"Dug Kosova nema veze sa statusom"

Božidar Đelić rekao da dug Kosova nema nikakve veze sa pitanjem suvereniteta, jer "i grad Beograd sam plaća svoje dugove".

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 21.10.2007.

11:34

Default images

Srbija je Svetskoj banci predložila da dug Kosova bude rešen tako što bi Srbiji bilo vraćeno ili odbijeno od preostalog duga Svetskoj banci 215 miliona dolara koje je isplatila na ime duga Kosova, saopštio je kabinet potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića.

Đelić je, posle sastanka u Vašingtonu delegacije Srbije sa izvršnim direktorom Svetske banke Grejemom Vilerom, rekao da to nema nikakve veze sa pitanjem suvereniteta jer i grad Beograd sam plaća svoje dugove, kao i da su predstavnici Svetske banke "pokazali dobru volju da razmotre taj predlog".

U saopštenju se dodaje da je Viler ocenio da je Srbija postigla "izuzetan uspeh" u sprovođenju ekonomskih reformi, posebno u oblastima privatizacije, javne potrošnje i smanjenja siromaštva i da je ukazao da Srbija "nadalje mora da radi" na smanjenju deficita platnog bilansa i na strukturnim reformama.

Delegacija Srbije, predvođena Đelićem, sastala se i sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Polom Hilbercom i na tom sastanku je dogovoreno da delegacija MMF-a sledeće nedelje poseti Srbiju i da tom prilikom bude razmotreno eventualno sklapanje novog aranžmana MMF-a i Srbije.

Srpska delegacija razgovarala je u Vašingtonu i sa Majklom Mordašinijem, izvršnim direktorom Švajcarske konstituence, u čijem sastavu Srbija deluje u Svetskoj banci.

U Vašingtonu se održava Godišnje zasedanje Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem Srbiju, pored Đelića, predstavljaju i ministar finansija Mirko Cvetković, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Inače, trodnevni skup u prisustvu ministara finansija i guvernera 185 zemalja sinoć je počeo plenarnom sednicom u sedištu MMF-a. Samit ove godine protiče u senci stagniranja svetskog privrednog rasta, pada vrednosti dolara i rekordnog skoka cena nafte, ali i poremećaja na finansijskom tržištima koji su izazvani gubicima na tržištu hipotekarnih kredita u SAD.

"Kriza na tržištu nekretnina u SAD trenutno predstavlja najveću opasnost", rekao je obraćajući se odboru guvernera MMF-a američki ministar finansija Henri Polson, dodajući, međutim, da SAD poseduju snažnu privredu i jake finansijske institucije.

On je kazao da je neophodno "izvući zaključke iz tih dogadaja i pripremiti se za rešavanje problema koji bi mogli da se pojave".

Učesnici skupa koji traje do 22. oktobra će pored uobičajenih tema o stanju svetske privrede i finansijskih tržišta, raspravljati i o gorućim pitanjima među kojima je skok cena nafte, padu vrednosti dolara i reformi kvota za glasanje u okviru MMF i Svetske banke.

Očekuje se da će učesnici razmeniti mišljenja i o rizicima vezanim za situaciju na tržištu hipotekarnih kredita, a što je povezano sa velikom finansijskom krizom izazvanom problemima na americkom tržištu nekretnina.

Najavljena je i rasprava o klimatskim promenama i uticaju globalnog zagrevanja na zemlje u razvoju.

Jelašić: Srbija popravila rejting

Radovan Jelašiæ (FoNet)
Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić najavio je u izjavi FoNetu u Vašingtonu da će delegacija MMF-a, tokom dvonedeljne posete Beogradu, razmotriti monetarnu i fiskalnu politike i strukturne reforme.

"Oni će dati njihovo viđenje u kom pravcu ide makroekonomska politika", rekao je Jelašić, posle razgovora sa predstavnicima MMF.

On je istakao da se nada da će posle te posete Srbija još više sarađivati sa MMF.

"U poslednjih sedam godina se dokazalo - sve ono što smo radili sa MMF je bilo pozitivno, jer smo popravili rejting i poboljšali naše reforme. Ja se nadam da će tako biti u budućbosti", zaključio je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: