"Ratko Mladić jeste u Srbiji"

Tužilac Vladimir Vukčević izjavio da se Ratko Mladić nalazi u Srbiji, a da je Radovan Karadžić "negde u regionu".

Izvor: B92, Beta

Utorak, 25.12.2007.

10:11

Default images

Pitanje hapšenja odbeglog haškog optuženika Ratka Mladića ponovo je u žiži interesovanja javnosti, nakon što je tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio da se on nalazi u Srbiji, a Karla del Ponte ponovila da je Beograd 2006. godine s njim pregovarao o dobrovoljnoj predaji. Ministar odbrane demantuje da je Mladić u Srbiji.

"Čim je izvršeno određeno lociranje na jednom većem prostoru, predstoji bliže lociranje, hapšenje i transfer." Tim rečima je tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević opisao potragu za Mladićem i tako podgrejao sumnje javnosti da vlast zna gde se on nalazi.

Vukčević je pojasnio da se, prema saznanjima i njegovoj ličnoj proceni, Mladić krije u Srbiji, a da je Radovan Karadžić negde u regionu.

On je kazao da je Srbija do sada Haškom tribunalu izručila 42 osobe, optužene za ratne zločine na prosoru bivše Jugoslavije i da je rad Akcionog tima proteklih godinu dana rezultirao i izručenjem generala koji "nisu tako beznačajni". Ne treba prenebregavati da četvoro optuženih nisu, ali proteklih godina ceo vojni i politički vrh je izručen", kazao je Vukčević koji očekuje da bi se i oni uskoro mogli naći u Hagu.

Tužilac za ratne zločine Srbije rekao je da je, zaključno sa 2007. godinom, zbog ratnih zločina u Srbiji procesuirano 112 osoba, a 57 je optuženo.

"Primetno je da se javnost u Srbiji suočava sa činjenicom da su u njeno ime činjeni zločini i da to nisu bili nikakvi heroji već obični zločinci", ocenio je Vukčević.

Povodom kritika i pritisaka na rad tužilaštva, Vukčević je kazao da je "evidentna promena državnih institucija" i podrška tužilaštvu u procesuiranju ratnih zločina. "Najozbiljnija dela su ratni zločini i jedino oni ne zastarevaju", rekao je tužilac uz ocenu da je najveći pomak u ovoj godini u svetu napravljen osnivanjem Triibunala za Kambodžu gde su se dogodili najveći ratni zločini posle Drugog svetskog rata, a u kojima je stradalo oko 2,5 miliona ljudi.

Prema Vukčevićevoj oceni, parafiranje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji Srbije sa Evropskom unijom najvažniji je događaj za Srbiju u 2007. godini.

"Zadovoljan sam što sam sa kolegama iz Akcionog tima doprineo tome i što je naš rad na lociranju i hapšenju haških optuženika, iako nije do kraja realizovan, ocenjen pozitivno", kazao je Vukčević.

Šutanovac demantuje

Ministar odbrane Dragan Šutanovac demantovao je navode da je Mladić u Srbiji, tvrdeći da nema novih operativnih saznanja koji bi to potvrdili.

On je izjavio, međutim, da nema nikakvih sazananja da je Ratko Mladić u Srbiji, navodeći da će, ukoliko se to utvrdi, Vojska postupiti po zakonu.

"Nemam saznanja i ne znam na osnovu kojih izvora je tužilac Vukčević dao tu izjavu, ako ju je dao. Verujte mi, ukoliko se nalaze u objektima koje kontroliše vojska, mi ćemo intervenisati i oni će po zakonu biti transferisani tamo gde treba da budu", rekao je Šutanovac.

Podsetimo, nedavne navode medija da je Vojno-bezbednosna agencija pretresla VMA i nekoliko drugih klinika u potrazi za Ratkom Mladićem, demantovao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Pripadnici bezbednosnih službi Srbije tokom 2006. i 2007. godine obavili su pretres više vojnih i civilnih objekata, za koje se sumnjalo da se u njima krio Ratko Mladić, ali bez ikakvih rezultata.

"Prvo priznanje vlasti"

Analitičari se slažu u oceni da su izjavom Vukčevića vlasti prvi put priznale da se Mladić nalazi u Srbiji, ali ne veruju da će to dovesti do skorog hapšenja.

Novinarka nedeljnika Vreme Tanja Tagirov ocenjuje za B92 da je Vukčevićevom izjavom prvi put neko od domaćih zvaničnika priznao da je Ratko Mladić u Srbiji.

"Pretpostavljam da tužilac Vukčević to ne bi izjavio da nema neke operativne podatke koji u tom pravcu i govore", kaže ona.

"Ne samo da smo priznali da krijemo odbegle haške optuženike, nego su se, izgleda, vlasti napokon malo presabrale, pa da će nešto preduzeti na tu temu do 28. januara iduće godine, kada je predviđeno da bi Srbija ipak mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", rekla je Tanja Tagirov.

Za direktorku Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić izjave Vladimira Vukčevića samo su igra reči i pokušaj vlasti da ostavi dobar utisak na Evropsku uniju da se radi na lociranju haških optuženika.

"Ja mislim da sada uoči Nove godine bilo kakve akcije će prosto prestati, zato što je to neka naša kultura, ne znam da je koliko važno, uvek se pred određene praznike ništa ne dešava", kaže ona.

"Inače, ja nisam sigurna da je gospodin Vukčević osoba koja raspolaže podacima koji se tiču zbilja tačne lokacije i grupa iz institucija Srbije koje brinu o haškim beguncima", rekla je Nataša Kandić za B92.

"Vlasti 2006. pregovarale sa Mladićem"

Karla del Ponte (FoNet)
Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je danas da su srpske vlasti u proleće 2006. godine bezuspešno pregovarale sa Ratkom Mladićem o dobrovoljnoj predaji i da ga nisu uhapsile iako su "znale tačno mesto njegovog boravka".

"Što se Karadžića tiče, znamo da je bio u Beogradu 2004. godine, a Mladić je još tamo", kazala je Karla del Ponte u intervjuu beogradskom Blicu.

Podsećajući na ovogodišnju presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu, ona je dodala da je time što nije uhapsila i izručila ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića Srbija prekršila konvenciju o genocidu. "Ne mislim da bi država koja krši konvenciju o genocidu trebalo da bude primljena u Evropsku uniju", kazala je ona.

Karla del Ponte 1. januara odlazi sa mesta glavne tužiteljke Haškog tribunala.

Ovaj sud potražuje još četiri optuženika za najteže zločine počinjene tokom ratova na području bivše SFRJ: Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: