Solarijum i rizici od obolevanja

Nagli porast popularnosti solarijuma jedan je od ključnih razloga za takođe nagli porast obolevanja od raka kože, posebno među mladim ženama, tvrde stručnjaci.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2008.

01:59

Default images

To govore i podaci Svetske zdravstvene organizacije. Dok se u Srbiji devojke gotovo bore za termin u solarijumu kako bi novogodišnje praznike dočekale preplanule, dermatolozi kažu da je u protekle tri decenije udvostručen broj mladih žena obolelih od raka kože, pre svega jer ne postoje propisi koji bi kontrolisali ispravnost i pravilnu upotrebu solarijuma.

Beograđanke Jelena, Ana i Staša imaju različita iskustva sa solarijumom. Uprkos susretima i sa starim, prljavim i solarijumima "koji škripe", neke devojke će ipak gotovo ceo džeparac iskoristiti kako bi Novu godinu dočekale što tamnijeg tena.

Staša nije među njima jer je posle problema izazvanih sunčanjem u solarijumu odlučila da na prazničnim proslavama ipak ne bude preplanula.

"Posle nekoliko odlazaka u solarijum primetila sam da mi izlaze mladeži koji se nisu pojavljivali kad sam se sunčala na suncu i posle toga sam prestala da idem u solarijum", kaže Staša.

I Ana i Jelena kažu da postoje određeni kriterijumi koje solarijum mora da ispuni kako bi se sunčale u njemu, ali i da retko slušaju savete u vezi sa sunčanjem devojaka koje rade u salonima.

"Najbitnije je da je solarijum čist. E sad, koliko su čisti i kako ih održavaju, to niko ne može da garantuje", kaže Ana.

"Kako izgleda salon, kako izgleda solarijum, da li je nov, star, veličinu solarijuma... Bila sam u jednom solarijumu, kao, granica je 12 minuta, a te devojke su puštale 15 minuta", priča Jelena.

"Mislim da radnice danas i ne daju baš neke ne znam ni ja kakve preporuke, mislim da radnice koje to rade i nisu baš nešto ni obučene ni kompetentne da o tome govore", smatra Ana.

Ipak, radnica salona "Čoklit skin" Ivana Tovarnicki navodi da devojkama mogu da se dese različiti problemi ukoliko ne poslušaju preporuke za korišćenje solarijuma.

Dešava se čak i da devojčice od 14 ili 15 godina, uprkos savetima da se sunčaju što ređe, žele da koriste solarijum gotovo svaki dan, kaže Ivana.

"Moram prvo da pogledam kakvog je tena, da li je svetle puti ili tamne. Po tome kažem ukoliko može da se sunča", navodi ona.

"Normalno, dolaze neke devojke koje prihvate moje mišljenje, a neke devojke ne, kao, ’Ne, ne, ne, ja sam se sunčala, ja znam’", kaže ona.

"Desi se da izgore, pa kad dođu sledeći put, kao, ’Jao, bila si u pravu i nisam trebala toliko minuta’", kaže Ivana.

Koliko je štetno sunčanje devojčica pre 18 godina jasno je izraženo i u zahtevu Svetske zdravstvene organizacije da vlade svih država usvoje zakone o "razumnom i odgovornom korišćenju solarijuma".

Oni bi zabranjivali osobama mlađim od 18 godina, posebno devojkama, da solarijume uopšte koriste.

Sa tim se slaže i dermatologinja Doma zdravlja "Doktor Ristić" u Beogradu Zorica Milosavljević, koja navodi da je sunčanje za devojke mlađe od 18 godina izuzetno rizično.

"Ta oštećenja se vide u kasnijim godinama, posle 10, 20, 30 godina, jer koža sve pamti", kaže ona.

"Naime, najveće upijanje, najveća akumulacija tog zračenja je u prvih 18 godina, i to iznosi oko 80 procenata i od sunčevog zračenja i od svih izloženosti UV zračenju, tako i od solarijuma", kaže ona.

Doktorka Milosavljević navodi i da se često dešava da devojke ne priznaju da su im problemi izazvani sunčanjem u solarijumu.

"Vrlo često dođu devojke sa pojavom gljivica, dođu sa suvom, zadebljalom kožom, dođu sa nekim upalama, onda sa vrlo različitim tim oštećenjima kože, ali one ipak to ne povezuju još uvek sa solarijumom", kaže ona.

Devojke mogu besplatno da provere stanje svoje kože u svim domovima zdravlja tokom Međunarodnog dana melanoma u maju, a pre konsultacija sa doktorom najbolje je da odustanu od tog vida sunčanja, preporučuju dermatolozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: