Četvrtak, 17.05.2007.

08:00

EU i Putin sutra o Kosovu

Samit Rusije i Evropske unije počeo večeras, Kosovo sutra na dnevnom redu.

Izvor: B92

EU i Putin sutra o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Nindza

pre 17 godina

A vise dosta kuknjave Albanaca zbog '99. Pa oni su odrzavali Slobu na vlasti. Da su samo JEDNOM izasli na izbore, Sloba bi davno leteo. Bilo bi jako uverljivih dokaza da je izgubio, a ako ne bi priznao, ti isti Albanci bi mogli da ucestvuju zajedno sa Srbima u demonstracijama da sruse Slobu. Tako da me prica o Slobi i njegovim ratnim zlocinima ne interesuju jer su Albanci iskljucivo sami krivi zbog toga. Ali kako bi oni onda objasnili svoju otimacinu, zar ne?

goodman

pre 17 godina

Frid: "Niko nije zadovoljan ni što se stara Jugoslavija raspala onako kako jeste, ali moramo da prihvatimo stvarnost onakvu kakva jeste, a ne onakvom kakva bismo voleli da bude." Kakva cinicna izjava jednog diplomate. Radili su citavih 10 godina na razbijanju, a zadnjih godina vodili otvoren rat protiv Srbije, i na kraju ovakvo pranje ruku je stvarno preslo granicu. Stvarnost je da je Nato isterao silom sve nase organe vlasti i vojsku, otvorio granice Albanije i mi sada moramo da prihvatimo takvu stvarnost. Ovo je slican vokabular kao naseg vrsnog vodje liberala Cede Jovanovica.

ojh

pre 17 godina

Za svaku izjavu nekog diplomate hvatamo se kao davljenik za slamku. Diplomatija je vestina zamagljivanja: "Kazi ono sto ne mislis a nemoja kazati ono sto mislis" tako da im ne treba puno verovati.

Sindza

pre 17 godina

Kako mi brzo zaboravljamo?!
Tokom nashe i njihove istorije mi smo uvek rachunali na njih i uvek smo dobili Trumanove organe. Jedino(ali stvarno jedino)shto volim od cele te velike drzhave su RUSKINJE!

Nenad

pre 17 godina

Kako bi izgledalo da svi koji ne zele da zive u jednoj zemlji uzmu oruzije i traze svoju drzavu?Koliko bi EU tada imala clanica?Zasto postoji zakon o "manjinama" ako neko ne zeli da zivi u toj drzavi?Dakle u svakoj "normalnoj" drzavi manjine postuju zakon bez obzira da li vole ili ne vole tu drzavu, koliko se secam i pre Milosevica ova drzava im nije bas bila omiljena!?

LAV

pre 17 godina

Da ce rusi uloziti veto u SB to je savim ocigledno. Oni su otisli predaloeko sa pretnjama oko tog veta da je stvarno nezaimsilivo da to ne urade. Medjutim postavlja se pitanje da li oni to rade zbog Srbije, zbog principa ili zbog njihovih interesa. Zamislite samo kada jedna ruskinja prica o demokratiji ta gosp. Natalija Naročnickaja, kao da ne znamo da rusija bila jedna totalna diktatura pod carevima, pa onda komunizma pa i sada jeste diktatura. Svi smo videli kako rezim Putina prebijao na najgnusniji nacin sopstvenog naroda koji je demonstrirao u Moskvi pre par nedelja i to je njihova "demokratija". Oni grubo krse suverenitet clana UN Georgije otvorenom podrske separatizmu Juzne Osetije, Abhkazije itd. i to moramo nazvati "principjelnom" politikom zato sto dolazi od rusa. Oni otvoreno podrzavaju zemlje koje podrzavaju terorizam poputa islamskih fundamentalista u Iranu koji su skoro napravili nuklearnu bombu i tako rusi doprinesu "miru" i "stabilnosti" u svetu. I na kraju ponovo oko tog famoznog veta, verovatno bice i toga ali taj veto bice absolutno kontraproduktivan jer ovakva ruska arogancija ce udaljiti evropske zemlje sto dalje od Rusije, i bice pogubna za Srbe na Kosovu.

практичар

pre 17 godina

Е стварно ми ништа није јасно. Најпре би требало да се дезитегришемо и поставимо границе на сваких 200км,а онда ћемо као сви да се интегришемо у ЕУ. Потребно је само да Србија разумна и прихвати "реалност", коју не би прихватила ни једна држава у свету. Зашто нас одмах не приме у ЕУ и тако би етнички и демографски проблеми били у другом плану.

shqiptar(ssss)

pre 17 godina

Dragi moji od bezbednosti na Kosovu i Metohiji nema nista niti za Srbe niti za Albance a najmanje za strance.Svako gleda svoje interese bez obzira na cenu koja treba da se plati, a ta cena smo mi koji zivimo ovde dole tj prezivljavamo.Jos jednom ce na Kosovu i Metohiji da se pokaze Srpsko Albanska demokratija koja nema tolerancije,komprmisa niti zna za patnje naroda koje vodi.Stranci nece da razljute ni jednu ni drugu stranu pa ih pustaju da rade sta hoce a s' druge strane izjavljuju kako imaju kontrolu nad bezbednosti gradjana Kosova.Nemaju oni kontrolu ni u svojoj zemlji a jos manje kod nas sto se i pokazalo u par navrata.A to da Rusi vole Srbe a Amerikanci Albance tu komediju mozemo nazvati "Voleli su se ali tragicno" a mozete i macku o rep(ako me razumete).Zivi bili pa videli.

(Vlast)a

pre 17 godina

Ako se zaboravi zasto mi vise nismo vlast na Kosovu,onda se plasim da se tako nesto moze ponoviti a to bas ne zelim.
Mozda mogu da shvatim gest dobre volje Slovacke da se odlucimo za pravu stvar,dakle EU,ali Rusiju ne razumem.
Da li je moguce da smo svi zaboravili sta je prethodilo bombardovanju,zbog cega smo bombardovani,kako i zasto je potpisan kumanovski sporazum?!
Za Rusiju smo suvise mali da bi nas posecivao Putin,a suvise ponizeni slanjem raznih emisara patriota i avanturista koji nam nude sarene laze i isteruju neke svoje kaprice.

Jovan

pre 17 godina

Kosovo i Metohija moraju da se uzmu i tacka. To mora da se desi jer zasto su se onda svi bili sjatili protiv Srbije? Cemu onda "kampanja" (politicki korektan termin za agresivni rat)? Sad kad znamo da je sve izmisljotina, i Racak, i ko bajagi ugrozenost ljudskih prava albanaca -- sad mora da postoiji razlog zasto se ratovalo? Ratovalo se za teritoriju, i to sad, na veliku zalost za civilizovani svet na planeti, mora da postane jasno. Uzimanje teritorije KiM ce biti opravdanje za "kampanju". Koja bre civilizacija, ratovi se danas vode iz istih razloga kao sto su se vodili i pre 1000 godina. Samo tada je sve bilo postenije - Hogar Strasni, kad je osvajao i pljackao, nikad nije tvrdio da to radi iz humanitarnih razloga.

medicinar

pre 17 godina

Ne znam sta bi zapad mogao da ponudi predsedniku Putinu a da on to vec nema, ili ne moze sam da uzme ako mu treba? Zatim, globalno gledano, dobra karta u ruskim rukama je to sto gragjani zapadne Evrope jako dobro zive i ne zele da im se standard kvari zbog americkih pretenzija, pa ce evropske vlade jako paziti da ne dogje do zaostravanja. Mislim da na Kosovu nece biti nemira zbog toga sto su vojnici zapadnih zemalja na terenu i jer je sada prosto nemoguce napraviti dole neki problem a za to okriviti srbe ili Srbiju.

Nikola

pre 17 godina

Koliko sam razumeo (na stranim TV stanicama) Amerika i Rusija uglavnom vode pregovore o nekom odbrambenom stitu u Evropi koji Amerikanci hoce da postave, a Rusi se kao protive. Kosovo je ovde krajnje nebitna tema. Sticem utisak da ce bas Amerikanci popustanjem u vezi Kosova pokusati da dobiju od Rusa nesto sto im je mnogo znacajnije. Uostalom, zar se nije spominjalo da ce taj A(nti)hris(t)arijev plan da se usvoji do kraja maja, odnosno da ce Kosovo vec u maju da bude nezavisno?!

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Posle glasina da ce Bush posetiti Kosovo ,zasto ne pozovemo Putina u goste u Beograd i to sto pre? Nadam se da neko iz vlade cita komentare, to bi jos vise ucvrstilo nase pozicije! Hvala

dupin

pre 17 godina

Treba evropskoj uniji i MZ saopstiti da je Jelcin sahranjen. Rusija se ne moze vise kupiti jer je postala preskupa i za one najbogatije.

Oltine

pre 17 godina

Jasno je da ce Srbija i Rusija uraditi sve da sprece nezavisnost Kosova ali jasno je da ce zapad isto tako uraditi sve da se to desi. Mozda kao Albanac na vom sajtu ne mogu a da ne budem nepristasan isto ko Srbi.
Sada vec daleke 1999 u Pristini sam se sreo sa jednom beogradjankom koja je radila ko prevodilac jedne TV ekipe.Isto sam i ja radio za istu TV ekipu tako da smo bili u jednom timu multietnickome gde nas je inace samo dolar zblizio. Isli smo po selima i nalazili masovna groblja a koleginica je bila totalno zgrozena i prosto nije mogla da veruje. Nakon jedno 10 dana ona je pukla i nije mogla vise da produzi tako da smo na kraju kod "Bate" popili kavu i pricali. Secam se da mi je rekla da se stidi ko Srpkinja prema meni ko Albancu i da je iz Beograda imala potpuno drugu sliku desavanja. Na kraju smo se pozdravili i secam se da sam joj reko da cemo se mozda opet videti ali najverovatno ne u jednu zajednicku zemlju. Srbiji i Srbima neko mora da im kaze istinu o tome sta se to desilo "dole" i tek onda bi mozda Srbi laksije prihvatili separaciju sa Kosovom. Najbolje resenje je da Srbija to prihvati pa cak vise i pomogne Kosovu njenom nezavisnom putu. To ce biti najbolje resenje za same Srbe odnosno to bi bilo najbolji potez za smirivanje dve najvece nacije na ovim prostorima. Tek onda moze se racunati da Kosovo je i srpska drzava za Srbe koji zive tamo.

Aleksandar

pre 17 godina

Dobro je sto pored Rusije, i Slovacka ima objektivan stav po ovom pitanju, i ostaje nam da se nadamo da jos neka zemlja resiti da izadje u susret Rusiji. Moskva je sada ekonomski neuporedivo jaca nego pre 5-6 godina, standard im ubrzano raste, kao i izvoz, a EU je energetski zavisniji od ruskog gasa vise nego ikad. EU ce uciniti sve da ubedi Rusiju kako je nuzno po "nalogu" SAD-a da Kosovo postane nezavisno, ali je problem sto EU itekako mora da se osloni na Rusiju.
Dok Nemacka ne resi da olabavi malo stav nece biti nista od kompromisnog resenja.
Imajte u vidu da EU jedan mesec bez ruskog gasa kosta nenormalno mnogo, a zavrtanje slavine je osetio Lukasanko, a sada tu neprijatnost oseca Litvanija. Nikom nije isplativo da Rusiju u narednim godina tretira kao sporednu i nebitnu drzavu. Kamo srece da po pitanju Kosova imamo snazniju podrsku Grcke, Spanije ili Italije,ali na zalost niko ne zeli da se zamara sa velikom Amerikom!

Bojan

pre 17 godina

Americki ambasador kaze "Autonomija na Kosovu nemoguca je zato sto 90% stanovnistva to ne zeli".. a sta je sa Republikom Srpskom, pa ni tamo 90% stanovnistva ne zeli da RS ostane u BiH i da se sve nadleznosti prenose na zajednicki nivo, pa se ipak to radi?
Kada ti neko sa strane dodje u kucu i pocne govoriti sta trebas da radis i sa kim treba da spava tvoja zena, sta mu uradis? Pa u najmanju ruku izbacis ga napolje..

Bato S

pre 17 godina

Vrednost ubedjivanja Rusije da prihvati plan Martija Ahtisarija je 300 milijardi eura. Tolika je vrednost ugovara za isporuku gasa EU. Albanci na Kosovu sada nisu ugrozeni ali ce biti sigurno ugrozeni ako se vrati srpska vlast, vojska i policija. Sve se vrti oko teritorija. Srpski politicari bi pristali na primer i da Kosovo bude hiljadu godina protektorat UN ili EU da bi pred narodom objavili da su sacuvali Kosovo i ujedno sacuvali svoju vlast a to sto za hiljadu godina nijedan srpski politicar, vojnik ili policajac ne bi krocio na Kosovo nije vazno.

Sead SHehu

pre 17 godina

Mislim da Slovacka ima najmanje prava da se mesa u resavanju problema Kosova. Oni su sami ocepljeni sa Ceskom republikom zato oni Najvise treba da razumeju kad dve nacije ne mogu da zive zajedno. Ja mislim da oni trebaju da ubede Srpsu vladu da je u njohovom najboljem interesu da Kosovo bude nezavisno i da oni (Srbi) trebaju da misle da uskoro ceo region uci ce u EU i tada vec nije vazno jer tada su svi EU. Sada mislim da Slovacka i njohovi diplomate ne razume problem Kosova inace, kao i druge nacije koje razume sta se sve desavalo ranije na Kosovu, rekli bi Serpskoj vlasti da treba da prihvate novu realnost. Ja mislim da Srbi to najbolje znaju i takodje razumeju da dva miliona albanica u Srbiju bio bi veliki problem za njih.

Vladimir

pre 17 godina

Kubiš:"Mogu da potvrdim da su moja zemlja i naše diplomate spremne da RADE sa Srbijom kako bi vaši interesi bili uvaženi i uvršteni u novoj rezoluciji saveta bezbednosti o Kosovu".

Ovo mi zvuči kao kad učitelj sedi pored beznadežnog slučaja đaka ponavljača, i pokušava da RADI sa njime, neće li ovaj ipak nešto shvatiti... Kava mizerija :)

Interesi Srbije su:
- Integracija Republike Srpske u Srbiju (ne samo nezavisnost RS!)
- Definisanje TAČNOG datuma za ulazak Srbije u EU
- Betoniranje GRANICA (nekim dokumentom) koje se tako uspostave.
- Podela Kosova, pa barem 10% u našu korist.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

"Najavljeno je da će predstavnici EU pokušati da ubede Moskvu da pristane na nacrt rezolucije o Kosovu" - a kasnije, kad god im negde nesto zatreba, oni to proglase posebnim slucajem, pripreme plan Martija Ahtisarija ili nekog slicnog, pa rezoluciju i dadu mu nezavisnost. Tako mogu da demontiraju bilo koju zemlju na svetu i to je Rusiji savrseno jasno pa veoma sumnjam da ce ovoga puta uspeti da je "kupe". Ulog je suvise veliki. U slucaju Kosova je evidentno da se radi o citoj teritorijalnoj pretenziji, jer etnicki Albanci zive i u drugim delovima Srbije i niko ih ne dira. Jesu bili problemi u Juznoj Srbiji, ali i to zahvaljujuci organizovanom oruzanom ustanku Albanaca, usmerenom protiv suverene zemlje. Cinjenica da im je SAD saopstila da sad tamo moraju da budu mirni, je dodatni dokaz da se radi iskljucivo o teritoriji, jer bi sada, po svim njihovim teorijama, Albancima tamo moralo da bude neuporedivo teze nego onima na Kosovu, pa bi njih trebalo "spasavati", a niko ih ne "spasava", jer nema cega da ih spasava. I tako imamo apsurd, da su Albanci u srpskom okruzenju, bez ikakve zastite, potpuno sigurni, a oni na Kosovu "ugrozeni", pa im treba dati nezavisnost. Cista sila, bez grama logike.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

"Najavljeno je da će predstavnici EU pokušati da ubede Moskvu da pristane na nacrt rezolucije o Kosovu" - a kasnije, kad god im negde nesto zatreba, oni to proglase posebnim slucajem, pripreme plan Martija Ahtisarija ili nekog slicnog, pa rezoluciju i dadu mu nezavisnost. Tako mogu da demontiraju bilo koju zemlju na svetu i to je Rusiji savrseno jasno pa veoma sumnjam da ce ovoga puta uspeti da je "kupe". Ulog je suvise veliki. U slucaju Kosova je evidentno da se radi o citoj teritorijalnoj pretenziji, jer etnicki Albanci zive i u drugim delovima Srbije i niko ih ne dira. Jesu bili problemi u Juznoj Srbiji, ali i to zahvaljujuci organizovanom oruzanom ustanku Albanaca, usmerenom protiv suverene zemlje. Cinjenica da im je SAD saopstila da sad tamo moraju da budu mirni, je dodatni dokaz da se radi iskljucivo o teritoriji, jer bi sada, po svim njihovim teorijama, Albancima tamo moralo da bude neuporedivo teze nego onima na Kosovu, pa bi njih trebalo "spasavati", a niko ih ne "spasava", jer nema cega da ih spasava. I tako imamo apsurd, da su Albanci u srpskom okruzenju, bez ikakve zastite, potpuno sigurni, a oni na Kosovu "ugrozeni", pa im treba dati nezavisnost. Cista sila, bez grama logike.

Bojan

pre 17 godina

Americki ambasador kaze "Autonomija na Kosovu nemoguca je zato sto 90% stanovnistva to ne zeli".. a sta je sa Republikom Srpskom, pa ni tamo 90% stanovnistva ne zeli da RS ostane u BiH i da se sve nadleznosti prenose na zajednicki nivo, pa se ipak to radi?
Kada ti neko sa strane dodje u kucu i pocne govoriti sta trebas da radis i sa kim treba da spava tvoja zena, sta mu uradis? Pa u najmanju ruku izbacis ga napolje..

dupin

pre 17 godina

Treba evropskoj uniji i MZ saopstiti da je Jelcin sahranjen. Rusija se ne moze vise kupiti jer je postala preskupa i za one najbogatije.

Oltine

pre 17 godina

Jasno je da ce Srbija i Rusija uraditi sve da sprece nezavisnost Kosova ali jasno je da ce zapad isto tako uraditi sve da se to desi. Mozda kao Albanac na vom sajtu ne mogu a da ne budem nepristasan isto ko Srbi.
Sada vec daleke 1999 u Pristini sam se sreo sa jednom beogradjankom koja je radila ko prevodilac jedne TV ekipe.Isto sam i ja radio za istu TV ekipu tako da smo bili u jednom timu multietnickome gde nas je inace samo dolar zblizio. Isli smo po selima i nalazili masovna groblja a koleginica je bila totalno zgrozena i prosto nije mogla da veruje. Nakon jedno 10 dana ona je pukla i nije mogla vise da produzi tako da smo na kraju kod "Bate" popili kavu i pricali. Secam se da mi je rekla da se stidi ko Srpkinja prema meni ko Albancu i da je iz Beograda imala potpuno drugu sliku desavanja. Na kraju smo se pozdravili i secam se da sam joj reko da cemo se mozda opet videti ali najverovatno ne u jednu zajednicku zemlju. Srbiji i Srbima neko mora da im kaze istinu o tome sta se to desilo "dole" i tek onda bi mozda Srbi laksije prihvatili separaciju sa Kosovom. Najbolje resenje je da Srbija to prihvati pa cak vise i pomogne Kosovu njenom nezavisnom putu. To ce biti najbolje resenje za same Srbe odnosno to bi bilo najbolji potez za smirivanje dve najvece nacije na ovim prostorima. Tek onda moze se racunati da Kosovo je i srpska drzava za Srbe koji zive tamo.

Nenad

pre 17 godina

Kako bi izgledalo da svi koji ne zele da zive u jednoj zemlji uzmu oruzije i traze svoju drzavu?Koliko bi EU tada imala clanica?Zasto postoji zakon o "manjinama" ako neko ne zeli da zivi u toj drzavi?Dakle u svakoj "normalnoj" drzavi manjine postuju zakon bez obzira da li vole ili ne vole tu drzavu, koliko se secam i pre Milosevica ova drzava im nije bas bila omiljena!?

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Posle glasina da ce Bush posetiti Kosovo ,zasto ne pozovemo Putina u goste u Beograd i to sto pre? Nadam se da neko iz vlade cita komentare, to bi jos vise ucvrstilo nase pozicije! Hvala

Jovan

pre 17 godina

Kosovo i Metohija moraju da se uzmu i tacka. To mora da se desi jer zasto su se onda svi bili sjatili protiv Srbije? Cemu onda "kampanja" (politicki korektan termin za agresivni rat)? Sad kad znamo da je sve izmisljotina, i Racak, i ko bajagi ugrozenost ljudskih prava albanaca -- sad mora da postoiji razlog zasto se ratovalo? Ratovalo se za teritoriju, i to sad, na veliku zalost za civilizovani svet na planeti, mora da postane jasno. Uzimanje teritorije KiM ce biti opravdanje za "kampanju". Koja bre civilizacija, ratovi se danas vode iz istih razloga kao sto su se vodili i pre 1000 godina. Samo tada je sve bilo postenije - Hogar Strasni, kad je osvajao i pljackao, nikad nije tvrdio da to radi iz humanitarnih razloga.

Bato S

pre 17 godina

Vrednost ubedjivanja Rusije da prihvati plan Martija Ahtisarija je 300 milijardi eura. Tolika je vrednost ugovara za isporuku gasa EU. Albanci na Kosovu sada nisu ugrozeni ali ce biti sigurno ugrozeni ako se vrati srpska vlast, vojska i policija. Sve se vrti oko teritorija. Srpski politicari bi pristali na primer i da Kosovo bude hiljadu godina protektorat UN ili EU da bi pred narodom objavili da su sacuvali Kosovo i ujedno sacuvali svoju vlast a to sto za hiljadu godina nijedan srpski politicar, vojnik ili policajac ne bi krocio na Kosovo nije vazno.

практичар

pre 17 godina

Е стварно ми ништа није јасно. Најпре би требало да се дезитегришемо и поставимо границе на сваких 200км,а онда ћемо као сви да се интегришемо у ЕУ. Потребно је само да Србија разумна и прихвати "реалност", коју не би прихватила ни једна држава у свету. Зашто нас одмах не приме у ЕУ и тако би етнички и демографски проблеми били у другом плану.

Aleksandar

pre 17 godina

Dobro je sto pored Rusije, i Slovacka ima objektivan stav po ovom pitanju, i ostaje nam da se nadamo da jos neka zemlja resiti da izadje u susret Rusiji. Moskva je sada ekonomski neuporedivo jaca nego pre 5-6 godina, standard im ubrzano raste, kao i izvoz, a EU je energetski zavisniji od ruskog gasa vise nego ikad. EU ce uciniti sve da ubedi Rusiju kako je nuzno po "nalogu" SAD-a da Kosovo postane nezavisno, ali je problem sto EU itekako mora da se osloni na Rusiju.
Dok Nemacka ne resi da olabavi malo stav nece biti nista od kompromisnog resenja.
Imajte u vidu da EU jedan mesec bez ruskog gasa kosta nenormalno mnogo, a zavrtanje slavine je osetio Lukasanko, a sada tu neprijatnost oseca Litvanija. Nikom nije isplativo da Rusiju u narednim godina tretira kao sporednu i nebitnu drzavu. Kamo srece da po pitanju Kosova imamo snazniju podrsku Grcke, Spanije ili Italije,ali na zalost niko ne zeli da se zamara sa velikom Amerikom!

Sead SHehu

pre 17 godina

Mislim da Slovacka ima najmanje prava da se mesa u resavanju problema Kosova. Oni su sami ocepljeni sa Ceskom republikom zato oni Najvise treba da razumeju kad dve nacije ne mogu da zive zajedno. Ja mislim da oni trebaju da ubede Srpsu vladu da je u njohovom najboljem interesu da Kosovo bude nezavisno i da oni (Srbi) trebaju da misle da uskoro ceo region uci ce u EU i tada vec nije vazno jer tada su svi EU. Sada mislim da Slovacka i njohovi diplomate ne razume problem Kosova inace, kao i druge nacije koje razume sta se sve desavalo ranije na Kosovu, rekli bi Serpskoj vlasti da treba da prihvate novu realnost. Ja mislim da Srbi to najbolje znaju i takodje razumeju da dva miliona albanica u Srbiju bio bi veliki problem za njih.

Vladimir

pre 17 godina

Kubiš:"Mogu da potvrdim da su moja zemlja i naše diplomate spremne da RADE sa Srbijom kako bi vaši interesi bili uvaženi i uvršteni u novoj rezoluciji saveta bezbednosti o Kosovu".

Ovo mi zvuči kao kad učitelj sedi pored beznadežnog slučaja đaka ponavljača, i pokušava da RADI sa njime, neće li ovaj ipak nešto shvatiti... Kava mizerija :)

Interesi Srbije su:
- Integracija Republike Srpske u Srbiju (ne samo nezavisnost RS!)
- Definisanje TAČNOG datuma za ulazak Srbije u EU
- Betoniranje GRANICA (nekim dokumentom) koje se tako uspostave.
- Podela Kosova, pa barem 10% u našu korist.

shqiptar(ssss)

pre 17 godina

Dragi moji od bezbednosti na Kosovu i Metohiji nema nista niti za Srbe niti za Albance a najmanje za strance.Svako gleda svoje interese bez obzira na cenu koja treba da se plati, a ta cena smo mi koji zivimo ovde dole tj prezivljavamo.Jos jednom ce na Kosovu i Metohiji da se pokaze Srpsko Albanska demokratija koja nema tolerancije,komprmisa niti zna za patnje naroda koje vodi.Stranci nece da razljute ni jednu ni drugu stranu pa ih pustaju da rade sta hoce a s' druge strane izjavljuju kako imaju kontrolu nad bezbednosti gradjana Kosova.Nemaju oni kontrolu ni u svojoj zemlji a jos manje kod nas sto se i pokazalo u par navrata.A to da Rusi vole Srbe a Amerikanci Albance tu komediju mozemo nazvati "Voleli su se ali tragicno" a mozete i macku o rep(ako me razumete).Zivi bili pa videli.

LAV

pre 17 godina

Da ce rusi uloziti veto u SB to je savim ocigledno. Oni su otisli predaloeko sa pretnjama oko tog veta da je stvarno nezaimsilivo da to ne urade. Medjutim postavlja se pitanje da li oni to rade zbog Srbije, zbog principa ili zbog njihovih interesa. Zamislite samo kada jedna ruskinja prica o demokratiji ta gosp. Natalija Naročnickaja, kao da ne znamo da rusija bila jedna totalna diktatura pod carevima, pa onda komunizma pa i sada jeste diktatura. Svi smo videli kako rezim Putina prebijao na najgnusniji nacin sopstvenog naroda koji je demonstrirao u Moskvi pre par nedelja i to je njihova "demokratija". Oni grubo krse suverenitet clana UN Georgije otvorenom podrske separatizmu Juzne Osetije, Abhkazije itd. i to moramo nazvati "principjelnom" politikom zato sto dolazi od rusa. Oni otvoreno podrzavaju zemlje koje podrzavaju terorizam poputa islamskih fundamentalista u Iranu koji su skoro napravili nuklearnu bombu i tako rusi doprinesu "miru" i "stabilnosti" u svetu. I na kraju ponovo oko tog famoznog veta, verovatno bice i toga ali taj veto bice absolutno kontraproduktivan jer ovakva ruska arogancija ce udaljiti evropske zemlje sto dalje od Rusije, i bice pogubna za Srbe na Kosovu.

Sindza

pre 17 godina

Kako mi brzo zaboravljamo?!
Tokom nashe i njihove istorije mi smo uvek rachunali na njih i uvek smo dobili Trumanove organe. Jedino(ali stvarno jedino)shto volim od cele te velike drzhave su RUSKINJE!

(Vlast)a

pre 17 godina

Ako se zaboravi zasto mi vise nismo vlast na Kosovu,onda se plasim da se tako nesto moze ponoviti a to bas ne zelim.
Mozda mogu da shvatim gest dobre volje Slovacke da se odlucimo za pravu stvar,dakle EU,ali Rusiju ne razumem.
Da li je moguce da smo svi zaboravili sta je prethodilo bombardovanju,zbog cega smo bombardovani,kako i zasto je potpisan kumanovski sporazum?!
Za Rusiju smo suvise mali da bi nas posecivao Putin,a suvise ponizeni slanjem raznih emisara patriota i avanturista koji nam nude sarene laze i isteruju neke svoje kaprice.

medicinar

pre 17 godina

Ne znam sta bi zapad mogao da ponudi predsedniku Putinu a da on to vec nema, ili ne moze sam da uzme ako mu treba? Zatim, globalno gledano, dobra karta u ruskim rukama je to sto gragjani zapadne Evrope jako dobro zive i ne zele da im se standard kvari zbog americkih pretenzija, pa ce evropske vlade jako paziti da ne dogje do zaostravanja. Mislim da na Kosovu nece biti nemira zbog toga sto su vojnici zapadnih zemalja na terenu i jer je sada prosto nemoguce napraviti dole neki problem a za to okriviti srbe ili Srbiju.

Nikola

pre 17 godina

Koliko sam razumeo (na stranim TV stanicama) Amerika i Rusija uglavnom vode pregovore o nekom odbrambenom stitu u Evropi koji Amerikanci hoce da postave, a Rusi se kao protive. Kosovo je ovde krajnje nebitna tema. Sticem utisak da ce bas Amerikanci popustanjem u vezi Kosova pokusati da dobiju od Rusa nesto sto im je mnogo znacajnije. Uostalom, zar se nije spominjalo da ce taj A(nti)hris(t)arijev plan da se usvoji do kraja maja, odnosno da ce Kosovo vec u maju da bude nezavisno?!

ojh

pre 17 godina

Za svaku izjavu nekog diplomate hvatamo se kao davljenik za slamku. Diplomatija je vestina zamagljivanja: "Kazi ono sto ne mislis a nemoja kazati ono sto mislis" tako da im ne treba puno verovati.

Nindza

pre 17 godina

A vise dosta kuknjave Albanaca zbog '99. Pa oni su odrzavali Slobu na vlasti. Da su samo JEDNOM izasli na izbore, Sloba bi davno leteo. Bilo bi jako uverljivih dokaza da je izgubio, a ako ne bi priznao, ti isti Albanci bi mogli da ucestvuju zajedno sa Srbima u demonstracijama da sruse Slobu. Tako da me prica o Slobi i njegovim ratnim zlocinima ne interesuju jer su Albanci iskljucivo sami krivi zbog toga. Ali kako bi oni onda objasnili svoju otimacinu, zar ne?

goodman

pre 17 godina

Frid: "Niko nije zadovoljan ni što se stara Jugoslavija raspala onako kako jeste, ali moramo da prihvatimo stvarnost onakvu kakva jeste, a ne onakvom kakva bismo voleli da bude." Kakva cinicna izjava jednog diplomate. Radili su citavih 10 godina na razbijanju, a zadnjih godina vodili otvoren rat protiv Srbije, i na kraju ovakvo pranje ruku je stvarno preslo granicu. Stvarnost je da je Nato isterao silom sve nase organe vlasti i vojsku, otvorio granice Albanije i mi sada moramo da prihvatimo takvu stvarnost. Ovo je slican vokabular kao naseg vrsnog vodje liberala Cede Jovanovica.

Sead SHehu

pre 17 godina

Mislim da Slovacka ima najmanje prava da se mesa u resavanju problema Kosova. Oni su sami ocepljeni sa Ceskom republikom zato oni Najvise treba da razumeju kad dve nacije ne mogu da zive zajedno. Ja mislim da oni trebaju da ubede Srpsu vladu da je u njohovom najboljem interesu da Kosovo bude nezavisno i da oni (Srbi) trebaju da misle da uskoro ceo region uci ce u EU i tada vec nije vazno jer tada su svi EU. Sada mislim da Slovacka i njohovi diplomate ne razume problem Kosova inace, kao i druge nacije koje razume sta se sve desavalo ranije na Kosovu, rekli bi Serpskoj vlasti da treba da prihvate novu realnost. Ja mislim da Srbi to najbolje znaju i takodje razumeju da dva miliona albanica u Srbiju bio bi veliki problem za njih.

Oltine

pre 17 godina

Jasno je da ce Srbija i Rusija uraditi sve da sprece nezavisnost Kosova ali jasno je da ce zapad isto tako uraditi sve da se to desi. Mozda kao Albanac na vom sajtu ne mogu a da ne budem nepristasan isto ko Srbi.
Sada vec daleke 1999 u Pristini sam se sreo sa jednom beogradjankom koja je radila ko prevodilac jedne TV ekipe.Isto sam i ja radio za istu TV ekipu tako da smo bili u jednom timu multietnickome gde nas je inace samo dolar zblizio. Isli smo po selima i nalazili masovna groblja a koleginica je bila totalno zgrozena i prosto nije mogla da veruje. Nakon jedno 10 dana ona je pukla i nije mogla vise da produzi tako da smo na kraju kod "Bate" popili kavu i pricali. Secam se da mi je rekla da se stidi ko Srpkinja prema meni ko Albancu i da je iz Beograda imala potpuno drugu sliku desavanja. Na kraju smo se pozdravili i secam se da sam joj reko da cemo se mozda opet videti ali najverovatno ne u jednu zajednicku zemlju. Srbiji i Srbima neko mora da im kaze istinu o tome sta se to desilo "dole" i tek onda bi mozda Srbi laksije prihvatili separaciju sa Kosovom. Najbolje resenje je da Srbija to prihvati pa cak vise i pomogne Kosovu njenom nezavisnom putu. To ce biti najbolje resenje za same Srbe odnosno to bi bilo najbolji potez za smirivanje dve najvece nacije na ovim prostorima. Tek onda moze se racunati da Kosovo je i srpska drzava za Srbe koji zive tamo.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

"Najavljeno je da će predstavnici EU pokušati da ubede Moskvu da pristane na nacrt rezolucije o Kosovu" - a kasnije, kad god im negde nesto zatreba, oni to proglase posebnim slucajem, pripreme plan Martija Ahtisarija ili nekog slicnog, pa rezoluciju i dadu mu nezavisnost. Tako mogu da demontiraju bilo koju zemlju na svetu i to je Rusiji savrseno jasno pa veoma sumnjam da ce ovoga puta uspeti da je "kupe". Ulog je suvise veliki. U slucaju Kosova je evidentno da se radi o citoj teritorijalnoj pretenziji, jer etnicki Albanci zive i u drugim delovima Srbije i niko ih ne dira. Jesu bili problemi u Juznoj Srbiji, ali i to zahvaljujuci organizovanom oruzanom ustanku Albanaca, usmerenom protiv suverene zemlje. Cinjenica da im je SAD saopstila da sad tamo moraju da budu mirni, je dodatni dokaz da se radi iskljucivo o teritoriji, jer bi sada, po svim njihovim teorijama, Albancima tamo moralo da bude neuporedivo teze nego onima na Kosovu, pa bi njih trebalo "spasavati", a niko ih ne "spasava", jer nema cega da ih spasava. I tako imamo apsurd, da su Albanci u srpskom okruzenju, bez ikakve zastite, potpuno sigurni, a oni na Kosovu "ugrozeni", pa im treba dati nezavisnost. Cista sila, bez grama logike.

LAV

pre 17 godina

Da ce rusi uloziti veto u SB to je savim ocigledno. Oni su otisli predaloeko sa pretnjama oko tog veta da je stvarno nezaimsilivo da to ne urade. Medjutim postavlja se pitanje da li oni to rade zbog Srbije, zbog principa ili zbog njihovih interesa. Zamislite samo kada jedna ruskinja prica o demokratiji ta gosp. Natalija Naročnickaja, kao da ne znamo da rusija bila jedna totalna diktatura pod carevima, pa onda komunizma pa i sada jeste diktatura. Svi smo videli kako rezim Putina prebijao na najgnusniji nacin sopstvenog naroda koji je demonstrirao u Moskvi pre par nedelja i to je njihova "demokratija". Oni grubo krse suverenitet clana UN Georgije otvorenom podrske separatizmu Juzne Osetije, Abhkazije itd. i to moramo nazvati "principjelnom" politikom zato sto dolazi od rusa. Oni otvoreno podrzavaju zemlje koje podrzavaju terorizam poputa islamskih fundamentalista u Iranu koji su skoro napravili nuklearnu bombu i tako rusi doprinesu "miru" i "stabilnosti" u svetu. I na kraju ponovo oko tog famoznog veta, verovatno bice i toga ali taj veto bice absolutno kontraproduktivan jer ovakva ruska arogancija ce udaljiti evropske zemlje sto dalje od Rusije, i bice pogubna za Srbe na Kosovu.

Vladimir

pre 17 godina

Kubiš:"Mogu da potvrdim da su moja zemlja i naše diplomate spremne da RADE sa Srbijom kako bi vaši interesi bili uvaženi i uvršteni u novoj rezoluciji saveta bezbednosti o Kosovu".

Ovo mi zvuči kao kad učitelj sedi pored beznadežnog slučaja đaka ponavljača, i pokušava da RADI sa njime, neće li ovaj ipak nešto shvatiti... Kava mizerija :)

Interesi Srbije su:
- Integracija Republike Srpske u Srbiju (ne samo nezavisnost RS!)
- Definisanje TAČNOG datuma za ulazak Srbije u EU
- Betoniranje GRANICA (nekim dokumentom) koje se tako uspostave.
- Podela Kosova, pa barem 10% u našu korist.

(Vlast)a

pre 17 godina

Ako se zaboravi zasto mi vise nismo vlast na Kosovu,onda se plasim da se tako nesto moze ponoviti a to bas ne zelim.
Mozda mogu da shvatim gest dobre volje Slovacke da se odlucimo za pravu stvar,dakle EU,ali Rusiju ne razumem.
Da li je moguce da smo svi zaboravili sta je prethodilo bombardovanju,zbog cega smo bombardovani,kako i zasto je potpisan kumanovski sporazum?!
Za Rusiju smo suvise mali da bi nas posecivao Putin,a suvise ponizeni slanjem raznih emisara patriota i avanturista koji nam nude sarene laze i isteruju neke svoje kaprice.

dupin

pre 17 godina

Treba evropskoj uniji i MZ saopstiti da je Jelcin sahranjen. Rusija se ne moze vise kupiti jer je postala preskupa i za one najbogatije.

Bojan

pre 17 godina

Americki ambasador kaze "Autonomija na Kosovu nemoguca je zato sto 90% stanovnistva to ne zeli".. a sta je sa Republikom Srpskom, pa ni tamo 90% stanovnistva ne zeli da RS ostane u BiH i da se sve nadleznosti prenose na zajednicki nivo, pa se ipak to radi?
Kada ti neko sa strane dodje u kucu i pocne govoriti sta trebas da radis i sa kim treba da spava tvoja zena, sta mu uradis? Pa u najmanju ruku izbacis ga napolje..

Bato S

pre 17 godina

Vrednost ubedjivanja Rusije da prihvati plan Martija Ahtisarija je 300 milijardi eura. Tolika je vrednost ugovara za isporuku gasa EU. Albanci na Kosovu sada nisu ugrozeni ali ce biti sigurno ugrozeni ako se vrati srpska vlast, vojska i policija. Sve se vrti oko teritorija. Srpski politicari bi pristali na primer i da Kosovo bude hiljadu godina protektorat UN ili EU da bi pred narodom objavili da su sacuvali Kosovo i ujedno sacuvali svoju vlast a to sto za hiljadu godina nijedan srpski politicar, vojnik ili policajac ne bi krocio na Kosovo nije vazno.

Aleksandar

pre 17 godina

Dobro je sto pored Rusije, i Slovacka ima objektivan stav po ovom pitanju, i ostaje nam da se nadamo da jos neka zemlja resiti da izadje u susret Rusiji. Moskva je sada ekonomski neuporedivo jaca nego pre 5-6 godina, standard im ubrzano raste, kao i izvoz, a EU je energetski zavisniji od ruskog gasa vise nego ikad. EU ce uciniti sve da ubedi Rusiju kako je nuzno po "nalogu" SAD-a da Kosovo postane nezavisno, ali je problem sto EU itekako mora da se osloni na Rusiju.
Dok Nemacka ne resi da olabavi malo stav nece biti nista od kompromisnog resenja.
Imajte u vidu da EU jedan mesec bez ruskog gasa kosta nenormalno mnogo, a zavrtanje slavine je osetio Lukasanko, a sada tu neprijatnost oseca Litvanija. Nikom nije isplativo da Rusiju u narednim godina tretira kao sporednu i nebitnu drzavu. Kamo srece da po pitanju Kosova imamo snazniju podrsku Grcke, Spanije ili Italije,ali na zalost niko ne zeli da se zamara sa velikom Amerikom!

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Posle glasina da ce Bush posetiti Kosovo ,zasto ne pozovemo Putina u goste u Beograd i to sto pre? Nadam se da neko iz vlade cita komentare, to bi jos vise ucvrstilo nase pozicije! Hvala

Jovan

pre 17 godina

Kosovo i Metohija moraju da se uzmu i tacka. To mora da se desi jer zasto su se onda svi bili sjatili protiv Srbije? Cemu onda "kampanja" (politicki korektan termin za agresivni rat)? Sad kad znamo da je sve izmisljotina, i Racak, i ko bajagi ugrozenost ljudskih prava albanaca -- sad mora da postoiji razlog zasto se ratovalo? Ratovalo se za teritoriju, i to sad, na veliku zalost za civilizovani svet na planeti, mora da postane jasno. Uzimanje teritorije KiM ce biti opravdanje za "kampanju". Koja bre civilizacija, ratovi se danas vode iz istih razloga kao sto su se vodili i pre 1000 godina. Samo tada je sve bilo postenije - Hogar Strasni, kad je osvajao i pljackao, nikad nije tvrdio da to radi iz humanitarnih razloga.

Nenad

pre 17 godina

Kako bi izgledalo da svi koji ne zele da zive u jednoj zemlji uzmu oruzije i traze svoju drzavu?Koliko bi EU tada imala clanica?Zasto postoji zakon o "manjinama" ako neko ne zeli da zivi u toj drzavi?Dakle u svakoj "normalnoj" drzavi manjine postuju zakon bez obzira da li vole ili ne vole tu drzavu, koliko se secam i pre Milosevica ova drzava im nije bas bila omiljena!?

shqiptar(ssss)

pre 17 godina

Dragi moji od bezbednosti na Kosovu i Metohiji nema nista niti za Srbe niti za Albance a najmanje za strance.Svako gleda svoje interese bez obzira na cenu koja treba da se plati, a ta cena smo mi koji zivimo ovde dole tj prezivljavamo.Jos jednom ce na Kosovu i Metohiji da se pokaze Srpsko Albanska demokratija koja nema tolerancije,komprmisa niti zna za patnje naroda koje vodi.Stranci nece da razljute ni jednu ni drugu stranu pa ih pustaju da rade sta hoce a s' druge strane izjavljuju kako imaju kontrolu nad bezbednosti gradjana Kosova.Nemaju oni kontrolu ni u svojoj zemlji a jos manje kod nas sto se i pokazalo u par navrata.A to da Rusi vole Srbe a Amerikanci Albance tu komediju mozemo nazvati "Voleli su se ali tragicno" a mozete i macku o rep(ako me razumete).Zivi bili pa videli.

Sindza

pre 17 godina

Kako mi brzo zaboravljamo?!
Tokom nashe i njihove istorije mi smo uvek rachunali na njih i uvek smo dobili Trumanove organe. Jedino(ali stvarno jedino)shto volim od cele te velike drzhave su RUSKINJE!

Nikola

pre 17 godina

Koliko sam razumeo (na stranim TV stanicama) Amerika i Rusija uglavnom vode pregovore o nekom odbrambenom stitu u Evropi koji Amerikanci hoce da postave, a Rusi se kao protive. Kosovo je ovde krajnje nebitna tema. Sticem utisak da ce bas Amerikanci popustanjem u vezi Kosova pokusati da dobiju od Rusa nesto sto im je mnogo znacajnije. Uostalom, zar se nije spominjalo da ce taj A(nti)hris(t)arijev plan da se usvoji do kraja maja, odnosno da ce Kosovo vec u maju da bude nezavisno?!

ojh

pre 17 godina

Za svaku izjavu nekog diplomate hvatamo se kao davljenik za slamku. Diplomatija je vestina zamagljivanja: "Kazi ono sto ne mislis a nemoja kazati ono sto mislis" tako da im ne treba puno verovati.

medicinar

pre 17 godina

Ne znam sta bi zapad mogao da ponudi predsedniku Putinu a da on to vec nema, ili ne moze sam da uzme ako mu treba? Zatim, globalno gledano, dobra karta u ruskim rukama je to sto gragjani zapadne Evrope jako dobro zive i ne zele da im se standard kvari zbog americkih pretenzija, pa ce evropske vlade jako paziti da ne dogje do zaostravanja. Mislim da na Kosovu nece biti nemira zbog toga sto su vojnici zapadnih zemalja na terenu i jer je sada prosto nemoguce napraviti dole neki problem a za to okriviti srbe ili Srbiju.

практичар

pre 17 godina

Е стварно ми ништа није јасно. Најпре би требало да се дезитегришемо и поставимо границе на сваких 200км,а онда ћемо као сви да се интегришемо у ЕУ. Потребно је само да Србија разумна и прихвати "реалност", коју не би прихватила ни једна држава у свету. Зашто нас одмах не приме у ЕУ и тако би етнички и демографски проблеми били у другом плану.

Nindza

pre 17 godina

A vise dosta kuknjave Albanaca zbog '99. Pa oni su odrzavali Slobu na vlasti. Da su samo JEDNOM izasli na izbore, Sloba bi davno leteo. Bilo bi jako uverljivih dokaza da je izgubio, a ako ne bi priznao, ti isti Albanci bi mogli da ucestvuju zajedno sa Srbima u demonstracijama da sruse Slobu. Tako da me prica o Slobi i njegovim ratnim zlocinima ne interesuju jer su Albanci iskljucivo sami krivi zbog toga. Ali kako bi oni onda objasnili svoju otimacinu, zar ne?

goodman

pre 17 godina

Frid: "Niko nije zadovoljan ni što se stara Jugoslavija raspala onako kako jeste, ali moramo da prihvatimo stvarnost onakvu kakva jeste, a ne onakvom kakva bismo voleli da bude." Kakva cinicna izjava jednog diplomate. Radili su citavih 10 godina na razbijanju, a zadnjih godina vodili otvoren rat protiv Srbije, i na kraju ovakvo pranje ruku je stvarno preslo granicu. Stvarnost je da je Nato isterao silom sve nase organe vlasti i vojsku, otvorio granice Albanije i mi sada moramo da prihvatimo takvu stvarnost. Ovo je slican vokabular kao naseg vrsnog vodje liberala Cede Jovanovica.