Masovni protesti zbog penzija

Oko 75.000 osoba, prema policiji, protestovalo je na ulicama Brisela zbog plana reforme penzionog sistema.

Izvor: B92

Petak, 28.10.2005.

18:17

Default images

Protesti su usledili posle generalnog štrajka širom Belgije, a nije zabeležen nijedan incident. Oni se protive pomeranju granica za odlazak u penziju sa 58 na 60 godina. Oni smatraju da bi držanje starijih građana na poslu smanjilo mogućnost mladih da se zaposle. Vlada međutim ne pokazuje spremnost da promeni odluku.

Premijer Gi Verhofštat kaže da su promene neophodne kako penzije ne bi dodatno doprinele da se budžetska trošenja otmu kontroli. Belgija ima jednu od najmanjih stopa zaposlenosti u EU. Strah vlasti je da bi budžet do 2010. mogao da se otme kontroli ukoliko građani ne budu radili duže.

Učesnici protesta su u Brisel doputovali iz raznih delova Belgije u jutarnjim časovima desetinama vozova i stotinama autobusa. Kolona demonstranata bila je okićena zelenom, crvenom i plavom - bojama tri glavna belgijska sindikata koji su organizovali protest. U Belgiji je tako danas bio poremećen rad pošte, bolnica, administracije i obrazovnih institucija. Javni saobraćaj bio je obustavljen u svim delovima Belgije. Briselski aerodrom je radio normalno, dok su vazdušne luke u Liježu i Šarlroau bile zatvorene.

Sindikati se nadaju da će izlazak zaposlenih na ulice obavezati Verhofštata da ponovo pokrene pregovore o "ugovoru solidarnosti generacija", koji je pred parlamentom predstavio početkom oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: