Spekulacije o nasledniku patrijarha

Iz Srpske pravoslavne crkve poručuju da je nemoguće postojanje favorita za naslednika patrijarha Pavla zbog složene procedure izbora prvog čoveka srpske crkve.

Izvor: B92, RTS

Subota, 25.10.2008.

01:04

Default images

Posle dugotrajnih nagađanja, juče je potvrđeno da je patrijarh Pavle podneo molbu Svetom arhijerejskom saboru da mu se odobri povlačenje iz aktivne službe zbog zdravstvenih razloga i nemoći. Odmah po saopštavanju takve odluke, u javnosti su počele spekulacije o mogućem nasledniku patrijarha Pavla.

Zahtev patrijarha Pavla je u ime sinoda Srpske pravoslavne crkve saopštio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

“Sveti arhijerejski sinod SPC, sa svoje sednice 24. oktobra 2008. godine, održane u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, obaveštava javnost da je njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle, na osnovu člana 111 Ustava SPC, podneo molbu kojom zbog zdravstvenih razloga i nemoći umoljava Sveti arhijerejski sabor da mu na svom predstojećem jesenjem redovnom zasedanju, koje će se održati 11. novembra 2008. godine, odobri povlačenje iz aktivne crkvene službe”, rekao je Amfilohije Radović.

Patrijarh će, na sopstveni zahtev, biti razrešen dužnosti na redovnoj sednici Sabora koja će biti održana 11. novembra.

Pravilo je da izbornoj sednici prisustvuju najmanje dve trećine arhijereja, a predsedava najstariji episkop po rukopoloženju ili hirotoniji, što je u ovom slučaju mitropolit Amfilohije.

Kandidati za patrijarha mogu biti svi aktivni eparhijski arhijereji koji najmanje pet godina upravljaju eparhijama.

Tajnim glasanjem predlažu se kandidati, od kojih u uži izbor ulaze samo tri arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora.

Glasanje se ponavlja se do trenutka dok se ne dođe do kandidata sa potrebnim brojem glasova.

Potom se imenuje duhovnik zadužen da otvori zapečaćeni koverat i izvuče jednu od tri ceduljice, na kojoj su ispisana imena trojice arhijereja sa potrebnom većinom glasova.

Zbog ovakve procedure izbora novog patrijarha, vladika niški Irinej u izjavi RTS-u tvrdi da ne mogu da postoje favoriti

“Pominjanje navodno nekih kandidata je iluzorna i neprihvatljiva stvar. Pre svega, način izbora patrijarha gde se od trojice bira jedan žrebom, isključuje svako prethodno planiranje i mogućnost da neko bude izabran, bilo ko želi, bilo koga žele. Prema tome od trojice kandidata, biće izabran jedan, a ko će to biti, to Bog zna”, kaže Irinej.

Đorđević: Očigledne dve struje

Sociolog religije Mirko Đorđević nije mogao da kaže da li je molbu za povlačenje sa dužnosti patrijarha, Pavle podneo zbog nekih uticaja sa strane ali naglašava da je u poslednjih godinu dana postojao pritisak da se patrijarh povuče sa čela srpske crkve.

Đoređević ističe da je poznato da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi postoje dve jake struje.

“Jedna je konzervativnija - da patrijarh ostane doživotno i da se ne vrše nikakve promene u Crkvi, ni liturgijske, ni bilo koje druge”, objašnjava on.

“Druga struja, na čijem čelu se prepoznaje mitropolit Amfilohije, trenutno prvi čovek Sinoda, ona je da se činjenicama gleda u oči i da Crkva, ako ne bude drugog rešenja izabere novog poglavara koji bi vodio Crkvu”, kaže Đorđević.

Njegova svetost patrijarh srpski Pavle, arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački, 44. je po redu patrijarh, računajući od Svetoga Save, prvog srpskog arhiepiskopa.

Patrijarh Pavle koji je 11. septembra napunio 94 godine, od jeseni prošle godine nalazi se na lečenju na Vojnomedicinskoj akademiji, a za to vreme ga je na dužnosti zamenjivao najstariji po rukopoloženju mtripolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: