Nedelja, 25.11.2007.

15:42

Kad kostna srž znači život

Na Institutu za majku i dete izvedena transplantacija kostne srži kod devojčice obolele od leukemije. Pomoć italijanskog stručnjaka.

Izvor: B92

Default images

Još jedna transplantacija istog tipa, biće urađena i u ponedeljak, a da bi intervencije bile uspešno izvedene, srpskim stručnjacima u pomoć je stigao profesor Marino Andolina iz Italije. Andolina koji još od 1993. godine obučava lekare iz Srbije, kako u Italiji tako i Beogradu.

Za dve desetogodišnje devojčice, obolele od akutne leukemije, transplantacija kostne srži je jedini spas. Pošto nemaju brata ili sestru, čija bi kostna srž najviše odgovarala njihovoj, davaoci su roditelji. U tom slučaju, nažalost, podudarnost je samo delimična.

"Devojčica ima 10 godina. Od maja 2007. godine, smo otkrili akutnu miloidnu leukemiju. Tata će joj biti donator, morala bih samo da imam nadu da će moje dete da to prevaziđe, da bude dobro", priča za B92 majka obolele devojčice.

U proteklih 15 godina transplantacija kostne srži urađena je kod 62 bolesnika, u Institutu za majku i dete, uzrasta od 4 meseca do 18 godina. Domaći lekari uspešno su izvodili transplantacije u slučaju potpune podudarnosti davaoca i primaoca. Međutim, kada je podudarnost delimična, moguće su ozbiljne komplikacije.

"Kada je davalac delimično podudaran nužna je dodatna obrada izdvojene kostne srži radi prevencije ozbiljnih komplikacija koje se javljaju u postoperativnom periodu", kaže Dragana Vujić, načelnica Sterilnog bloka.

Jedan od najvećih rizika je pojava bolesti "kalem protiv domaćina" koja može da ugrozi život bolesnika. Da se to ne bi dogodilo, profesor Marino Andolina sa Instituto Burlo Garofolo iz Trsta je došao da naše lekare obuči tehnici obrade kostne srži i pomogne u izvođenju transplantacije.

"Ovaj tip transplantacije veoma uspešno rešava problem koji je izražen i u evropskim zemljama, nedostatka adekvatnog donora, odnosno kada roditelji deteta mogu, iako nemaju potpunu podudarnost, da budu donori za svoje dete", kaže Andolina.
Svetlana Vukajloviæ (FoNet)
U pitanju je i dragocena finansijska pomoć, jer su ovakve intervencije u zapadnim zemljama izuzetno skupe, kaže Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO).

"Ove intervencije mogu da koštaju do 300.000 evra, pa i više. Bilo je slučajeva da su se one obavljale u engleskim bolnicama i onda je RZZO plaćao punu cenu intervencija – imamo čak i fakturu od pola miliona evra", objašnjava Vukajlovićeva.

Za identičan zahvat u našoj zemlji, RZZO isplaćuje bolnici svega 350.000 dinara za pokrivanje troškova lekova i sanitetskog materijala. A Svetlana Vukajlović je istakla i da je u Srbiji veliki problem nedostatak dobrovoljnih davalaca.

Od 1993. godine, kod 57 dece iz Srbije transplantacija je izvedena u Italiji. Za one koji nisu imali podudarnog srodnog davaoca, profesor Andolina je pomogao da kosnu srž dobiju od dobrovoljnih davalaca iz Evrope.

Darivanje kostne srži je human čin koji za davaoca ne predstavlja nikakvu opasnost. Za zdravog čoveka to nije velik napor, a za obolelog znači novi život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: