Memorandum o saradnji sa Fijatom

Gradski čelnici Kragujevca potpisali su danas memorandum o strateškoj saradnji sa italijanskim Fijatom.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 06.05.2008.

09:14

Default images

Memorandum će na deset godina osloboditi Fijat plaćanja lokalnih poreza i taksi, dok će Srbiji obezbediti da dobije status slobodne carinske zone za izvoz automobila. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je da će ugovor o strateškom partnerstvu automobilskih kompanija Zastava i Fijat biti potpisan najkasnije do kraja juna.

Dinkić je sa predstavnicima sindikata potpisao i protokol o isplati otpremnina i zaostalih zarada u svim preduzećima Grupe Zastava. Prema Dinkićevim rečima, zahvaljujući saradnji Ministarstva ekonomije i Fijata, radnici koji dobrovoljno napuste Zastavu dobiće otpremnine od 300 evra po godini radnog staža, a radnicima koji odustanu od tužbi i zahteva za kamate na zaostale zarade za period od 1997. do 2001. godine biće isplaćen dug. Procenjuje se da osnovni dug prema radnicima Zastave iznosi 10 miliona evra, a kako je naveo Dinkić, dug će biti isplaćen u četiri rate, od čega bi prva rata otpremnina trebalo da bude isplaćena 20. maja.

Radnici će dobijati i 30 odsto dividende od državnog udela u Zastavi, dodao je Dinkić.

Potpredsednik Fijata Alfredo Altavila najavio je da će Fijat u Zastavu uložiti najmanje 700 miliona evra i da će prvi Fijatov automobil u Zastavi na osnovu novog sporazuma biti proizveden 2009. godine. Altavila je kazao da politika ne može da utiče na biznis, da je današnji sporazum početak velikog posla i da će u Srbiju zahvaljujući sporazumu doći i veliki broj Fijatovih kooperanata u proizvodnji delova.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić najavio je da će kupiti prvi Fijatov automobil koji izađe sa pogona Zastave.

On je istakao da će cilj nove proevropske vlade biti da do kraja mandata privuče tri svetska proizvođača vozila u Srbiju i postigne proizvodnju od milion vozila godišnje u Srbiji.

Predstavnici sindikata izrazili su zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma i najavili da će nastaviti pregovore o detaljima sporazuma.

Tadić: Početak procvata srpske industrije

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je povratak Fijata u kragujevačku Zastavu samo početak procvata čitave srpske industrije i svim građanima Srbije poručio da će se uskoro radovati onako kako se danas raduju Kragujevčani.

Tadić je, na ceremoniji potpisivanja memoranduma o saradnji grada Kragujevca i Fijata, naveo da je njegov posao da omogući da, posle te italijanske kompanije, u Srbiju dođu i drugi proizvođači automobila i tako budu stvorena nova radna mesta i šanse za građane. "Moj posao je da otvaram vrata, a ministri treba da drže ta vrata otvorenim, predsednici opština treba da uđu na ta vrata i uspostave odnose, a direktori firmi treba da te odnose održavaju", kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, povratak Fijata u Zastavu pokazuje da se u Srbiji problemi više ne mogu rešavati receptima iz 90-ih godina i da Srbija izazove koji su pred njom može da savlada samo na način na koji to čine ostale moderne države na početku 21. veka.

"Bez Srbije nema razvoja jugoistočne Evrope, mi smo motorna snaga za razvoj čitave jugoistočne Evrope, u Srbiji se nalaze ljudi koji mogu da pokrenu razvoj čitavog regiona - i u Evropi to znaju. Kao što Srbija nikada neće odustati od svog Kosova, tako neće odustati ni od svog razvoja", rekao je Tadić.

Inače, Tadić je od centra Kragujevca do Zastavinog salona stigao vozeći novi Fijatov model pod oznakom "500", koji je zapravo savremena verzija popularnog "fiće", prvog automobila proizvedenog u Zastavi.

"Dolazak Fijata pozitivan"

Dolazak italijanskog Fijata u kragujevačku Zastavu "veoma je pozitivna" vest jer je reč o "ozbiljnom igraču, jednom od najvećih u Evropi", izjavio je za Bi-Bi-Si analitičar britanske konsultantske firme "CSM Vorldvajd" za automobilsku industriju Endru Rajt.

"Ako hoćete da povučete paralele, možete da pogledate primer rumunskog proizvođača automobila Dačija", rekao je Rajt i podsetio da je ta firma najpre po licenci sklapala Renoove stare modele, a potom se francuski proizvođač automobila zainteresovao i postepeno odlučio da je kupi i lansira novi, jeftini model automobila "logan".

"Dačija je danas jedan od najuspešnijih delova Renoove imperije", rekao je Rajt, objašnjavajući da je to postignuto time što je lansiran "pravi proizvod, u pravo vreme, na pravom mestu".

Mogućno je, dodao je on, da će i Fijat iskoristiti investiciju u Srbiji da lansira neki jeftini model automobila.

Rajt je rekao da ga uopšte nije iznenadila namera Fijata da investira u Srbiji, ističući da je u poslednjih nekoliko nedelja čuo da će se za Zastavu boriti Fijat i nemački Folksvagen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: