DS i DSS sutra o vladi

Pregovori DS-a i DSS-a o formiranju nove Vlade Srbije počeće sutra u 14 sati u prostorijama Demokratske stranke.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2007.

07:51

Default images

U saopštenju DS-a se navodi da će, u ime te stranke, u pregovorima učestovati zamenik predsednika stranke Dušan Petrović, zatim Božidar Đelić i Dragoljub Mićunović. DSS će predvoditi potpredsednik stranke Dragan Jočić, Jovan Palalić i još jedan od potpredsednika stranke, a u ime Nove Srbije učestvovaće Miroslav Markićević.

Portparol DSS-a, Andreja Mladenović, kaže za B92 da će platforma za pregovore koalicije DSS-NS biti utvrđena na današnjim sednicma predsedništava tih stranaka.

"Očekujemo da već sutra bude reči o načelima i principima rada nove vlade, pogotovo kako će izgledati njeno funkcionisanje. Očekujem da će se vrlo brzo postići dogovor i da ćemo dobiti vladu što pre".

Na sutrašnjem sastanku, kako kaže Mladenović, neće biti reči o personalnim rešenjima. Mladenović napominje da će o tome biti reči na nekim narednim sastancima.

U SRS-u kažu da građani ne treba ništa da očekuju od sutrašnjih pregovora jer će pitanje biti samo ko će da uzme bolja mesta u novoj vladi. Aleksandar Vučić kaže da će to biti smisao sutrašnjih pregovora.

G17 plus: Finansije, pre svega

Vlada Srbije još uvek nije formirana jer nije postojala ozbiljnija namera da se to učini, rekla je član predsedništva G17 plus Suzana Grubješić u Poligrafu.

Prema njenim rečima, to je osnovni razlog što su nastale brojne greške, među kojima i prekid subvencionisanja stambenih kredita od strane države.

Grubješićeva kaže da G17 plus čeka poziv da se priključi pregovorima koje sutra počinju DS i DSS, jer Vladu neće moći da formiraju samo dve stranke.

"Mi želimo da preuzmemo odgovornost u onim resorima u kojima ćemo moći da ispunimo makar veliku većinu naših predizbornih obećanja. To je povećanje zaposlenosti, veće šanse za mlade, ravnomerni regionalni razvoj, jačanje srednje klase. O kojim mnistarstvima se radi? To je pre svcega ministarstov finansija. Ja ne sumnjam da su građani, glasajući za G17, glasali za rezultate ministarsva finansija", rekla je Grubješićeva.

Večernje novosti prethodno su saznale da će u pregovorima o podeli resora u novoj vladi stranka G17 plus insistirati na Ministarstvu finansija, a ako ne dobije taj resor, spremna je da bude opozicija.

U G17 plus navode da su spremni da budu deo demokratske i proevropske vlade, ali žele da ponesu odgovornost za sektore kojima se obezbeđuju stabilan dinar, ravnomeran regionalni razvoj i zapošljavanje jer su to obećavali građanima u kampanji, piše list.

Stojiljković: Počinju strateški pregovori

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže za B92 da sada počinju strateški dogovori ključnih političkih aktera. "Potom treba da sledi zvanično nuđenje mandata za sastav vlade, što bi značilo da je dogovor postignut, i dosta brzo potom izglasavanje vlade u parlamentu", kaže Stojiljković.

"Sada u utakmicu, posle opipavanja pulsa, ulaze DS, kao stranka iz demokratskog bloka s najviše glasova na izborima, i DSS, kao stranka koja ima značajan koalicioni potencijal. Tu će biti izvagani odnosi i sklopljen koalicioni sporazum. Mislim da je proces trošenja vremena uglavnom iza nas, to je proces koji treba razumeti kao usaglašavanje stavova i kupovinu vremena", ocenjuje on.

"Građani su do sada imali razumevanja za to da nije lako sklopiti tu vrstu koalicionog sporazuma u ovim trenucima, ali sada polako gube strpljenje, a situacija u kojoj nemate konstitutisane ni vladu ni Ustavni sud ni neke druge institucije je neodrživa. Ono što je juče okarakterisano kao slabost, sutra će biti tumačeno kao kompromis i u tom periodu treba praviti kompromis", kaže on.

"Razlike između DS-a i DSS nisu male, pogotovo kada se radi o taktičkim predlozima, hijerarhiji ciljeva, ekonomskoj i socijalnoj politici, ali i u odnosu prema međunarodnoj zajednici, Tribunalu, EU, po pitanju Kosova. Međutim, te razlike nisu nepremostive", smatra on.

"Čini mi se da se tu više radi o dugo stvaranom međusobnom nepoverenju da će druga strana, ako dobije određena ministarstva, dovoljno operativno sprovodirti zajednički dogovor", kaže Stojiljković.

Lečić: Koštunica želi da uništi DS

Funkcioner Liberalno-demokratske partije Branislav Lečić izjavio je da lider DSS-a Vojislav Koštunica želi premijersku funkciju po svaku cenu, pa i po cenu novih parlamentarnih izbora.

"Njegovo insistiranje na premijerskom mestu samo otkriva da on po svaku cenu želi vlast, toliko da je u stanju da ide i na nove izbore, samo da bi pokušao da uništi DS", rekao je Lečić za novosadski Internet-dnevnik E-novine.

Prema njegovim rečima, "logično" je da DS da premijera jer je dobio najviše glasova u tzv. demokratskom bloku.

Lečić je rekao da LDP nije promenio stav i u Vladu Srbije ušao bi samo ako bi to bila manjinska vlada, koju bi, pored LDP-a, činili DS i stranke nacionalnih manjina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: