EU: SSP pravno validan

Potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom za Evropsku uniju je apsolutno pravno validan, kaže predstavnik Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 05.06.2008.

11:40

Default images

"Na pripremi tog dokumenta radila je i Vlada Srbije, uz dug period diskusije. Ne vidim nikakvu vezu između potpisivanja tog sporazuma i pitanja Kosova", kazao je Ljoveras novinarima povodom pravne analize Demokratske stranke Srbije, u kojoj se navodi da je SSP "potpuno nevažeći".

Šef delegacije Evropske komisije je dodao da to što se Sporazumu sada pripisuje jeste politička, a ne pravna stvar.

"Mislim da je evropske integracije Srbije ne treba uslovljavati. To je nešto što je veoma važno za Srbiju i njene građane, koji su, uostalom, to pokazali na prethodnim izborima", rekao je Ljoveras na beogradskom Filološkom fakultetu, gde je učestvovao na predstavljenju programa EU studentima iz Srbije.

Prethodno je nezvanično listu Dnevnik rečeno u EU da neće biti novih pregovora o SSP-u jer se o njemu dugo pregovaralo i ispregovaralo se sa predstavnicima Srbije.

"Sve smo utanačili i zatim smo ga parafirali i, na kraju, potpisali. Sledeći korak je njegova ratifikacija, a ne otvaranje novih pregovora o njemu", poručili su iz institucija EU u Briselu. Evropski funkcioneri podsećaju na to da je vlada Vojislava Koštunice parafirala SSP u novembru 2007. godine i da se Sporazum potpisan u aprilu u Luksemburgu ne razlikuje ni u čemu od teksta na koji su stavljeni parafi.

Evropska unija, navode izvori Dnevnika, očekuje od novog saziva srpskog parlamenta da brzo ratifikuje SSP, a od nove vlade da ispuni preuzete obaveze, prvenstveno da dostigne punu saradnju s Haškim tribunalom, što je izuzetno važno iz dva razloga.

Najpre, objašnjavaju, Prelazni sporazum o trgovini mogao bi da počne da se primenjuje, čime bi bio označen i početak procesa ocenjivanja implementacije Prelaznog sporazuma, od čega zavisi pozitivna ocena Evropske komisije za davanje preporuke Evropskom savetu da promoviše Srbiju u zemlju kandidata.

I drugo, objasnili su Dnevniku pravni eksperti EU, s dostizanjem pune saradnje s Hagom, zemlje članice EU pokrenuće u svojim parlamentima proceduru za ratifikaciju SSP-a.

Od brzine te ratifikacije će zavisiti početak pregovora sa Srbijom o članstvu u EU jer - dok poslednja država Unije ne ratifikuje SSP - Srbija neće moći da počne pregovore o članstvu.

Mladenović: Utvrditi pravni status SSP-a

Analiza DSS-a govori da SSP sadrži ozbiljne pravne nedostatke, koji su nastali "zbog protivpravnog proglašenja i priznanja nezavisnosti Kosova", i da je potrebno utvrditi pravni status SSP-a.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da se prva reagovanja stranaka na pravnu analizu DSS-a i NS-a o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU uglavnom svode na političke kvalifikacije.

On kaže da "to sada nije tema razgovora". "Sada je na dnevnom redu da utvrdimo kako sa pravne tačke stoje stvari sa tekstom SSP-a", naveo je Mladenović u izjavi Tanjugu.

On je dodao da politički zaključci i konkretne aktivnosti na pravnu analizu DSS-a i NS-a o SSP-u treba da slede "pošto se raščiste stvari na pravnom terenu".

Mladenović navodi da analiza, sa kojom je koalicija DSS-NS upoznala javnost, govori da SSP sadrži ozbiljne pravne nedostatke, koji su nastali zbog protivpravnog proglašenja i priznanja nezavisnosti Kosova u periodu između parafiranja i potpisivanja Sporazuma.

On je dodao da se podrazumeva da je analiza otvorena, kako za kritiku, tako i za dopunu boljim argumentima, a sve u cilju da se utvrdi pravni status SSP-a.

Portparol je naveo da će DSS-NS pravnu analizu ubrzo poslati i na brojne relevantne međunarodne adrese jer se, kako je objasnio, radi o sporazumu koji ima dalekosežan značaj za Srbiju.

Reakcije stranaka u Srbiji na analizu DSS-a o SSP-u, od koga zavisi i formiranje koalicije koja će vladati u Srbiji, možete čitati u posebnoj vesti.

LDP: Analiza DSS-a ugrožava evropsku budućnost

Liberalno-demokratska partija saopštila je da analiza Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU ekspertskog tima DSS-a predstavlja "pokušaj obmanjivanja javnosti i ugrožavanje evropske budućnosti Srbije".

Stranka u saopštenju ističe da je "tvrdnja ekspertskog tima DSS-a o pravnoj ništavosti SSP-a pravno neutemeljena i predstavlja pokušaj najgrublje prevare građanki i građana Srbije".

"Ta analiza predstavlja pokušaj obmanjivanja javnosti u pogledu značenja i sadržaja najvažnijeg dokumenta koji bi Narodna skupština trebalo da ratifikuje po svom konstituisanju", navodi LDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: