Vlada demantovala hapšenje Mladića

Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Srđan Đurić večeras je dva puta demantovao vest o hapšenju Ratka Mladića.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2006.

17:25

Default images

Kako prenose agencije, Đurić je rekao da nije bilo ni posebnih aktivnosti u vezi sa hapšenjem Mladića. "Vest o hapšenju Ratka Mladića nije tačna, u pitanju je manipulacija i dezinformacija koja nanosi štetu i ne doprinosi naporima Vlade Srbije da saradnja sa Hagom bude dovedena do kraja", rekao je Đurić u telefonskoj izjavi.

Portparol Eufora u Bosni Stiven Maršal takođe je demantovao je vest o hapšenju Ratka Mladića, javlja dopisnik B92 iz Sarajeva Amir Sužanj. I zvaničnici u američkoj vojnoj bazi takođe tvrde da nije sleteo nijedan avion sa Mladićem i da nije bilo nikavih vanrednih aktivnosti, prenosi naš dopisnik.

Portparolka Haškog tribunala Aleksandra Milenov rekla je za B92 da ne može da potrdi informaciju da je Ratko Mladić uhapšen.

Stejt department je večeras saopštio da nema saznanja o hapšenju haškog begunca Ratka Mladića kao što su neki mediji u Srbiji i BiH to javili. "On je i dalje begunac pred pravdom", izjavio je portparol Stejt departmenta Adam Ereli.

U toku popodneva, B92 saznala je iz više nezvaničnih izvora da je Ratko Mladić uhapšen u Srbiji i prebačen za Tuzlu, odakle bi bio prebačen u Hag. U međuvremenu, i ostali mediji objavljuju informacije da je Ratko Mladić uhapšen, da se predao, da je već u Hagu, a pozivajući se na izvore u međunarodnoj misiji u BiH, agencija Beta navodi da je lociran danas na planini Cer, 100 kilometara zapadno od Beograda, na granici sa Bosnom. Kako javlja televizija BN iz Bijeljine, na koju se pozivaju i strane agencije, Mladić je uhapšen i prebačen u Tuzlu. Proverili smo u policiji RS i Federacije kao i u njihovoj bezbednosnoj agenciji, gde kažu da nemaju nikakve informacije o tome. 

Ispred baze "Orao" u Tuzli trenutno se nalaze desetine novinara i fotoreportera.

Strani mediji o hapšenju

Srpske vlasti su utvrdile gde se nalazi bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, javlja večeras AP, pozivajući se na izjave neimenovanih državnih funkcionera. Mladić još nije uhapšen, pošto vlasti pregovaraju o njegovoj predaji, rekao je neimenovani istaknuti funkcioner zadužen za bezbednost. Njegov kolega je potvrdio da je "proteklih dana otkiveno Mladićevo sklonište".

I ostale svetske agencije su tokom dana javljale da je Ratko Mladić uhapšen. Skaj Njuz je citirajući Rojters, odnosno televiziju BN iz Bijeljine, najpre pod oznakom poslednja vest objavio da je bivši glavnokomandujući Vojske Republike Srpske uhapšen. Potom je ista mreža korigovala vest demantijem portparola Vlede Srbije Srđana Đurića. Pola sata kasnije u priču se uključio i BBC. Ova stanica se pozvala na beogradski Studio B, i kao najnovažniju vest prenela da je u toku lov na Mladića.

Spekulacijama o Mladićevom hapšenju bavili su se i francuski AFP i američki Asošijejtid Press. AP je oko 18 i 30 objavio da je od jednog neimenovanog visokog funkcionera Državne bezbednosti dobio potvrdu da je vlast u Beogradu locirala Ratka Mladića.

Kao ni domaći, ni svetski mediji nisu došli ni do jednog zvaničnika u Hagu ili Beogradu koji bi potvrdio ovu informaciju.

Biserko: Vlada Srbije mora da ponudi odgovor

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je da konfuzija u vezi sa večerašnjim vestima o hapšenju Ratka Mladića dokazuje da "Vlada Srbije konačno mora da ponudi neki odgovor javnosti vezano za hapšenje Mladića".

"Mladić ni ovaj put nije tretiran kao ratni zločinac, već kao žrtva", rekla je Biserko. Ona smatra da je Vlada Srbije zbog spoljašnjih pritisaka sada već prinuđena da uhapsi Mladića i da ga preda Haškom tribunalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

185 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

21 h

Podeli: