Šta je tužiteljka tražila od Tadića

Karla del Ponte zatražila je od predsednika Srbije Borisa Tadića da DS ne ruši Vladu Srbije, piše Blic.

Izvor: B92

Petak, 31.03.2006.

07:31

Default images

Pozivajući se na izvor blizak Haškom tribunalu, list piše da je Tadić obećao Karli del Ponte da DS neće rušiti kabinet Vojislava Koštunice zbog saradnje sa Haškim tribunalom.

"Ako bi pala Vlada Srbije, onda ne bi imao ko da završi saradnju s Haškim tribunalom. To bi najmanje pola godine prolongiralo odlazak Ratka Mladića u Hag, jer ga u tom slučaju Koštunicina vlada sigurno ne bi hapsila, niti izručila u predizbornom periodu", naveo je izvor Blica. 

Komesar EU za proširenje Oli Ren izjavio je da će, na osnovu sutrašnjeg razgovora sa Karlom del Ponte u Briselu i informacija iz zemalja EU biti odlučeno da li će biti održana, ili "stavljena na čekanje" sledeća runda pregovora o pridruživanju sa SCG.

Večernje novostipišu daEvropska unija traži “solomonsko” rešenje - kako nastaviti pritisak na srpske vlasti da uhapse i predaju Ratka Mladića Međunarodnom krivičnom tribunalu u Hagu, a da istovremeno izađu iz rizičnog kruga ucena vezanih za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.
Upravo zbog toga, saznaju “Novosti” od izvora u EU, glavnoj tužiteljki Haškog tribunala je iz Brisela savetovano da ne daje izjave za novinare posle susreta sa srpskim zvaničnicima, kako bi sve opcije o održavanju sledeće runde pregovora SCG sa EU, bile moguće. "Odlučeno je" navodi izvor lista, da se pronađe neko rešenje između, tako da ga svaka strana može okarakterisati kao polunegativno ili polupozitivno.

"Daleko smo mi od Ratka Mladića, ali mislim da smo uspeli da ubedimo Karlu del Ponte da u operativnom smislu radimo na tome da on bude uhapšen. I u ovom trenutku mi smo samo kupili još malo vremena” priča za današnji Glas javnosti jedan od visokih zvaničnika, koji se sastao sa glavnom tužiteljkom Haškog tribunala. “Za razliku od nekih ranijih susreta, Del Ponteova ovoga puta nije ucenjivala i pretila, što je velikim delom sigurno doprinela i zvanična razmena pisama da tom sudu budu dati vojni i državni dokumenti koji su pod oznakom "poverljivo" " tvrdi izvor Glasa. Analitičar instituta "4 S" u Briselu Aleksandar Mitić za Glas kaže da će se del Ponteova i Ren sastati danas u 15 časova i da njegova odluka neće zavisiti samo od njenog izveštaja već i od konsultacija i dodatnih informacija o saradnji koje će tražiti od drugih članova EU. Za nastavak pregovora, kako tvrdi Mitić, najviše se zalaže Evropska Komisija "jer je uvidela da beogradski pregovarački tim radi dobro i profesionalno i, da nije političkih prepreka, pregovori bi mogli da budu završeni i pre predviđenog datuma (u novembru)". “Članice Komisije su, svesne pritiska koji trpi Beograd i, u neku ruku, nastoje da ga olakšaju. Svesne su i da beogradske vlasti nisu krive za tešku situaciju koju su nasledile. Te otežavajuće okolnosti su problemi sa Crnom Gorom, Kosovom i Hagom” dodaje Mitić.

Karla del Ponte je tokom posete Beogradu u sredu 29. marta, razgovarala sa zvaničnicima Srbije i državne zajednice. Premijer Koštunica je tada glavnoj tužiteljki tribunala u Hagu preneo da je Vlada Srbije u potpunosti rešena da uspešno okonča saradnju sa Tribunalom i naglasio da je u državnom interesu Srbije da se posle značajnog napretka koji je načinjen, završe sve preostale obaveze u saradnji sa tim sudom. Tokom susreta sa predsednikom Tadićem, Del Ponte je rekla da je zabrinuta zbog zastoja u saradnji vlasti u Beogradu sa Tribunalom, dok je predsednik Srbije preneo da pozicija Vlade Srbije ne sme biti ugrožena zbog eventualnog ispunjavanja obaveza prema Hagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

18 h

Podeli: