Upad hakera u CERN-ovu mrežu

Hakeri upali u kompjuter Evropske organizacije za nuklearna istraživanja i izazvali zabrinutost u pogledu bezbednosti eksperimenta.

Izvor: B92

Nedelja, 14.09.2008.

00:31

Default images

Grupa koja sebe zove Grčki bezbednosni tim izvela je hakerski napad u sredu, kad je džinovska mašina i puštena u rad, ali time nije ugrožen rad naučnika, prenela je pisanje londonskih dnevnika Dejli Telegraf i Tajms britanska medijska kuća Bi-Bi-Si. Naučnici u CERN-u pustili su u sredu u pogon gigantski akcelerator, kojim će biti eksperimentalno izveden "Veliki prasak".

Time bi bilo omogućeno dostizanje konačnog cilja – objašnjenje nastanka svemira.

Eksperimenti u Velikom hadronskom sudaraču, koji će trajati mesec dana, mogli bi da razreše preostale tajne kvantne mehanike i odgovore na mnoga pitanja o poreklu svemira.

Članovi hakerske grupe, pak, kažu da su samo želeli da ukažu na slabosti u vezi s bezbednošću kompjuterske mreže velikog sudarača protona, a ne da nanesu štetu ovom multimilionskom projektu.

Tajms objašnjava da su hakeri uspeli da pronađu slabost u samo jednom javno dostupnom sajtu CERN-ove mreže, koji je odvojen od glavnog programa za zaštitu od upada, ali da su posledice ovog napada na program ipak zastrašujuće.

Naučnici uključeni u ovaj projekat već su dobili veliki broj pretećih poruka i telefonskih poziva ljudi uspaničenih mogućnošću stvaranja crnih rupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

21 h

Podeli: