Vojna parada u Moskvi

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je tradicionalna vojna parada, kao centralna svečanost obeležavanja Dana pobede u Rusiji.

Izvor: B92

Petak, 09.05.2008.

10:01

Default images

Na centralnom moskovskom trgu u paradi je učestvovalo više od 8.000 vojnika i oficira Moskovskog garnizona, pešadijske i vazduhoplovne jedinice, sa više od 160 komada oružane i vojne tehnike - artiljerijskog oruđa, oklopnih vozila, raketnih sistema i mobilnih lansirnih rampi za ispaljivanje najmodernijih raketa.

U paradi, kojoj su prisustvovali novi predsednik Rusije Dimitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin, prvi put posle 18 godina angažovani su i borbena tehnika i naoružanje.

Vladimir Putin izjavio je da parada za Dan pobede uz učešće borbene tehnike, ne predstavlja "zveckanje oružjem", već da je njen cilj da se pokaže povećani odbrambeni potencijal Rusije.

"Mi nikome ne pretimo i ne nameravamo to da radimo, nikome ništa ne namećemo. Imamo svega dovoljno", rekao je Putin.

Dmitrij Medvedev izjavio je da bez poštovanja međunarodnog prava nije moguć pravedan svetski poredak i da se treba krajnje ozbiljno odnositi prema pokušajima menjanja granica.

Medvedev je rekao da se oružani konflikti "ne rađaju sami po sebi" i da ih "potpaljuju oni čije su neodgovorne ambicije iznad interesa zemalja i kontinenata, nad interesima miliona ljudi".

Tokom dana, prema planu gradskih vlasti, u centru Moskve i moskovskim parkovima i trgovima, biće održano približno 200 koncerata, susreta veterana i drugih različitih patriotskih manifestacija.

U celoj Rusiji, kako procenjuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, mitinzi i praznične povorke biće organizovani u blizu 4.000 gradova i naselja, a u njima će učestvovati oko devet miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: