Četvrtak, 06.03.2008.

16:05

"Odmah bih potpisao SSP"

Predsednik Srbije izjavio da bi odmah potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU ako bi to Srbiji danas bilo ponuđeno.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

I dok su pojedine stranke vladajuće koalicije ali i opozicije prestale da pominju ulazak Srbije u Uniju, pitanje Evrope ponovo je pokrenuo predsednik Srbije Boris Tadić koji je ponovio da od te ideje neće odustati. On je rekao da samo tako možemo da sprečimo ulazak "lažne države Kosovo" u Evropsku uniju i da osiromašena Srbija ne može da se bori za svoju južnu pokrajinu.



Predsednik Srbije je rekao da bi nikada sa Evropom ne bi potpisao neki ugovor koji podrazumeva odricanje od Kosova ali da bi lično stavio paraf na dokument koji,kako je ocenio, predviđa poštovanje Rezlucije 1244 i Kosovo kao sastavni deo Srbije.

"Ukoliko bi Srbiji bilo ponuđeno da potpiše Sporazum o priključivanju ja bih to uradio već danas, potpisao bih ugovor. Možda će neko reći da nemam pravo - imam po Bečkoj konvenciji. Ne guram se, ali bi takav ugovor štitio naš identitet u Evropi", kazao je Tadić.

Kosovo može da brani samo ekonomski jaka i stabilna Srbija koja je u Evropi, rekao je Tadić koji je inače ubeđen da za evropsku ideju ima većinu.

Stranke koje se tome protive moraju to da objasne građnima, kaže predsednik, koji je osudio poziv premijera Vojsilava Koštunice Oliju Renu da kaže gde su granice Srbije.

"Ako Oli Ren treba da nam definiše granice Srbije, onda jadna nam majka i ako bilo koji političar treba da nam kaže gde su nam granice onda nemamo dostojanstvo i uopšte me ne zanima sta će da kažu strani političari gde su granice, mene zanima šta kaže međunarodno pravo", kaza je predsednik Tadić.

On je rekao da će slovenačko priznanavanje Kosova poremetiti odnose dve zemlje i pozvao Hrtvatsku da to ne učini.

On je oštro kritikovao šefa misije Euleksa Pitera Fejta koji, kako je rekao na Kosovu boravi nelegalno, i pozvao ga je da ne drži lekcije Srbiji.

Ne trpim ucene ni iz Evropske unije ni iz Srbije, zaključio je predsednik Republike.

Dinkić: Nezaustavljiv proces

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da od procesa uključivanja Srbije u Evropsku uniju zavise budućnost i ekonomije Srbije i svi društveni odnosi u zemlji.

"Optimista sam, mislim da je proces uključivanja Srbije u EU nezaustavljiv, bez obzira na različite polemike i političke prepreke koje se trenutno uspostavljaju na tom putu", rekao je Dinkić na "Kopaonik biznis forumu".

U suprotnom, Srbija bi ostala bukvalno jedina zemlja u širem regionu koja ne bi išla ka EU, upozorio je Dinkić i zapitao:"Šta bi bila alternativa?" Dinkić je podsetio da sporazum Cefta Srbiji donosi dobit, jer smo drugi po rangu koji profitiramo iz tog sporazuma i naveo da po strukturi spoljno-trgovinske razmene Srbija 60 odsto izvoza ostvaruje u zemlje EU, pet odsto u Rusiju, jedan odsto u Ameriku, a ostatak u region.

Govoreći o drugim planiranim integracijama, Dinkić je istakao da je bilo planirano da do kraja ove godine budemo članica Svetske trgovinske organizacije, a taj plan bismo ostvarili kada bi parlament i vlada usvojili Akcioni plan, odnosno zakone iz Akcionog plana, koje smo predložili.

Komenatarišući direktnu pogodbu o prodaji NIS-a ruskom "Gaspromu", Dinkić je ponovio da je privatizacija NIS-a bez tendera nešto najgore što je moglo da se dogodi.

Dinkić je najavio da će iskoristiti svoj uticaj kao ministar da se uslovi tog aranžmana promene.

NIS je završio prošlu godinu s knjigovodstvenom vrednošću od oko 1,7 milijardi, naveo je on i dodao da je 400 miliona evra, za koliko je 51 odsto kapitala NIS-a prodat "Gaspromu", duplo niže od knjigovodstvene vrednosti.

Kada bi se NIS privatizovao metodom prodaje imovine, samo za one zgrade u Beogradu i zgradu u Novom Sadu dobilo bi se oko 800 miliona evra, bez vrednosti biznisa, rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: