Severnokorejsko probno lansiranje

Severna Koreja ispalila sinoć pet probnih raketa srednjeg dometa, koje su pale u Japansko more.

Izvor: B92

Sreda, 05.07.2006.

08:36

Default images

Rakete su pale između 500 i 600 kilometara od japanske obale. Američka televizija Si-En-En je javila, pozivajući se na zvaničnike američkih obaveštajnih službi, da se ne radi o raketi Taepodong-2, koja bi mogla da dosegne do nekih delova teritorije SAD, a Kjodo navodi da su lansirane rakete tipa Skad.

Pre osam godina, Severna Koreja je izazvala međunarodnu krizu kada je ispalila raketu Taepodong-1, dometa 2.000 kilometara, koja je preletela Japan i pala u Tihi okean.

Bela kuća: Nova izolacija Severne Koreje

Bela kuća je saopštila da je odluka Severne Koreje da izvede probno lansiranje nekoliko raketa, potez koji će tu zemlju dodatno udaljiti od međunarodne zajednice.

Lansirana je i jedna raketa dugog dometa tipa Taepodong-2, koja važi za najsavremeniju interkontinentalnu raketu koju ta zemlje ima, dometa do 9.320 kilometara, rekao je jedan zvaničnik Stejt departmenta koji je želeo da ostane anoniman.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli rekao je novinarima da se radi o provokaciji, ali ne i o pretnji po američku bezbednost: "Raketa koja padne 40 sekundi nakon lansiranja nije pretnja za teritoriju SAD."

Vanredna sednica Saveta bezbednosti

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će, na zahtev Japana, održati vanrednu sednicu. Francuski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Žan-Mark de la Sablijer rekao je da je zvanično dobio zahtev od japanskog predstavnika u Ujedinjenim nacijama da se održi sednica posle odluke Severne Koreje da lansira rakete.

Kako je preneo Frans pres, savetnik pri japanskoj misiji u Ujedinjenim nacijama Šutaro Omura rekao je da bi sastanak u sedištu Ujedinjenih nacija trebalo da počne u 10.00, po lokalnom vremenu.

Reakcije

Ministar spoljnih poslova Južne Koreje Ban Ki-Mun izjavio je da odluka Severne Koreje da lansira rakete predstavlja pretnju regionalnoj bezbednosti i da će imati negativne posledice na odnose Južne i Severne Koreje.

Šef južnokorejske diplomatije nije, međutim, rekao koji mere će Seul preduzeti kao odgovor na probno lansiranje, ali je potvrdio da će potez južnokorejskih vlasti svakako dovesti do još veće izolacije Severne Koreje.

Odnosi dve Koreje poslednjih godina bolji su nego ranije, a Pjongjang se oslanjao na pomoć Seula u hrani. Samo ove godine severnokorejske vlasti tražile su 500.000 tona pirinča za svoje stanovništvo, ali Seul na taj zahtev nije odgovorio.

Japan je, posle jučerašnjih proba, podigao stepen pripravnosti u zemlji. Ministar odbrane Japana Fukuširo Nukaga je najavio viši stepen pripravnosti u zemlji i rekao da će japanska vojska prikupiti delove projektila koji je pao u Japansko more, kako bi ih analizirala.

Rusija je, takođe, danas osudila probno lansiranje, koje je nazvala "provokacijom koja šteti naporima međunarodne zajednice u cilju neširenja nukleranog naoružanja", javio je Interfaks, pozivajući se na zvaničnika ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Lansiranje raketa protivreči naporima u postizanju poverenja u regionu", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Mihail Kaminjin.

Australijski ministar inostranih poslova Aleksandar Dauner upozorio je danas da je "moguće" da će Severna Koreja sprovesti dodatna probna lansiranja.

"Mislimo da zaista nameravaju da sprovedu dodatna lansiranja", rekao je šef australijske diplomatije i dodao da to može da se dogodi već sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: