uzajamnim posetama. Nacionalizam na Balkanu je jedina preostala svet(l)a stvar, koja se i dalje nastavlja negovati. Oni vode diplomatski rat za nekoliko kvadrata, a kako je nama, oj Kosovo neprezaljno...

minus za Sloveniju

pre 15 godina

Veliki propust slovenacke politike. I ako u ovom momentu nesto dobiju na duge staze gube. Hrvatima je sad sve jedno da li su za 2 ili 3 godine u EU, jer je to izvesno, ali Slovenci da koriste ovaj momenat da bi pokazali kako su jaci, to bas nisam ocekivao. Samo se sramote, jer za poslednjih godina na zalost u Evropi se nisu bas proslavili po kreativnim idejama. Sta se desilo sa onom kulturom koja je u Jugoslaviji uvek isla napred to je dobro pitanje. Moja puna podrska za Hrvatsku.

Andrija

pre 15 godina

Državnici bi trebali uzeti stvar u svoje ruke i rešiti je. Navijačke strasti i potezanje svojih argumenata sužavaju prostor za razuman politički dogovor. Očekivanje od velikih da će donet pravdu je mač sa dve oštrice, jer velika je razlika biti član porodice koji uživa povrenje i naklonost, ili biti izložen kritikama i nerazumevanju. Od osude neke politike do negativnih apostrofiranja i kampanje je mali korak, a šteta može biti potencijalno velika. Naročito za male zemlje koje se žele nametnuti kvalitetnom ponudom usluga i kooperantskih poslova. Ni Hrvatskoj ni Sloveniji ne bi odgovarao epitet nesigurnih i nestabilnih zemalja iz vremena kada su turisti bili samo fotoreporteri na službenom zadatku. Urazumite se ljudi.

Marjan

pre 15 godina

Više mora ima ispred moje vikendice nego što bi ga dala Hrvatska Sloveniji u parafiranom sporazumu Drnovšek-Račan. Javnost u Hrvatskoj je bila sve više senzibilizirana da se prihvati taj sporazum, danas poslije ovakve slovenske ucjene šanse su nikave. Tada je taj sporazum sa sobom nosio i rješavanje štediša Ljubljanske banke, centrale u Krškom, Sv Geru....Sada bi vjerovatno on po Sloveniji trebao biti besplatan, samim uklanjanjem blokade u pregovorima. Hrvatskoj se više ne žuri u EU, a za takvu stratešku stvar kao što je izlazak na otvoreno more i jedno stvarno prihvatljivo rješenje kao što je sporazum Drnovšek-Račan, treba platiti puno vše od samog deblokiranja pregovora-treba rješiti štediše, Krško, staviti u priritet pracve izgradnje autoputeva kroz Sloveniju prema Rijeci i Zagrebu...i eto izlaska na otvoreno more kroz koridor hrvatskih teritorijalnih voda. Dakle, Hrvatska bi se odrekla dijela svojeg teritorija koji Slovenija ne može dobiti nikakvom međunarodnom arbitražom. Javnost više nece dozvolti nikave ustupke hrvatskih političara da se nahrani njihova liderska taština i povijesna uloga onoga tko će uvesti Hrvatsku u Europsku uniju.

ex ĆA-BRE brigadir

pre 15 godina

Slovenija se boji arbitraže o granici na moru ko vrag tamjana, znaju da pravno ne mogu proći i jedini naćin je ucjena Hrvatske u krucijalnom trenutku ulaska u EU.
Hrvatska se prije godinu dana odrekla ZERP-a, gospodarskog pojasa na moru, zbog blokiranja Italije i Slovenije.
Danas, kada je Hrvatska uređenija zemlja nego ranije i kada je standard veci nego u novopridoslim clanicama Unije (osim Slovenije), kada se kupuje vise novih automobila nego u svim zemljama bivše Jugoslavije zajedno, kada je samo turistička sezona preko 8 milijardi Eura, žurba u Uniju nije više na najvecem prioritetu građana. Hrvatska može odigrati jaki potez i proglasiti ZERP bar do deblokade pregovora ili čak do samog ulaska , i na taj nacin prisili Italiju da djeluje na glavne sile u EU da pritisnu Sloveniju na sudsku arbitražu o granici na moru i na takav nacin sto brze ukidanje ZEPR-a.
Pozdrav iz Dalmacije

Zvonimir - HR

pre 15 godina

Sanader je izjavio da Hrvatska to Srbiji neće raditi. Hrvatska i Crna Gora su već civilizirano dogovorile arbitražu za Prevlaku. Slovenci to neće jer znaju da traže ono što im ne pripada po nijednoj konvenciji pa ucjenjuju. Istina je da Hrvatska ima graničnih problema s najviše bivših republika, ali ima ih svatko sa svakim a Hrvatska ima tu (ne)sreću da graniči sa svima osim s Makedonijom. Iskreno - ameri, a navodno i kanađani obećali ukinut vize kad iduće godine uvedemo nekakve biometrijske putovnice pa ćemo stvarno moći svugdje bez viza. A neku drugu prednost od EU ne vidim uz najbolju volju. Valjda sam kratkovidan :-)

Analitičar

pre 15 godina

Politika je veoma često neiskrena, i kada je najneiskrenija onda je i kampanja i manipulacija gradjanima najveća. Slovenija je naivno, u zajedničkom "osamosvojitvenom zanosu" naivno verovala da razgraničenje sa Hrvatskom nikada neće biti problem, i da su "Badinterove granice" samo put u samostalnost i celovitost države. Prevarili su se. Teoretski je dovoljna i jedna linija koja Slovenačku teritoriju veže sa medjunarodnim morem, nebitno je o koliko se kvadratnih milometara mora radi. Uskraćivanjem te veze sa medjunarodnim vodama Hrvatska uskraćuje Sloveniji i pravo na iskorišćavanje ogromnih prostranstava medjunarodnih voda Jadranskog mora. Sem AVNOJa i Badintera sve ostale činjenice idu u prilog Sloveniji, gubljenjem te neznatne površine mora, Slovenija gubi mnogo, mnogo više od teritorije. A "gubitkom" te beznačajne površine mora Hrvatska ne gubi ništa više (po mnogo čemu joj to i ne pripada), sem što se klub korisnika resursa Jadranskog medjunarodnog mora povećava za Sloveniju. Ako uzmemo u obzir ko je, sem Hrvatske, korisnik tog prava, jasno je da Slovenija ne sme popustiti ovaj put, jer ni u okviru EU neće dobiti granični izlaz u medjunarodno more, uticajna članica EU će se tome uvek suprotstavljati, upravo iz svog interesa. Ako već iz Zagreba govore o trgovini teritorijama, malo drugačiji pogled na činjenice upravo govori o trgovini interesima, ali Slovenačkim. Baš bi bilo zanimljivo čuti koji su razlozi hrvatske isključivosti i principijelnosti, mislim da i tim razlozima nema ničeg dobrosusedskog i dobronamernog.

Dragan

pre 15 godina

Premijer Sanader je prilično samouveren da će Brisel disciplinovati Soveniju. Ko to ima tako veliki uticaj u Briselu? Ili je tajna samouverenosti u činjenici da se u piranskom zalivu brane više italijanski interesi nego hrvatski?

Vlasta

pre 15 godina

Hrvati, dobrodosli u klub!
Po pitanju integracija u EU, Slovenija ucenje Hrvatsku (Piranski zaliv), Grcka Makedoniju (pitanje imena), a Holandija Srbiju (Mladic). Ali zato kompletnu EU jedna Irska vuce za nos.

ero-jok

pre 15 godina

cini mi se da ovde nije u pitanju samo slovenacki ili hrvatski stav, u pitanju je mnogo ozbiljnija stvar. EU je svesna da ako misli da integrise ceo balkan, mora da integrise sve zemlje zajedno, jer bi u suprotnom jedna dugu blokirala i tako narednih 6500 godina. E sada potrebno je da sve zemlje ispune uslove (ukljucujuci i Albaniju i Kosovo), da Srbija prizna Kosovo ili bar nadje neki neformalni nacin za to, e pa onda ulazimo svi zajedno... Sve se plasim da je par km sporne teritorije Hrvatske ili Slovenije ili pak Mladic u hagu realna prepreka za ulazak u EU....

kvarner

pre 15 godina

Dva dana vec citam komentare na ovu temu ali jos se niko nije dosetio napisati sta je bit stvari:
Ovakva zategnutost u medjudrzavnim odnosima SLO i HR sigurno nije nastala zato jer je jednoj ili drugoj strani bitno samo da granica ide 500 m ili 2 km severnije ili juznije. Radi se o interesu. A interes se zovu velike prirodne rezerve plina /gasa/ u podmorju severnog Jadrana, koji su vec poceli da zajedno eksploatisu hrvatska INA i talijanski ENI. E sad, ako se avnojska (badinterova, kako hocete..) granica malkice pomakne, onda Slovenija po medjunarodnom pravu dobija ne samo izlaz na medjunarodno more, nego i pravo eksploatacije prirodnih bogatstava iz istog. A svi vrlo dobro znamo da bi Slovenci sve dali za dinar, a kamoli za toliko gasa, a opet svi dobro znamo sve vecu i vecu vrednost energenata u svetu uopste.
I sad dolazimo do onoga sto HR vec godinama zeli, a to je medjunarodna arbitraza, a SLO to uporno odbija jer zna da tako gubi i sada tokom pristupnih pregovora ucenjuje Hrvatsku, i to na vrlo vrlo vrlo pogresan nacin, jer je HR vec odavno trebali biti u EU, a posto nije onda kada je trebalo, sada se gradjanima HR vise bas toliko i ne zuri u taj "elitni klub", koji je iz dana u dan, pogotovo nakon primanja Bugarske i Rumunije, a i nakon ovakvih primitivnih i ucenjivackih poteza Slovenije,sve dalje i dalje od svoje osnovne ideje i onoga sto je nekada bio.
I kao sto je neko ovde vec napisao, putujemo slobodno i bez viza, imamo pristojan standard, i bas nam se nigde ne zuri, a najmanje u tu i takvu EU.
Pozdrav sa Kvarnera!

BISTRO I CISTO

pre 15 godina

Ne razumijete osnovu problema.

1.HR ne prejudicira granicu sa SLO
2.Granicni spor vise manje imaju vecina zemalaj EU i rjesavaju ga bilateralno ( odvojeno ) od ovog proces.

3.SLO inzistra da HR se odrekne svoje dokumentacije ( zakonskih i podzakonskih akata) i da ih ne koristi u pregovorima u sudu u Hagu.

Ova odluka SLO nije dobra za HR., ali je jos manje dobra za BiH i Srbiju te CG.

Promjena ce nastupiti u koliko osovina Njemacka, Francuska, Engleska odrade sto trebaju odraditi...

... Ne moze ni jedna zemlja, danas SLO Hrvatskoj, sutra HR Srbiji blokirati pravo ulaska u EU samo zato sto postoji par manjih ne kljucnih bilateralnih problema

I.S.

pre 15 godina

Ne verujem da Slovenija bas samostalno blokira ulaz Hrvatske u EU. Bice da sirenje EU ne odgovara jos nekim clanicama kojima savrseno odgovara da Slovenija blokira Hrvatsku.

zoran

pre 15 godina

Hrvatska i Srbija nisu prijateljske zemlje i o tome ne treba trošiti riječi. U svakom slučaju, da ako Hrvatska bude ucjenjivala Srbiju na ovaj način na koji Slovenija ucjenjuje Hrvatsku, mene će biti sram što sam Hrvat i član EU. Netko je spominjao neriješen problem granice na Dunavu. E to bi odprilike u najkraćem bilo kao da Srbija 15 godina predlaže međunarodnu arbitražu za rješenje tog problema, Hrvatska to sustavno odbija i onda blokira Srbiji ulazak u EU sve dok Srbija ne odustane od svojih zahtjeva. Što je to nego ucjena. Ali sve se vraća, sve se plaća

Komšija Banja Luka

pre 15 godina

Hrvatska ima probleme sa svim svojim susjedima, Slovenijom, Srbijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, čak i sa Italijom nije sjajno a jedno zasad sa Mađarskom nema trzavica jer je istu grancu utvrdila bivša SFRJ. U Kostajnici su uzeli tvrđavu koja se nalazi u centru grada, daleko od Hrvatske Kostajnice, prešli na drugu obalu rijeke i za granicu odredili vještački kanal...a takvih je primjera bezbroj!

80dana

pre 15 godina

Vidim da neki brkaju pojmove, Sloveniji treba omoguciti slobodan prolaz do otvorenog mora. Oni to imaju po Pomorskom pravu i uvijek ce imati kao i BiH, kao i svi mi kod Gibraltara.
Pravo na slobodan prolaz nije isto sto i zelja Slovenije da im se dodijeli koridor kroz hrvatske teritorijalne vode do otvorenog mora. Pogledaje Google i Piranski zaljev.

npb

pre 15 godina

Logika je na hrvatskoj strani. Međutim, uopšte ne sumnjam da će Hrvatska sutra prema BiH i Srbiji da se postavi isto kao Slovenija danas. To govori o Balkanu takvom kakav je, ali i o EU koja nema mehanizme da se zaštiti od nerezonskih stavova bilo koja članice. EU nije efikasna i zbog toga i jeste u inferiornoj poziciji u odnosu na druge ekonomske sisteme (SAD, Rusija i sl).

Dejan

pre 15 godina

Nije da volim Sanadera, ali konacno da se pravo postavio. Nema vise popustanja pa zarad i ne ulaska HR u EU. Neka se SLO kaci tamo s EU i dokazuje sto joj toliko smeta, jer je i sama svojevremeno priznavajuci Kosovo rekla - granice u EU nisu bitne.

icoGS

pre 15 godina

Zanimljivo da se neki čude jer SLO ne paše da i jedna zemlja bivše JUGE uđe u eu jer prestaje bit ono što oni misle da jesu e sad jedna zemlja sa 1,8 mil stanovnika ponaša se kao vele sila dokle bumo videli. Tražit od nekog da ne iznosi na sudu svoje dokumente, malo previše.

Kristina

pre 15 godina

Pitam se, pitam, zasto Slovenija bjezi od arbitraze medjunarodnog suda kao "vrag od tamjana"? Vec 15 godina Hrvatska zagovara medjunarodnu arbitrazu nad granicnim prijelazom sa Slovenijom, a Slovenija je konstantno odbija.

Miloš

pre 15 godina

Puno se piše o noževima u ledja, pa ovo pa ono. Ako hrvatska nema pretenzija po slovenskoj teritoriji, neka izvoli to potpisati, i Slovenija miće veto. A što se tiće duga LB-a, stvar pada u sukcesiju po Jugi, kako su i strani sudovi presudili, i na kraju krajeva bivše republike SFRJ-a potpisale

zg

pre 15 godina

Ovaj problem izmedju HR i SLO postiji vec duzi niz godina. HR vec godinama predlaze internacionalnu arbitrazu koju SLO uporno odbija. Francuska je prije par dana sastavila dokument po kojem se obje zemlje obvezuju da nijedan o pristupnih dokumenata nece prejudicirati pitanje granica za ubuduce. HR ga je prihvatila, SLO nije. Pametnome dosta. SLO ovim nece rjesiti pitanje granica, samo ce dodatno zategnuti odnose sa HR, koji i ovako nisu sjajni.

Slovenski argument je da su i njih kocili Italijani. Jak argument. Samo ono sto su Italijani zahtjevali je bila liberalizacija slovenskog trzista nekrentina (sto je btw osnovni princip EU) a ne da se SLO odrekne dijela teritorija.

Milan

pre 15 godina

Ako se malo bolje pogledaju odnosi Hrvatske za Crnom Gorom, Bosnom i Srbijom... Hrvatska ima probleme na granicnim preazima sa svim tim zemljama a ne samo Slovenijom. Te ilegalne avnojske granice, gde Istra pripade avnojskoj Hrvatskoj '45 a bez i jedne istorijske niti politicke spone, samo dodatno prave probleme Sloveniji. Slovenija mora da ima slobodan prolaz preko Piranskog zaliva, sto zapravo Hrvatska sprecava. Puna podrska Sloveniji, koja zna da stiti svoje nacionalne i ekonomske interese a clanstvo u NATO savezu i EU joj daje vecu sansu da u svemu tome uspe. Puno srece prijateljskom narodu Slovenije u ovom po meni opravdanom cinu iz Srbije.

splico

pre 15 godina

Hrvatska, u to mozete bit sigurni, ovako nesto ne bi napravila ni Srbiji ni drugim susjedima. Nama EU vise nije napeta, a Slovencima ce se ovo obit od glavu, zivi bili pa vidili

zg_ivan

pre 15 godina

Sada će i Slovenija naučiti da Hrvat svoju zemlju ne da.
Pa stajalo što stajalo.

P.S.
Bude li Hrvatska ovo radila Srbiji, bit će me sram.

Neutralan

pre 15 godina

Neozbiljno je od hrvatskih vlasti što diplomatski problem spuštaju na nivo narodnih masa. Populizacija problema, i mobilizacija gradjana je oprobani recept manipulacije iz skorih vremena, i sa tim se ne vrši vlast i ne gradi medjunarodno mesto države. Problem je vrlo prost, Slovenci hoće izlaz na more i to im treba dati. Zakon o pravu na moru nije savršen i verovatno ga treba menjati, po mnogo čemu je to nastojanje da veliki zadrže neka svoja kolonijalistička prava. Dobrosusedski odnosi su nešto drugo, a i istorija ne daje pravo Hrvatima na isključivost. Pozivanje na prevazidjeni zakon je jedino uporište koje mogu braniti, i na tome neće ništa dobiti a mogu mnogo da izgube. Legalno pravo Slovenaca je da im odgovore na isti način, koriste se pravom koje jeste u njihovim rukama. Pravo jednih potiv prava drugih, izlaz nije u nečijoj presudi, izlaz je u dogovoru.

Komentar

pre 15 godina

... ne treba zaboraviti na neke stvari:

1. Hrvatska vec 15 godina predlaze arbitrazu oko granice na moru (molim Vas, upisite Piranski zaljev u Google, odite na slike, i pogledajte tu farsu od slovenskog zahtjeva i koridora kroz teritorijalne vode Hrvatske), a sada bi za slovenski potpis, trebala prihvatiti njihovo rjesenje.

2. Ono sto se i Srbije tice, a malo ljudi komentira sto je napisano u jucerasnjem clanku. A to je, da Slovenija inzistira da se i dug Ljubljanske Banke stedisama stavi u pregovaracki proces za EU( prihvatite slovenski prijedlog o dugu, odnosno da duga nema, ako zelite nas potpis za ulazak u Uniju)!

Europski, nema sta!

dezela je preterala

pre 15 godina

smatram da slovenija nije u pravu kad blokira hrvatsku prema EU. slovenija time zeli isposlovati bolju poziciju u vezi problema oko granice ali dugorocno samo ce naneti stetu svojim interesima. mislio sam da je slovenacka spoljna politika ipak bolja ali izgleda da nije...

Daca

pre 15 godina

Slovenija želi izolovat hrvatsku od eu na šta dulji rok jer ulaskom hrvatske postaje beznačajna u regionu ex.yu. Priča o granici je samo za potpirivanje mržnje u javnosti.

Demosten

pre 15 godina

Boze, kako ostre reakcije i sa jedne i sa druge strane. A sve zbog toga da li je granica malo tamo ili ovamo. Zato su i jedni i drugi 'ladno priznali Kosovo i jos se cude reakciji Srbije. Posteno i dosledno, nema sta!

srdjan

pre 15 godina

Pa zasto je ovo "Noz u ledja". Ja mislim da se Slovenci vec godinama pozivaju na taj problem nedefinisanih granica, i da su pretili Hrvatima ovakvom akcijom. Sve im je bilo receno u oci. Dakle, nema noza u ledjima, prevelika dramatizacija od strane Hrvatske.

ŠVINGLŠVEGER

pre 15 godina

Pogranični problemi izmedju dve, kako se izmedju sebe nazivaju, prijateljske zemlje lako su rešivi. S obzirom da je pri komadanju Jugslavije došlo do duhovnog venćanja izmedju Brozovih komunista i zapadnih demokrata, potrebno je samo da ovi zadnji dobro prouče AVNOJ-ske granice sa eventualnom posetom Jajca.
To bi moglo da bude jedna od prioriteta francuskog predsevanaja EU.

Pravni nasljednik

pre 15 godina

... Elem, Slovenci traze od Hrvatske da se potpisom obveze, da sve argumente koje Hrvatska trenutacno koristi glede rapsrave o granici, nece koristiti ubuduce. Sto ce reci, to sto Hrvatska potpisom zeli garantirati da otvaranjem novih 11 tocki pregovora NE PREJUDICIRA granicu sa Slovenijom, vec da se ista ima arbitrazom odrediti, Slovencima ne odgovora. De facto i de jure, bi Hrvatska, ukoliko pristane na uvjete Slovenije, pristala da Slovenija odredjuje granicu izmedju ove dvije zemlje kako njoj odgovara. E sad, ako krajnji cilj i jeste EU, previse je. Sva ostala naklapanja o tome komu ovo sve odgovara, tko za koga navija, cija je kuca ostala 'vamo ili tamo, te da li ovakva zatezanja oko 25 cetvornih km uopce imaju smisla, su drugostupanjska vrsta kavanske diskusije.

Dejan

pre 15 godina

Da li znate sta je ovde najironicnije ili najsmesnije? Da smo mi na mestu Slovenije mi to ne bismo uradili niti Hrvatskoj uprkos svemu sto su nam uradili niti bilo kojoj drugoj republici dok bi svi ostali Srbiji to uradili i ne trepnuvsi. Zato se i nalazimo tu gde se nalazimo dok je Slovenija u EU.

darko

pre 15 godina

Slovenija igra dvostruku igru. Slovenija je najveci protivnik ulaska bilo koje drzave bivse SFRJ u EU jer time oni pocinju gubiti na vaznosti. Koliko su puta izasli sa neprihvatljivim i iritantnim predlozima Srbiji, a sad Hrvatskoj. Sjetimo se njihove uloge kad je bilo rijec o Kosovo kad su se gurali u prve redove djeleci lekcije Srbiji sto se moze sto se ne moze. Glume veike evropljane kad se njih ne tangira. Kad ih se tice ponasaju se kao sto se svojedobno ponasao S.Milosevic.

Saša

pre 15 godina

Balkanski mulj zauvjek. Političari regiona su i dalje uvjereni da je jedini način vladanja ujedinjenje nacije na način da imaš vanjskoga neprijatelja. Takozvana "nek' komšiji crkne krava" politika. Moramo naučiti rješavati probleme civilizirano i preko institucija, a ne ucjenama. Dokle se to ne dogodi bit ćemo svi gore navedeni balkanski mulj.

Ja

pre 15 godina

E sad zamislite kolike su sanse Srbije da udje u EU ako kojim cudom Hrvatska postane clanica i treba da da zeleno svetlo susedu. Ja mislim da jedino zajedno Hrvatska i Srbija treba da udju u EU

Iznogud

pre 15 godina

E pa kad je SVOJ kilometar granice u pitanju onda je to od zivotnog znacaja za svaku zemlju, ali se zato TUDJE lako poklanja. Kako kaze nas narod slikovito - 25 po tudjem turu nista ne boli! I Hrvatska je "zaboravila" kako joj je Tito jednim potezom pripojio Baranju, na jednoj od onih njihovih skupova vestica.

Bacvanin

pre 15 godina

Nisam drzavljanin niti simpatizer ijedne od ovih zemalja, ali ko garantuje da ce se pomeriti pregovori sa statusa kvo, bez ovakve reakcije Slovenije? Problemi i pregovori traju vec godina, bez ikakvih rezultata. Ista scena i sa Prevlakom, ali to sad opet nije nas problem.
Stare AVNOJ-jske granice su bile osnova, i one su bile poprilicno jasne.
Ne znamkoliko ljudi zna za to, ali Srbija po AVNOJ-skim granicama ima teritorije sa druge strane dunava, a konkretno se moja kuca nalazi u Hvratskoj, iako je na levoj obali Dunava.
Svaki miran i demokratski nacin diskusije je prihvatljiv, a bogami bojkot spada u te metode.
Zanimljivo je samo, da li ce i Srbija biti toliko pricipijelna ka svojoj"teritorijalnom integritetu" kada bude deu EU.

brane

pre 15 godina

Hrvatska politika [koja je pod velikim uticajem tajkuna], je namerno isprovocirala ovakvu reakciju Slovenije. Razlog je jednostavan, ocuvanje monopola. Ovime dobijaju izgovor za neulazak u EU, "Slovenija ne dozvoljava Hrvatskoj...."

darko

pre 15 godina

Slovenija igra dvostruku igru. Slovenija je najveci protivnik ulaska bilo koje drzave bivse SFRJ u EU jer time oni pocinju gubiti na vaznosti. Koliko su puta izasli sa neprihvatljivim i iritantnim predlozima Srbiji, a sad Hrvatskoj. Sjetimo se njihove uloge kad je bilo rijec o Kosovo kad su se gurali u prve redove djeleci lekcije Srbiji sto se moze sto se ne moze. Glume veike evropljane kad se njih ne tangira. Kad ih se tice ponasaju se kao sto se svojedobno ponasao S.Milosevic.

Dejan

pre 15 godina

Da li znate sta je ovde najironicnije ili najsmesnije? Da smo mi na mestu Slovenije mi to ne bismo uradili niti Hrvatskoj uprkos svemu sto su nam uradili niti bilo kojoj drugoj republici dok bi svi ostali Srbiji to uradili i ne trepnuvsi. Zato se i nalazimo tu gde se nalazimo dok je Slovenija u EU.

Demosten

pre 15 godina

Boze, kako ostre reakcije i sa jedne i sa druge strane. A sve zbog toga da li je granica malo tamo ili ovamo. Zato su i jedni i drugi 'ladno priznali Kosovo i jos se cude reakciji Srbije. Posteno i dosledno, nema sta!

Iznogud

pre 15 godina

E pa kad je SVOJ kilometar granice u pitanju onda je to od zivotnog znacaja za svaku zemlju, ali se zato TUDJE lako poklanja. Kako kaze nas narod slikovito - 25 po tudjem turu nista ne boli! I Hrvatska je "zaboravila" kako joj je Tito jednim potezom pripojio Baranju, na jednoj od onih njihovih skupova vestica.

Ja

pre 15 godina

E sad zamislite kolike su sanse Srbije da udje u EU ako kojim cudom Hrvatska postane clanica i treba da da zeleno svetlo susedu. Ja mislim da jedino zajedno Hrvatska i Srbija treba da udju u EU

Komentar

pre 15 godina

... ne treba zaboraviti na neke stvari:

1. Hrvatska vec 15 godina predlaze arbitrazu oko granice na moru (molim Vas, upisite Piranski zaljev u Google, odite na slike, i pogledajte tu farsu od slovenskog zahtjeva i koridora kroz teritorijalne vode Hrvatske), a sada bi za slovenski potpis, trebala prihvatiti njihovo rjesenje.

2. Ono sto se i Srbije tice, a malo ljudi komentira sto je napisano u jucerasnjem clanku. A to je, da Slovenija inzistira da se i dug Ljubljanske Banke stedisama stavi u pregovaracki proces za EU( prihvatite slovenski prijedlog o dugu, odnosno da duga nema, ako zelite nas potpis za ulazak u Uniju)!

Europski, nema sta!

zg_ivan

pre 15 godina

Sada će i Slovenija naučiti da Hrvat svoju zemlju ne da.
Pa stajalo što stajalo.

P.S.
Bude li Hrvatska ovo radila Srbiji, bit će me sram.

Daca

pre 15 godina

Slovenija želi izolovat hrvatsku od eu na šta dulji rok jer ulaskom hrvatske postaje beznačajna u regionu ex.yu. Priča o granici je samo za potpirivanje mržnje u javnosti.

Milan

pre 15 godina

Ako se malo bolje pogledaju odnosi Hrvatske za Crnom Gorom, Bosnom i Srbijom... Hrvatska ima probleme na granicnim preazima sa svim tim zemljama a ne samo Slovenijom. Te ilegalne avnojske granice, gde Istra pripade avnojskoj Hrvatskoj '45 a bez i jedne istorijske niti politicke spone, samo dodatno prave probleme Sloveniji. Slovenija mora da ima slobodan prolaz preko Piranskog zaliva, sto zapravo Hrvatska sprecava. Puna podrska Sloveniji, koja zna da stiti svoje nacionalne i ekonomske interese a clanstvo u NATO savezu i EU joj daje vecu sansu da u svemu tome uspe. Puno srece prijateljskom narodu Slovenije u ovom po meni opravdanom cinu iz Srbije.

srdjan

pre 15 godina

Pa zasto je ovo "Noz u ledja". Ja mislim da se Slovenci vec godinama pozivaju na taj problem nedefinisanih granica, i da su pretili Hrvatima ovakvom akcijom. Sve im je bilo receno u oci. Dakle, nema noza u ledjima, prevelika dramatizacija od strane Hrvatske.

brane

pre 15 godina

Hrvatska politika [koja je pod velikim uticajem tajkuna], je namerno isprovocirala ovakvu reakciju Slovenije. Razlog je jednostavan, ocuvanje monopola. Ovime dobijaju izgovor za neulazak u EU, "Slovenija ne dozvoljava Hrvatskoj...."

kvarner

pre 15 godina

Dva dana vec citam komentare na ovu temu ali jos se niko nije dosetio napisati sta je bit stvari:
Ovakva zategnutost u medjudrzavnim odnosima SLO i HR sigurno nije nastala zato jer je jednoj ili drugoj strani bitno samo da granica ide 500 m ili 2 km severnije ili juznije. Radi se o interesu. A interes se zovu velike prirodne rezerve plina /gasa/ u podmorju severnog Jadrana, koji su vec poceli da zajedno eksploatisu hrvatska INA i talijanski ENI. E sad, ako se avnojska (badinterova, kako hocete..) granica malkice pomakne, onda Slovenija po medjunarodnom pravu dobija ne samo izlaz na medjunarodno more, nego i pravo eksploatacije prirodnih bogatstava iz istog. A svi vrlo dobro znamo da bi Slovenci sve dali za dinar, a kamoli za toliko gasa, a opet svi dobro znamo sve vecu i vecu vrednost energenata u svetu uopste.
I sad dolazimo do onoga sto HR vec godinama zeli, a to je medjunarodna arbitraza, a SLO to uporno odbija jer zna da tako gubi i sada tokom pristupnih pregovora ucenjuje Hrvatsku, i to na vrlo vrlo vrlo pogresan nacin, jer je HR vec odavno trebali biti u EU, a posto nije onda kada je trebalo, sada se gradjanima HR vise bas toliko i ne zuri u taj "elitni klub", koji je iz dana u dan, pogotovo nakon primanja Bugarske i Rumunije, a i nakon ovakvih primitivnih i ucenjivackih poteza Slovenije,sve dalje i dalje od svoje osnovne ideje i onoga sto je nekada bio.
I kao sto je neko ovde vec napisao, putujemo slobodno i bez viza, imamo pristojan standard, i bas nam se nigde ne zuri, a najmanje u tu i takvu EU.
Pozdrav sa Kvarnera!

splico

pre 15 godina

Hrvatska, u to mozete bit sigurni, ovako nesto ne bi napravila ni Srbiji ni drugim susjedima. Nama EU vise nije napeta, a Slovencima ce se ovo obit od glavu, zivi bili pa vidili

zg

pre 15 godina

Ovaj problem izmedju HR i SLO postiji vec duzi niz godina. HR vec godinama predlaze internacionalnu arbitrazu koju SLO uporno odbija. Francuska je prije par dana sastavila dokument po kojem se obje zemlje obvezuju da nijedan o pristupnih dokumenata nece prejudicirati pitanje granica za ubuduce. HR ga je prihvatila, SLO nije. Pametnome dosta. SLO ovim nece rjesiti pitanje granica, samo ce dodatno zategnuti odnose sa HR, koji i ovako nisu sjajni.

Slovenski argument je da su i njih kocili Italijani. Jak argument. Samo ono sto su Italijani zahtjevali je bila liberalizacija slovenskog trzista nekrentina (sto je btw osnovni princip EU) a ne da se SLO odrekne dijela teritorija.

dezela je preterala

pre 15 godina

smatram da slovenija nije u pravu kad blokira hrvatsku prema EU. slovenija time zeli isposlovati bolju poziciju u vezi problema oko granice ali dugorocno samo ce naneti stetu svojim interesima. mislio sam da je slovenacka spoljna politika ipak bolja ali izgleda da nije...

Pravni nasljednik

pre 15 godina

... Elem, Slovenci traze od Hrvatske da se potpisom obveze, da sve argumente koje Hrvatska trenutacno koristi glede rapsrave o granici, nece koristiti ubuduce. Sto ce reci, to sto Hrvatska potpisom zeli garantirati da otvaranjem novih 11 tocki pregovora NE PREJUDICIRA granicu sa Slovenijom, vec da se ista ima arbitrazom odrediti, Slovencima ne odgovora. De facto i de jure, bi Hrvatska, ukoliko pristane na uvjete Slovenije, pristala da Slovenija odredjuje granicu izmedju ove dvije zemlje kako njoj odgovara. E sad, ako krajnji cilj i jeste EU, previse je. Sva ostala naklapanja o tome komu ovo sve odgovara, tko za koga navija, cija je kuca ostala 'vamo ili tamo, te da li ovakva zatezanja oko 25 cetvornih km uopce imaju smisla, su drugostupanjska vrsta kavanske diskusije.

zoran

pre 15 godina

Hrvatska i Srbija nisu prijateljske zemlje i o tome ne treba trošiti riječi. U svakom slučaju, da ako Hrvatska bude ucjenjivala Srbiju na ovaj način na koji Slovenija ucjenjuje Hrvatsku, mene će biti sram što sam Hrvat i član EU. Netko je spominjao neriješen problem granice na Dunavu. E to bi odprilike u najkraćem bilo kao da Srbija 15 godina predlaže međunarodnu arbitražu za rješenje tog problema, Hrvatska to sustavno odbija i onda blokira Srbiji ulazak u EU sve dok Srbija ne odustane od svojih zahtjeva. Što je to nego ucjena. Ali sve se vraća, sve se plaća

icoGS

pre 15 godina

Zanimljivo da se neki čude jer SLO ne paše da i jedna zemlja bivše JUGE uđe u eu jer prestaje bit ono što oni misle da jesu e sad jedna zemlja sa 1,8 mil stanovnika ponaša se kao vele sila dokle bumo videli. Tražit od nekog da ne iznosi na sudu svoje dokumente, malo previše.

Saša

pre 15 godina

Balkanski mulj zauvjek. Političari regiona su i dalje uvjereni da je jedini način vladanja ujedinjenje nacije na način da imaš vanjskoga neprijatelja. Takozvana "nek' komšiji crkne krava" politika. Moramo naučiti rješavati probleme civilizirano i preko institucija, a ne ucjenama. Dokle se to ne dogodi bit ćemo svi gore navedeni balkanski mulj.

Kristina

pre 15 godina

Pitam se, pitam, zasto Slovenija bjezi od arbitraze medjunarodnog suda kao "vrag od tamjana"? Vec 15 godina Hrvatska zagovara medjunarodnu arbitrazu nad granicnim prijelazom sa Slovenijom, a Slovenija je konstantno odbija.

Komšija Banja Luka

pre 15 godina

Hrvatska ima probleme sa svim svojim susjedima, Slovenijom, Srbijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, čak i sa Italijom nije sjajno a jedno zasad sa Mađarskom nema trzavica jer je istu grancu utvrdila bivša SFRJ. U Kostajnici su uzeli tvrđavu koja se nalazi u centru grada, daleko od Hrvatske Kostajnice, prešli na drugu obalu rijeke i za granicu odredili vještački kanal...a takvih je primjera bezbroj!

80dana

pre 15 godina

Vidim da neki brkaju pojmove, Sloveniji treba omoguciti slobodan prolaz do otvorenog mora. Oni to imaju po Pomorskom pravu i uvijek ce imati kao i BiH, kao i svi mi kod Gibraltara.
Pravo na slobodan prolaz nije isto sto i zelja Slovenije da im se dodijeli koridor kroz hrvatske teritorijalne vode do otvorenog mora. Pogledaje Google i Piranski zaljev.

Dejan

pre 15 godina

Nije da volim Sanadera, ali konacno da se pravo postavio. Nema vise popustanja pa zarad i ne ulaska HR u EU. Neka se SLO kaci tamo s EU i dokazuje sto joj toliko smeta, jer je i sama svojevremeno priznavajuci Kosovo rekla - granice u EU nisu bitne.

Bacvanin

pre 15 godina

Nisam drzavljanin niti simpatizer ijedne od ovih zemalja, ali ko garantuje da ce se pomeriti pregovori sa statusa kvo, bez ovakve reakcije Slovenije? Problemi i pregovori traju vec godina, bez ikakvih rezultata. Ista scena i sa Prevlakom, ali to sad opet nije nas problem.
Stare AVNOJ-jske granice su bile osnova, i one su bile poprilicno jasne.
Ne znamkoliko ljudi zna za to, ali Srbija po AVNOJ-skim granicama ima teritorije sa druge strane dunava, a konkretno se moja kuca nalazi u Hvratskoj, iako je na levoj obali Dunava.
Svaki miran i demokratski nacin diskusije je prihvatljiv, a bogami bojkot spada u te metode.
Zanimljivo je samo, da li ce i Srbija biti toliko pricipijelna ka svojoj"teritorijalnom integritetu" kada bude deu EU.

Vlasta

pre 15 godina

Hrvati, dobrodosli u klub!
Po pitanju integracija u EU, Slovenija ucenje Hrvatsku (Piranski zaliv), Grcka Makedoniju (pitanje imena), a Holandija Srbiju (Mladic). Ali zato kompletnu EU jedna Irska vuce za nos.

npb

pre 15 godina

Logika je na hrvatskoj strani. Međutim, uopšte ne sumnjam da će Hrvatska sutra prema BiH i Srbiji da se postavi isto kao Slovenija danas. To govori o Balkanu takvom kakav je, ali i o EU koja nema mehanizme da se zaštiti od nerezonskih stavova bilo koja članice. EU nije efikasna i zbog toga i jeste u inferiornoj poziciji u odnosu na druge ekonomske sisteme (SAD, Rusija i sl).

BISTRO I CISTO

pre 15 godina

Ne razumijete osnovu problema.

1.HR ne prejudicira granicu sa SLO
2.Granicni spor vise manje imaju vecina zemalaj EU i rjesavaju ga bilateralno ( odvojeno ) od ovog proces.

3.SLO inzistra da HR se odrekne svoje dokumentacije ( zakonskih i podzakonskih akata) i da ih ne koristi u pregovorima u sudu u Hagu.

Ova odluka SLO nije dobra za HR., ali je jos manje dobra za BiH i Srbiju te CG.

Promjena ce nastupiti u koliko osovina Njemacka, Francuska, Engleska odrade sto trebaju odraditi...

... Ne moze ni jedna zemlja, danas SLO Hrvatskoj, sutra HR Srbiji blokirati pravo ulaska u EU samo zato sto postoji par manjih ne kljucnih bilateralnih problema

ŠVINGLŠVEGER

pre 15 godina

Pogranični problemi izmedju dve, kako se izmedju sebe nazivaju, prijateljske zemlje lako su rešivi. S obzirom da je pri komadanju Jugslavije došlo do duhovnog venćanja izmedju Brozovih komunista i zapadnih demokrata, potrebno je samo da ovi zadnji dobro prouče AVNOJ-ske granice sa eventualnom posetom Jajca.
To bi moglo da bude jedna od prioriteta francuskog predsevanaja EU.

Zvonimir - HR

pre 15 godina

Sanader je izjavio da Hrvatska to Srbiji neće raditi. Hrvatska i Crna Gora su već civilizirano dogovorile arbitražu za Prevlaku. Slovenci to neće jer znaju da traže ono što im ne pripada po nijednoj konvenciji pa ucjenjuju. Istina je da Hrvatska ima graničnih problema s najviše bivših republika, ali ima ih svatko sa svakim a Hrvatska ima tu (ne)sreću da graniči sa svima osim s Makedonijom. Iskreno - ameri, a navodno i kanađani obećali ukinut vize kad iduće godine uvedemo nekakve biometrijske putovnice pa ćemo stvarno moći svugdje bez viza. A neku drugu prednost od EU ne vidim uz najbolju volju. Valjda sam kratkovidan :-)

minus za Sloveniju

pre 15 godina

Veliki propust slovenacke politike. I ako u ovom momentu nesto dobiju na duge staze gube. Hrvatima je sad sve jedno da li su za 2 ili 3 godine u EU, jer je to izvesno, ali Slovenci da koriste ovaj momenat da bi pokazali kako su jaci, to bas nisam ocekivao. Samo se sramote, jer za poslednjih godina na zalost u Evropi se nisu bas proslavili po kreativnim idejama. Sta se desilo sa onom kulturom koja je u Jugoslaviji uvek isla napred to je dobro pitanje. Moja puna podrska za Hrvatsku.

I.S.

pre 15 godina

Ne verujem da Slovenija bas samostalno blokira ulaz Hrvatske u EU. Bice da sirenje EU ne odgovara jos nekim clanicama kojima savrseno odgovara da Slovenija blokira Hrvatsku.

ex ĆA-BRE brigadir

pre 15 godina

Slovenija se boji arbitraže o granici na moru ko vrag tamjana, znaju da pravno ne mogu proći i jedini naćin je ucjena Hrvatske u krucijalnom trenutku ulaska u EU.
Hrvatska se prije godinu dana odrekla ZERP-a, gospodarskog pojasa na moru, zbog blokiranja Italije i Slovenije.
Danas, kada je Hrvatska uređenija zemlja nego ranije i kada je standard veci nego u novopridoslim clanicama Unije (osim Slovenije), kada se kupuje vise novih automobila nego u svim zemljama bivše Jugoslavije zajedno, kada je samo turistička sezona preko 8 milijardi Eura, žurba u Uniju nije više na najvecem prioritetu građana. Hrvatska može odigrati jaki potez i proglasiti ZERP bar do deblokade pregovora ili čak do samog ulaska , i na taj nacin prisili Italiju da djeluje na glavne sile u EU da pritisnu Sloveniju na sudsku arbitražu o granici na moru i na takav nacin sto brze ukidanje ZEPR-a.
Pozdrav iz Dalmacije

Neutralan

pre 15 godina

Neozbiljno je od hrvatskih vlasti što diplomatski problem spuštaju na nivo narodnih masa. Populizacija problema, i mobilizacija gradjana je oprobani recept manipulacije iz skorih vremena, i sa tim se ne vrši vlast i ne gradi medjunarodno mesto države. Problem je vrlo prost, Slovenci hoće izlaz na more i to im treba dati. Zakon o pravu na moru nije savršen i verovatno ga treba menjati, po mnogo čemu je to nastojanje da veliki zadrže neka svoja kolonijalistička prava. Dobrosusedski odnosi su nešto drugo, a i istorija ne daje pravo Hrvatima na isključivost. Pozivanje na prevazidjeni zakon je jedino uporište koje mogu braniti, i na tome neće ništa dobiti a mogu mnogo da izgube. Legalno pravo Slovenaca je da im odgovore na isti način, koriste se pravom koje jeste u njihovim rukama. Pravo jednih potiv prava drugih, izlaz nije u nečijoj presudi, izlaz je u dogovoru.

Marjan

pre 15 godina

Više mora ima ispred moje vikendice nego što bi ga dala Hrvatska Sloveniji u parafiranom sporazumu Drnovšek-Račan. Javnost u Hrvatskoj je bila sve više senzibilizirana da se prihvati taj sporazum, danas poslije ovakve slovenske ucjene šanse su nikave. Tada je taj sporazum sa sobom nosio i rješavanje štediša Ljubljanske banke, centrale u Krškom, Sv Geru....Sada bi vjerovatno on po Sloveniji trebao biti besplatan, samim uklanjanjem blokade u pregovorima. Hrvatskoj se više ne žuri u EU, a za takvu stratešku stvar kao što je izlazak na otvoreno more i jedno stvarno prihvatljivo rješenje kao što je sporazum Drnovšek-Račan, treba platiti puno vše od samog deblokiranja pregovora-treba rješiti štediše, Krško, staviti u priritet pracve izgradnje autoputeva kroz Sloveniju prema Rijeci i Zagrebu...i eto izlaska na otvoreno more kroz koridor hrvatskih teritorijalnih voda. Dakle, Hrvatska bi se odrekla dijela svojeg teritorija koji Slovenija ne može dobiti nikakvom međunarodnom arbitražom. Javnost više nece dozvolti nikave ustupke hrvatskih političara da se nahrani njihova liderska taština i povijesna uloga onoga tko će uvesti Hrvatsku u Europsku uniju.

Dzoni

pre 15 godina

Cekajte da li sam ja nesto propustio,zar ne bese da su granice u EU nebitne i da 15% teritorije Srbije nije bitno jer ce to biti EU a oni se glodju oko par kvadratnih kilometara mora?

Dino

pre 15 godina

Najvaznije u cijeloj prici je da je slovenska politika sebi zadala cilj da dodje do izlaza na otvoreno more i jedini nacin na koji to mogu ostvariti je da iskoriste sansu i cinjenicu da je su EU i pritisnu Hrvatsku da im pokloni svoj dio mora. Svi domaci i strani strucnjaci za pravo mora se slazu da Slovenija po pravu mora ne moze imati izlaz na otvoreno more. Zbog toga su Slovenci odbijali medjunarodnu arbitraze, sve do nedavno kad su je prihvatili jer su vidjeli da nema dogovora. Sada pokusavaju prisiliti Hrvatsku da potpise da u tom procesu ne ce koristiti sve dokumente kojima raspolaze, zato i nisu prihvatili ovaj prijedlog Francuske koji je HR prihvatila, jer u njemu ne stoji taj dio vec se HR obvezuje da ne ce prejudicirati granicu. Uglavnom, HR mora ostat dosljedna do kraja, godina dvije prije ili kasnije ne znace mnogo, SLO je ne moze vjecno blokirati... A sto se tice granice, HR ce, naravno ako nista ne potpise dotad, dobiti sudski spor jer su slovenski zahtjevi apsurdni...

Zagreb

pre 15 godina

Hrvatska ima punoooo većih problema od ovoga za ulaz u EU. Ja smatram da je ovo sve iscenirano da bi se dobilo na vremenu. U godinu dana bi trebali čuda napraviti da mogu uć u uniju. Hrvatska nema sređeno pravosuđe, privatizaciju (Viktor Lenac itd.), zemljišne knjige, problem korupcije i još hrpa stvari na kojima se ne radi ili radi slabo. Sad nam novim zakonom žele oduzet zemlju da bi je tajkuni, koji će je po niskoj cijeni otkupit, skupo prodavali strancima. I za to im je također potrebno vremena. Ne žuri se našim političarima u EU. Prvo trebaju sebe dobro financijski zbrinut, a narod može gladovat. Ali treba naći i nekakav alibi, nekog krivca. Pa da nismo mi, neka budu Slovenci.

Dragan

pre 15 godina

Premijer Sanader je prilično samouveren da će Brisel disciplinovati Soveniju. Ko to ima tako veliki uticaj u Briselu? Ili je tajna samouverenosti u činjenici da se u piranskom zalivu brane više italijanski interesi nego hrvatski?

Vojvodjan-

pre 15 godina

zbog cega je SLO uopste ulazila u EU kad su joj granice i izlazak na otvoreno more toliko bitni? u evropi je to nebitno, narocito kad se radi o problematicnoj teritoriji. slovenacki zahtev (samo da bi eto imali prolaz) prakticno znaci da je granica linija mora. dok ste na kopnu ste u HR, zakoracite u more da se bucnete i u SLO ste, suludo. A svi koji se ovom raduju i odjednom slovence smatraju bracom nek u ovom bolje vide ono sto ce nas cekati zbog granice na Dunavu, osim ako se ne opametimo, jer za razliku od piranskog zaliva, gde avnojevske granice nikad nisu definisane, na Dunavu se tacno zna da obe drzave imaju posede na onoj drugoj strani (sto i nije tako lose, mogla bi poneka bescarinska zona da se napravi)

Analitičar

pre 15 godina

Politika je veoma često neiskrena, i kada je najneiskrenija onda je i kampanja i manipulacija gradjanima najveća. Slovenija je naivno, u zajedničkom "osamosvojitvenom zanosu" naivno verovala da razgraničenje sa Hrvatskom nikada neće biti problem, i da su "Badinterove granice" samo put u samostalnost i celovitost države. Prevarili su se. Teoretski je dovoljna i jedna linija koja Slovenačku teritoriju veže sa medjunarodnim morem, nebitno je o koliko se kvadratnih milometara mora radi. Uskraćivanjem te veze sa medjunarodnim vodama Hrvatska uskraćuje Sloveniji i pravo na iskorišćavanje ogromnih prostranstava medjunarodnih voda Jadranskog mora. Sem AVNOJa i Badintera sve ostale činjenice idu u prilog Sloveniji, gubljenjem te neznatne površine mora, Slovenija gubi mnogo, mnogo više od teritorije. A "gubitkom" te beznačajne površine mora Hrvatska ne gubi ništa više (po mnogo čemu joj to i ne pripada), sem što se klub korisnika resursa Jadranskog medjunarodnog mora povećava za Sloveniju. Ako uzmemo u obzir ko je, sem Hrvatske, korisnik tog prava, jasno je da Slovenija ne sme popustiti ovaj put, jer ni u okviru EU neće dobiti granični izlaz u medjunarodno more, uticajna članica EU će se tome uvek suprotstavljati, upravo iz svog interesa. Ako već iz Zagreba govore o trgovini teritorijama, malo drugačiji pogled na činjenice upravo govori o trgovini interesima, ali Slovenačkim. Baš bi bilo zanimljivo čuti koji su razlozi hrvatske isključivosti i principijelnosti, mislim da i tim razlozima nema ničeg dobrosusedskog i dobronamernog.

ero-jok

pre 15 godina

cini mi se da ovde nije u pitanju samo slovenacki ili hrvatski stav, u pitanju je mnogo ozbiljnija stvar. EU je svesna da ako misli da integrise ceo balkan, mora da integrise sve zemlje zajedno, jer bi u suprotnom jedna dugu blokirala i tako narednih 6500 godina. E sada potrebno je da sve zemlje ispune uslove (ukljucujuci i Albaniju i Kosovo), da Srbija prizna Kosovo ili bar nadje neki neformalni nacin za to, e pa onda ulazimo svi zajedno... Sve se plasim da je par km sporne teritorije Hrvatske ili Slovenije ili pak Mladic u hagu realna prepreka za ulazak u EU....

Miloš

pre 15 godina

Puno se piše o noževima u ledja, pa ovo pa ono. Ako hrvatska nema pretenzija po slovenskoj teritoriji, neka izvoli to potpisati, i Slovenija miće veto. A što se tiće duga LB-a, stvar pada u sukcesiju po Jugi, kako su i strani sudovi presudili, i na kraju krajeva bivše republike SFRJ-a potpisale

Prevodilac

pre 15 godina

Tirk kaže da slovenačka odluka neće pogoršati odnose među državama, a vec je pogorsala da je sve skoro nepopravljivo. Mediji kazu: Nož u leđa Hrvatskoj! Prepozajete li ovde jednog nasega mladog politicara. Od Vardara pa do Triglava, sve je to isti corba. Kad se dva coveka sretnu i pozdrave, vec pocinje borba. Groteskna igra oko par m² zemlje i vode, novo sejanje mrznje i zla. Vec je regres ovih ko fol EU zemalj (HR +SLO) dotle dosao, da komsije Slovenci i Hrvati ne prelaze prag jedni drugima. Jedna velika vecina nove generacije ove dve zemlje, skoro da nema pojma sta se u susedstvu dogadja, a kamo li da su bili u uzajamnim posetama. Nacionalizam na Balkanu je jedina preostala svet(l)a stvar, koja se i dalje nastavlja negovati. Oni vode diplomatski rat za nekoliko kvadrata, a kako je nama, oj Kosovo neprezaljno...

Andrija

pre 15 godina

Državnici bi trebali uzeti stvar u svoje ruke i rešiti je. Navijačke strasti i potezanje svojih argumenata sužavaju prostor za razuman politički dogovor. Očekivanje od velikih da će donet pravdu je mač sa dve oštrice, jer velika je razlika biti član porodice koji uživa povrenje i naklonost, ili biti izložen kritikama i nerazumevanju. Od osude neke politike do negativnih apostrofiranja i kampanje je mali korak, a šteta može biti potencijalno velika. Naročito za male zemlje koje se žele nametnuti kvalitetnom ponudom usluga i kooperantskih poslova. Ni Hrvatskoj ni Sloveniji ne bi odgovarao epitet nesigurnih i nestabilnih zemalja iz vremena kada su turisti bili samo fotoreporteri na službenom zadatku. Urazumite se ljudi.

Milan

pre 15 godina

Ovo su ipak stare balkanske igre. Sada je važna teritorija i nacionalni interes, i ponovo se svako poziva na istorijske argumente koji mu odgovaraju. E, samo još kada bi se umešala i Italija sa svojim vlasničkim papirima. A čitav je Balkan tako skrojen, i dao bog, svi se medjusobno mrze i nepodnose. No, mora se reći da je Slovenija ipak dočekala da promeni premijera, i da će se videti ko koga zatvara i od kada, i koji će se argumenti koristiti. Činjenica jeste da se dugo čekalo i da je sada mnogo vike.

kom@

pre 15 godina

Kako stvari stoje, ako i dodje do arbitraze, ici ce se na postizanje kompromisa, sto cini mi se vise odgovara Sloveniji. A kao clan EU jasno je i ko ima jacu poziciju.
Medjutim, sve te ucene, molbe i uslovi za prijem u poslednje vreme su veoma apsurdne kad su uzme u obzir da je Irska odbacila Lisabonski sporazum i time je daljne prosirenje EU (pravno) stavljeno na led. Vidi se koliko se uzima u obzir volja gradjana, u ovom slucaju Irskih: 0

Milan

pre 15 godina

Ako se malo bolje pogledaju odnosi Hrvatske za Crnom Gorom, Bosnom i Srbijom... Hrvatska ima probleme na granicnim preazima sa svim tim zemljama a ne samo Slovenijom. Te ilegalne avnojske granice, gde Istra pripade avnojskoj Hrvatskoj '45 a bez i jedne istorijske niti politicke spone, samo dodatno prave probleme Sloveniji. Slovenija mora da ima slobodan prolaz preko Piranskog zaliva, sto zapravo Hrvatska sprecava. Puna podrska Sloveniji, koja zna da stiti svoje nacionalne i ekonomske interese a clanstvo u NATO savezu i EU joj daje vecu sansu da u svemu tome uspe. Puno srece prijateljskom narodu Slovenije u ovom po meni opravdanom cinu iz Srbije.

Neutralan

pre 15 godina

Neozbiljno je od hrvatskih vlasti što diplomatski problem spuštaju na nivo narodnih masa. Populizacija problema, i mobilizacija gradjana je oprobani recept manipulacije iz skorih vremena, i sa tim se ne vrši vlast i ne gradi medjunarodno mesto države. Problem je vrlo prost, Slovenci hoće izlaz na more i to im treba dati. Zakon o pravu na moru nije savršen i verovatno ga treba menjati, po mnogo čemu je to nastojanje da veliki zadrže neka svoja kolonijalistička prava. Dobrosusedski odnosi su nešto drugo, a i istorija ne daje pravo Hrvatima na isključivost. Pozivanje na prevazidjeni zakon je jedino uporište koje mogu braniti, i na tome neće ništa dobiti a mogu mnogo da izgube. Legalno pravo Slovenaca je da im odgovore na isti način, koriste se pravom koje jeste u njihovim rukama. Pravo jednih potiv prava drugih, izlaz nije u nečijoj presudi, izlaz je u dogovoru.

brane

pre 15 godina

Hrvatska politika [koja je pod velikim uticajem tajkuna], je namerno isprovocirala ovakvu reakciju Slovenije. Razlog je jednostavan, ocuvanje monopola. Ovime dobijaju izgovor za neulazak u EU, "Slovenija ne dozvoljava Hrvatskoj...."

Miloš

pre 15 godina

Puno se piše o noževima u ledja, pa ovo pa ono. Ako hrvatska nema pretenzija po slovenskoj teritoriji, neka izvoli to potpisati, i Slovenija miće veto. A što se tiće duga LB-a, stvar pada u sukcesiju po Jugi, kako su i strani sudovi presudili, i na kraju krajeva bivše republike SFRJ-a potpisale

Dejan

pre 15 godina

Da li znate sta je ovde najironicnije ili najsmesnije? Da smo mi na mestu Slovenije mi to ne bismo uradili niti Hrvatskoj uprkos svemu sto su nam uradili niti bilo kojoj drugoj republici dok bi svi ostali Srbiji to uradili i ne trepnuvsi. Zato se i nalazimo tu gde se nalazimo dok je Slovenija u EU.

Komšija Banja Luka

pre 15 godina

Hrvatska ima probleme sa svim svojim susjedima, Slovenijom, Srbijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, čak i sa Italijom nije sjajno a jedno zasad sa Mađarskom nema trzavica jer je istu grancu utvrdila bivša SFRJ. U Kostajnici su uzeli tvrđavu koja se nalazi u centru grada, daleko od Hrvatske Kostajnice, prešli na drugu obalu rijeke i za granicu odredili vještački kanal...a takvih je primjera bezbroj!

Iznogud

pre 15 godina

E pa kad je SVOJ kilometar granice u pitanju onda je to od zivotnog znacaja za svaku zemlju, ali se zato TUDJE lako poklanja. Kako kaze nas narod slikovito - 25 po tudjem turu nista ne boli! I Hrvatska je "zaboravila" kako joj je Tito jednim potezom pripojio Baranju, na jednoj od onih njihovih skupova vestica.

srdjan

pre 15 godina

Pa zasto je ovo "Noz u ledja". Ja mislim da se Slovenci vec godinama pozivaju na taj problem nedefinisanih granica, i da su pretili Hrvatima ovakvom akcijom. Sve im je bilo receno u oci. Dakle, nema noza u ledjima, prevelika dramatizacija od strane Hrvatske.

Ja

pre 15 godina

E sad zamislite kolike su sanse Srbije da udje u EU ako kojim cudom Hrvatska postane clanica i treba da da zeleno svetlo susedu. Ja mislim da jedino zajedno Hrvatska i Srbija treba da udju u EU

Analitičar

pre 15 godina

Politika je veoma često neiskrena, i kada je najneiskrenija onda je i kampanja i manipulacija gradjanima najveća. Slovenija je naivno, u zajedničkom "osamosvojitvenom zanosu" naivno verovala da razgraničenje sa Hrvatskom nikada neće biti problem, i da su "Badinterove granice" samo put u samostalnost i celovitost države. Prevarili su se. Teoretski je dovoljna i jedna linija koja Slovenačku teritoriju veže sa medjunarodnim morem, nebitno je o koliko se kvadratnih milometara mora radi. Uskraćivanjem te veze sa medjunarodnim vodama Hrvatska uskraćuje Sloveniji i pravo na iskorišćavanje ogromnih prostranstava medjunarodnih voda Jadranskog mora. Sem AVNOJa i Badintera sve ostale činjenice idu u prilog Sloveniji, gubljenjem te neznatne površine mora, Slovenija gubi mnogo, mnogo više od teritorije. A "gubitkom" te beznačajne površine mora Hrvatska ne gubi ništa više (po mnogo čemu joj to i ne pripada), sem što se klub korisnika resursa Jadranskog medjunarodnog mora povećava za Sloveniju. Ako uzmemo u obzir ko je, sem Hrvatske, korisnik tog prava, jasno je da Slovenija ne sme popustiti ovaj put, jer ni u okviru EU neće dobiti granični izlaz u medjunarodno more, uticajna članica EU će se tome uvek suprotstavljati, upravo iz svog interesa. Ako već iz Zagreba govore o trgovini teritorijama, malo drugačiji pogled na činjenice upravo govori o trgovini interesima, ali Slovenačkim. Baš bi bilo zanimljivo čuti koji su razlozi hrvatske isključivosti i principijelnosti, mislim da i tim razlozima nema ničeg dobrosusedskog i dobronamernog.

dezela je preterala

pre 15 godina

smatram da slovenija nije u pravu kad blokira hrvatsku prema EU. slovenija time zeli isposlovati bolju poziciju u vezi problema oko granice ali dugorocno samo ce naneti stetu svojim interesima. mislio sam da je slovenacka spoljna politika ipak bolja ali izgleda da nije...

Daca

pre 15 godina

Slovenija želi izolovat hrvatsku od eu na šta dulji rok jer ulaskom hrvatske postaje beznačajna u regionu ex.yu. Priča o granici je samo za potpirivanje mržnje u javnosti.

Pravni nasljednik

pre 15 godina

... Elem, Slovenci traze od Hrvatske da se potpisom obveze, da sve argumente koje Hrvatska trenutacno koristi glede rapsrave o granici, nece koristiti ubuduce. Sto ce reci, to sto Hrvatska potpisom zeli garantirati da otvaranjem novih 11 tocki pregovora NE PREJUDICIRA granicu sa Slovenijom, vec da se ista ima arbitrazom odrediti, Slovencima ne odgovora. De facto i de jure, bi Hrvatska, ukoliko pristane na uvjete Slovenije, pristala da Slovenija odredjuje granicu izmedju ove dvije zemlje kako njoj odgovara. E sad, ako krajnji cilj i jeste EU, previse je. Sva ostala naklapanja o tome komu ovo sve odgovara, tko za koga navija, cija je kuca ostala 'vamo ili tamo, te da li ovakva zatezanja oko 25 cetvornih km uopce imaju smisla, su drugostupanjska vrsta kavanske diskusije.

zg_ivan

pre 15 godina

Sada će i Slovenija naučiti da Hrvat svoju zemlju ne da.
Pa stajalo što stajalo.

P.S.
Bude li Hrvatska ovo radila Srbiji, bit će me sram.

Bacvanin

pre 15 godina

Nisam drzavljanin niti simpatizer ijedne od ovih zemalja, ali ko garantuje da ce se pomeriti pregovori sa statusa kvo, bez ovakve reakcije Slovenije? Problemi i pregovori traju vec godina, bez ikakvih rezultata. Ista scena i sa Prevlakom, ali to sad opet nije nas problem.
Stare AVNOJ-jske granice su bile osnova, i one su bile poprilicno jasne.
Ne znamkoliko ljudi zna za to, ali Srbija po AVNOJ-skim granicama ima teritorije sa druge strane dunava, a konkretno se moja kuca nalazi u Hvratskoj, iako je na levoj obali Dunava.
Svaki miran i demokratski nacin diskusije je prihvatljiv, a bogami bojkot spada u te metode.
Zanimljivo je samo, da li ce i Srbija biti toliko pricipijelna ka svojoj"teritorijalnom integritetu" kada bude deu EU.

npb

pre 15 godina

Logika je na hrvatskoj strani. Međutim, uopšte ne sumnjam da će Hrvatska sutra prema BiH i Srbiji da se postavi isto kao Slovenija danas. To govori o Balkanu takvom kakav je, ali i o EU koja nema mehanizme da se zaštiti od nerezonskih stavova bilo koja članice. EU nije efikasna i zbog toga i jeste u inferiornoj poziciji u odnosu na druge ekonomske sisteme (SAD, Rusija i sl).

ero-jok

pre 15 godina

cini mi se da ovde nije u pitanju samo slovenacki ili hrvatski stav, u pitanju je mnogo ozbiljnija stvar. EU je svesna da ako misli da integrise ceo balkan, mora da integrise sve zemlje zajedno, jer bi u suprotnom jedna dugu blokirala i tako narednih 6500 godina. E sada potrebno je da sve zemlje ispune uslove (ukljucujuci i Albaniju i Kosovo), da Srbija prizna Kosovo ili bar nadje neki neformalni nacin za to, e pa onda ulazimo svi zajedno... Sve se plasim da je par km sporne teritorije Hrvatske ili Slovenije ili pak Mladic u hagu realna prepreka za ulazak u EU....

darko

pre 15 godina

Slovenija igra dvostruku igru. Slovenija je najveci protivnik ulaska bilo koje drzave bivse SFRJ u EU jer time oni pocinju gubiti na vaznosti. Koliko su puta izasli sa neprihvatljivim i iritantnim predlozima Srbiji, a sad Hrvatskoj. Sjetimo se njihove uloge kad je bilo rijec o Kosovo kad su se gurali u prve redove djeleci lekcije Srbiji sto se moze sto se ne moze. Glume veike evropljane kad se njih ne tangira. Kad ih se tice ponasaju se kao sto se svojedobno ponasao S.Milosevic.

splico

pre 15 godina

Hrvatska, u to mozete bit sigurni, ovako nesto ne bi napravila ni Srbiji ni drugim susjedima. Nama EU vise nije napeta, a Slovencima ce se ovo obit od glavu, zivi bili pa vidili

Komentar

pre 15 godina

... ne treba zaboraviti na neke stvari:

1. Hrvatska vec 15 godina predlaze arbitrazu oko granice na moru (molim Vas, upisite Piranski zaljev u Google, odite na slike, i pogledajte tu farsu od slovenskog zahtjeva i koridora kroz teritorijalne vode Hrvatske), a sada bi za slovenski potpis, trebala prihvatiti njihovo rjesenje.

2. Ono sto se i Srbije tice, a malo ljudi komentira sto je napisano u jucerasnjem clanku. A to je, da Slovenija inzistira da se i dug Ljubljanske Banke stedisama stavi u pregovaracki proces za EU( prihvatite slovenski prijedlog o dugu, odnosno da duga nema, ako zelite nas potpis za ulazak u Uniju)!

Europski, nema sta!

80dana

pre 15 godina

Vidim da neki brkaju pojmove, Sloveniji treba omoguciti slobodan prolaz do otvorenog mora. Oni to imaju po Pomorskom pravu i uvijek ce imati kao i BiH, kao i svi mi kod Gibraltara.
Pravo na slobodan prolaz nije isto sto i zelja Slovenije da im se dodijeli koridor kroz hrvatske teritorijalne vode do otvorenog mora. Pogledaje Google i Piranski zaljev.

Demosten

pre 15 godina

Boze, kako ostre reakcije i sa jedne i sa druge strane. A sve zbog toga da li je granica malo tamo ili ovamo. Zato su i jedni i drugi 'ladno priznali Kosovo i jos se cude reakciji Srbije. Posteno i dosledno, nema sta!

Dejan

pre 15 godina

Nije da volim Sanadera, ali konacno da se pravo postavio. Nema vise popustanja pa zarad i ne ulaska HR u EU. Neka se SLO kaci tamo s EU i dokazuje sto joj toliko smeta, jer je i sama svojevremeno priznavajuci Kosovo rekla - granice u EU nisu bitne.

zg

pre 15 godina

Ovaj problem izmedju HR i SLO postiji vec duzi niz godina. HR vec godinama predlaze internacionalnu arbitrazu koju SLO uporno odbija. Francuska je prije par dana sastavila dokument po kojem se obje zemlje obvezuju da nijedan o pristupnih dokumenata nece prejudicirati pitanje granica za ubuduce. HR ga je prihvatila, SLO nije. Pametnome dosta. SLO ovim nece rjesiti pitanje granica, samo ce dodatno zategnuti odnose sa HR, koji i ovako nisu sjajni.

Slovenski argument je da su i njih kocili Italijani. Jak argument. Samo ono sto su Italijani zahtjevali je bila liberalizacija slovenskog trzista nekrentina (sto je btw osnovni princip EU) a ne da se SLO odrekne dijela teritorija.

Kristina

pre 15 godina

Pitam se, pitam, zasto Slovenija bjezi od arbitraze medjunarodnog suda kao "vrag od tamjana"? Vec 15 godina Hrvatska zagovara medjunarodnu arbitrazu nad granicnim prijelazom sa Slovenijom, a Slovenija je konstantno odbija.

Vlasta

pre 15 godina

Hrvati, dobrodosli u klub!
Po pitanju integracija u EU, Slovenija ucenje Hrvatsku (Piranski zaliv), Grcka Makedoniju (pitanje imena), a Holandija Srbiju (Mladic). Ali zato kompletnu EU jedna Irska vuce za nos.

Marjan

pre 15 godina

Više mora ima ispred moje vikendice nego što bi ga dala Hrvatska Sloveniji u parafiranom sporazumu Drnovšek-Račan. Javnost u Hrvatskoj je bila sve više senzibilizirana da se prihvati taj sporazum, danas poslije ovakve slovenske ucjene šanse su nikave. Tada je taj sporazum sa sobom nosio i rješavanje štediša Ljubljanske banke, centrale u Krškom, Sv Geru....Sada bi vjerovatno on po Sloveniji trebao biti besplatan, samim uklanjanjem blokade u pregovorima. Hrvatskoj se više ne žuri u EU, a za takvu stratešku stvar kao što je izlazak na otvoreno more i jedno stvarno prihvatljivo rješenje kao što je sporazum Drnovšek-Račan, treba platiti puno vše od samog deblokiranja pregovora-treba rješiti štediše, Krško, staviti u priritet pracve izgradnje autoputeva kroz Sloveniju prema Rijeci i Zagrebu...i eto izlaska na otvoreno more kroz koridor hrvatskih teritorijalnih voda. Dakle, Hrvatska bi se odrekla dijela svojeg teritorija koji Slovenija ne može dobiti nikakvom međunarodnom arbitražom. Javnost više nece dozvolti nikave ustupke hrvatskih političara da se nahrani njihova liderska taština i povijesna uloga onoga tko će uvesti Hrvatsku u Europsku uniju.

ex ĆA-BRE brigadir

pre 15 godina

Slovenija se boji arbitraže o granici na moru ko vrag tamjana, znaju da pravno ne mogu proći i jedini naćin je ucjena Hrvatske u krucijalnom trenutku ulaska u EU.
Hrvatska se prije godinu dana odrekla ZERP-a, gospodarskog pojasa na moru, zbog blokiranja Italije i Slovenije.
Danas, kada je Hrvatska uređenija zemlja nego ranije i kada je standard veci nego u novopridoslim clanicama Unije (osim Slovenije), kada se kupuje vise novih automobila nego u svim zemljama bivše Jugoslavije zajedno, kada je samo turistička sezona preko 8 milijardi Eura, žurba u Uniju nije više na najvecem prioritetu građana. Hrvatska može odigrati jaki potez i proglasiti ZERP bar do deblokade pregovora ili čak do samog ulaska , i na taj nacin prisili Italiju da djeluje na glavne sile u EU da pritisnu Sloveniju na sudsku arbitražu o granici na moru i na takav nacin sto brze ukidanje ZEPR-a.
Pozdrav iz Dalmacije

Zvonimir - HR

pre 15 godina

Sanader je izjavio da Hrvatska to Srbiji neće raditi. Hrvatska i Crna Gora su već civilizirano dogovorile arbitražu za Prevlaku. Slovenci to neće jer znaju da traže ono što im ne pripada po nijednoj konvenciji pa ucjenjuju. Istina je da Hrvatska ima graničnih problema s najviše bivših republika, ali ima ih svatko sa svakim a Hrvatska ima tu (ne)sreću da graniči sa svima osim s Makedonijom. Iskreno - ameri, a navodno i kanađani obećali ukinut vize kad iduće godine uvedemo nekakve biometrijske putovnice pa ćemo stvarno moći svugdje bez viza. A neku drugu prednost od EU ne vidim uz najbolju volju. Valjda sam kratkovidan :-)

ŠVINGLŠVEGER

pre 15 godina

Pogranični problemi izmedju dve, kako se izmedju sebe nazivaju, prijateljske zemlje lako su rešivi. S obzirom da je pri komadanju Jugslavije došlo do duhovnog venćanja izmedju Brozovih komunista i zapadnih demokrata, potrebno je samo da ovi zadnji dobro prouče AVNOJ-ske granice sa eventualnom posetom Jajca.
To bi moglo da bude jedna od prioriteta francuskog predsevanaja EU.

minus za Sloveniju

pre 15 godina

Veliki propust slovenacke politike. I ako u ovom momentu nesto dobiju na duge staze gube. Hrvatima je sad sve jedno da li su za 2 ili 3 godine u EU, jer je to izvesno, ali Slovenci da koriste ovaj momenat da bi pokazali kako su jaci, to bas nisam ocekivao. Samo se sramote, jer za poslednjih godina na zalost u Evropi se nisu bas proslavili po kreativnim idejama. Sta se desilo sa onom kulturom koja je u Jugoslaviji uvek isla napred to je dobro pitanje. Moja puna podrska za Hrvatsku.

zoran

pre 15 godina

Hrvatska i Srbija nisu prijateljske zemlje i o tome ne treba trošiti riječi. U svakom slučaju, da ako Hrvatska bude ucjenjivala Srbiju na ovaj način na koji Slovenija ucjenjuje Hrvatsku, mene će biti sram što sam Hrvat i član EU. Netko je spominjao neriješen problem granice na Dunavu. E to bi odprilike u najkraćem bilo kao da Srbija 15 godina predlaže međunarodnu arbitražu za rješenje tog problema, Hrvatska to sustavno odbija i onda blokira Srbiji ulazak u EU sve dok Srbija ne odustane od svojih zahtjeva. Što je to nego ucjena. Ali sve se vraća, sve se plaća

kvarner

pre 15 godina

Dva dana vec citam komentare na ovu temu ali jos se niko nije dosetio napisati sta je bit stvari:
Ovakva zategnutost u medjudrzavnim odnosima SLO i HR sigurno nije nastala zato jer je jednoj ili drugoj strani bitno samo da granica ide 500 m ili 2 km severnije ili juznije. Radi se o interesu. A interes se zovu velike prirodne rezerve plina /gasa/ u podmorju severnog Jadrana, koji su vec poceli da zajedno eksploatisu hrvatska INA i talijanski ENI. E sad, ako se avnojska (badinterova, kako hocete..) granica malkice pomakne, onda Slovenija po medjunarodnom pravu dobija ne samo izlaz na medjunarodno more, nego i pravo eksploatacije prirodnih bogatstava iz istog. A svi vrlo dobro znamo da bi Slovenci sve dali za dinar, a kamoli za toliko gasa, a opet svi dobro znamo sve vecu i vecu vrednost energenata u svetu uopste.
I sad dolazimo do onoga sto HR vec godinama zeli, a to je medjunarodna arbitraza, a SLO to uporno odbija jer zna da tako gubi i sada tokom pristupnih pregovora ucenjuje Hrvatsku, i to na vrlo vrlo vrlo pogresan nacin, jer je HR vec odavno trebali biti u EU, a posto nije onda kada je trebalo, sada se gradjanima HR vise bas toliko i ne zuri u taj "elitni klub", koji je iz dana u dan, pogotovo nakon primanja Bugarske i Rumunije, a i nakon ovakvih primitivnih i ucenjivackih poteza Slovenije,sve dalje i dalje od svoje osnovne ideje i onoga sto je nekada bio.
I kao sto je neko ovde vec napisao, putujemo slobodno i bez viza, imamo pristojan standard, i bas nam se nigde ne zuri, a najmanje u tu i takvu EU.
Pozdrav sa Kvarnera!

icoGS

pre 15 godina

Zanimljivo da se neki čude jer SLO ne paše da i jedna zemlja bivše JUGE uđe u eu jer prestaje bit ono što oni misle da jesu e sad jedna zemlja sa 1,8 mil stanovnika ponaša se kao vele sila dokle bumo videli. Tražit od nekog da ne iznosi na sudu svoje dokumente, malo previše.

I.S.

pre 15 godina

Ne verujem da Slovenija bas samostalno blokira ulaz Hrvatske u EU. Bice da sirenje EU ne odgovara jos nekim clanicama kojima savrseno odgovara da Slovenija blokira Hrvatsku.

BISTRO I CISTO

pre 15 godina

Ne razumijete osnovu problema.

1.HR ne prejudicira granicu sa SLO
2.Granicni spor vise manje imaju vecina zemalaj EU i rjesavaju ga bilateralno ( odvojeno ) od ovog proces.

3.SLO inzistra da HR se odrekne svoje dokumentacije ( zakonskih i podzakonskih akata) i da ih ne koristi u pregovorima u sudu u Hagu.

Ova odluka SLO nije dobra za HR., ali je jos manje dobra za BiH i Srbiju te CG.

Promjena ce nastupiti u koliko osovina Njemacka, Francuska, Engleska odrade sto trebaju odraditi...

... Ne moze ni jedna zemlja, danas SLO Hrvatskoj, sutra HR Srbiji blokirati pravo ulaska u EU samo zato sto postoji par manjih ne kljucnih bilateralnih problema

Dragan

pre 15 godina

Premijer Sanader je prilično samouveren da će Brisel disciplinovati Soveniju. Ko to ima tako veliki uticaj u Briselu? Ili je tajna samouverenosti u činjenici da se u piranskom zalivu brane više italijanski interesi nego hrvatski?

Saša

pre 15 godina

Balkanski mulj zauvjek. Političari regiona su i dalje uvjereni da je jedini način vladanja ujedinjenje nacije na način da imaš vanjskoga neprijatelja. Takozvana "nek' komšiji crkne krava" politika. Moramo naučiti rješavati probleme civilizirano i preko institucija, a ne ucjenama. Dokle se to ne dogodi bit ćemo svi gore navedeni balkanski mulj.

Dino

pre 15 godina

Najvaznije u cijeloj prici je da je slovenska politika sebi zadala cilj da dodje do izlaza na otvoreno more i jedini nacin na koji to mogu ostvariti je da iskoriste sansu i cinjenicu da je su EU i pritisnu Hrvatsku da im pokloni svoj dio mora. Svi domaci i strani strucnjaci za pravo mora se slazu da Slovenija po pravu mora ne moze imati izlaz na otvoreno more. Zbog toga su Slovenci odbijali medjunarodnu arbitraze, sve do nedavno kad su je prihvatili jer su vidjeli da nema dogovora. Sada pokusavaju prisiliti Hrvatsku da potpise da u tom procesu ne ce koristiti sve dokumente kojima raspolaze, zato i nisu prihvatili ovaj prijedlog Francuske koji je HR prihvatila, jer u njemu ne stoji taj dio vec se HR obvezuje da ne ce prejudicirati granicu. Uglavnom, HR mora ostat dosljedna do kraja, godina dvije prije ili kasnije ne znace mnogo, SLO je ne moze vjecno blokirati... A sto se tice granice, HR ce, naravno ako nista ne potpise dotad, dobiti sudski spor jer su slovenski zahtjevi apsurdni...

Andrija

pre 15 godina

Državnici bi trebali uzeti stvar u svoje ruke i rešiti je. Navijačke strasti i potezanje svojih argumenata sužavaju prostor za razuman politički dogovor. Očekivanje od velikih da će donet pravdu je mač sa dve oštrice, jer velika je razlika biti član porodice koji uživa povrenje i naklonost, ili biti izložen kritikama i nerazumevanju. Od osude neke politike do negativnih apostrofiranja i kampanje je mali korak, a šteta može biti potencijalno velika. Naročito za male zemlje koje se žele nametnuti kvalitetnom ponudom usluga i kooperantskih poslova. Ni Hrvatskoj ni Sloveniji ne bi odgovarao epitet nesigurnih i nestabilnih zemalja iz vremena kada su turisti bili samo fotoreporteri na službenom zadatku. Urazumite se ljudi.

Prevodilac

pre 15 godina

Tirk kaže da slovenačka odluka neće pogoršati odnose među državama, a vec je pogorsala da je sve skoro nepopravljivo. Mediji kazu: Nož u leđa Hrvatskoj! Prepozajete li ovde jednog nasega mladog politicara. Od Vardara pa do Triglava, sve je to isti corba. Kad se dva coveka sretnu i pozdrave, vec pocinje borba. Groteskna igra oko par m² zemlje i vode, novo sejanje mrznje i zla. Vec je regres ovih ko fol EU zemalj (HR +SLO) dotle dosao, da komsije Slovenci i Hrvati ne prelaze prag jedni drugima. Jedna velika vecina nove generacije ove dve zemlje, skoro da nema pojma sta se u susedstvu dogadja, a kamo li da su bili u uzajamnim posetama. Nacionalizam na Balkanu je jedina preostala svet(l)a stvar, koja se i dalje nastavlja negovati. Oni vode diplomatski rat za nekoliko kvadrata, a kako je nama, oj Kosovo neprezaljno...

Dzoni

pre 15 godina

Cekajte da li sam ja nesto propustio,zar ne bese da su granice u EU nebitne i da 15% teritorije Srbije nije bitno jer ce to biti EU a oni se glodju oko par kvadratnih kilometara mora?

kom@

pre 15 godina

Kako stvari stoje, ako i dodje do arbitraze, ici ce se na postizanje kompromisa, sto cini mi se vise odgovara Sloveniji. A kao clan EU jasno je i ko ima jacu poziciju.
Medjutim, sve te ucene, molbe i uslovi za prijem u poslednje vreme su veoma apsurdne kad su uzme u obzir da je Irska odbacila Lisabonski sporazum i time je daljne prosirenje EU (pravno) stavljeno na led. Vidi se koliko se uzima u obzir volja gradjana, u ovom slucaju Irskih: 0

Zagreb

pre 15 godina

Hrvatska ima punoooo većih problema od ovoga za ulaz u EU. Ja smatram da je ovo sve iscenirano da bi se dobilo na vremenu. U godinu dana bi trebali čuda napraviti da mogu uć u uniju. Hrvatska nema sređeno pravosuđe, privatizaciju (Viktor Lenac itd.), zemljišne knjige, problem korupcije i još hrpa stvari na kojima se ne radi ili radi slabo. Sad nam novim zakonom žele oduzet zemlju da bi je tajkuni, koji će je po niskoj cijeni otkupit, skupo prodavali strancima. I za to im je također potrebno vremena. Ne žuri se našim političarima u EU. Prvo trebaju sebe dobro financijski zbrinut, a narod može gladovat. Ali treba naći i nekakav alibi, nekog krivca. Pa da nismo mi, neka budu Slovenci.

Vojvodjan-

pre 15 godina

zbog cega je SLO uopste ulazila u EU kad su joj granice i izlazak na otvoreno more toliko bitni? u evropi je to nebitno, narocito kad se radi o problematicnoj teritoriji. slovenacki zahtev (samo da bi eto imali prolaz) prakticno znaci da je granica linija mora. dok ste na kopnu ste u HR, zakoracite u more da se bucnete i u SLO ste, suludo. A svi koji se ovom raduju i odjednom slovence smatraju bracom nek u ovom bolje vide ono sto ce nas cekati zbog granice na Dunavu, osim ako se ne opametimo, jer za razliku od piranskog zaliva, gde avnojevske granice nikad nisu definisane, na Dunavu se tacno zna da obe drzave imaju posede na onoj drugoj strani (sto i nije tako lose, mogla bi poneka bescarinska zona da se napravi)

Milan

pre 15 godina

Ovo su ipak stare balkanske igre. Sada je važna teritorija i nacionalni interes, i ponovo se svako poziva na istorijske argumente koji mu odgovaraju. E, samo još kada bi se umešala i Italija sa svojim vlasničkim papirima. A čitav je Balkan tako skrojen, i dao bog, svi se medjusobno mrze i nepodnose. No, mora se reći da je Slovenija ipak dočekala da promeni premijera, i da će se videti ko koga zatvara i od kada, i koji će se argumenti koristiti. Činjenica jeste da se dugo čekalo i da je sada mnogo vike.