Problemi osoba sa invaliditetom

Za uspešno rešavanje problema osoba sa invaliditetom u Srbiji potrebno ustanoviti bazu podataka, kaže Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Subota, 03.11.2007.

15:08

Default images

"Procenjuje se da u Srbiji živi najmanje 500.000 osoba sa invaliditetom, ali govorimo o veoma orijentacionim brojkama. Prema nekim procenama taj broj je daleko veći. Važno je da konačno dođemo do precizne evidencije o broju i strukturi osoba sa invaliditetom", rekao je ministar za rad i socijalnu politiku na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je istakao da je cilj Ministarstva rada i socijalne politike da do kraja godine Srbija prihvati i ratifikuje Međunarodnu konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom.

"Ta konvencija je u proceduri i veoma brzo će doći do Vlade Srbije, a nakon toga i do parlamenta. Ne verujem da će postojati ijedan poslanik koji će moći da se suzdrži ili glasa protiv jednog takvog dokumenta", kazao je Ljajić.

On je dodao da je to prvi međunarodno obavezujući dokument koji će Srbija prihvatiti kada je reč o osobama sa invaliditetom.

"Nama predstoji i donošenje veoma važnog Zakona o zapošjavanju osoba sa invaliditetom, što je sada nadležnost Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Cela ova tematika ne može biti samo predmet aktivnosti jednog ministarstva ili jedne državne institucije", kazao je Ljajić.

Ministar za rad i socijalnu politiku uputio je apel svim državnim institucijama, kompanijama i nevladinim organizacijama da se aktivno uključe u rešavanje problema sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom.

On je podsetio da se 3. decembra u svetu obeležava kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, istakavši da njegovo ministarstvo želi da bar mesec dana ranije promoviše neophodnost poštovanja prava tih osoba.

"Mi ne želimo da samo 3. decembra govorimo o pravima osoba sa invaliditetom. Ovo je naš pokušaj da bar mesec dana ranije animiramo i sve druge da o toj problematici govore i van tog datuma", poručio je Ljajić.

Ministarstvo rada i socijalne politike danas je raspisalo i konkurs za dodelu sredstava za realizaciju projekata koje se bave unapređenjem položaja osoba sa invaliditetom.

Pravo da konkurišu imaju sve organizacije na teritoriji Srbije koje se bave osobama sa invaliditetom. Konkurs će trajati do 3. decembra, a sve detaljnije informacije dostupne su na sajtu Ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: