"Dobro je dok nas vuku"

Početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju EU može očekivati krajem oktobra ili početkom novembra, kaže Jela Baćović.

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 25.09.2005.

16:16

Default images

Direktor Kancelarije SCG za pridruživanje EU Jela Baćović je u intervjuu FoNetu naglasila da izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu nije uslov za početak pregovora. Napominjući da pregovori sa EU neće početi 5. oktobra, kako je prvobitno bilo planirano, Baćović je precizirala da se "prve konkretne vesti, jasne i nedvosmislene" o početku pregovora mogu očekivati "kada dođe Oli Ren, oko 10. oktobra".

Baćović smatra da nije moguće da pregovori ne počnu zbog toga što Mladić još nije izručen Hagu, ali napominje da će se uslov saradnje sa Haškim tribunalom uvek postavljati i da će uvek biti prisutan, sve dok se u potpunosti ne ispuni.

"To je uslov nad uslovima i jedan od prvih. To su stvari o kojima se ne može diskutovati. U kojem trenutku će biti krajnji rok, ne mogu to da kažem, ali će postojati rok. Ali, nije mi poznato da je rok sada, za početak pregovora o pridruživanju", objasnila je Baćović.

Za ekspertski deo pregovora sa Briselom, "mi smo se veoma ozbiljno pripremali", sledeći logiku dvostrukog koloseka, dodala je Baćović i najavila da će budući sporazum SCG o stabilizaciji i pridruživanju sa EU imati jedan opšti, zajednički deo, ali i dva aneksa o kojima će pregovarati države članice.

Baćović je, međutim, naglasila da sama činjenica da referendum u Crnoj Gori "stoji kao faktor" stvara određenu vrstu rezerve i objektivno oduzima energiju.

Baćović je, u nastavku, istakla da je SCG na dobrom putu prema EU i rekla da "možemo biti zadovoljni što je situacija takva da nismo mi vukli EU za ruku, već ona nas". "Mislim da je to dobro dok god oni nas vuku za rukav. Kada dođe do obrnute situacije, ako se desi, to će biti jako loše. Imamo Hrvatsku za primer", ukazala je Baćović.

Upitana kada se može očekivati članstvo SCG u EU, Baćović je odgovorila da bi rado izbegla da govori o datumu i godini, ali je naglasila da bi "sve pre 2015. godine bila realna, dobra procena".

Izručenje Mladića ne može biti uslov za pregovore

Boris Tadić kaže da izručenje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića Haškom tribunalu "ne može biti uslov" za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju.

"Tokom nedavnog boravka u Njujorku, razgovarao sam i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Nikolasom Bernsom i ubedjivao sam ga da bi postavljanje takvog uslova imalo izuzetno teške posledice po Srbiju i njeno priključivanje Evropskoj uniji (EU)", rekao je Tadić televiziji BK.

Prema njegovim rečima, izručenje Mladića "ne može da bude uslov i ako se ima u vidu primer Hrvatske".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

10 h

Podeli: