Četvrtak, 14.09.2006.

10:49

Nepoželjni slovenački proizvodi

Hrvatski Agrokor skinuo sa polica u svojim prodavnicama slovenačke proizvode.

Izvor: B92

Nepoželjni slovenaèki proizvodi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

Nada

pre 17 godina

Blago i Hrvatima i Slovencima (i svim gradjanima zemalja EU a pogotovo USA). Oni imaju pravo da odluce sta ce nuditi svojim potrosacima. U Srbiji je to takodje "moguce", ali morate da racunate s tim da ce vas proglasiti nacionalistom i Milosevicevim ucenikom, a sluzicete i kao primer zbog cega Srbija nije zrela za EU.

zagrepčanka

pre 17 godina

U trgovini je sve stvar ponude i potražnje. Kada je ušao na hrvatsko tržište Merkator je imao manje od 10% hrvatskih proizvoda. Kako državljani hrvatske preferiraju hrvatske proizvode, danas ih je u Merkatoru oko 50%. Ako ne poveća vrstu i broj hrvatskih proizvoda, on će propasti. Getro nije mogao ući u Sloveniju, kao niti Agrokor (Konzum). Prijašnjom akcijom Hrvatske gospodarske komore "Kupujmo hrvatsko" i sadašnjoj "Proizvodimo i kupujmo kvalitetno", jednostavno su usadili u naš mozak da većinu proizvoda kupujemo hrvatskog podrijetla. Nitko ne kaže da su najkvalitetniji, najjeftiniji i najbolji, ali su naši. Njihovom kupovinom možda sačuvamo jedno radno mjesto. Agrokor ima pravo odrediti koje proizvode će prodavati, kao što određuju slovenske, talijanske, njemačke i druge strane firme. Moja je stvar izbora. Niti kupujem sve hrvatske proizvode, niti kupujem stalno u Konzumu, već kupujem gdje stignem, jer radim, pa nemam vremana obilaziti trgovačke lance po Zagrebu. Međutim, ako je jedan proizvod iste ili slične cijene (nije mi presudna), iste ili slične kvalitete (što mi je vrlo važno i presudno za kupovinu), prednost će imati hrvatski proizvod. I kupujem i srpski proizvod (kajmak), koji je vrlo ukusan, u vrlo suvremenom pakovanju. Iskreno, nisam ga kupovala dok se prodavao po 1 kg u kačici, jer se više od polovice moralo baciti, zbog predugog stajanja u hladnjaku. Sada, u malim pakovanjima, mislim da je po 200 ili 250g, vrlo često ga kupujem i vrlo brzo se pojede, pa nema nepotrebnog bacanja hrane u situaciji kada više od polovice čovječanstva gladuje. Ne razumijem one koji odbijaju bilo koji i bilo čiji proizvod, a da ga ne probaju, a odgovara im po cijeni, kvaliteti i npr. pakovini, pa makar u Srbiji to bili hrvatski proizvodi, koji su poznati i izvan granica bivše SFRJ po kvaliteti. Takvi prvenstveno uskraćuju sebi jedan novi užitak ili neko sjećanje iz "dobrih starih vremena".

Eh

pre 17 godina

Niti su slovenski proizvodi kvalitetni niti jeftini. Osobno ne kupujem njihove proizvode jer mi je jeftinije kupiti neciji drugi (niti Palomu ne diram, a Gorenje se ionako kvari k'o ludo u zadnje vrijeme). Uostalom, kupujem hrvatske proizvode i nije mi tesko dati i do 20% vecu cijenu za kvalitetu. To sto oni vise nemaju sirovina i lagano propadaju (fruktal selu u makedoniju, radenska je pri kolapsu i da ne nabrajam dalje) je njihov problem, a ne hrvatski/srpski. Uostalom, taj isti Konzum ima moto KONZUMirajmo hrvatsko i isto tako preferira KRAS-eve proizvode umjesto austrijskih i ne znam cijih i nitko se ne osjeca zapostavljenim, osim eto Slovenaca, koji su trgovali i nabavljali jeftine sirovine dok su Hrvati i Srbi ratovali, a sada kada se bude Hrvatska i Srbija odjednom su u nepovoljnom polozaju. Pa normalno da jesu, jer za prehrambenu industriju oni nemaju sirovine, a u ovim drzavama prehrambena industrija stasa na noge. Nazalost, Srbija nikako da se probudi (valjda ceka da HR i SLO sve pokupuju), pa je glavni i odgovorni krivac Todoric, koji im je gle cuda rekao da ce to uciniti, ako se nastave ovako ponasati.
I da budem iskren u zadnje vrijem kupujem proizvode iz Srbije u HR -i nije istina da se moze naci samo 5 proizvoda iz Srbije u hipermarketu u HR. To pisu samo oni koji nemaju pojma.

Mina

pre 17 godina

Ma, bas me briga za njihove igre. Todoricev interes je ko zna sta i to apsolutno nema veze sa obicnim ljudima. Ja inace ne kupujem slovenacku i hrvatsku robu, zato sto ima nase robe ili pak strane koja je isog, ako ne i boljeg kvaliteta a ponekad je i duplo jeftinija. Samo, posto sada zivim u USA, pitam se kako to da po ovdasnjim nasim, kako ih mi zovemo "srpskim prodavnicama" nema mnogo nase robe. Mislim ja recimo hocu da kupim zacin C, a ne vegetu, ali nema ga nigde. Nigde ne mogu da ga nadjem a verujem da bi bio duplo jeftiniji.

Andrija

pre 17 godina

Agrokor (iako se ovo prije svega odnosni na Konzum kao maloprodajni lanac) ima jednostavnu politiku neplaćanja dobavljačima - koga god može tjera da uzima drugu robu zauzvrat, prije svega njegovu (pored Jamnice i Leda tu je PIK Vrbovec, masa sitnijih voće/povrće/prerađevine marki...).
Merkator pokušava već godinam uzeti dio solventnog hrvatskog tržiša (mladi zaposleni) pod svoje upravo dampingom cijena slovenskih proizvoda koji su ovisni o njemu kao distribucijskom lancu, no tu je samo djelomično uspješan i to su korjeni ovog sukoba.
Billa je praktički zanemariva na hrvatskom tržištu, Ipercoop je praktički propao a ostali preživljavaju zahvaljujući neprahrambenom segmentu. Ove godine dolazi Lidl i iduće Aldi koji će odnjeti siromašne kupce, tako da će i Konzum i Merkator ostati jedan protiv drugoga direktno.

boki

pre 17 godina

Hrvati nikako nisu u pravu, pa ljudi setite se sta se dogodilo Srbiji i srpskoj privredi kada je odlucila da bojkotuje proizvode iz Slovenije.

Milutin

pre 17 godina

Zato postoji i nesto sto se cesto zove -odnos "cena/kvalitet".
Ako se tako bude gledalo, te ispraznjene rafove bi lako mogao da popuni prilican broj proizvoda iz Srbije ali izgleda da su nama male sanse za to.
Monopol je cudo a tek politika...
Mnogi prehrambeni proizvodi, sokovi, voda... iz Slovenije koje pamtimo po super kvalitetu, sada imaju veoma ozbiljnu konkurenciju iz Srbije. I to prevashodno po kvalitetu a tek po ceni i da ne pricamo.
Mislim da mnogo vise proizvoda iz Srbije objektivno zasluzuje da se nadje i u slovenackim i hrvatskim hpermarketima, dok kod nas stize stvarno bas sve.
Ali to je nasa prednost, ako me razumete!

Jelena

pre 17 godina

Svuda dakle ista prica. Mislim da bi sve monopoliste zauzdati i to pod hitno. Jedine zrtve svega ovoga su uvek i opet potrosaci.

IVO

pre 17 godina

Svaki prodaje što mu paše, ako Todorović neće prodavati Slo robe je to sasvim njegovo pravo. Samo zato SLO firme neće propasti. U Sloveniji se prodaje kvalitetna i jevtina roba i barem ja ne gledam ko jo je izradio. Zašto nema više Srbske robe u SLO bi naveo samo podatak, da je na največem sajmu u SLo bilo tek za uzorak vaših firmi. Pa kako onda nači kupce u Sloveniji. Za to nije kriva slovenija nego vaše firme koje jednostavno ne žele prodavati u SLO. Pa ne recite da nemaju novca za promociju jer jim neka naša preduzeča ne segnu ni do kolena.

Emil

pre 17 godina

Merkator se itekako sluzi politickim igrama i igricama da zastiti svoje i radnje i trziste. U ovom slucaju potpuno razumem gospodina Todorica. Covek je sto posto u pravu. Ali mnogo me vise brine problem Srpskih proizvodjaca, a to je da se nelazemo, skoro nikakva prolaznost Srpskih proizvoda na trzistima Slovenije i Hrvatske. Zasto je to tako (verovatno ne zbog loseg kvaliteta) i zasto se neko od nasih gazda neobrati istim pismom , Slovencima i Hrvatima! Ko je bio u zadnje vreme u tim drzavama i njihovim radnjama, mogao je da primeti najvise pet Srpskih artikala na neki sortiment od vise stotina artikala. Licno nemam nista protiv Slovenackih i Hrvatskih proizvoda u nasim radnjama, ( mada ih skoro i nekupujem ) ali imam mnogo stosta protiv sto ima primetno malo proizvoda Srpskih proizvodjaca u njihovim radnjama.

Nikola

pre 17 godina

Hrvati su pravu. Slovenci bi hteli da slobodno trguju na inostranim trzistima, a da svoje trziste drze rezervisano za sebe. Kako ih samo nije sramota. Pustili su nekoliko firmi sa zapada samo zbog politicke podrske tih zemalja, a prema svim istocnim susedima imaju poseban rezim i tretiraju ih kao poukolonije, koje su predodredjene da od njih kupuju gotove proizvode, a da izvoze samo sirovine. Srpska preduzeca imaju jos losiju poziciju u okviru slovenackog zabrana od hrvatskih, pa prema njima treba preduzeti reciprocne mere. Pisanja slovenacke stampe po ovom pitanju treba uzeti sa rezervom.

Hanibal

pre 17 godina

Ako sam dobro razumeo "Agrokor" je privatna firma i oni mogu da odluce sta ce i kako ce prodavati, nemaju nikakvu obavezu prema Sloveniji niti bilo kojoj drzavi tako da uplitanje ministarstva spoljnih poslova Slovenije me podseca na "samoupravnu" klirinsku privredu.

zorica

pre 17 godina

Ne stiti Todoric hrvatsku industriju - on stiti svoju monopolisticku imperiju. Sto bi se borio kvalitetom i cenom. Napujdas narod pa se on bori za tebe, a ti na jahtu pa vozi mishko!

Za koga ja u stvari navijam?

pre 17 godina

U Slovenackim trgovackim objektima (svih tipova cash and carry, hipermarketi, tvrdi diskonti, cak i corner shopovima) nema vise od 10 dobavljaca iz Srbije. Moguce je sporadicno videti proizvode MB pivare, Jaffe, Bambija, Fresh Co, Marbo products, dalje je stvarno muka i da se setim. Znaci jasno i glasno ne moze da se udje. E sad to nije problem da tamo ima monogo bolje robe, ali to nije slucaj. Cak i pakovanja nisu mnogo bolja. Tacnije nasi iz prehrambene industrije su se priblizili nekim njihovim standardima. U Hrvatskoj je slican slucaj. Cak recimo KTC iz Krizevaca, koji je skoro otvorio objekat u Subotici, nema apsolutno ni jedan artikal koji je iz Srbije. Na ulazu u sve njihove objekte u Hrvatskoj pise ogromnim slovima KUPUJMO HRVATSKO. To je akcija slicna onoj nasoj KUPUJMO DOMACE. Zastupljenost slovenacke robe i hrvatske kod nas je neuporedivo veca. Prost je dokaz i to sto njihovi lanci ovde i rade nesmetano. Cak mozete kupiti i njihovu mineralnu vodu Jamnica, pored nasih tolikih voda. Agrokor je kupio Ideu, KTC je usao samostalno, odavno je tu Mercator. A svaki Deltin pokusaj da se udje u Sloveniju je onemogucen. Evo vam prosto u Sloveniji Tus i Mercator drze gotovo kompletno trziste. Inter Spar je treci, a ostali (tipa Lidl i Kaufland) jedva da su zivi. I to je dokaz otvorenosti slovenacke privrede. Ma hajde...

zorica

pre 17 godina

Ne stiti Todoric hrvatsku industriju - on stiti svoju monopolisticku imperiju. Sto bi se borio kvalitetom i cenom. Napujdas narod pa se on bori za tebe, a ti na jahtu pa vozi mishko!

Hanibal

pre 17 godina

Ako sam dobro razumeo "Agrokor" je privatna firma i oni mogu da odluce sta ce i kako ce prodavati, nemaju nikakvu obavezu prema Sloveniji niti bilo kojoj drzavi tako da uplitanje ministarstva spoljnih poslova Slovenije me podseca na "samoupravnu" klirinsku privredu.

Emil

pre 17 godina

Merkator se itekako sluzi politickim igrama i igricama da zastiti svoje i radnje i trziste. U ovom slucaju potpuno razumem gospodina Todorica. Covek je sto posto u pravu. Ali mnogo me vise brine problem Srpskih proizvodjaca, a to je da se nelazemo, skoro nikakva prolaznost Srpskih proizvoda na trzistima Slovenije i Hrvatske. Zasto je to tako (verovatno ne zbog loseg kvaliteta) i zasto se neko od nasih gazda neobrati istim pismom , Slovencima i Hrvatima! Ko je bio u zadnje vreme u tim drzavama i njihovim radnjama, mogao je da primeti najvise pet Srpskih artikala na neki sortiment od vise stotina artikala. Licno nemam nista protiv Slovenackih i Hrvatskih proizvoda u nasim radnjama, ( mada ih skoro i nekupujem ) ali imam mnogo stosta protiv sto ima primetno malo proizvoda Srpskih proizvodjaca u njihovim radnjama.

Za koga ja u stvari navijam?

pre 17 godina

U Slovenackim trgovackim objektima (svih tipova cash and carry, hipermarketi, tvrdi diskonti, cak i corner shopovima) nema vise od 10 dobavljaca iz Srbije. Moguce je sporadicno videti proizvode MB pivare, Jaffe, Bambija, Fresh Co, Marbo products, dalje je stvarno muka i da se setim. Znaci jasno i glasno ne moze da se udje. E sad to nije problem da tamo ima monogo bolje robe, ali to nije slucaj. Cak i pakovanja nisu mnogo bolja. Tacnije nasi iz prehrambene industrije su se priblizili nekim njihovim standardima. U Hrvatskoj je slican slucaj. Cak recimo KTC iz Krizevaca, koji je skoro otvorio objekat u Subotici, nema apsolutno ni jedan artikal koji je iz Srbije. Na ulazu u sve njihove objekte u Hrvatskoj pise ogromnim slovima KUPUJMO HRVATSKO. To je akcija slicna onoj nasoj KUPUJMO DOMACE. Zastupljenost slovenacke robe i hrvatske kod nas je neuporedivo veca. Prost je dokaz i to sto njihovi lanci ovde i rade nesmetano. Cak mozete kupiti i njihovu mineralnu vodu Jamnica, pored nasih tolikih voda. Agrokor je kupio Ideu, KTC je usao samostalno, odavno je tu Mercator. A svaki Deltin pokusaj da se udje u Sloveniju je onemogucen. Evo vam prosto u Sloveniji Tus i Mercator drze gotovo kompletno trziste. Inter Spar je treci, a ostali (tipa Lidl i Kaufland) jedva da su zivi. I to je dokaz otvorenosti slovenacke privrede. Ma hajde...

Nikola

pre 17 godina

Hrvati su pravu. Slovenci bi hteli da slobodno trguju na inostranim trzistima, a da svoje trziste drze rezervisano za sebe. Kako ih samo nije sramota. Pustili su nekoliko firmi sa zapada samo zbog politicke podrske tih zemalja, a prema svim istocnim susedima imaju poseban rezim i tretiraju ih kao poukolonije, koje su predodredjene da od njih kupuju gotove proizvode, a da izvoze samo sirovine. Srpska preduzeca imaju jos losiju poziciju u okviru slovenackog zabrana od hrvatskih, pa prema njima treba preduzeti reciprocne mere. Pisanja slovenacke stampe po ovom pitanju treba uzeti sa rezervom.

Jelena

pre 17 godina

Svuda dakle ista prica. Mislim da bi sve monopoliste zauzdati i to pod hitno. Jedine zrtve svega ovoga su uvek i opet potrosaci.

IVO

pre 17 godina

Svaki prodaje što mu paše, ako Todorović neće prodavati Slo robe je to sasvim njegovo pravo. Samo zato SLO firme neće propasti. U Sloveniji se prodaje kvalitetna i jevtina roba i barem ja ne gledam ko jo je izradio. Zašto nema više Srbske robe u SLO bi naveo samo podatak, da je na največem sajmu u SLo bilo tek za uzorak vaših firmi. Pa kako onda nači kupce u Sloveniji. Za to nije kriva slovenija nego vaše firme koje jednostavno ne žele prodavati u SLO. Pa ne recite da nemaju novca za promociju jer jim neka naša preduzeča ne segnu ni do kolena.

Milutin

pre 17 godina

Zato postoji i nesto sto se cesto zove -odnos "cena/kvalitet".
Ako se tako bude gledalo, te ispraznjene rafove bi lako mogao da popuni prilican broj proizvoda iz Srbije ali izgleda da su nama male sanse za to.
Monopol je cudo a tek politika...
Mnogi prehrambeni proizvodi, sokovi, voda... iz Slovenije koje pamtimo po super kvalitetu, sada imaju veoma ozbiljnu konkurenciju iz Srbije. I to prevashodno po kvalitetu a tek po ceni i da ne pricamo.
Mislim da mnogo vise proizvoda iz Srbije objektivno zasluzuje da se nadje i u slovenackim i hrvatskim hpermarketima, dok kod nas stize stvarno bas sve.
Ali to je nasa prednost, ako me razumete!

boki

pre 17 godina

Hrvati nikako nisu u pravu, pa ljudi setite se sta se dogodilo Srbiji i srpskoj privredi kada je odlucila da bojkotuje proizvode iz Slovenije.

Andrija

pre 17 godina

Agrokor (iako se ovo prije svega odnosni na Konzum kao maloprodajni lanac) ima jednostavnu politiku neplaćanja dobavljačima - koga god može tjera da uzima drugu robu zauzvrat, prije svega njegovu (pored Jamnice i Leda tu je PIK Vrbovec, masa sitnijih voće/povrće/prerađevine marki...).
Merkator pokušava već godinam uzeti dio solventnog hrvatskog tržiša (mladi zaposleni) pod svoje upravo dampingom cijena slovenskih proizvoda koji su ovisni o njemu kao distribucijskom lancu, no tu je samo djelomično uspješan i to su korjeni ovog sukoba.
Billa je praktički zanemariva na hrvatskom tržištu, Ipercoop je praktički propao a ostali preživljavaju zahvaljujući neprahrambenom segmentu. Ove godine dolazi Lidl i iduće Aldi koji će odnjeti siromašne kupce, tako da će i Konzum i Merkator ostati jedan protiv drugoga direktno.

Mina

pre 17 godina

Ma, bas me briga za njihove igre. Todoricev interes je ko zna sta i to apsolutno nema veze sa obicnim ljudima. Ja inace ne kupujem slovenacku i hrvatsku robu, zato sto ima nase robe ili pak strane koja je isog, ako ne i boljeg kvaliteta a ponekad je i duplo jeftinija. Samo, posto sada zivim u USA, pitam se kako to da po ovdasnjim nasim, kako ih mi zovemo "srpskim prodavnicama" nema mnogo nase robe. Mislim ja recimo hocu da kupim zacin C, a ne vegetu, ali nema ga nigde. Nigde ne mogu da ga nadjem a verujem da bi bio duplo jeftiniji.

Eh

pre 17 godina

Niti su slovenski proizvodi kvalitetni niti jeftini. Osobno ne kupujem njihove proizvode jer mi je jeftinije kupiti neciji drugi (niti Palomu ne diram, a Gorenje se ionako kvari k'o ludo u zadnje vrijeme). Uostalom, kupujem hrvatske proizvode i nije mi tesko dati i do 20% vecu cijenu za kvalitetu. To sto oni vise nemaju sirovina i lagano propadaju (fruktal selu u makedoniju, radenska je pri kolapsu i da ne nabrajam dalje) je njihov problem, a ne hrvatski/srpski. Uostalom, taj isti Konzum ima moto KONZUMirajmo hrvatsko i isto tako preferira KRAS-eve proizvode umjesto austrijskih i ne znam cijih i nitko se ne osjeca zapostavljenim, osim eto Slovenaca, koji su trgovali i nabavljali jeftine sirovine dok su Hrvati i Srbi ratovali, a sada kada se bude Hrvatska i Srbija odjednom su u nepovoljnom polozaju. Pa normalno da jesu, jer za prehrambenu industriju oni nemaju sirovine, a u ovim drzavama prehrambena industrija stasa na noge. Nazalost, Srbija nikako da se probudi (valjda ceka da HR i SLO sve pokupuju), pa je glavni i odgovorni krivac Todoric, koji im je gle cuda rekao da ce to uciniti, ako se nastave ovako ponasati.
I da budem iskren u zadnje vrijem kupujem proizvode iz Srbije u HR -i nije istina da se moze naci samo 5 proizvoda iz Srbije u hipermarketu u HR. To pisu samo oni koji nemaju pojma.

Nada

pre 17 godina

Blago i Hrvatima i Slovencima (i svim gradjanima zemalja EU a pogotovo USA). Oni imaju pravo da odluce sta ce nuditi svojim potrosacima. U Srbiji je to takodje "moguce", ali morate da racunate s tim da ce vas proglasiti nacionalistom i Milosevicevim ucenikom, a sluzicete i kao primer zbog cega Srbija nije zrela za EU.

zagrepčanka

pre 17 godina

U trgovini je sve stvar ponude i potražnje. Kada je ušao na hrvatsko tržište Merkator je imao manje od 10% hrvatskih proizvoda. Kako državljani hrvatske preferiraju hrvatske proizvode, danas ih je u Merkatoru oko 50%. Ako ne poveća vrstu i broj hrvatskih proizvoda, on će propasti. Getro nije mogao ući u Sloveniju, kao niti Agrokor (Konzum). Prijašnjom akcijom Hrvatske gospodarske komore "Kupujmo hrvatsko" i sadašnjoj "Proizvodimo i kupujmo kvalitetno", jednostavno su usadili u naš mozak da većinu proizvoda kupujemo hrvatskog podrijetla. Nitko ne kaže da su najkvalitetniji, najjeftiniji i najbolji, ali su naši. Njihovom kupovinom možda sačuvamo jedno radno mjesto. Agrokor ima pravo odrediti koje proizvode će prodavati, kao što određuju slovenske, talijanske, njemačke i druge strane firme. Moja je stvar izbora. Niti kupujem sve hrvatske proizvode, niti kupujem stalno u Konzumu, već kupujem gdje stignem, jer radim, pa nemam vremana obilaziti trgovačke lance po Zagrebu. Međutim, ako je jedan proizvod iste ili slične cijene (nije mi presudna), iste ili slične kvalitete (što mi je vrlo važno i presudno za kupovinu), prednost će imati hrvatski proizvod. I kupujem i srpski proizvod (kajmak), koji je vrlo ukusan, u vrlo suvremenom pakovanju. Iskreno, nisam ga kupovala dok se prodavao po 1 kg u kačici, jer se više od polovice moralo baciti, zbog predugog stajanja u hladnjaku. Sada, u malim pakovanjima, mislim da je po 200 ili 250g, vrlo često ga kupujem i vrlo brzo se pojede, pa nema nepotrebnog bacanja hrane u situaciji kada više od polovice čovječanstva gladuje. Ne razumijem one koji odbijaju bilo koji i bilo čiji proizvod, a da ga ne probaju, a odgovara im po cijeni, kvaliteti i npr. pakovini, pa makar u Srbiji to bili hrvatski proizvodi, koji su poznati i izvan granica bivše SFRJ po kvaliteti. Takvi prvenstveno uskraćuju sebi jedan novi užitak ili neko sjećanje iz "dobrih starih vremena".

zorica

pre 17 godina

Ne stiti Todoric hrvatsku industriju - on stiti svoju monopolisticku imperiju. Sto bi se borio kvalitetom i cenom. Napujdas narod pa se on bori za tebe, a ti na jahtu pa vozi mishko!

Hanibal

pre 17 godina

Ako sam dobro razumeo "Agrokor" je privatna firma i oni mogu da odluce sta ce i kako ce prodavati, nemaju nikakvu obavezu prema Sloveniji niti bilo kojoj drzavi tako da uplitanje ministarstva spoljnih poslova Slovenije me podseca na "samoupravnu" klirinsku privredu.

Emil

pre 17 godina

Merkator se itekako sluzi politickim igrama i igricama da zastiti svoje i radnje i trziste. U ovom slucaju potpuno razumem gospodina Todorica. Covek je sto posto u pravu. Ali mnogo me vise brine problem Srpskih proizvodjaca, a to je da se nelazemo, skoro nikakva prolaznost Srpskih proizvoda na trzistima Slovenije i Hrvatske. Zasto je to tako (verovatno ne zbog loseg kvaliteta) i zasto se neko od nasih gazda neobrati istim pismom , Slovencima i Hrvatima! Ko je bio u zadnje vreme u tim drzavama i njihovim radnjama, mogao je da primeti najvise pet Srpskih artikala na neki sortiment od vise stotina artikala. Licno nemam nista protiv Slovenackih i Hrvatskih proizvoda u nasim radnjama, ( mada ih skoro i nekupujem ) ali imam mnogo stosta protiv sto ima primetno malo proizvoda Srpskih proizvodjaca u njihovim radnjama.

Za koga ja u stvari navijam?

pre 17 godina

U Slovenackim trgovackim objektima (svih tipova cash and carry, hipermarketi, tvrdi diskonti, cak i corner shopovima) nema vise od 10 dobavljaca iz Srbije. Moguce je sporadicno videti proizvode MB pivare, Jaffe, Bambija, Fresh Co, Marbo products, dalje je stvarno muka i da se setim. Znaci jasno i glasno ne moze da se udje. E sad to nije problem da tamo ima monogo bolje robe, ali to nije slucaj. Cak i pakovanja nisu mnogo bolja. Tacnije nasi iz prehrambene industrije su se priblizili nekim njihovim standardima. U Hrvatskoj je slican slucaj. Cak recimo KTC iz Krizevaca, koji je skoro otvorio objekat u Subotici, nema apsolutno ni jedan artikal koji je iz Srbije. Na ulazu u sve njihove objekte u Hrvatskoj pise ogromnim slovima KUPUJMO HRVATSKO. To je akcija slicna onoj nasoj KUPUJMO DOMACE. Zastupljenost slovenacke robe i hrvatske kod nas je neuporedivo veca. Prost je dokaz i to sto njihovi lanci ovde i rade nesmetano. Cak mozete kupiti i njihovu mineralnu vodu Jamnica, pored nasih tolikih voda. Agrokor je kupio Ideu, KTC je usao samostalno, odavno je tu Mercator. A svaki Deltin pokusaj da se udje u Sloveniju je onemogucen. Evo vam prosto u Sloveniji Tus i Mercator drze gotovo kompletno trziste. Inter Spar je treci, a ostali (tipa Lidl i Kaufland) jedva da su zivi. I to je dokaz otvorenosti slovenacke privrede. Ma hajde...

Nikola

pre 17 godina

Hrvati su pravu. Slovenci bi hteli da slobodno trguju na inostranim trzistima, a da svoje trziste drze rezervisano za sebe. Kako ih samo nije sramota. Pustili su nekoliko firmi sa zapada samo zbog politicke podrske tih zemalja, a prema svim istocnim susedima imaju poseban rezim i tretiraju ih kao poukolonije, koje su predodredjene da od njih kupuju gotove proizvode, a da izvoze samo sirovine. Srpska preduzeca imaju jos losiju poziciju u okviru slovenackog zabrana od hrvatskih, pa prema njima treba preduzeti reciprocne mere. Pisanja slovenacke stampe po ovom pitanju treba uzeti sa rezervom.

Jelena

pre 17 godina

Svuda dakle ista prica. Mislim da bi sve monopoliste zauzdati i to pod hitno. Jedine zrtve svega ovoga su uvek i opet potrosaci.

IVO

pre 17 godina

Svaki prodaje što mu paše, ako Todorović neće prodavati Slo robe je to sasvim njegovo pravo. Samo zato SLO firme neće propasti. U Sloveniji se prodaje kvalitetna i jevtina roba i barem ja ne gledam ko jo je izradio. Zašto nema više Srbske robe u SLO bi naveo samo podatak, da je na največem sajmu u SLo bilo tek za uzorak vaših firmi. Pa kako onda nači kupce u Sloveniji. Za to nije kriva slovenija nego vaše firme koje jednostavno ne žele prodavati u SLO. Pa ne recite da nemaju novca za promociju jer jim neka naša preduzeča ne segnu ni do kolena.

Milutin

pre 17 godina

Zato postoji i nesto sto se cesto zove -odnos "cena/kvalitet".
Ako se tako bude gledalo, te ispraznjene rafove bi lako mogao da popuni prilican broj proizvoda iz Srbije ali izgleda da su nama male sanse za to.
Monopol je cudo a tek politika...
Mnogi prehrambeni proizvodi, sokovi, voda... iz Slovenije koje pamtimo po super kvalitetu, sada imaju veoma ozbiljnu konkurenciju iz Srbije. I to prevashodno po kvalitetu a tek po ceni i da ne pricamo.
Mislim da mnogo vise proizvoda iz Srbije objektivno zasluzuje da se nadje i u slovenackim i hrvatskim hpermarketima, dok kod nas stize stvarno bas sve.
Ali to je nasa prednost, ako me razumete!

boki

pre 17 godina

Hrvati nikako nisu u pravu, pa ljudi setite se sta se dogodilo Srbiji i srpskoj privredi kada je odlucila da bojkotuje proizvode iz Slovenije.

Andrija

pre 17 godina

Agrokor (iako se ovo prije svega odnosni na Konzum kao maloprodajni lanac) ima jednostavnu politiku neplaćanja dobavljačima - koga god može tjera da uzima drugu robu zauzvrat, prije svega njegovu (pored Jamnice i Leda tu je PIK Vrbovec, masa sitnijih voće/povrće/prerađevine marki...).
Merkator pokušava već godinam uzeti dio solventnog hrvatskog tržiša (mladi zaposleni) pod svoje upravo dampingom cijena slovenskih proizvoda koji su ovisni o njemu kao distribucijskom lancu, no tu je samo djelomično uspješan i to su korjeni ovog sukoba.
Billa je praktički zanemariva na hrvatskom tržištu, Ipercoop je praktički propao a ostali preživljavaju zahvaljujući neprahrambenom segmentu. Ove godine dolazi Lidl i iduće Aldi koji će odnjeti siromašne kupce, tako da će i Konzum i Merkator ostati jedan protiv drugoga direktno.

Mina

pre 17 godina

Ma, bas me briga za njihove igre. Todoricev interes je ko zna sta i to apsolutno nema veze sa obicnim ljudima. Ja inace ne kupujem slovenacku i hrvatsku robu, zato sto ima nase robe ili pak strane koja je isog, ako ne i boljeg kvaliteta a ponekad je i duplo jeftinija. Samo, posto sada zivim u USA, pitam se kako to da po ovdasnjim nasim, kako ih mi zovemo "srpskim prodavnicama" nema mnogo nase robe. Mislim ja recimo hocu da kupim zacin C, a ne vegetu, ali nema ga nigde. Nigde ne mogu da ga nadjem a verujem da bi bio duplo jeftiniji.

Eh

pre 17 godina

Niti su slovenski proizvodi kvalitetni niti jeftini. Osobno ne kupujem njihove proizvode jer mi je jeftinije kupiti neciji drugi (niti Palomu ne diram, a Gorenje se ionako kvari k'o ludo u zadnje vrijeme). Uostalom, kupujem hrvatske proizvode i nije mi tesko dati i do 20% vecu cijenu za kvalitetu. To sto oni vise nemaju sirovina i lagano propadaju (fruktal selu u makedoniju, radenska je pri kolapsu i da ne nabrajam dalje) je njihov problem, a ne hrvatski/srpski. Uostalom, taj isti Konzum ima moto KONZUMirajmo hrvatsko i isto tako preferira KRAS-eve proizvode umjesto austrijskih i ne znam cijih i nitko se ne osjeca zapostavljenim, osim eto Slovenaca, koji su trgovali i nabavljali jeftine sirovine dok su Hrvati i Srbi ratovali, a sada kada se bude Hrvatska i Srbija odjednom su u nepovoljnom polozaju. Pa normalno da jesu, jer za prehrambenu industriju oni nemaju sirovine, a u ovim drzavama prehrambena industrija stasa na noge. Nazalost, Srbija nikako da se probudi (valjda ceka da HR i SLO sve pokupuju), pa je glavni i odgovorni krivac Todoric, koji im je gle cuda rekao da ce to uciniti, ako se nastave ovako ponasati.
I da budem iskren u zadnje vrijem kupujem proizvode iz Srbije u HR -i nije istina da se moze naci samo 5 proizvoda iz Srbije u hipermarketu u HR. To pisu samo oni koji nemaju pojma.

Nada

pre 17 godina

Blago i Hrvatima i Slovencima (i svim gradjanima zemalja EU a pogotovo USA). Oni imaju pravo da odluce sta ce nuditi svojim potrosacima. U Srbiji je to takodje "moguce", ali morate da racunate s tim da ce vas proglasiti nacionalistom i Milosevicevim ucenikom, a sluzicete i kao primer zbog cega Srbija nije zrela za EU.

zagrepčanka

pre 17 godina

U trgovini je sve stvar ponude i potražnje. Kada je ušao na hrvatsko tržište Merkator je imao manje od 10% hrvatskih proizvoda. Kako državljani hrvatske preferiraju hrvatske proizvode, danas ih je u Merkatoru oko 50%. Ako ne poveća vrstu i broj hrvatskih proizvoda, on će propasti. Getro nije mogao ući u Sloveniju, kao niti Agrokor (Konzum). Prijašnjom akcijom Hrvatske gospodarske komore "Kupujmo hrvatsko" i sadašnjoj "Proizvodimo i kupujmo kvalitetno", jednostavno su usadili u naš mozak da većinu proizvoda kupujemo hrvatskog podrijetla. Nitko ne kaže da su najkvalitetniji, najjeftiniji i najbolji, ali su naši. Njihovom kupovinom možda sačuvamo jedno radno mjesto. Agrokor ima pravo odrediti koje proizvode će prodavati, kao što određuju slovenske, talijanske, njemačke i druge strane firme. Moja je stvar izbora. Niti kupujem sve hrvatske proizvode, niti kupujem stalno u Konzumu, već kupujem gdje stignem, jer radim, pa nemam vremana obilaziti trgovačke lance po Zagrebu. Međutim, ako je jedan proizvod iste ili slične cijene (nije mi presudna), iste ili slične kvalitete (što mi je vrlo važno i presudno za kupovinu), prednost će imati hrvatski proizvod. I kupujem i srpski proizvod (kajmak), koji je vrlo ukusan, u vrlo suvremenom pakovanju. Iskreno, nisam ga kupovala dok se prodavao po 1 kg u kačici, jer se više od polovice moralo baciti, zbog predugog stajanja u hladnjaku. Sada, u malim pakovanjima, mislim da je po 200 ili 250g, vrlo često ga kupujem i vrlo brzo se pojede, pa nema nepotrebnog bacanja hrane u situaciji kada više od polovice čovječanstva gladuje. Ne razumijem one koji odbijaju bilo koji i bilo čiji proizvod, a da ga ne probaju, a odgovara im po cijeni, kvaliteti i npr. pakovini, pa makar u Srbiji to bili hrvatski proizvodi, koji su poznati i izvan granica bivše SFRJ po kvaliteti. Takvi prvenstveno uskraćuju sebi jedan novi užitak ili neko sjećanje iz "dobrih starih vremena".