Protesti studenata u Parizu

Pet policajaca je povređeno u noćašnjim sukobima policije i studenata u Parizu.

Izvor: B92

Sreda, 15.03.2006.

10:13

Default images

Na stotine studenata ispred Sorbone protestuje zbog novih mera politike zapošljavanja, policija je saopštila da je pet policajaca povređeno u sukobima koji su počeli tako što su demonstranti vadili kamene kocke sa trga Sorbone i bacali ih na policiju, koja je uzvratila suzavcem. Privedeno je sedam osoba.

Sedamnaest univerziteta širom Francuske od noćas je u blokadi, a rad na 28 univerziteta je poremećen, javlja Rojters pozivajući se na Ministarstvo prosvete Francuske, dok unija studenata Unef tvrdi da je taj broj mnogo veći.

Štrajk studenata usledio je pošto je Parlament prošle sedmice glasao za ugovor o prvom zaposlenju, prema kom poslodavac može da zaposli mlađe od 26 godina na dve godine probnog rada, ali bez obaveze da ih potom primi u stalni radni odnos. Poslodavac, takođe, može da raskine ugovor bez obaveze da opravda takvu odluku. Demonstranti, sindikati i opozicija kažu da novi ugovor olakšava otpuštanje mladih radnika.

Predsednik Francuske Žak Širak, koji je u Berlinu, pružio je bezrezervnu podršku premijeru Dominiku de Vilpenu, koji i dalje brani nove mere politike zapošljavanja i navodi da novi propisi ohrabruju firme da zapošljavaju mlade, čime se doprinosi smanjenju stope nezaposlenosti.

Predsednik Parlamenta Žan Luj Debr kaže da bi tekst zakona mogao biti izmenjen, ali je odbacio mogućnost da sprovođenje novih mera bude stopirano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: