Rađen još mesec dana u pritvoru

Iako ga niko od svedoka nije prepoznao kao učesnika likvidacija hrvatskih civila u Škabrnji i Nadinu kod Zadra, Ernest Rađen ostaće još mesec dana u pritvoru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2008.

21:00

Default images

Istražni sudija zadarskog županijskog suda Vladimir Mikolčević produžio je pritvor Rađenu za još mesec dana na zahtev županijskog tužilaštva. Rađen je osumnjičen da kao komandir vojne policije u JNA na području Benkovca nije sprečio ratni zločin nad hrvatskim civilima u selima Škabrnja i Nadin sredinom novembra 1991. godine.

Osim što je Rađen negirao sve optužbe u istrazi je saslušano više svedoka iz Škabrnje, ali ga niko nije prepoznao.

Županijsko tužilaštvo tražilo je da se istraga dopuni iskazima trojice svedoka, bivših pripadnika JNA za koje je znalo da ne žive u Hrvatskoj, pa će i njihovo ispitivanje biti otežano.

Rađena je, na osnovu međunarodne poternice, uhapšen pre dve godine u Solunu gde je radio kao pomoćni trener PAOK-a.

U pritvoru u Grčkoj bio je do 30. aprila ove godine kad je izručen Hrvatskoj i smešten u pritvor u Zadru.

Događaji u Škabrnji počeli su napadom mesne jedinice Zbora narodne garde na kolonu JNA koja je išla svojim putem, a u borbi je poginuo najveći deo od ukupno 27 poginulih meštana, iako je bilo i pojedinačnih obračuna.

Zbog događaja u Škabrnji podignuto je ukupno 85 optužnica, a velikom broju ljudi suđeno je u odsustvu, pa je i Rađenova sestra Edita koja sada živi u Banjaluci dobila 20 godina zatvora.

Jovan Badžoka koji nije imao veze s tim događajima osuđen je na 10 godina zatvora i odslužio kaznu, dok je Zorana Banić nakon više suđenja i obaranja presuda bez ikakve konkretne optužbe na kraju osuđena na šset godina zatvora koje je odslužila do poslednjeg dana.

Nešto više sreće imao je Milenko Radak, komandir jedinice Teritorijalne odbrane koji je zatvoru proveo nekoliko meseci dok nije ustanovljeno da on s tim događajima takođe nema veze, pa je pušten.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: