Visina pazara Novog Pazara

Kontroverzna odluka srpske vlade o raspuštanju Skupštine Opštine Novi Pazar preti da unese razdor u vladajuću koaliciju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.04.2006.

08:27

Default images

Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić podneće ostavku na funkciju šefa Koordinacionog tela za jug Srbije, saznaje B92. Nakon što je Vlada Srbije uvela privremene mere u Novom Pazaru, gde su većinu imale stranke okupljene oko Sandžačke demokratske partije, Ljajić je najavio mogućnost povlačenja sa svih državnih funkcija.

Izvor B92 navodi da je Ljajić sada odustao od podnošenja ostavki na mesta ministra za ljudska i manjinska prava i predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, predsednikom SCG Svetozarom Marovićem i potpredsednikom Vlade Srbije Miroljubom Labusom. Kako saznajemo, Vojislav Koštinunica, predsednik Vlade Srbije, koja je uvela privremena mere u Novom Pazaru, tražio je sastanak sa Ljajićem posle povratka iz Pariza. 

Potpredsednik Koordinacionog tela za jug Srbije iz DSS-a Dragan Lazić izjavio je FoNetu da nije upoznat da je predsednik tog tela Rasim Ljajić podneo ostavku na funkciju. "Ljajić mi je u razgovoru nagovestio da će podneti ostavku, ali nije precizirao na koju funkciju”, rekao je Lazić i dodao da mu je on odgovorio da ne veruje da će ostavka biti prihvaćena. Lazić je istakao da je Ljajić funkciju predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije obavljao vrlo korektno. 

G17 protiv odluke Vlade

Dok je G17 zabrinut da li će Rasim Ljajić ostati na mestu ministra za ljudska i manjinska prava, u ostalim strankama u Vladi kažu da će se i za njega naći zamena. Iako je juče to drugačije izledalo, i potpredsednik Vlade Miroljub Labus i ministar finansija Mlađan Dinkić smatraju da je odluka Vlade u uvođenju privremenih mera u Novi Pazar pogrešna.

Obojica kažu da su na sednici Vlade bili uzdržani. Dinkić kaže da je Skuština raspuštena po zakonu, ali da je problem bio u tome što niko nije konsultovao G17 plus kada je donesena ta odluci. Labus, međutim upozorava da je Rasim Ljajić opravdano ljut i da će verovatno podneti ostavku: "Neko ko je bio faktor stabilnosti na nivou državne zajednice i političkih prilika i u Sandžaku i na jugu Srbije zaista je povređen svim ovim stvarima. Danas mislim, više nego pre dva ili tri dana, kada smo donosili tu odluku, da je to pogrešna odluka, pogotovo kad sam video da 'pobednici' proslavljaju Molotovljevim koktelima. To je apsolutno nedopustivo."

Kao i Labus, i Dinkić kaže da bi ne bi bilo dobro da Ljajić podnese ostavke na funkcije ministra za ljudska i manjinska prava, šefa Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom i Koordinacionog tela za jug Srbije: "Potrebno je da se obave razgovori s premijerom i da se napravi dogovor kako bi se gospodin Ljajić zadržao na poziciji na kojoj jeste, jer on radi dobro za državu."

Član premijerove stranke i ministar pravde Srbije Zoran Stojković nema primedbe na odluku Vlade, ali ima na izjave Miroljuba Labusa da je odluka o raspuštanju Skupštine Opštine Novi Pazar "skandalozna": "To nije prva izjava tog tipa, tako da me ne čudi. Labus vrlo često daje čudne izjave. Ne bih komentarisao, nisam bio na toj sednici Vlade."

Ministar nije bio raspoložen da komentariše kakve mogu biti posledice ako se Rasim Ljajić povuče, imajući u vidu da su funkcije koje on obavlja veoma odgovorne: "Nemojte da ja kometarišem koje su funkcije bitne."

Za razliku od ministra pravde, ministar za rad Slobodan Lalović prisustvovao je sednici Vlade. Lalović kaže da podržao uvođenje vanrednih mera u Novom Pazaru, jer veruje kolegi Zoranu Lončaru i ne vidi ništa dramatično ni u toj odluci, ni u mogućnosti da Rasim Ljajić podnese ostavku: "Mislim da će onda biti zamenjen nekim drugim, ne vidim da je to dramatično."

Vlada Srbije je u petak uvela prinudnu upravu u Novi Pazar, što su pristalice Sulejmana Ugljanina proslavile, a Rasim Ljajić je to ocenio kao pravno nasilje. Inače, Vladu Srbije u parlamentu podržavaju dvojica poslanika Liste za Sandžak Sulejmana Ugljanina.

"Vladi važniji Ugljanin od Ljajića"

Novinar Dragan Bujošević činjenicu da se ni vicepremijer ne slaže sa odlukom svoje vlade o uvođenju prinudne uprave komentariše kao potpuno prirodnu kada je ova vlada u pitanju: "Vlada je napravljena na gomili interesa. Teško je u svakom trenutku usklađivati te interese. Međutim, ovo govori da se nešto dešava i unutar G17. Nesklad između Labusa i Dinkića izgleda da izbija na videlo."

Bujošević kaže da je Rasim Ljajić i ranije bio ljut zbog svega što se dešavalo u Sandžaku i da je do sada pokazivao prilično razumevanje: "Taj spor nije nov. Ljajić je bio veoma iznenađen kada je došlo do koalicije Koštunice sa Ugljaninom.  On je bio skrajnut jer nema poslanike u Skupštini. Vladi su više potrebni poslanici nego rad Rasima Ljajića u Savetu ministara SCG."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

10 h

Podeli: