Penzionerka milijarderski dužnik

Milanka Vukadinović, poljoprivredna penzionerka, navodno duguje Penzionom fondu gotovo 11 miliona evra, odnosno nešto manje od milijardu dinara.

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2008.

00:18

Default images

Milanka kaže da ona ni ne ume da barata tolikim brojkama i da se nada da je u pitanju greška. Iz filijale čačanskog Penzionog fonda B92 nezvanično saznaje da je zaista najverovatnije reč o grešci u kompjuterskom programu.

Iako su još pre dve godine kao poljoprivrednici otišli u penziju, Slobodan i Milanka Vukadinović nemaju ravnopravni tretman.

Dok muž prima redovno penziju u dva dela, Milanka je dobila privremeno rešenje po kome joj se vrši obustava jedne trećine, dok se ne pokrije jednogodišnji dug za doprinose.

I kada je mislila da je dug pri kraju, poslala je sina u filijalu PIO u Čačku radi provere; međutim, na kartici se pojavila brojka od gotovo 11 miliona evra dugovanja. U njenom privremenom rešenju za penziju ne pominje se ova brojka. Zapravo, ovaj iznos se pojavio na kartici zaduženja PIO fonda usled softerske greške, dok je njen stvarni dug 26.000 dinara.

Uznemirilo je saznanje o dugu

Saznanje da duguje Penzionom fondu 999 miliona 999 hiljada 999 dinara i 99 para umalo nije šlogiralo tu penzionerku. Od silnih devetki Milanki se zavrtelo u glavi kada je njen sin, posle višednevne potrage, doneo kući listing prema kome je ona milijarderski dužnik.

Milanka kaže da je pretpostavila da se radi o nesporazumu, ali, s druge strane, nije bila potpuno sigurna u to "jer zna u kakvoj zemlji živi, kao i da je ovde sve moguće".

"Prvo mi je bilo smešno, a posle mi je bilo žalosno. Od čega mi da platimo to? A nismo ni dužni. On je išao u Čačak, gde treba tamo da ide, slali su ga za Beograd, dva puta je išao, otud ga vrate tamo", kaže Milanka.

"I sad je, pre deset, petnaest dana, on otišao u Čačak da vidi šta se to dešava. Međutm, oni su mu rekli tamo da mi imamo mnogo tog duga. Mnogo sam ljuta i što je 8.200 (dinara) cela poljoprivredna penzija, a to je bedno", objašnjava Milanka.

Porodica Vukadinović još nije dobila nikakve informacije o tome da li je zaista u pitanju nesporazum. Jedino što im je predloženo u Penzionom fondu je da Milanka dug počne da isplaćuje na rate.

Kako su članovi porodice Vukadinović izračunali, Milanka za to treba da bude živa narednih 40.000 godina. Njoj i dalje nije jasno da li je u pitanju greška ili šala "jer ni na televiziji nije videla toliko para".

"Jedino je jedna službenica rekla tamo, ona mu je rekla da može samo da izađe u susret, da, kaže, po ratama plaćate. A od čega te rate, ne umem ni da potrefim koliko to čega ima", kaže Milanka.

U filijali Penzionog fonda u Čačku ne mogu trenutno da daju zvanične izjave, ali navode da Milanka nema razloga za brigu i da je najverovatnije greška u kompjuterskom programu.

Ali, oni kažu i to da je njen sin uzeo samo listing, a ne i rešenje, prema kome Milanka treba da počne da otplaćuje milijarderski dug, tako da je i predlog službenice da Milanka dug isplaćuje u narednih 40.000 godina na rate - prenagljen.

Da se greške u sistemu ne dešavaju samo u Srbiji, pokazuju i podaci iz Velike Britanije, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

23 h

Podeli: