"Politički vrh znao za Mladića"

Nikolić kaže da je za Mladićev boravak u vojnim objektima znalo makar 500 ljudi. Živković kaže da je sve zapisano.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 28.11.2006.

09:32

Default images

Penzionisani potpukovnik Vojske Jugoslavije Srboljub Nikolić izjavio je na suđenju optuženima za pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću da je Mladićev boravak u vojnim objektima do maja 2002. bio potpuno legalan.

Srboljub Nikolić, koji je 2002. bio visoki oficir Uprave za bezbednost, rekao je da su tadašnji predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica, načelnik vojne bezbednosti Aco Tomić, načelnik Generalštaba Nebojša Pavković, kao i Vrhovni savet odbrane znali da Mladić tada nesmetano boravi u vojnim objektima.

Nikolić je svedočio da je premijer Srbije Zoran Đinđić pokušavao da preko Momčila Perišića dogovori predaju Ratka Mladića, a da su ministar policije Dušan Mihajlović i potpredsednik vlade Nebojša Čović ubeđivali Dragoljuba Ojdanića da se preda.

Nikolić tvrdi da je Mladiću svojevremeno nuđen avion i novi identitet da pobegne u neku od drugih država. Nikolić kaže i da je Boris Tadić, kada je postao ministar odbrane, saznao da je Mladić ranije boravio u kasarnama i naredio istragu o tome. 

Nikolić je ispričao i da je od starešine iz uprave bezbednosti, iako nije mogao da ga imenuje, u maju 2002. telefonom dobio naređenje da pruži logističku podršku Mladiću koji je napuštao vojni objekat Gardijske brigade na Topčideru.

Svedok je naveo da je o tome razgovarao i s optuženim Jovom Đogom koji mu je preneo da su se o tome da Mladić napusti vojne objekte dogovorili na sastanku u Generalštabu, kao i da će tom akcijom rukovoditi general Zdravko Tolimir.

O izvršenom zadatku svedok je izvestio svog pretpostavljenog generala Acu Tomića.

Optuženici Jovan Đogo i Stanko Ristić, koji od juče ne prisustvuju glavnom pretresu, danas su obavestili sud da su stupili u štrajk glađu. Oni su to objasnili stavom da njihov boravak u pritvoru predstavlja svojevrstan pritisak na njih.

Njima su se u nameri da više ne prisustvuju suđenju pridružili i Ljiljana Vasković i Blagoje Govedarica.

Živković: Sve je zapisano

Bivši premijer Vlade Srbije i bivši član vlade Zorana Đinđića Zoran Živković izjavio je da se zna ko je skrivao Mladića. "Imamo sednicu Vrhovnog saveta odbrane, od pre jedno godinu i po dana, gde su teme bile saradnja s Hagom i skrivanje haških optuženika, a vezano za Vojsku Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore, odnosno Srbije. I to je usvojeno na Vrhovnom savetu odbrane i na to je stavljena oznaka državne tajne", kaže Živković.

"I ja pitam zašto je stavljena državna tajna. Tu piše, vrlo jasno, kako se skrivao Mladića, ko mu je pomagao, ko mu je nosio vodu, ko je odobravao to, ko je naređivao to. I neka se otvori taj dokument i biće jasno ko je skrivao i ko skriva Mladića", kaže Živković.

Živković kaže da on nije znao gde se Mladić nalazi u vreme kada je bio u Vladi Srbije i da to nije znao ni Đinđić, naglašavajući da bi u suprotnom saradnja s Haškim tribunalom već bila okončana.

Lugonja oslobođen pritvora

Sudsko veće Drugog opštinskog suda pred kojim se vodi postupak protiv optuženih za pomaganje u skrivanju Ratka Mladića ukinulo je pritvor okrivljenom Marku Lugonji.

Sud je uvažio predlog Lugonjinog branioca i prihvatio kao jemstvo hipoteku na njegov stan od 60 kvadrata. Lugonja, bivši general Vojske Republike Srpske, šesti je okrivljeni kome je dozvoljeno da se brani sa slobode, dok će ostalih petoro ostati u pritvoru.

On je uhapšen 21. septembra na beogradskom aerodromu u trenutku kada je pokušao da otputuje u Moskvu.

Lugonja je tokom rata u BiH bio načelnik bezbednosti Sarajevsko-romanijskog korupsa i načelnik bezbednosti VRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: