Srbija vs. tranzicija

Brzina tranzicije u Srbiji u poslednjih pet godina odgovara prosečnoj brzini tranzicije ostalih zemalja u okruženju, kaže Miroljub Labus.

Izvor: B92

Subota, 08.10.2005.

15:33

Default images

Potpresednik Vlade Srbije je, govoreći na konferenciji "Četiri godine tranzicije u Srbiji", koju je organizovao Centar za liberalno-demokratske studije, kazao da je u Centralnoj Evropi tranzicija bila brža, ali da je u poređenju sa susedima, Srbija postigla veće uspehe za isto vreme.

Labus je dodao da je podrška javnog mnjenja neophodna reformama, ali da je ona u poslednjih pet godina bila selektivna i da su složeniji problemi imali manju podršku, dok je javnost onim lakšim problemima davala veću podršku.

"Političari ne smeju da gledaju kako stoji javno mnjenje, jer oni uvek daju podršku za lake stvari, ali ne i za teže. Političari treba da znaju kuda vode zemlju i javnosti jasno kažu šta treba da se uradi i po kojoj ceni i da su spremni da na izborima budu kažnjeni", naglasio je Labus. "Ne slažem se sa ocenom da je sve ono što je do sada urađeno u reformama u Srbiji bila kapitulacija pred Međunarodnim monetarnim fondom, jer oni nisu naši neprijatelji već saveznici", dodao je Labus.

Tadić: Tranzicija nije iznad života

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da ekonomski racionalna rešenja nisu uvek socijalno prihvatljiva i da tranzicija nije iznad života, nego u svrhu života.

Tadić je rekao da mininum koji je svakom članu društva potreban za život ne sme biti žrtvovan da bi bili postignuti bolji tranzicioni pokazatelji. "Sprovesti sve neophodne reforme uz istovremeno očuvanje socijalnog minimuma i svođenje korupcije na podnošljivu meru moguće je samo na osnovu produbljenog znanja u srpskom društvu i privredi", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, tranzicija mora da ima i "vrednosnu dimenziju", zbog čega je saradnja sa Haškim tribunalom važna za suštinsku promenu u shvatanju ljudskih prava i socijalne odgovornosti. Prepreke tranziciji su, kako je naveo, i nedovoljne refome u sistemu bezbednosti, nerešno pitanje budućnosti državne zajednice i nerešen status Kosova, kao i izostanak političkog konsenzusa stranaka oko osnovnih vrednosti demokratskog društva.

"Prepreke tranzicije leže i u nasleđu samoupravnog socijalizma - žilave ideologije u kojoj su radni ljudi uživali sva prava, a nisu imali nikakve obaveze. Samoupravni mentalitet još je široko rasprostranjen u Srbiji u kojoj i danas mnogi čekaju da neko drugi reši njihove probleme, dok oni sami čeznu za dobrim starim vremenima kada se lepo živelo", rekao je Tadić.

Dinkić: Moramo biti zadovoljni

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić složio se da je brzina tranzicije u Srbiji bila prosečna u odnosu na ostale zemlje iz okruženja, ali da moramo biti zadovoljni onim što je do sada urađeno.

Dinkić je dodao da Srbiju očekuje nastavak privatizacije, koja bi trebala da bude završena do kraja 2007. godine, da će restrukturiranje javnih preduzeća biti završeno do kraja 2008. godine, a da bi celokupan proces bankarskog sektora trebao da bude završen do kraja sledeće godine.

Prema rečima Dinkića, Srbiju očekuje i reforma dva socijalna sektora, a to su penzioni i zdravstveni, i da će te reforme dovesti do smanjenja ukupne javne potrošnje. On je dodao i da je osnova za sve reforme koje su se u poslednjih pet godina desile u Srbiji bila zakonodavna aktivnost i da je Zakon o privatizaciji udario temelje tranziciji.

Bivši ministar porivrede i privatizacije Srbije Aleksandar Valhović kazao je da je privatizacija u vreme vladavine Zorana Đinđića platila cenu svoje otvorenosti i da je baš zbog te otvorenosti dolazilo do otpora zaposlenih i sindikata koji su i dalje zastareli i organizovani na principu socijalističke ekonomije.

Vlahović je dodao da je najveća greška predhodne i ove vlade zadržavanje visokih subvencija i da bi restrukturiranje privrede bilo mnogo efikasnije da država nije servisirala preduzeća sa gubicima. "Imajući u vidu sve okolnosti, rezultati privatizacije do sada su ipak zadovoljavajući", naglasio je Vlahović.

Bivši predsednik Vlade Srbije Zoran Živković je govoreći na današnjoj konferenciji kazao da je uslov za nastavak tranzicije da se do kraja godine pod hitno raspišu izbori, kako bi sa vlasti otišla "Vlada koja bi, prema njegovim rečima, da vrati Srbiju u srednji vek".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: