Jeremić: Predvoditi region ka EU

Vuk Jeremić izjavio da Srbija i Hrvatska treba da okrenu novu stranicu i povedu region ka EU. Hrvatska protestuje zbog ocena Jeremića o skorijoj istoriji te zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2008.

11:41

Default images

"Verujem da Srbija i Hrvatska imaju jasnu odgovornost da zajedno predvode region ka njegovoj evropskoj budućnosti. Međutim, nije uvek bilo tako. Setite se Vukovara i tragičnih događaja koji su se tamo desili. Setite se etničkog čišćenja više od četvrt miliona Srba tokom operacije 'Oluja' 1995. godine", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

On je na Ministarskoj konferenciji Jadransko-jonske inicijative u Zagrebu dodao da su to bila "mračna vremena, koja se nikada ne smeju ponoviti". "U ovoj deceniji, međutim, svesno smo odabrali da okrenemo novu stranicu. Ne zaboravljajući nedaće prošlosti, odabrali smo da se koncentrišemo na izgradnju budućnosti u kojoj će se naše dve države, zajedno sa ostatkom država zapadnog Balkana, zbližiti u okviru EU", rekao je on.

Jeremić je naveo da je za tako nešto bilo potrebno hrabrosti i vizije, a da su ostvareni rezultati vrlo ohrabrujući, jer su bilateralni odnosi znatno poboljšani tokom poslednjih godina.

"Tada je, međutim, Hrvatska odlučila da prizna jednostrano, nelegalno i nelegitimno proglašenje nezavisnosti Kosova, koje predstavlja jasno kršenje Povelje UN, Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i Završnog dokumenta iz Helsinkija", rekao je on, dodajući da je zbog toga "bezbednost regiona dovedena u pitanje".

Kao način za prevazilaženje sadašnjeg stanja, srpski ministar je predložio vraćanje principima kompromisa, ustupaka i konsenzusa, kao i da se države regiona ponašaju u skladu sa standardima međunarodnog sistema izgrađenog na osnovu Povelje UN.

Jeremić je naveo da je Srbija odlučna da postigne istorijski kompromis sa kosovskim Albancima, koji će učvrstiti demokratska dostignuća i lansirati čitav region ka EU.

Ministar je u govoru istakao važnost saradnje u okviru Jadransko-jonske inicijative na brojnim poljima, kao što su saobraćaj, turizam, kultura, obrazovanje, ekologija, ali i borba protiv šumskih požara, organizovanog kriminala i sive ekonomije.

Jeremić je podržao uspostavljanje Stalnog sekretarijata Inicijative i mehanizma za interuniverzitetsku saradnju, UniAdrion.

Hrvatska protestuje

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Jandroković uložio je danas u Zagrebu oštar protest svom kolegi iz Srbije Vuku Jeremiću zbog njegovih "neprihvatljivih ocena" događaja iz bliske prošlosti i kritika Hrvatske zbog priznavanja Kosova.

"U svom izlaganju ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić izneo je za Republiku Hrvatsku neprihvatljive ocene istorijskih događaja tokom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, te izrazio nezadovoljstvo hrvatskim priznanjem Kosova", saopštilo je hrvatsko ministarstvo inostranih poslova.

Jandroković je u svojstvu predsedavajućeg Ministarskoj konferenciji Jadransko-jonske inicijative u Zagrebu odbacio navedene tvrdnje i upozorio da o tim pitanjima Hrvatska ima drugačije stavove i da ta konferencija nije mesto za takva i slična pitanja.

Tokom susreta s Jeremićem posle konferencije, on je izrazio "oštar protest zbog izrečenih stavova i ponovio dobro poznat stav Republike Hrvatske o velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku i razlozima priznanja Republike Kosovo", dodaje se u saopštenju.

"Izrazio je nadu da ovakvi potezi predstavnika Republike Srbije neće narušiti postignutu visok nivo saradnje među zemljama članicama Jadransko-jonske inicijative", saopštilo je hrvatsko ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: