VSS odbio žalbe Ulemeka i Berčeka

Vrhovni sud Srbije potvrdio presudu kojom su Milorad Ulemek i Branko Berček osuđeni na po 40 godina zatvora.

Izvor: B92, Beta

Petak, 27.07.2007.

12:45

Default images

Oni su presudom Posebnog odeljenja Okružnog suda, koju je drugostepenom presudom potvrdio Vrhovni sud, osuđeni zbog ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi. Vrhovni sud Srbije potvrdio je tu presudu i u trećem stepenu, te su Ulemek i Berček sada pravosnažno osuđeni.

Presuda za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića prva je pravosnažna presuda Miloradu Ulemeku, pripadnicima JSO-a i državne bezbednosti za politička ubistva. Reč je o prvoj i za sada jedinoj presudi kojom je Slobodan Milošević označen kao nalogodavac političkih ubistava.

Presuda je takođe važna zbog činjenice da je Vrhovni sud potvrdio da je najveća kazna za ovakve zločine 40 godina zatvora.

U obrazloženju presude navodi se da pobijana presuda i postupci koji su joj prethodili ne sadrže povrede odredaba krivičnog postupka niti Krivičnog zakona. Navodi se i da su nižestepeni sudovi, na osnovu pravilne i potpune ocene izvedenih dokaza, potpuno i pravilno utvrdili činjenično stanje.

Vrhovni sud je našao da je pravilno utvrđeno da radnje optuženih sadrže obeležja krivičnih dela za koja su oglašeni krivim i osuđeni.

Portparolka Vrhovnog suda Srbije, Vesna Dabić, rekla je za B92 da je ovo odluka Vrhovnog suda na žalbe osuđenih u trećem stepenu što znači da oni nemaju prava na dalje žalbe.

"To, praktično, znači da je presuda u ovom predmetu postala pravnosnažna, da je treći stepen u kome je VSS odlučivao krajnja instanca u redovnom žalbenom postupku koju su mogli da iskoriste Ulemek i Berček, s obzirom na to da su osuđeni na maksimalne zatvorske kazne u trajanju od 40 godina", kaže ona.

"Ukoliko budu ispunjeni uslovi koje zakon predviđa, oni mogu iskoristiti i pravo da podnesu jedan od četiri vanredna pravna leka kojim se može pobijati pravnosnažna presuda", dodaje Dabićeva.

Vanredni pravni lekovi koji stoje na raspolaganju osuđenima jesu zahtev za ponavljanje krivičnog postupka, zahtev za vanredno ublažavanje kazne, zahtev za zaštitu zakonitosti i zahtev za ispitivanje zakonitosti pravnosnažne presude.

Ulemek i Berček imali su pravo žalbe u trećem stepenu jer su osuđeni na najteže kazne od 40 godina, dok su četvorica osuđenih na niže kazne podneli zahteve za vanredno preispitivanje zakonitosti pravnosnažne presude koje je Vrhovni sud Srbije takođe odbio kao neosnovane.

Sedmočlano veće Vrhovnog suda Srbije je u trećem stepenu odluku donelo pre dve nedelje. Predsedavajuća sudskog veća Milena Inić-Drecun tada je saopštila da se njen stav razlikovao od stava ostalih kolega zbog čega je podnela ostavku na mesto predsedavajuće i zahtev za razrešenje sa sudijske funkcije.

Inače, u prvostepenoj presudi Specijalnog suda zaključeno da je Ulemek "postupajući po nalogu Slobodana Miloševića, izdao naređenje pripadnicima svoje kriminalne grupe da ubiju Vuka Draškovića i otmu i ubiju Ivana Stambolića".

Takvu presudu dva puta je potvrdio i Vrhovni sud Srbije.

Kako je rečeno za B92 rečeno u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija osuđeni Milorad Ulemek kao i ostali do daljeg neće biti upućeni na izdržavanje kazne. Oni će ostati u Centralnom zatvoru u Beogardu jer se protiv njih vode drugi krivični postupci za koje nisu pravosnažno osuđeni.

Ulemek još čeka pravosnažnu presudu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, a većina ostalih čeka pravosnažnu presudu za zločin na Ibarskoj magistrali.

SPO: Važno za moralno ozdravljenje

Pravosnažna i konačna presuda Vrhovnog suda Srbije od istorijskog je značaja za moralno ozdravljenje Srbije, ocenio je Srpski pokret obnove.

U saopštenju SPO-a navodi se da je ta presuda od posebnog značaja i zbog toga što je ona prva pravosnažna i konačna kazna "državnim teroristima Sloboda Miloševića, odgovornim za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali i još mnoge zločine".

"Sada će, nadamo se, prestati i sve opstrukcije u suđenjima za masakr na Ibarskoj magistrali i ubistvo Zorana Đinđića, a na optuženičku klupu biće izvedeni i krivci za likvidaciju Slavka Ćuruvije i za ostale zločine Državne bezbednosti i njene službe za specijalne operacije", stoji u saopštenju SPO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: