EU i Putin sutra o Kosovu

Samit Rusije i Evropske unije počeo večeras, Kosovo sutra na dnevnom redu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 17.05.2007.

08:00

Default images

Najavljeno je da će predstavnici EU pokušati da ubede Moskvu da pristane na nacrt rezolucije o Kosovu koja je predložena Savetu bezbednosti, a koji je zasnovan na planu Martija Ahtisarija. Šef spoljnopolitičkog odbora Saveta federacije (gornjeg doma ruskog parlamenta) Mihail Margelov uveren je da Evropska unija neće moći da pokoleba poziciju Rusije kada je reč o budućem statusu Kosova.

"Moskva nema od čega da se brani, a Evropskoj uniji su dobro poznate sve posledice 'nezavisnosti Kosova pod međunarodnom kontrolom'", rekao je Margelov pred početak 19. samita Rusija-EU u ruskom gradu Samari.

"Rusija će insistirati da na tome da je rešenje bez saglasnosti svih zainteresovanih strana nelegitimno", istakao je ruski senator u izjavi agenciji RIA Novosti, naglasivši da je ta pozicija "jedino ispravna".

Državni sekretar u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova Gernot Erler najavio je da će EU pokušati u Samari da ubedi Moskvu da pristane na predloženi nacrt rezolucije koju su SAD i neke evropske zemlje distribuirale u Savetu bezbednosti UN, a koji je zasnovan na planu izaslanika UN Martija Ahtisarija o nezavisnosti Kosova.

U sedištu UN u Njujorku je, međutim, ruski ambasador pri Svetskoj organizaciji Vitalij Čurkin juče ponovo najavio mogućnost upotrebe veta na rezoluciju koja bi otvorila put za sprovođenje Ahtisarijevog plana.

"Možemo. Možemo (da uložimo veto). Iako je to (sada) teorija", rekao je ruski diplomata, dodajući da Rusija umesto toga želi da nastavi "ozbiljan politički dijalog".

"Ne piskaranja sa nacrtom rezolucije, već ozbiljan politički dijalog o tome šta će biti sa statusom Kosova", rekao je Čurkin.

Rusija je u SB unela svoje predloge za buduću rezoluciju, koji podrazumevaju nastavak pregovora Beograda i Prištine "uz uravnoteženo međunarodno posredovanje" do postizanja saglasnosti strana.

Samit Rusije i EU predstavlja "dobru mogućnost za lidere Rusije i EU na načine otvoren i detaljan strateški pregled situacije u odnosima, perspektive njihovog razvoja, kao i aktuelnih međunarodh pitanja", kazao je šef predstavništva Rusije pri EU, Vladimir Čižov.

Državni sekretar u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova Gernot Erler najavio je da će na samitu Unija pokušati da ubedi Moskvu da pristane na predloženi nacrt rezolucije koju su SAD i neke evropske zemlje u Savetu bezbednosti UN, zasnovan na planu Martija Ahtisarija o nezavisnosti Kosova.

Inače, prvi put za poslednjih nekoliko godina neće biti potpisan nikakav dokument. I samo održavanje samita je bilo u pitanju, pošto je Poljska blokirala potpisivanje novog sporazuma o partnerstvu Rusije i EU, zbog uvođenja blokade uvoza poljskog mesa u Rusiju.

Sadašnji sporazum o partnerstvu ističe 1. decembra 2007. godine. Za sada nije jasno kada će početi pregovori o potpisivanju novog. Ovonedeljni pokušaj ministra inostranih poslova Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera da reši spor sa Rusijom ostao je bez uspeha.

Od međunarodnih tema biće razmotreni Kosovo, gde Rusija i EU imaju oprečne stavove, nuklearni program Irana i stanje na Bliskom Istoku.

Postavljanje američke protivbalističke odbrane u istočnoj Evropi neće biti tema razgovora, tvrde ruske diplomate.

Frid: Ahtisarijev plan najbolje rešenje za sve strane

Pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid izjavio je danas da Vašington ne posustaje u stavu da je nadzirana nezavisnost za Kosovo u okvirima plana Martija Ahtisarija najbolje rešenje za sve strane i garant regionalne stabilnosti.

Frid je u intervjuu za Bi-Bi-Si odbacio "nagađanja pojedinih krugova u Beogradu da je pitanje raketnog štita na neki način povezano i sa Kosovom".

Prema njegovim rečima, Amerikanci istovremeno priznaju da Rusija ne deli njihov optimizam i opredeljenje i da se neslaganja s Moskvom ne svode samo na Kosovo.

"Ti krugovi bez osnova spekulišu da se Amerika neće buniti zbog ruskog glasa protiv ponuđene rezolucije o Kosovu u Savetu bezbednosti, ukoliko Rusija ne bude pravila probleme oko postavljanja američkog antiraketnog sistema u Evropi - što je 'koještarija'", rekao je Frid.

"Ne znam ja šta Srbi misle, ali to nema nikakve veze sa stvarnošću. Prvo i pre svega, nas i te kako interesuje šta Rusi misle po pitanju antiraketnog sistema - mi smo ponudili i da sarađujemo s Rusijom u toj oblasti... Želimo da sarađujemo s Rusima i rešeni smo da takvu saradnju postignemo. Kosovo je složen problem, o kojem je državna sekretarka Kondoliza Rajs razgovarala sa svojim ruskim domaćinima prilikom nedavne posete", rekao je Frid.

Prema njegovim rečima, to je teško pitanje i niko nije zadovoljan novonastalom situacijom.

"Niko nije zadovoljan ni što se stara Jugoslavija raspala onako kako jeste, ali moramo da prihvatimo stvarnost onakvu kakva jeste, a ne onakvom kakva bismo voleli da bude. Srbija nikad više neće upravljati Kosovom. Pitanje koje se postavlja jeste - da li treba Kosovarima dozvoliti da sami upravljaju Kosovom? Čini mi se da i to moramo, ali to će neko vreme morati da rade pod međunarodnim nadzorom, s ciljem da se kosovskim Srbima pomogne da sebi obezbede budućnost."

On ističe da Evropljani, Amerinkanci i Rusi moraju da rade zajedno na pronalaženju rešenja koje će biti izvodljivo i koje će pomoći i Albancima i Srbima na Kosovu.

"U okviru takvog rešenja moramo da pružimo ruku i Srbiji. Srbija zaslužuje mesto u Evropi. Srbija zaslužuje nešto bolje od ratova i patnji koje je 15 godina trpela zbog nacionalista. Želimo da radimo s Evropom na tome da Srbima obezbedimo evropsku budućnost koju zaslužuju", rekao je Frid.

Kubiš o Kosovu

Jan Kubiš, ministar spoljnih poslova Slovačke, nestalne članice Saveta bezbednosti, izjavio je da je Slovačka spremna da radi sa Srbijom na tome da interesi Beograda budu izraženi u novoj rezoluciji Ujedinjenih nacija o Kosovu.

Kubiš je u Beogradu, posle sastanka sa šefom srpske diplomatije, rekao da se Slovačka zalaže da se kroz rezoluciju UN obezbedi održivo rešenje statusa Kosova, koje će pomoći napretku i stabilnosti celog regiona.

"Trenutno su u Savetu bezbednosti u toku neformalne konsultacije o radnoj verziji nove rezolucije o Kosovu”, kaže on.

“Predstavnik Slovačke je uključen u taj proces i po uputstvima slovačke skupštine, naša delegacija u Njujorku će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi u rezoluciju bili uključeni legitimni interesi Beograda i Prištine”, kaže Kubiš.

"Mogu da potvrdim da su moja zemlja i naše diplomate spremne da rade sa Srbijom kako bi vaši interesi bili uvaženi i uvršteni u novu rezoluciju Saveta bezbednosti o Kosovu", rekao je Kubiš.

Čeku: Rusija će ponuditi cenu

Kosovski premijer Agim Čeku izjavio je da će Zapad naredne nedelje od Rusije verovatno dobiti ponudu o "ceni" koju je potrebno platiti kako Moskva ne bi upotrebila pravo veta pri glasanju o rezoluciji o Kosovu, prenosi danas prištinski dnevnik "Koha ditore".

"Svedoci smo značajne spremnosti SAD i Evropske unije da rezolucija bude ubrzo usvojena. (Nemačka) kancelarka (Angela) Merkel otputovaće u četvrtak u Moskvu, kako bi obezbedila podršku ili barem uzdržanost prilikom glasanja u Savetu bezbednosti", rekao je Čeku, nakon sastanka sa šefom Unmika Joakimom Rikerom i komandantom Kfora Rolandom Katerom.

"Nije zrelo za nezavisnost"

Potpredsednica spoljnopolitičkog odbora ruskog parlamenta Natalija Naročnickaja uverena je da se ruski stav po pitanju plana Martija Ahtisarija neće promeniti.

"Stav Rusije i moj lični stav - a ja se prostorom bivše Jugoslavije bavim već godinama - jeste da situacija nije dovoljno zrela za nezavisnost jer se na Kosovu ne poštuju ljudska prava, posebno kada je reč o Srbima", rekla je ona za BBC.

"Kada bi međunarodne snage otišle, Srbi bi bili masakrirani. Štaviše, kao istoričar, smatram da bi bilo vrlo opasno ako bi se terorizmom menjale evropske granice", rekla je ona.

"Mislim da bi Evropljanima bilo bolje da dobro razmisle o tome. Kako možemo da nametnemo Ahtisarijev plan ako je on potpuno neprihvatljiv za Srbiju? Mora se naći kompromis", smatra ona.

Sve manje poverenje

Mnogi kosovski Albanci su zabrinuti da će Rusija upotrebiti pravo na veto da bi blokirala rezoluciju o konačnom statusu Kosova, navodi BIRN, internet publikacija Balkanske istraživačke mreže.

Obični ljudi na Kosovu sve manje veruju političarima, koji im nezavisnost obećavaju još od 2000, stalno pomerajući rokove, zbog čega su oni postali skeptični prema novim obećanjima da će status Kosova biti rešen u nekoliko narednih sedmica.

Sve nade, piše BIRN, oni polažu u SAD, nadajući se da će "omekšati" rusko protivljenje nezavisnosti. Izvor blizak američkoj administraciji koji citira BIRN, kaže da je poslednja mogućnost sastanak G8 u Nemačkoj ovog leta, kojem će prisustvovati i Rusija, gde bi Džordž Buš mogao da lično preuzme nadležnost za pitanje Kosova.

Makedonija podržava Ahtisarijev plan

Premijeri Kosova Agim Čeku izjavio je nakon susreta sa makedonskim predsednikom Vlade Nikolom Gruevskim da se u Prištini očekuje rezolucija Saveta bezbednosti koja će ozvaničiti nezavisnost Kosova.

S druge strane, makedonski premijer je naveo da ta zemlja podržava Ahtisarijev plan, između ostalog, zbog toga što taj plan rešava pitanje granice Makedonije sa Kosovom. 

U susretima sa predsednikom Fatmirom Sejdijuom, premijerom Agimom Čekuom i šefom UNMIK-a Joahimom Rikerom, premijer Makedonije Nikola Gruevski potvrdio je da njegova vlada podržava plan izaslanika UN-a Martija Ahtisarija. On je dodao da ovaj plan rešava i pitanje granice Makedonije i Kosova. Gruevski je takođe rekao da makedonska vlada deli evropsku orijentaciju kosovske vlade i da je sa premijerom Čekuom dogovoreno intenziviranje saradnje dve strane.

Čeku je ocenio da odnosi Kosova s Makedonijom beleže stalno poboljšanje i da je konstatovan obostrani interes za dalje unapređenje odnosa.

Joakim Riker je kazao da je Gruevski pružio uveravanja da Skoplje podržava Ahtisarijev plan i da sada očekuje dalji razvoj događaja na Savetu bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: