Postizborni rokovi

Novi saziv Skupštine Srbije da bude konstituisan najkasnije do polovine juna, odnosno 30 dana od dana proglašenje konačnih rezultata današnjih izbora. Vlada najkasnije u septembru.

Izvor: B92

Nedelja, 11.05.2008.

12:23

Default images

Republička izborna komisija obavezna je da proglasi konačne rezultate izbora u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, odnosno do 15. maja u 20 časova. Birački odbori u Srbiji dužni su da utvrde rezultate izbora i dostave izborne materijale RIK-u dan posle izbora, odnosno u ponedeljak do 14 časova.

Očekuje se da će preliminarni rezultati izbora biti poznati već posle nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mesta, u 20 časova u nedelju 11. maja.

Izbori za 250 poslanika Skupštine Srbije održavaju se po proporcionalnom izbornom sistemu sa Srbijom kao jednom izbornom jedinicom.

Da bi imale svoje predstavnike u Skupštini Srbije, stranke i koalicije koje učestvuju na izborima treba da osvoje najmanje pet odsto glasova od ukupno izašlih na izbore.

Cenzus od pet odsto glasova ne važi za stranke i koalicije nacionalnih manjina, koje ulaze u raspodelu mandata ako osvoje potreban broj glasova.

Od ukupno 22 prijavljene izborne liste, deset su manjinske. Prema grubim procenama, listama stranaka i koalicija nacionalnih manjina biće potrebno oko 15.000 glasova za jedno poslaničko mesto, uz odziv od 50 odsto.

U raspodelu mandata ulaze sve stranke koje su prešle cenzus od pet odsto, kao i manjinske stranke za koje taj cenzus ne važi.

Broj osvojenih glasova lista koje su prešle cenzus deli se po tzv. Dontovom sistemu sa brojevima od jedan do 250. Za svaku listu dobije se po 250 razlomaka i potom se mandati raspodeljuju tako što najveći razlomak dobija mandat i tako redom do 250.

Stranke i koalicije nisu obavezne da mandate dodeljuju po redosledu po kojem su kandidati navedeni na izbornoj listi. Takođe, iako je za proglašenje izborne liste neophodno da svaki četvrti kandidat bude pripadnik manje zastupljenog pola, to pravilo ne važi i pri dodeli mandata.

Prema Ustavu, konstitutivnu sednicu parlamenta zakazuje predsednik odlazećeg saziva Oliver Dulić, a novi saziv biće konstituisan potvrđivanjem mandata najmanje dve trećine poslanika, čime prestaje mandat sadašnjem skupštinskom sastavu

Konstitutivna sednica parlamenta je završena izborom predsednika, potpredsednika, kojih može da bude najviše šest, zatim skupštinskih odbora i sekretara skupštine i njegovih zamenika.

Konstituisanjem parlamenta počinje da teče i rok od 90 dana za izbor nove vlade, što znači da bi ona morala da bude izabrana do 14. septembra. U suprotnom, parlament se raspušta i raspisuju se novi izbori.

Kandidata za predsednika vlade Skupštini predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izbornih lista koje budu osvojile poslaničke mandate.

Kandidat za mandatara poslanicima predlaže program i sastav vlade, a za njen izbor potrebno je da glasa većina od ukupnog broja narodnih predstavnika, odnosno najmanje 126 poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

21 h

Podeli: