"Apsurdan stav o sukobu interesa"

Predrag Bubalo smatra da "ima dosta apsurdnosti" u oceni o sukobu interesa članova Saveta za promociju Srbije.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 25.10.2007.

08:17

Default images

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo rekao je da je od Sekretarijata za zakonodavstvo Vlade Srbije dobio informaciju da će njegovo mišljenje o tome postoji li sukob interesa u slučaju Milke Forcan dobiti u razumnom roku, odnosno za dan-dva.

Bubalo kaže da je tumačenje Komisije za sprečavanje sukoba interesa apsurdno: "Ako bi se tumačilo ovako kako smo mi dobili u ovom prethodnom slučaju da bi to zaista izazvalo da mi danas ne možemo nikoga ko je kreativan, stručan i vredi nešto, da angažujemo za bilo šta. Mi bi mogli na taj način da kažemo da su maltene svi ministri u sukobu interesa, zato što su članovi raznih vladinih tela i organa paralelno", kaže Bubalo.

Odbor za rešavanje o sukobu interesa ocenio je juče da postoji sukob interesa kod predsednice Saveta za promociju Srbije Milke Forcan, dok član Saveta Vojislav Žanetić treba da otkloni neke nepravilnosti.

"Moralni apel" na Forcanovu

Slobodan Beljanski kaže da odluke Odbora za sprečavanje sukoba interesa nemaju izvršnu snagu, već predstavljaju vrstu moralnih apela.

Obrazlažući jučerašnju odluku Odbora, član tog odbora Slobodan Beljanski izjavio je u emisiji Poligraf TV B92 da je odluka, iako je bilo različitih mišljenja, doneta velikom većinom glasova.

On je objasnio da su odluke Odbora prepuštene savesti funkcionera i institucija u kojima se funkcioneri nalaze, kao i poštovanju zakona i autoriteta Odbora.

"Gospođa Forcan je u jednoj stvari u pravu, a to je da formalno naša mišljenja i naše odluke nisu obavezujuće", kaže on.

"Svaka odluka koja protivreči mišljenju nadležnog organa, a taj organ je ovlašćen da tumači zakon, ja ne bih rekao da može uživati legitimitet. Ona, naravno, ne uživa ni legalitet. Ne bi to bilo dobro ni za reputaciju Vlade ni za njenu ličnu reputaciju. To je moj sud", kazao je Beljanski.

Beljanski je izjavio da je u Odboru postojao spor o tome da li se u ovom slučaju može primeniti Zakon o sprečavanju sukoba interesa, jer je Vlada Savet formirala kao povremeno radno telo.

"Svrstala je Savet u povremeno radno telo koje bi trebalo da daje mišljenje, predloge i shvatanja, a da nema nikakvu moć da odlučuje o bilo čemu", navodi on.

"Međutim, kada je Vlada Savetu dala zadatke, onda je tim zadacima prekoračen onaj domen koja imaju povremena tela. Tu se Savetu u zadatak dalo i da o nečemu odlučuje", kazao je on.

Beljanski je objasnio da Odbor izriče "samo preporuke da se podnese ostavka ili ocena da je prekršen zakon".

Sporazum o sprečavanju sukoba interesa

Predsednik Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština Željko Ožegović i predsednik Odbora za rešavanje sukoba interesa Milovan Dedijer potpisali su danas Sporazum o saradnji.

Ciljevi sporazuma su efikasnija primena zakona o sprečavanju sukoba interesa, poštovanje Etičkog kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera i praćenje primene Etičkog kodeksa, rečeno je na konferenciji za novinare.

Novina u pravnom sistemu je da se u politički život unesu pravila koja treba da stvore uslove za sticanje poverenja na relaciji građani-političari, rekao je Dedijer

Prema njegovim rečima, Republički odbor ima 1.900 izvestaja o imovinskom stanju funkcinera, 1.300 pravnih postupaka protiv funkcionera koji ne poštuju zakon o sprečavanju sukoba interesa i 120 pokrenutih javnih mera protiv njih.

Dedijer je dodao da se opšti interes ne sme podredjivati privatnom i da moralna komponenta svakog funkcionera mora da postoji.

Ožegović rekao je da je potpisivanje sporazuma korak ka demokratizaciji društva, jačanju poverenja između gradjana i javnih institucija, efikasnijoj primeni zakona o sprečavanju sukoba interesa i jačoj saradnji sa Odborom za rešavanje sukoba interesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: