"Verujem da ćemo ubediti Iran"

Buš rekao danas da i dalje veruje da će diplomatskim sredstvima ubediti Iran da odustane od ambicija da napravi nuklearno oružje.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 20.09.2007.

09:35

Default images

Američki predsednik Džordž Buš ipak upozorava da se ozbiljno shvate pretnje iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinežada. "On (Ahmadinedžad) je osoba koja stalno govori o korišćenju sile protiv Izraela, koji je naš veoma odani i jak saveznik", istakao je Buš na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Američki lider je dodao kako predan odluci da sa drugim nacijama na miran način ubedi režim u Teheranu da se odrekne bilo kakvih nuklearnih ambicija.

Na zahtev novinara da prokomentariše nedavnu izjavu francuskog ministra inostranih poslova Bernara Kušnera da bi svet trebalo da se pripremi na mogućnost rata ukoliko Iran dođe do nuklearnog oružja, Buš je kazao da dosledno stoji na poziciji i nada se da će se ubediti režim u Teheranu da odustane od bilo kakvim ambicija za stvaranje nuklearnog oružja, javile su agencije.

"Mi vršimo pritisak na njih (Iran)", dodao je američki predsednik. Buš se osvrnuo na situaciju u Iraku i kazao da je napravljen napredak u lokalnim zajednicama, ali da su Iračani nezadovoljni sa svojom centralnom vladom.

"Jedan od razloga zašto još uvek nema demokratije je taj što se narod još uvek oporavlja od brutalne vlasti Sadama Huseina", kazao je američki predsednik i izrazio žaljenje zbog velikog broja žrtava među nedužnim stanovništvom u Iraku.

"Naš cilj je da se zaštite nevini životi. Mi imam puno hrabrih ljudi tamo koje rade puno kako bi te ljude zaštitili", istakao je Buš.

Američki predsednik je govorio i o Severnoj Koreji i izneo očekivanje da će se Pjongjang odreći svog nuklearnog programa i atomskog oružja, a da druge zemlje neće uspeti da dođu do tehnologiju za proizvodnju takvog oružja.

Ahmadinedžad ne na "nultu tačku"

Vlasti Njujorka odbile zahtev predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada da obiđe "nultu tačku".

Ahmadinedžad, koji će iduće sedmice u Njujorku učestvovati na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, želeo je da tokom boravka u SAD obiđe i mesto na kom su u napadima na SAD 11. septembra 2001. srušene kule Svetskog trgovinskog centra.

Odluka da Mahmadinedžadu ne bude dozvoljeno da dođe na "nultu tačku" doneta je iz bezbednosnih razloga, na sastanku njujorške policije, tajnih službi i lučkih vlasti, navodi se u saopštenju njujorške policije.

"Nulta tačka", na kojoj su u toku građevinski radovi, zatvorena je za posetioce.

Rudi Đulijani, gradonačelnik Njujorka u vreme napada, rekao je da Ahmadinedžadu nikako ne bi trebalo dozvoliti da poseti taj deo Njujorka.

"To je čovek koji je pretio SAD i Izraelu, koji pruža utočište sinu Bin Ladena i drugim liderima Al Kaide, koji daje oružje iračkim pobunjenicima i koji razvija nuklearno oružje. Pomagati mu da izigrava turistu na 'nultoj tački', mestu koje je sveto za sve Amerikance, bilo bi uvredljivo", rekao je Đulijani.

Mahmadinedžad je predložio i javnu debatu s predsednikom SAD Džordžom Bušom tokom svog boravka u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

23 h

Podeli: