Moskva: Bez viza Britanskom savetu

Rusija je danas najavila da neće izdavati vize za zaposlene u kancelarijama Britanskog saveta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2008.

15:35

Default images

Ove kancelarije su danas nastavile s radom uprkos naredbi Kremlja da budu zatvorene. Ruske vlasti su zahtevale da se kancelarije Britanskog saveta u Sankt Peterburgu i Ekaterinburgu zatvore do 1. januara, zbog, kako je navedeno, kršenja međunarodnih i domaćih zakona.

Britanske vlasti smatraju odluku nelegalnom, a spekuliše se da je uredba ruskih vlasti povezana s diplomatskim sporom imeđu dve zemlje izbilim nakon što je, krajem 2006. godine, u Londonu ubijen Aleksandar Litvinjenko, oštar kritičar Kremlja.

Zbog nastavka s radom i prkošenja naredbi ruskih vlasti, u Ministarstvo spoljnih poslova danas je pozvan britanski ambasador Toni Brentano.

"Rusija takvo delovanje smatra namernom provokacijom usmerenom na podgrevanje tenzija u rusko-britanskim odnosima", saopšteno je na internet stranici ruskog ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi i da "ruska strana neće izdavati vize novozaposlenim poslatim da rade u (britanskim) konzularnim kancelarijama u Sankt Peterburgu i Ekaterinburgu da omoguće rad Britanskog saveta".

Britanski ambasador je, izlazeći iz zgrade Ministarstva spoljnih poslova nakon razgovora s ruskim zvaničnicima, kazao da će Britanski savet nastaviti sa svojim delovanjem u spornim ruskim regionima.

Zbog odbijanja Moskve da isporuči bivšeg pripadnika KGB-a Andreja Lugovoja, glavnoosumnjičenog za ubistvo Litvinjenka, britanske vlasti su u julu proterale četiri ruske diplomate, na šta je Rusija reagovala proterivanjem četiri britanske diplomate.

Šef Britanskog saveta u Rusiji Džejms Kenedi rekao je danas da je spor oko kancelarija te organizacije politizovala vlast u Moskvi.

Ruske vlasti su navele da je kancelarijama Britanskog saveta u Sankt Peterburgu i Ekaterinburgu zabranjen dalji rad zbog njihovog zakonskog statusa po kojem su odvojene od britanske ambasade, a što nije u skladu s ruskim zakonom, kao i zbog istrage u vezi s plaćanjem poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

21 h

Podeli: