Ni avioni ne lete zbog vladike

Ministar za kapitalne investicije naredio Jatu da prizemlji dva aviona iznajmljena makedonskoj avio-kompaniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.08.2005.

13:37

Default images

Velimir Ilić navodi da Srbija više neće sarađivati s Makedonijom ako vladika Jovan ne bude oslobođen iz zatvora. "Mi smo prema Makedoniji imali tolerantan odnos, davali smo im avione koje oni nisu plaćali i ja sam sada dao nalog da oni, avioni, budu prizemljeni", rekao je Ilić u Guči i dodao da je, prema njegovim informacijama, jedan od iznajmljenih aviona prizemljen još sinoć.

U Makedoniji kažu da priča o prizemljenju aviona nije tačna. Kako iz Skoplja za B92 javlja Safet Biševac, makedonski nacionalni avio-prevoznik MAT danas je kategorično demantovao informaciju o prizemljivanju dva aviona te kompanije iznajmljenih od Jata. "Nije tačno da je bilo koji naš avion prizemljen. Uostalom, vlasti Srbije, prema pravilima Međunarodne vazduhoplovne organizacije, na to nemaju pravo. Naši poslovni odnosi s Jatom ni u kom slučaju ne mogu biti korišćeni kao pritisak za ostvarivanje bilo kojih drugih ciljeva", kažu u MAT-u.

Kasnije je iz MAT-a saopšteno da je taj avio-prevoznik danas posle podne dobio dopis kojim Jat traži da mu na dva-tri dana bude vraćen jedan iznajmljen avion, uz obrazloženje da Jat ima neke vanredne letove. "To je uobičajena praksa, takvih zahteva je bilo i ranije, ali sada nećemo izaći u susret i nećemo poslati avion zato što je on iznajmljen na određeno vreme", saopšteno je iz MAT-a.

Elektronski mediji u Makedoniji, prenoseći Ilićevu izjavu, naglašavaju njegovu pretnju da Srbija više neće sarađivati s makedonijom ako vlasti te zemlje ne oslobode vladiku Jovana.

U Jatu su zadovoljni Ilićevom odlukom i kažu da im MAT duguje milione i da su im iznajmljeni avioni veoma potrebni.

Ostalo je nepoznato u kakvoj su vezi dug MAT-a i oslobađanje vladike Jovana. Ministri s kojima je B92 pokušao da stupi u kontakt ili nisu bili dostupni ili su na godišnjem odmoru, šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Srđan Đurić nije se javljao na telefon, a savetnik premijera Srbije Vladeta Janković je odbio da za B92 da komentar.

GSS šokiran

Građanski savez Srbije saopštava da je šokiran potezom Velimira Ilića. "GSS nije iznenađen Ilićevim potezom, ali jeste zaprepašćen izostankom hitne reakcije Vlade Srbije. Tim Ilićevim potezom nije pružena pomoć vladici Jovanu nego je zakasnelom i nepromišljenom reakcijom vlasti u Srbiji pogoršan njegov status i zagarantovano komplikovanje daljih odnosa u tom slučaju", smatra GSS.

Peticija za oslobađenje Vraniškovskog

Ispred hrama Svetog Save u Beogradu danas je počelo potpisivanje peticije za oslobađanje vladike Jovana, koji se nalazi u zatvoru u Makedoniji. Inicijatori akcije su udruženje Sveti arhangeli i starešine Hrama.

Nadbiskup i muftija kritikuju hapšenje

Beogradski muftija Hamdija Jusufspahić i nadbiskup Stanislav Hočevar kritikovali su, u izjavama za TV BK, hapšenje vladike Jovana. Jusufspahić je rekao da islamska zajednica traži da sloboda vere bude zagarantovana i ocenio da je sramota da vladici obriju bradu, ošišaju ga i da se time ponose. Hočevar je izjavio da hapšenje crkvenih velikodostojnika ne bi smelo da se dogodi i da takav događaj svedoči o davnoj prošlosti.

Crvenkovski optužio politički vrh Srbije

Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski optužio je danas predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunicu da su posetu makedonske delegacije manastiru Prohor Pčinjski, povodom sutrašnjeg makedonskog državnog praznika, uslovili oslobađanjem vladike Jovana, javljaju skopski mediji.Crvenkovski je izjavio da nije pristao da posetu Prohoru Pčinjskom zameni za oslobađanje vladike Jovana i naveo da se radi o pogrešnoj odluci Vlade Srbije. "To je u suprotnosti s deklarativnim zalaganjem za izgradnju dobrih odnosa među našim državama", kaže Crvenkovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: