Grafit mržnje u Novom Sadu

U noći između 12. i 13. oktobra na jednoj garaži u Novom Sadu ispisan je grafit uvredljive antimađarske sadržine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2007.

15:39

Default images

Novosadska policija saopštila je da je grafit nepoznata osoba ispisala crvenom bojom, veličine oko 30 centimetara, čime je izvršeno izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Grafit je uperen protiv mađarske manjine. To se dogodilo u Somborskoj ulici, u naselju Telep, naseljenom pretežno Mađarima.

"Kažnjavanje svih koji šire mržnju"

Savez jevrejskih opština Srbije zatražio je striktno poštovanje zakona i kažnjavanje svih grupa i pojedinaca koji šire rasnu, etničku ili versku mržnju.

Ta organizacija u saopštenju izražava zabrinutost zbog pojave nacizma u Srbiji, zbog pokušaja marginalizovanja te pojave i izjednačavanja onih koji joj se energično suprostavljaju sa onima koji se otvoreno deklarišu kao fašisti i nacisti.

"Opasnost od tih agresivnih grupa koje prete još krhoj demokratiji u Srbiji, stvarne su i ne smeju se potcenjivati", navodi se u saopštenju i dodaje da o tome svedoči preko sto antisemitskih knjiga izdatih u Srbiji u poslednjih nekoliko godina.

Predviđanje i nipodaštavanje tih opasnosti izraz su političke kratkovidosti i odsustva političkog sluha, ocenjuje se u saopštenju Saveza jevrejskih opština Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: