Beogradska berza reaguje na krize

I Beogradska berza reagovala velikim padom prometa, nakon što je kriza zahvatila početkom nedelje svetsko finansijsko tržište.

Izvor: B92

Subota, 20.09.2008.

15:54

Default images

Svetsko finansijsko tržište pretrpelo je jedan od najvećih udaraca početkom ove nedelje. Posle intervencija američke centralne banke, evropske banke i Rusije, tržište je stabilizovano. Kriza je bacila u bankrotstvo nekoliko komercijalnih banaka, a centralne pokušavaju da spreče dalju krizu. Posle četiri dana pada akcija, Beogradska berza se stabilizovala.

Vladimir Pavlović iz Fima investicionog fonda kaže da je domaće finansijsko tržište malo i dinamično.

"Srbija se tek nalazi pred razvojem. Srpske kompanije odlično posluju, i u ovoj teškoj političkoj godini za Srbiju. Nivo prihoda i nivo dobiti će biti isti kao i u prethodnoj godini, tako da svih dugoročnih razloga za optimizam na tržištu kapitala ima. Ali svakako u kratkom roku, tendencije na svetskom tržištu kapitala odražavaju se i na Beogradsku berzu", kaže Vladimir Pavlović, portfolio menadžer FIMA Investa.

Za razliku od učesnika na berzi, neki ekonomisti smatraju da bi novi globalni finansijski udar mogao zaustaviti priliv stranih investicija u Srbiju. Na taj način kompanije koje preko berze dobijaju sveža kapital, ne bi mogle da se razvijaju.

"Zbog te krize svi su se oni stegli, i čekaju da vide da li će ta kriza pogoditi i njih. Dakle, čuvaju pare i ne ulažu ih. Tako da i mi ostajemo bez tih para koje bi mogle da oporave berzu", kaže ekonomista Mijat Lakićević.

Kriza na svetskom tržištima je počela jer su komercijalne banke u Sjedinjenim Državama davale potrošačke kratkoročne kredite za dugoročnu kupovinu stanova, pa su nekretnine su poskupele.

Raskorak između visokih cena kuća, i jeftinih kredita se prelio i na berzu, i vrednosti svih akcija su naglo opale. Bankrotirale su kompanije poput Meri Linča i Liman Bradersa.

DSS: Za pad indeksa BB kriva Vlada

Neverovatan pad Beleksa15 na Beogradskoj berzi, od preko 10 odsto, označava uvod u stanje ekonomskog haosa u Srbiji, ocenio je predsednik Ekonomskog saveta Demokratske stranke Srbije Nenad Popović.

Glavni uzrok ovakvog stanja je dramatičan pad investicionog rejtinga Srbije, izazvan nesposobnošću vlade da obezbedi elementarne uslove za ulaganje i poslovanje u Srbiji, ocenio je Popović.

On je naveo da je međunarodni kredibilitet Vlade Srbije "potpuno uništen posle raskida ugovora o koncesiji sa austrijskom 'Alpinom-Por', kao i zbog neprestanih pokušaja obaranja naftno-gasnog sporazuma sa Ruskom Federacijom".

Ovakvi potezi vlade dodatno su obeshrabrili strane investitore i definitivno ih odvratili od ulaganja u Srbiju, ocenio je Popović i dodao da je na povlačenje investitora iz Srbije uticala i odluka Brisela da ne odblokira Privremeni trgovinski sporazum sa Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: