Nepoželjni slovenački proizvodi

Hrvatski Agrokor skinuo sa polica u svojim prodavnicama slovenačke proizvode.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2006.

10:49

Default images

Slovenački list Dnevnik piše da je Agrokor u svom trgovačkom lancu prodavnica Konzum skinuo proizvode uglednih slovenačkih proizvođača. To su za list potvrdili i sami prozvođači, koji kažu da su iz Agrokora pismenim putem obavešteni da više nije potrebno da im dostavljaju svoju robu.

Direktor jedne od slovenačkih mesnih industrija MIP kaže da mu je poznata blokada slovenačkih proizvoda u Hrvatskoj, kao i da Agrokor "igra" na silu i prilično arogantno.

Čistka slovenačkih proizvoda sa polica Konzuma nije iznenađenje, jer je predsednik uprave Agrokora, koji je istovremeno i vlasnik, Ivica Todorić još pre izvesnog vremena najavio da će na policama svojih prodavnica bojkotovati slovenačke proizvode ako slovenački trgovci ne počnu da promovišu i hrvatske robne marke.

Dnevnik ocenjuje da Agrokor pre svega nervira sve veća konkurencija na  hrvatskom tržištu, gde se pored Špara širi i diskontni trgovac Lidl. Pored toga, Agrokor je vlasnik i jakih prehrambenih robnih marki, kao što su "Zvijezda", "Ledo" i "Jamnica", pa je jedan od razloga za blokadu slovenačkih proizvoda i pokušaj da tako zaštiti hrvatsku prehrambenu industriju.

Slovenački list piše i da je Agrokor dosta zadužen, zbog čega je za svoje finansijske obaveze često jamčio upravo pomenutim preduzećima.

Dnevnik podseća i da Agrokor o mogućem povezivanju više ne razgovara sa slovenačkim Merkatorom, već samo sa srpskom Deltom i dodaje da Agrokoru očigledno sve više smeta jačanje Merkatora na jugoistočnim tržištima, koji Merkator izvodi bez političkih pritisaka, zbog čega se Agrokor u svojim prodavnicama sveti slovenačkim proizvođačima.

U ovom slučaju se radi o tako ozbiljnom problemu, piše slovenački list, da se u rešavanje nastale situacije uključilo i Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: