Pomaže slepoj deci

Svetlana Vučković je jedini stručnjak u Srbiji koji se puno radno vreme bavi peripatologijom, odnosno pomaže slepoj deci, piše “Politika“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.11.2008.

03:22

Default images

Ona decu prvo nauči da osluškuju "govor okoline”, potom da "probude” preostala čula, a onda i da adekvatno koriste beli štap. Svetlana Vučković radi u zemunskoj školi za đake oštećenog vida "Veljko Ramadanović” kao peripatolog – profesorka orijentacije i samostalnog kretanja.

"Za slepe je posebno važno da im neko pokaže prostor kada se zaposle. Peripatolog bi u svakoj nepoznatoj situaciji trebalo da izađe na trasu da im objasni orijentire, za koje je poželjno da su stalno prisutni u prostoru", kaže Svetlana.

Ona kaže da joj je životna želja da i u Srbiji zaživi kretanje sa psom vodičem, jer ipak je, kako kaže, drugačije kada je ispred vas neko ko vidi, a ne samo štap.

Svetlana kaže da niko u Srbiji za sada ne koristi ni "peri-gajd”, napravu sa senzorima koja registruje prepreku u nivou tela uz pomoć laserskih zraka i ultrazvuka i upozorava na nju pištanjem i vibracijama.

Iako su programi individualni, svako se dete u proseku obučava oko tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: