Piraterija unosna, a kazne blage

Srbija i Crna Gora će se možda ponovo naći na listi država sa nedovoljnom zaštitom intelektualne svojine.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2006.

16:34

Default images

Međunarodna alijansa za intelektualnu svojinu predložila je da SCG bude stavljena na listu zemalja za posmatranje, to jest onih država u kojima je stanje zaštite autorskih prava na veoma niskom nivou. Srbija je na toj listi već bila pre tri godine, pa je sklonjena jer je država osnovala antipiratsku komisiju i donela neke zakone.

U saopštenju alijanse ističe se da naša zemlja, između ostalog, treba da pokrene hitnu akciju protiv ulične piraterije, primeni Zakon o visokotehnološkom kriminalu.

Predsednik Vladine komisije za borbu protiv piraterije Zoran Đokić, inače pukovnik u kriminalističkoj policiji, navodi da je tokom prošle godine podneto 1.011 krivičnih prijava protiv više od 1.000 lica za krivična dela iz ove oblasti.

„Nažalost u praksi naših sudova to su bile uslovne kazne i novčane kazne. Policiji se dešavalo da u toku iste godine prijavi nekoliko puta isto lice za isto krivično delo jer piraterija je kriminal koji se isplati. Donosi ogromne profte. Oni su višestruko veći od onih koji se ostvaruju rasturanjem opojnih droga“, izjavio je Đokić. 

Đokić daje primer da sa kućnom opremom koja košta nekoliko hiljada evra, dnevno može da se proizvede najmanje dve hiljade diskova. Ako je zarada po jednom disku samo jedan evro, to znači dobitak od najmanje 60 hiljada evra za samo mesec dana. Zato Zoran Đokić smatra da bi prave efekte donele samo ozbiljne kazne i ozbiljna kampanja države koja treba da poruči da je piraterija teško krivično delo. A da država može da sprovede ozbiljne akcije kada to zaista i želi, pokazalo je uvođenje poreza na dodatu vrednost. Đokić ističe i da rad sudstva i sudija mora da se poboljša.

„Čini mi se da policija često radi uzaludan posao. Ona samo otkriva krivična dela, a istragu, prema našem zakonu sprovodi nadležni sud. Nadam se da će u novom zakonu o krivičnom da se pređe na tužilačku istragu gde će policija i tužilac imati jednu aktivniju ulogu“. Upravo zbog svega ovoga Međunarodna alijansa za intelektualnu svojinu predlaže i da se više pažnje posveti obuci svih nadležnih u borbi protiv piraterije, to jest, tužilaca, sudija i tržišnih inspektora, a preporučuje se i primena kazni koje bi imale funkciju zastrašivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: