Utorak, 25.11.2008.

01:41

(Ne)stručna obnova Patrijaršije

Fasada Pećke patrijaršije omalterisana je i obojena u crveno, uprkos zabrani Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Ministarstva kulture Srbije.

Izvor: B92

Default images

Brojni stručnjaci koji se bave spomenicima kulture upozoravaju da je naneta trajna šteta. Sa druge strane, arhitekta Marija Jovin, jedna od rukovodilaca radova na obnovi Pećke patrijaršije, tvrdi da je obnova fasade bila neophodna kako bi se životopis sačuvao od propadanja.

Ona je u Poligrafu B92 rekla da je poziv za završetak radova 2006. dobila od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

“Ja sam dobila i nalog i poziv mitropolita crnogorskog, gospodina Amfilohija, koji je predsednik Saveta za očuvanje crkava i baštine, dobila sam poziv da odem da završim posao koji sam započela još 2003-2004. godine, kada sam pripremala projekat sa mojim kolegama i kada sam, na kraju 2006, počela te radove“, rekla je Jovinova.

Ona kaže da je za rekonstrukciju korišćen novac iz državnog budžeta. “Najviši organi i Vlada Srbije su i finansirali ove radove, dakle, nisam ja iz svog džepa izvadila pare", kaže ona.

"To su sredstva koje je obezbedila Vlada Srbije i ja sam radila ono što sam dobila kao saglasnost po projektu na koji sam dobila saglasnost komisije“, kaže Jovinova.

Pećka patrijaršija se nalazi na listi svetske kulturne baštine, ali su u Unesku za B92 potvrdili da nisu bili konsultovani niti su učestvovali u obnovi tog spomenika kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: