Veterani blokirali OIK

Više desetina ratnih veterana iz Kuršumlije koji su učestvovali na lokalnim izborima sa listom "Gvozdeni puk", kasno sinoć blokirali su rad Opštinske izborne komisije.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 20.05.2008.

09:29

Default images

Oni su nezadovoljni radom te komisije i tražili su da im se verifikuje još jedan osvojeni odbornički mandat. Rezervisti su gotovo dva sata članove Opštinske izborne komisije držali zatvorene u skupštinskoj sali.

Veterani koji su učestvovali na lokalnim izborima sinoć je oko 21 sat upalo u skupštinsku salu, gde je tokom protekle noći i celog jučerašnjeg dana Opštinska izborna komisija prebrojavala glasove sa dva biračka mesta i razmatrala prigovore na neregularnost izbora.

Oni su prvo optužili predstavnike te komisije da žele da im nelegalno oduzmu jedan mandat, a zatim su zatražili da im se saopšte zvanični rezultati i odluka o tome da li će izbori biti poništeni.

"Mi samo tražimo da poništite rezultate glasanja na dva biračka mesta i verifikujete nam šesti odbornički mandat, u suprotnom, nećemo dozvoliti nikome da napusti ovu prostoriju", zapretio je tada predsednik Udruženja rezervista "Toplički gvozdeni puk" Dejan Milošević.

Milošević navodi da su razlozi za poništavanje izbora na dva biračka mesta to što je na jednom pronađen višak glasačkih listića, a na drugom zato jer se rođeni brat predsednika Opštinskog suda u Kuršumliji Radiše Jovića glasao sa isteklom ličnom kartom, a to je učinio pet minuta pre zatvaranja birališta.

Prema njegovim rečima, te nepravilnosti su namerno nameštene samo da bi izbori bili poništeni.

U međuvremenu, dok su nezadovoljni veterani čekali u hodniku, članovi Opštinske izborne komisije doneli su odluku da se ponište ponovljeni izbori na dva biračka mesta na kojima je došlo do kršenja izbornih pravila.

Istovremeno su, uprkos najavama da neće biti održan i treći krug izbora, doneli i odluku da se u nedelju, 25. maja, po treći put održe izbori na dva sporna biračka mesta.

S obzirom na to da rezultati sa ta dva biračka mesta mogu ozbiljno da utiču na raspodelu odborničkih manadata, Opštinska izborna komisija je donela odluku da se ponište izbori na ta dva biračka mesta i održi treći krug lokanih izbora, objasnila je predsednica Opštinske izborne komisije u Kuršumliji Milijana Rakić.

Posle ovakve odluke, nezadovoljni veterani su upali po drugi put u prostoriju gde je održavana sednica Komisije i više od sat vremena nisu dozvoljavali nikome da izađe iz zgrade Opštine Kuršumlija.

U veoma napetoj atmosferi, koja je bila na ivici težih incidenata, u nekoliko navrata je došlo do gušanja veterana i članova Izborne komisije, koji su hteli da napuste prostoriju.

Pripadnici policije su nakratko ušli u Opštinu, ali su bez intervencije posle nekoliko minuta napustili zgradu.

Tek oko 23 časa, članovi Opštinske izborne komisije napustili su zgradu Opštine Kuršumlija, a članovi "Topličkog gvozdenog puka" su najavili da će sprečiti da se održi treći krug izbora u nedelju 25. maja.

Na osnovu do sada osvojenih odborničkih mandata na lokalnim izborima u Kuršumliji, radikali su osvojili osam mesta, DS i DSS po šest, lista "Toplički gvozdeni puk" i Grupa građana "Svi zajedno za Kuršumliju" po pet odborničkih mandata, Nova Srbija je osvojila četiri, a socijalisti tri odbornička mesta u lokalnoj skupštini, koja broji 37 odbornika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: