Koliko vredi NIS

“Dilojt i Tuš“ procenjuju da NIS vredi dve i po milijarde evra, piše list Danas. U Vladi kažu da nisu dobili tu procenu.

Izvor: B92, Beta

Subota, 30.08.2008.

02:01

Default images

Revizorska kuća “Dilojt i Tuš“ procenila je vrednost kapitala Naftne industrije Srbije na 2,5 milijarde evra, piše Danas. Prethodni procenitelj vrednosti NIS-a, konzorcijum "Meril Linč – Rajfajzen investments" 2006. godine dao je knjigovodstvenu vrednost od 1,2 milijarde evra.

S druge strane, ruski "Gasprom" još uvek čvrsto drži svoju ponudu od 400 miliona evra za 51 odsto kapitala NIS-a, uz obećanje da će uložiti najmanje 500 miliona evra u modernizaciju.

Revizorska kuća "Dilojt i Tuš" će, kako saznaje list Danas, u ponedeljak održati internu prezentaciju rezultata procene vrednosti kapitala NIS-a.

Ova revizorska kuća ocenila je da NIS vredi 2,5 milijarde evra, a za taj posao naplatiće 480.000 evra od Vlade Srbije.

Nikola Papak, savetnik potpredsednika Vlade Srbije, rekao je za B92 da Ministarstvo ekonomije nije dobilo nikavu informaciju da li je “Dilojt i Tuš“ završio procenu, i ocenio informaciju lista Danas kao spekulaciju.

"Vlada Srbije, kao naručilac procene vrednosti kapitala NIS-a, kao ni Ministarstvo ekonomije, još uvek nisu dobili tu procenu. Očekujemo da će ona stići u narednim danima. Onoga trenutka kada budemo dobili procenu, o tome ćemo obavestiti javnost. Sve ostalo su spekulacije“, izjavio je Papak.

Jelica Putniković, novinarka lista Balkan magazin, nije mogla da oceni da li je cena od 2,5 milijarde realna.

Ona je rekla da je najbolje da se sačeka prezenatacija “Dilojt i Tuša“, koji će objasniti da li je to okvirna ili fiksna cena Naftne industrije Srbije.

Putnikovićeva je podsetila da je NIS prethodno procenjen na duplo manji iznos.

Komapanija “Meri Linč - Rajfajzen investment“ bila je zadužena, osim za procenu, i za izradu strategije privatizacije NIS-a.

Za njihve usluge, država će morati da plati oko milion evra.

“Mi sad dolazimo u situaciju, ako Rusi neće da plate više od 400 miliona evra, ako propadne međudržavni aranžman sa Rusijom, mi ćemo ’Dilojt i Tušu’ platiti 480.000 evra, a vratićemo se na priču da nam treba strategija koju je radio prethodni procenitelj revizorske kuće ’Meril linč i Rajfajzen investment’, kojima treba da platimo nepunih milion evra, i još procenat od prodaje NIS-a“, kaže Jelica Putniković.

Podsetimo, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo da razmotri naftno-gasni sporazum kao prvu tačku dnevnog reda zasedanja, jer bi odlaganje ratifikacije moglo dovesti do gubitka značajnih investicija za Srbiju.

U kabinetu potpredsednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića je, međutim, kako prenose mediji, saopšteno da "u Srbiji dnevni red sednice ne određuju strani ambasadori, već o tome odlučuju predsednik Skupštine i narodni poslanici", ali je navedeno da će energetski sporazum biti druga tačka dnevnog reda i da nema razloga za brigu o ratifikaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: