Ponedeljak, 01.08.2005.

13:37

Ni avioni ne lete zbog vladike

Ministar za kapitalne investicije naredio Jatu da prizemlji dva aviona iznajmljena makedonskoj avio-kompaniji.

Izvor: B92

Ni avioni ne lete zbog vladike IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

119 Komentari

Sortiraj po:

Makedonka

pre 18 godina

Prvo SPC treba da ne gi doveduva vo zabluda svoite vernici i treba jasno i glasno da im go objasni sporot na svoite vernici ako, se razbira, im misli dobro na ovoj svet. Sporot SPC /MPC poteknuva od 1967 godina koga e vostanovena aftokefalnosta na MPC. Toa se sluchilo vo Belgrad na eden sobir na visoki funkcioneri od tipot na Edvard Kardelj, Stambolic, Vlahovic, Mijalko Todorovic, Dragi Stamenkovic, Nikola Minchev i Krste Crvenkovski. Na toj sobir se vozobnovuva MPC, no Ve molam od komunisti, koi neli ne veruvaat vo Bog. Vladikata Jovan ili Zoran Vranishkovski samo se obiduva da ovozmozi kanonsko odvojuvanje na MPC, odobreno i od vselenskiot patrijarh Vartolomej. Vo Makedonija drzavata e zameshana vo problemite na crkvata, so samoto toa shto apsi i pritvora sveshtenik.

Braca

pre 18 godina

Braco Srbi,
u cilju sto boljeg razumevanja i samim tim pravilnijeg rasudjivanja, trebalo bi da znate da je Vladika Jovan ili Zoran Vraniskovski Makedonac sa makedonskim drzavljanstvom i njegovo hapsenje je unutrasnja stvar Republike Makedonije.

Velja

pre 18 godina

Kojim pravom jedan ministar,G.Ilic. se mesa u poslove jedne druge nezavisne zemlje.A pogotovu kada su u pitanju crkvene stvari. Drzava je odvojen od crkve.Postavljam pitanje G.Ilicu kada bi situacija bila opbratna- da neko Srbiji se mesa u unutarnje stvari ??? Kako bi G.Ilic reagovao. ???

svako u svoje ime

pre 18 godina

Problem je nastao zbog toga što SPC je želela uticaj i u Makedoniji (ne samo u mestima gde su Srbi većinski narod, već na teritoriji cele države, što bi ugrožavalo interes većinskog makedonskog naroda).
Kroz istoriju u Makedoniji je bilo mnogo pokušaja strane dominacije.
I dosta više!
Ako su se pravoslavne zemlje tako organizovale da imaju svoje nacionalne crkve i da sve tome teže (a tome je težila i SPC) onda treba ispoštovati volju svakog naroda. Imamo prijateljski pristup prema svakome ko poštuje i naša prava.

Makedonec

pre 18 godina

Sve je ovo politika, ne smemo dozvoliti makedonski i srpski narod da bi bio posvadjan zbog zlobe jedne trece drzave kao sto je grcke. Ne smeju srbi podpadnuti pod drugo misljenje, kao sta podpadnala je srpske pravoslavne crkve. Mi Makedonci volimo MIR sa svima.

stalker

pre 18 godina

Ako sad ne zaratimo, pa ne znam kad ćemo! Pod hitno proglasiti opštu mobilizaciju i objaviti rat Makedoniji, nema da se izuvamo dok ne budemo pred Skopljem. Toše Proeskog uzeti kao taoca. Đura da im blokira centar za poletanje. Jurrrriiiš!

(Evo i mene, samo da odnesem tetki lek)

zoran

pre 18 godina

Ne znam koja je pozadina cele price i zbog cega je doslo do hapsenja, ali SPC je davno pocela da prosiruje svoje ingerencije (pocela da se trpa svugde). Sa druge strane ne slazem se sa otcepljenjima i pravljenjem novih paracrkvi, kako bi bilo kad bi svaka drzava imala svoju nezavisnu katolicku ili isalamsku crkvu? A kod nas se vera deli po drzavnim granicama, smesno i zalosno. A za Velju nemam komentara.
Pozdrav svim "Velikim Srbima", mislite malo i svojom glavom!
Obican Srbin

pgab

pre 18 godina

Da li sam dobro shvatio?
JAT daje avione MAT-u, MAT ne plaća. JAT je na budžetu, znači troši pare od poreza koje ja plaćam. A Velju Ilića uopšte ne nervira što se pare građana razbacuju na ovaj način, nego poteže to kada neko od njegovih pajtaša dospe u nepriliku/zatvor.
Nije li on (tj. njegovo ministarstvo) kupilo kola gen. Lazareviću "iz svojih prihoda"? Kojih bre prihoda? g. Ilić misli da može da vodi ministarstvo kao da je njegovo vlasništvo. A sudeći po (ne)reagovanju g. premijera (koji kao da je bukvalno shvatio godišnji odmor pa cele godine ne radi ništa) g. Ilić je u pravu.

Eladan

pre 18 godina

Ne znam zašto je Ilić morao da upliće spor oko vladike Jovana u čisto ekonomsku odluku u vezi sa rentiranim avionima. Jednostavno: ako dug stvarno postoji (a za to valjda postoje i papiri kao dokaz), onda postupiti prema klauzuli ugovora i rešen problem. Ako je ovo sve bila patka, onda bi V. Ilić trebalo da podnese najmanje ostavku.

Mile

pre 18 godina

Cekajte malo. Nemozemo da se pravimo kako je sve u redu u odnosima sa Makednoskom drzavom dok ona progoni svestenike SPC koja je prakticno (ali ne i ZVANICNO) zabranjena u Makedoniji. Nas pritiskaju decenijama da postujemo ljudska prava, a sta je sa ljudskim pravima tamo u Makedoniji (uostalom kao i drugde gde su Srbi ugrozeni ili ugnjetavani).

prava i prava

pre 18 godina

Potpisuju se peticije, ucenjuje, negoduje kada su u pitanju “srpski interesi” koji bi hteli da ostvare na račun ineresa i prava drugog naroda. Ko muti izvor: vuk ili jagnje koje pije vodu nizvodno. SPC proklamuje crkveno jedinstvo sa makedonskim narodom, ne iz neke ljubavi na koju se licemerno poziva, već da bi se domogla crkvenih objekata u Makedoniji, da bi ostvarila dominaciju i materijalnu korist. Niko nije imun na nacionalistička osećanja, ali kad su ona u Crkvi i kada toliko dugo traje animozitet prema drugim narodima, onda je to bolest koju treba lečiti. Lako je uočiti scenario: kao što su neka crkvena lica iz SPC skrivali optužene za zločine, slično tome bi se prikrivale razne kriminalne grupe sa bivših ratišta koje bi imale zadatak da iznutra podrivaju makedonsku crkvu i državu. Da u SPC ima ljubavi i razumevanja prema makedonskom narodu, ne bi se htelo crkveno jedinstvo prisilnim metodama, već bi se poštovala njegova volja da ima svoju nacionalnu crkvu, a svoju crkvenu aktivnost SPC bi obavljala tamo gde je većinsko srpsko stanovništvo. SPC je potrebnija narodu u Srbiji, da uči kako da se sa više ljubavi i tolerancije prevladaju krizne situacije među ljudima.

Srpski Makedonac

pre 18 godina

Crno-beli svet postoji u glavama iskljucivih ljudi. Vlasti BJRM su lupile samar svim Makedoncima koji su ostali verni SPC (ja sam jedan od njih, a ima nas vise od 26000 koliko ljudi ima makedonska zajednica u Srbiji).

Darko

pre 18 godina

Neka naša vlada i "magistar" Ilić prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari druge države.Vladika je državljanin Makedonije i tu niko iz Srbije nema prava da se meša, a to što je on otpadnik MPC koji je prešao u SPC (bogamu, kao neki naši političari) je stvar crkve a ne države. Naša država i vlada nisu pritekle u pomoć svojim građanima kada je trebalo (podsetite se poplave u Jaši Tomiću kada nisu proglasili vanredno stanje, jer, jelte zakon ne dozvoljava) ali zato možemo 'ladno da se mešamo kada dođe do zatvaranja vladike, popa, koga god iz Srpske Pravoslavne Crkve. Lično nikad nisam voleo crkvu (ni jednu bez obzira na veroispovest) ali kada se crkva umeša u međunarodne odnose (samo da vidimo šta će se desiti sa onom metalnom tvorevinom na Rumiji) počinjem da besnim. Sramota!!

Aulus Agerius

pre 18 godina

Sjajno, sjajno!!! Pa neka se Velja Ilić pridruži nekom monaškom redu i zajedno sa ovim istaknutim popovima i ostalim "patriotima" štiti "svetu srpsku zemlju"...

dragan

pre 18 godina

Nista cudno,samo jes jedan dokaz "prefinjenog" reagovanja nasih politicara koji kao po obicaju reaguju tek posto je sve svrseno a i kad to ucine na vreme babe i zabe su za njih isto.

Milan Sitarski

pre 18 godina

Sloboda Vladiki, avioni po trzisnoj ceni iznajmljivanja, ne mesati ta dva pitanja! Ili postovanje ova tri stava, ili odosmo svi u ludnicu, sa obe strane Prohora, kao sto smo otisli sa obe strane Drine (Jasenovac nije isto sto i Srebrenica, Srebrenica nije isto sto i Blajburg, Blajburg nije isto sto i Oluja, Oluja nije isto....ljudi, vidite li dokle ide idiotizam kad se pusti iz boce?)

Milutin

pre 18 godina

Ilic daje izjave koje su primer pogresne diplomatije, pokazuje kako on zamislja i vodi politiku, mi vama avione dzabe vi nama ko zna sta pa cemo da se dogovorimo... Takve izjave moze da daje u kafani sa ortacima pa ako se posvadja ili potuce sam snosi posledice a zaostravanje odnosa izmedju dve drzave da bi Ilić (i ostali biseri nase politike) zadovoljili svoj gladni ego moze da ide samo preko ledja gradjana. Jako neozbiljno i ocekivano, mada Srbija ima vlast cak malo i bolju nego sto je sam narod.

Dark

pre 18 godina

Dokle ce gradjani Srbije da budu talac klerikalne klike koja non-stop proizvodi nove konflikte za svoje potrebe a preko nasih ledja ?

Zoran

pre 18 godina

Postoje medjunarodne institucije za zastitu nevino osudjenih, ali nasi trecerazredni politicari primenjuju ucenjivacke metode u odnosima s drugim drzavama, najverovatnije zbog toga sto i sami znaju da vladika nije nevin i ide na civilizovani nacin resavanja problema. I ako ide dalje pa ovaj vladika je makedonski drzavljanin. Kako ce nam se to vratiti kao bumerang. Pa i ona limena kutija 2 sa 3 metra na Rumiji vodi u sukobe, pravi smo maheri za zakuvavanje...

momabrazil

pre 18 godina

Moze da bude sokiran ko hoce ali ako vec Evropa ne reaguje na krsenja ljudskih prava u BJRM sta drugo opstaje. neka i MPC sluzi u srbiji ako hoce i na to je niko ne bi odvracao. postoji toliko crkava u srbiji i sta im fali. ne dozvoljavati osnovna ljudska i religiozna prava i to bratskom srpskom narodu je krajnje licemerstvo koje podseca na najcrnja vremena SFRJ.

Aleksandar

pre 18 godina

Sada cemo verovatno zbog Rumije zabraniti i Montenegro Airlines da slece u Beogradu, a mozeo i da se podsetimo bojkota Thommy majoneza, tj crnogorskih prozivoda.

GLIDER DZONY

pre 18 godina

Velja je rekao sta je imao i koliko je mogao. Medjutim, bas me zanima sta ce na sve ovo izjaviti Voja i Boris. Vec pogadjam - smisao isti, drugaciji recnik... Onako, laganim tonom, bez puno tenzije, akademski, sa trunkom prekora, ali... u sustini isto to. Sankcije BJRM-u nego sta! Pa samo slepac ne vidi novu koaliciju u najavi DS, DSS, PSS, NS da ne redjam...recimo + SPS, itd. Boze, boze sta smo docekali! Ko bi ovo sanjao pre 3-4 godine! Jadna nam majka, svima!

Zivkovic

pre 18 godina

Avioni su prizemljeni jer i pored toga sto si im dao gotovo gratis oni to ne postuju i izazivaju. Znaci, nisu avioni stali zbog vladike, kako se vrlo pojednostavljeno moze reci, nego zbog drskosti jedne nove drzavice

Mr No

pre 18 godina

Naravno, odgovor CG bi bio vizni rezim u sred ljeta. Tako da osjete kako je to putovati do Grcke, a da se ne ide preko Makedonije (samo su Makedonci ipak pametniji, bar se nadam). Ovo je cirkus, jer je vladika drzavljanin Makedonije. Ovoga nema nigdje u svijetu, da budem iskren ovo je previse i za Balkan.

Amel

pre 18 godina

Vidi se da je g."magistar" Ilic prava skola Slobodana Milosevica, posle svega sto se dogadjalo na prostorima bivse Jugoslavije, ovome opet pada na pamet da glumi nekakvog kauboja u regionu, i to gde, pa u Makedoniji, samo mu fali jos izjava "Svi Srbi u jednoj drzavi"
Smiri se covece i ne lupetaj vise, ne glumi veceg katolika od pape, ima Srbija precih poslova od vadjenja kriminalaca iz zatvora.

mama ludaca

pre 18 godina

Sramota i bruka!
G.Ilic hoce da bude veci katolik od pape. Da li je za taj potez trazio blagoslov nadleznog episkopa ili duhovnika, da ne svaljujemo sve na njega?
I pored svega mislim da je bilo vaznijih poslova i boljih nacina za razresenje: pretiti malom, ipak hriscanskom, slovenskom narodu uopste mi ne deluje hriscanski, pogotovo kad se to uradi ne razmisljajuci o protivudaru. Mi smo jos uvek puni modrica iz vremena vlasti haskih optuzenika, a neko zeli da nas ponovo biju.

Neznalica

pre 18 godina

Ako ova izjava nije kao i ono spasavanje zene iz reke, onda je stvar mnogo ozbiljna. Da li to znaci da ce sledeci korak kapitalnog ministra (koji nije o ovome konsultovaao premijera) biti zatvaranje granice prema Makedoniji? Ovo mi lici na uvertiru za rat u kome obicno mi ne ucestvujemo ali imamo posledice. Namece se nekoliko pitanja:
- kakve veze ima iznajmljivanje aviona sa problemom oko Vladike Jovana?
- zasto je otpisan dug MATu i koliki je on bio (jatovci pominju sumu od 8 miliona $)?
- MAT nije nacionalna vec privatna avio kompanija;
Ako ovih dana crnogorska vlast ukloni crkvu sa Rumije, da li ce V.I. dati nalog da se zaplene avioni Montenegroairlinesa jer je i njima oprosten dug prema Jatu? Ovako moze u nedogled ili do sledecih izbora, ako prezivimo.

Posmatrac

pre 18 godina

E, kakvi smo mi genijalci ... pa to je cudo kako zajednickim snagama branimo svoje gradjane. Samo, neverovatan je uslov koji ti gradjani treba da ispune da bi bili branjeni - moraju da budu optuzeni za nesto. Da li Srbija brani ikoga ko nije optuzen za neko krivicno delo ili prekrsaj? Kako smo krenuli, dobicemo naziv "Djavolji advokat".

david

pre 18 godina

A sta cemo da uradimo sa SPC zbog toga sto kriju ratne zlocince? sta je ko uradio toj organizaciji od nadleznih institucija ove zemlje tokom raspada bivse Jugoslavije zbog podsticanja mrznje, netrpeljivosti i poziva na genocid prema drugim narodima. da li je neko nesto uradio povodom podrske SPC genocidnom rezimu Milosevica? Niko nista...Ali po logici stvari tu organizaciju treba zabraniti. Iz ove perspektive, komunisti nisu bili ludi. Religija je ipak otrov za mase!

Branimir Knezevic

pre 18 godina

Velja je eskponent! I to naravno radi pogresno! Zasto povezivati iznajmljivanje aviona sa mitropolitom? Ako ne placaju onda ne placaju! Drugi je problem da se jadni Makedonci nalaze zaista u teskoj situaciji i razumem da su pomalo frustrirani! Zasto? Zato sto im Grci ne priznaju ime drzave, Bugari ne priznaju makedonski jezik, Albanci imaju teritorijalne pretenzije (a Albanci u selu Kondovo vec imaju svoju drzavu jer tamo ne sme niko da udje), a sa Srpskom crkvom imaju dugogodisnji sukob oko autokefalnosti. I pametno Makedonci ne ucinise nista Grcima (clan EU), Bugarima (ne znam zasto njima nesto ne urade), Albancima (njih se plase) i ko ostade!? Srbi! Oni ionako imaju dovoljno problema pa zasto njima ne napraviti nesto, a i medjunarodni polozja im nije nesto najbolji! Ja se samo pitam zasto svi slije onu stvar na nama! Pravo pitanje je polozaj srpske manjine u Makedoniji, ustavom nedefinisan polozaj te manjine u Makedoniji, itd. Albanci Ohridskim sporazumom dobise sve i imaju vise prva i od samih Makedonaca.
Sve u svemu mogu da razumem frustriranost Makedonije imajuci u vidu napred izneto! A sta cemo im? Mozemo samo da ih volimo, da uzivamo u njihovoj muzici i da shvatimo da smo po mongo cemu mnogo blizi njima nego bilo kome drugome u ovom regionu! Osvestice se jednom valjda i shvatiti da im od nas ne preti nikakva opasnost i da samo zajedno mozemo da sacuvamo zajednicke vrednosti!
BKnez

I.B.

pre 18 godina

Ovoga puta i ja sam uz ministra Ilica i podrzavam ga u ovome. Iz dva razloga prvo ako MAT zaista duguje velike pare JAT-u onda su oni ti koji ne postuju dogovor i prema tome zasto im davati avione za dzabe! Drugo dosta su nas svi vukli za nos kako vole, e pa jednom da se stavi tacka i na to!!! Zasto uvek Srbi i gradjani Srbije uvek moraju da daju, da prastaju, da se prilagodjavaju svakome i svaki put dobijali noz u ledja. Dosta je bilo vise.

Stefan

pre 18 godina

Zasramise Srbijo, jedini braca koi imas od bivsom Jugoslavija su Makedoncima i sada sa ova glupa politika stvaras samo omraza prema naroda. Makedonija sada treba pod hitno da bara vize graganima SCG.

Oxford

pre 18 godina

Citajuci komentare primetio sam da su pojedini bas agresivni i na zalost zaslepljujuci i to kako oni sto podrzavaju tako i oni koji se protive odluci ministra Ilica. Na zalost ni one snage koji tvrde da rade na demokratizaciji Srbije nisu u sustini demoktratske jer ispoljavaju veliku kolicinu prikrivene mrznje i netrpeljivosti bez zelje pa argumentovano diskutuju i ubede drugu stranu. Na zalost sa takvom "buducnoscu" pored ovih "no comment" radikala Srbiji se ne pise dobro.

Zeljko

pre 18 godina

Prvo osudjujete vladu sto nista ne preduzima povodom hapsenja a sad vam ne odgovara to sto je gospodin Ilic uradio. Ljudi manite se politike i prionite na posao samo tako ce vam biti bolje.

Simo

pre 18 godina

Браво Вељо! Само строго! Шта ће нама спољни непријатељи кад имамо тебе. Да те питам само да ли си знао да је Јован уствари македонски грађанин, бивши свештеник МПЦ? Откад су га Македонци расчинили (због проневере 57000 еура којим је опремио стан у Скопљу и купио БМВ) он је постао свештеник СПЦ. Па питам те треба ли нама овакав кадар кога су чак и Македонци шкартирали. Није ни чудо што сад лежи. И сад се ми испуцавамо пред међународној јавности и изигравамо велесилу над дрских Македонаца а онда се питамо где су странске инвестиције. Где си био до сад да приземјиш авионе ако Македонци нису плаћали.

Stanislav

pre 18 godina

I crkva na Rumiji i Prohor Pcinjski i zatvaranje vladike i.. Sve je to povezano. Vec poodavno je na redu SPC kao preostala snaga Srbije. Velja ovim postupkom samo potpomaze da se stvari odvijaju kako su zamisljene kad je u pitanju rusenje ugleda i SPC. Pametnije bi bilo hladne glave produmati o cemu se radi pa tek onda donositi drzavnu a ne privatnu odluku o tome sta raditi. Svakako da je pametnije odnose regulisati ekonomskim merama nego vojnim, pogotovo kad je SPC vec prozvana kao pomagac u zastiti ratnih optuzenika. Ali, pri tome ne treba upadati u vucju klopku. Veljina glava se brzo usija i ne bi trebalo njega stavljati na prvu liniju.

fidel

pre 18 godina

Ovde se izgleda pravi sprdnja , a gospodin Jovan je osudjen za verbalni delikt kao u najmracnije vrijeme titoisticke Jugoslavije.
Ne mogu da vjerujem, medjutim to je ipak na kraju juzna pruga i tamo je izgleda sve moguce.
Sva ta gospoda koja su nazovi europejci i demokrate treba i da se ponasaju tako i da oslobode gospodina Jovana.
Sramno je da covjek ide u zatvor zbog svoje vjere, i to u zemlji koja ima pretenzije da udje u EU. Makedonci, necete sa takvim pravosudjem u EU u to budite ubijedjeni, a gospodin Jovan bi trebalo da trazi milionsku odstetu od drzave Makedonije pred sudom za ljudska prava u Strazburu, za pretrpljeni dusevni bol.

Lala iz Banata

pre 18 godina

Sramota me je što živim u ovakvoj državi. Očigledno da je na vlasti koalicija SPC i republičke vlade. U ovoj zemlji avione iznajmljuje ko hoće, kako hoće, jednostavno raspolaže njima kao da su mu dedovina. Kao da je cela Srbija Čačak! I dok traje problem ministar jede i pije na gučanskom vašaru! Kakva manifestacija - takav i ministar.
A što se tiče onog glavnog problema - dokle će više Srpska pravoslavna crkva da vodi politiku ove države?!
Pa jeste li svesni da je Makedonija jedini sused sa kojim nismo ratovali u proteklih 60 godina?!
SPC se svojski trudi da "popravi" taj svoj bilans, baš kao i one prethodne sa Hrvatima, Bošnjacima, Mađarima, Rumunima, Bugarima, Albancima, NATOom...
Popovi - topovi - lopovi!

lola

pre 18 godina

Srpska pravoslavna crkva je uspela da nas posvadja sa Makedonijom. Stvarno, svaka cast! Mnogi su pokusavali kroz istoriju ( Bugaska, Grcka itd) ali nisu uspeli. Ovo je uspeh vredan Ginisa. U tome im naravno svesrdno pomaze Vlada Republike-Dzamahirije-Monarhije Srbije.
Ja sam odusevljena!!

mustaklija

pre 18 godina

Vidim da se neko ovde setio da spomene kako jedino sa Makedonijom Srbija nije ratovala tokom rasturanja SFRJ.
Dali znate zasto?
Jedan od NAJVAZNIJIH RAZLOGA (pored iskustva Kire Gligorova i njegove procene da nam je bolje da odu pa makar poneli i zadnji metak sa sobom) je bila garancija koja je data svim (do zadnjeg) oficirima bivse JNA da mogu zadrzati vojne stanove koje su koristili u Makedoniji u svoje vlasnistvo. Tako da u 90% slucajeva (osim ako nisu bili Makedonci), oni su otisli sa JNA na podrucje Srbije, ali ostavili svoje porodice po stanovima u Makedoniji.
Pitajte bilo kog oficira bivse JNA koji je '92 sluzbovao ovde, dali ima stan u Makedoniji. Nema koji nema. Eto zato se nije ratovalo. Videli su licnu korist od mirnog izvlacenja i tako je bilo. Sada, njihove porodice imaju dvojna drzavljanstva, njihovi sinovi nisu ratovali, jer imaju makedonska drzavljanstva, pa su ziveli normalno dole kao i svi drugi, itd, itd.
Znate, ponekad su i vrlo male stvari znacajne pri donosenju velikih odluka.

zoran

pre 18 godina

Mozete misliti koliko je ova drzava smesna normalnim ljudima u svetu, kad je cak i nama smesna... Zamislite sad Ministra u Guci, trubaci oko njega, on polupijan, okruzen ljudima koji jedu kobasice i pljeskavice... i sad on izjavi pred novinarima da je on licno prizemljio neke avione koji su bili poklonjeni susednoj drzavi (ne ulazim u to zasto su poklonjeni..) zbog toga sto je tamo uhapsen neki pop koji je prekrsio zakon doticne susedne zemlje. I kaze on: kada pustite popa iz zatvora, mi cemo odzemljiti vase avione!
Hello!!!

peter

pre 18 godina

Bravo Veljo. Bravo Veljo. Tako i treba, zatvarati svesteno lice mislim to nije ni nas "Tito" radio, a sada kada smo kako kazu svi politicari novih drzava da su "demokrate", oni rade gore stvari nego sto je radio taj "Tito" znaci koga god taj narod izabere nema promene. Zato bravo jos jednom Veljo.

milos

pre 18 godina

HEy, HEy, HEy...
ko shisha one jadne nase gradjane u Egiptu, kada ih treba vratiti u Srbiju.. Njima dati avion, nema sanse!
Ali izvini, kada je rec o vladici (nije vazno sto ne postuje ustav, zakon, druge zemlje, koja je u UN, i sto je osudjen za krsenje zakon), i to vladici SPC, onda ako treba i rat objaviti samo da se oslobodi (niko se ne zapita, a da nije on mozda kriv?)...

Jova

pre 18 godina

Svakako da naš vladika mora biti odmah pušten. Za to postoje odgovarajući načini pritiska države na drugu državu. Ovako, neće se znati da li su avioni prizemljeni zbog pritiska ili zbog neplaćanja iznajmljivanja. Ukoliko su prizemljeni zbog neplaćanja, kakve to veze ima sa vladikom.

Vladimir

pre 18 godina

Za velicinu mozga: ocena 0, za promisljenost: ocena 0, za sposobnost: ocena 0, za kulturu: ocena 0, za smelost cista 10! Ali bi jos bila fora da to izjavi mrtav pijan iz Guce na 2 dnevniku uz pratnju 20 trubaca ili cak za CNN. Primer kojim bi se cak i G.W. Bush posluzio...ili Dzingis Khan...

Aleksandar

pre 18 godina

Izgleda da se na Balkanu jos uvek samo silom resavaju stvari. Ne smatram da je to dobro a opet ne mogu da krijem da podrzavam Ilicevu odluku, jer je usmerena prema zaista sramnom ponasanju "nase brace" Makedonaca.

Velimir

pre 18 godina

Ja sam Srbin, Makedonac, Hrvat, Musliman... Apelujem na političare da govorom mržnje ne skreću ljudima pažnju sa ekonomske krize.
Premijer ne daje izjave mesecima, a kada su u pitanju sredstva manipulacije kao što su Vraniševski ili Avalski toranj, onda mu pričinjavaju čak i zadovoljstvo.

Zoran

pre 18 godina

Alo braćo i sestre Srbi, 1. Vladika Jovan je državljanin Republike Makedonije, 2. Vladika Jovan je pravosnažno osuđen u svojoj državi i ima pravo žalbe, 3. razmislite zašto se nijedna svetska crkvena ili verska zajednica nije oglasila protiv hapšenja dotičnog Vladike Jovana. 4. Ovakvim ponašanjem naših crkvenih velikodostojnika i političara kao V. Ilic i ostalih, možemo samo pojačati nerazumevanje koje svet ima prema našim postupcima i našem načinu razmišljanja i ophoženja. Zamislite da se negde u svetu pojavi neki ministar za kapitalne investicije i počne da izbnosi javno koliko koja zemlja njegovoj duguje i tome slično. Prvo ovo što je uradio još aktuelni ministar Ilić je necivilizovano i tako primitivno da se i meni Srbinu želudac okreće, a možete zamisliti šta o nama sada misle ovi koji nas posmatraju i treba da odluče gde da nas smeste u koju kategoriju naroda.

eustahije

pre 18 godina

Tipicno igranje imperije od strane jedne male balkanske banana republike. Cak i da MAT nije placao JAT-u, legitimno hapsenje clana jedne NVO u drugoj drzavi ne bi trebalo da izazove takve akcije. Gde je nestao sekularizam?!

max

pre 18 godina

Iako mi postupak makednskih čega već (valjda vlasti) nije prijatan postoje činjenice koje se u našoj javnosti NAMERNO prećutkuju. Ljudi čiji je (predobro plaćen) posao da sređuju našu kakvu takvu privredu nekažnjeno izazivaju međunarodne incidente koji mogu (a po svim najavama i hoće) imati izuzetno teške posledice po našu zemlju, ugled i ko zna šta još. Sve će se to odraziti na standard ljudi koji nikako ne utiču na ovakve sulude odluke. Oni koji takve odluke donose i dalje će imati velike plate. I tako u nedogled.
Pravoslavni sam vernik (ali ne od pre neku godinu kao većina, već od rođenja) i smeta mi nedolični odnos prema svakom ko to ne zaslužuje.
Ali pitanja su sledeća:
1. Za šta je tačno optužen vladika Jovan? Za koji postupak, tačno? Šta je radio ili govorio pa je došao na sud? Pravoslavni pop sa juga Srbije je optužen za pedofiliju. Znači da sveštena lica kod nas moraju da poštuju neka pravila. Zašto bi se makedonija razlikovala?
2. Koje državljanstvo ima vladika Jovan (Zorana Vraniškovski)? Ako ima makedonsko državljansvo ovakvi naši potezi su duboooko mešanje u unutrašnje stvari nezavisne (sviđalo se to nama ili ne) zemlje. Naša država, sa svojim predstavnicima - ambasadorima, je, pre svega, dužna da se brine o svojim državljanima u drugim zemljama. Ali o našim državljanima, u drugim zemljama država ne brine (Šarm El Šeik...).
3. "Crkva i država su odvojene". Slušamo stalno... Zašto onda predsavnik naše vlade meša našu državu u međucrkveni spor u drugoj državi? Kao pravoslavac i vernik jedino što je smeo da uradi (ali JEDINO) je da privatno ode i da se pomoli za vladiku Jovana, privatno potpiše peticiju, privatno... Ništa u ime države i njenih građana.

I dokle god ovakvo ponašanje vladinih zvaničnika prolazi kako bilo ko može očekivati da narod poštuje bilo šta i bilo koga. Dokle god predstavnici naroda i narod ne poštuju ovu državu neće nas ni drugi poštovati.

Zorica

pre 18 godina

Htedoh nesto da napisem ovde, a onda sam videla da ne mogu. Umorna sam od gluposti, gluposti koja boli. Imala bi Makedonija stosta da kaze o pranju novca odavde, o izvrdavanju sankcija i licnom bogacenju. Mozda je to pretnja? Pa SPC salje pomoc u cilju zapocinjanja malog prljavog rata da bi sve islo po oprobanom scenariju: "ma lazu, to je zato sto nas mrze samo zbog toga sto smo Srbi". Ima li kraja narode, ili cemo nastaviti sa Bugarima, Rumunima.... ako ne "pobedimo" do poslednjeg Srbina sve bivse clanice Juge. Zasto neko ne objavi tu presudu? Zasto se izbegava da se govori o delu za koje je mladjani vladika osudjen? Kome smeta ovde da se zna za sta je tacno pravosnaznom sudskom presudom suverene drzave osudjen?

Andrea

pre 18 godina

Ooo Ljudi:
1. Taj kvazi Vladika Jovan je postao Vladika u MPC a ne u SPC! Onda kad je isklucen iz MPC njega je uzela SPC da ga koristi svojim imperijalistickim nameram u Makedoniji!
2. On je Makedonski gradjanin!
3. Kako bi vam se svidelo sad da neka druga pravoslavna crkva kaze od danas suspendiramo SPC i postavljamo naseg Arhiepiskopa, to je upravo to sto je SPC u MAkedoniji uradil!!!
I taj Vladika Jovan je mesecima pravio samo pakosti de propovedao na Grckom i davoa bezmislene izjave!
Razmislite da bi se takvo nesto desilo kod vas recimo iz Rumunjske, ima zakone i drzavni organi bi reagovali.
Ljudi imam puno prijatelja koji su Srbi mislim da ih nikad necu izgubiti jer ovo su TOTALNE GLUPOSTI - koje nazalost koriste neki politicari u zanosu moci da pridobiju popularnost.
Verujte ovim se pravi steta. Makedonci su iskreni prijatelji ako ih postujes i ne zadiresu samobitnost, crkva je koa i kod vas jedan simbol samobitnosti duha tog naroda!
Pozdrav svim dobrim ljudima ovo me stvarno duboko pogadja!

Лале, Беч

pre 18 godina

На неразумне, комунистичке потезе младе македонске државе (који ће јој се свакако обити о главу пред Европом и светом), један још гори потез самопрокламованог господара привреде Србије: по ком закону г. Илић има право да наређује државним-јавним и било којим другим фирмама - како ће да раде, с ким да раскидају уговоре, коме да гледају кроз прсте, а коме да ускраћују услуге?
Невероватно, незамисливо у било којој озбиљнијој држави!

Goran

pre 18 godina

Bravo Ilicu! Pokazi svetu da mi nismo maciji kasalj! Tako smo svojevremeno uveli i sankcije Sloveniji, a svi znamo kasniji sled dogadjaja.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Apsolutno sam za to da se vladika Jovan pusti na slobodu, a verskoj zajednici koju vodi (Ohridska arhiepiskopija) omoguci slobodan rad u Makedoniji - kao i svim drugim verskim zajednicama. Takodje, mislim da avioni ne mogu da se iznajmljuju bez placanja.
Medjutim... Kakav treba biti pa spojiti ovo dvoje, na nacin na koji je to uradio Ilic? Srbija u ovo moze da se mesa samo kroz prizmu borbe za ljudka prava i slobodu veroispovesti. I nista vise!

zoka

pre 18 godina

Dragi prijatelji,
Molim vas ne brinite za makedonsko-srpske odnose.
Niko sa ove, (juzne) strane granice, se ne uzbudjuje previse zbog izjava Velje kapitalca. Covek je dokazani slucaj, tako da mu niko ne moze puno pomoci.
Inace, danas glavni naslovi kod nas su:
- otvorena rekonstruirana spomen-kuca Blazeta Koneskog;
- proslava Ilindena u Krusevu i na Pelince (posto su uadikali sa sve Seseljom na celu u pridruzbu SPC demolirali spomen sobu ASNOMa u sklopu manastira sv. Prohor Pcinski) morali smo da sagradimo memorijalni muzej u blizini manastira pa da nas ne mogu za*****ati takvi kao Velja i Seselj.
- poskupljenje osiguranja pri registraciju auta
- temperature od 50tak stepeni
- itd, itd.

Ne bih hteo da verujem u bilo kakve konspirativne teorije, ali sve mi se cini da je neko pustio buvu u Srbiji da bi narodu odvukao paznju na drugoj strani (mozda neka privatizaciji pod kontrolom kapitalnog ministra).
Za kraj, sta god SPC uradila ona nece nikada postati crkva izbora Makedoncima, tako da svo to naturanje je bezpredmetno.
I sasvim za kraj, vidim da ima dosta zbunjenih pa da im razjasnim, Jovan Vraniskovski je makedonski drzavljanin a ne srpski. Takodje, on nije vladika SPC neko tzv. Ohridske arhiepiskopije, tako da ni sa tog gledista ne bi trebao biti nesto puno interesantan za srpsku javnost.
Topli pozdravi od Skopje!

posmatrač

pre 18 godina

Sasvim u skladu sa nacinom kako je ova vlada sastavljena - JAT je ocigledno privatno vlasnistvo Velimira Ilica.
A da li njegovo ponasanje ima veze sa cinjenicom da je nedavno dobio NAJVISI ORDEN SPC? Za razliku od pokojnog Zorana Djindjica koji nikakav orden nije dobio, iako je bio stvarni ktitor hrama Svetog Save.Dobio je zato govor Amfilohija Radovica na samrtnom odru.
Ovo je prava slika Srbije - crkva koja zeli da natera Makedonce da se mole u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Velimir Ilic, koji prizemljuje imovinu javnog preduzeca, odnosno svih gradjana Srbije.
Ima li jos nekog sa kome se nismo posvadjali!?

djape

pre 18 godina

Nije stvar da li je trebao da prizemlji avione ili ne - trebao je. Stvar je u tome da ako nasu drzavu nesto kosta, kao sto nas kosta neplacanje tih aviona, a mi radi dobrih odnosa sa Makedoncima tolerisemo njihovo neplacanje, ne vidim razloga da sa nase strane makedonci imaju bilo kakav bonitet ili povlascen polozaj. Osobito ako se radi o njihovom losem odnosu prema bilo kom gradjaninu ili organizaciji iz Srbije. Da su napali islamsku zajednicu, vlada bi trebala isto da reaguje. Problem je sto su okolne drzave videle da mogu svoje licne komplekse da istresaju nad Srbijom, pa se i Makedonci sada prave velika drzava. Nadam se da ce ministar Ilic da udari vece takse na prolaz makedonskih autoprevoznika kao sto su prosle godine Slovenci naplatili Hrvatima. Pa kad ih lupi po dzepu ima da se zamisle da li su toliko veliki koliko misle.

Tanja

pre 18 godina

Iliću treba zabraniti bilo kakvo istupanje u javnost.On bruka državu na svakom koraku, da nije žalosno, bilo bi smašno. No on je slika i prilika naše vlade po principu ako ti meni, ja tebi, dezorganizovana (niko ne zna šta ko radi, nažalost ni oni sami...)

nebojsa veljin cacanin

pre 18 godina

Veljo,
Otkada ti imas te privilegije da prizemljujes avione ili da oprastas dugove. Bolje bi ti bilo da se bavis svojim poslom, da napokon sredis autoput a ne da putujemo istim kao da smo u 19 veku. Zatvaras po 15 kilometara autoputa po dva meseca u sred turisticke sezone a naplacujes putarinu kao da imamo najbolji put na svetu. Ako Makedonci nisu platili iznajmljivanje aviona davno si trebao da ih prizemljis a ne da se sada bahato ponasas( a to ti je u krvi) zato sto bogamu nije ti pravo sta oni rade u svojoj zemlji i sa svojim drzavljanima. Ne mozes se ti ponasati u medjudrzavnim poslovima kao kada resavas pitanje Prislonice i Ljubica...

BZ

pre 18 godina

Nas troglavi ministar Miki ponasa se kao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Uvodi sankcije, prizemljuje avione. Moze mu se, jer mu je Kostunica dao u miraz, nista manje nego, tri ministarstva!
Da li je prizemio avione djuture sa putnicima?

Otrodox

pre 18 godina

Ко не цени себе не цене га ни други. Авионе компанији МАТ је дао неко много жући, да не кажем плаво-жући, од несретног Илића. Ако Велика Америка има глобалне интересе и развози демократију широм света, онда и Мала Србија има право да штити своје интересе на Малом Балкану. Господа иѕ БЈРМ имају право да се мешају у послове цркве, али зато је то право ускраћено СПЦ. Уосталом, Црква је у свакој землји конзервативна институција и нјена је обавеза да штити све оно што представља симболе деснице. На овом сајту се нико није нашао прозваним да тако оштро искритикује многе сулуде идеје које долазе од неокомунистичких НВО, које сада не би да набрајам. Влада србије има обавезу да реагује и да на Владу БЈРМ врши сваку врсту притиска осим наравно војног и то све у заштиту наших сопствених националних интереса. Што се тиче угледа у свету он ће овим бити свакако већи. Зашто и како смо опстали као народ и зашто овде сада није Турска, треба само да захвалимо нашој Светој СПЦ.

Rebelis

pre 18 godina

Bravo Ilicu!
Jedini je koji ima petlju da kaze ono sto treba. Da kaze i uradi, a ne kao ostali.
Iako ga ne podrzavam, BRAVO Ilicu!

sale

pre 18 godina

Konacno je drzava pocela da odlucno staje u odbranu svojih gradjana u inostranstvu. Tako to rade sve moderne drzave na Zapadu. Sloboda za vladiku!

Beogradjanin

pre 18 godina

ALo bre, pa Makedonija je jedina drzava pored BiH sa kojom imamo trgovinski suficit kojim peglamo deficit sa ostatkom sveta. Ako ovakve stvari i treba da se rade, onda se ne rade preko medija, nego diplomatskim kanalima. CCCCC kakav amaterizam

srbin

pre 18 godina

Pa i dosta je bilo saginjanja. Nisam ja uopste ratnicki nastrojen ali ako vec moramo da trpimo ponizavanja od USA, UK, EU, .... barem ne moramo od manjih i slabijih od nas. Jer pitanje je dokle da popustamo svima... razmislite sta bi uradila bilo koja druga zemlja da joj uhapse nekog visokog crkvenog svestenika!!!

Don Quijote

pre 18 godina

Posto vec dobrano nema pokojne nam SFRJ, pa tako nema ni onog cuvenog "programa za pomoc i razvoj privredno zaostalih bratskih Socijalistickih Republika", opste ne vidim kako bi i zasto bi Srbija finansirala da se Makedonci besplatno vozikaju avionima tamo-vamo?! Da li je moguce da im se iznajmljuju avioni, a da im to ne bude naplaceno?
Da li je moguce da u celoj Srbiji nema nikoga ko ima ono sto treba da ima, da bi to javno rekao? Oni kojima su odabrali da im je Bugarska sestra (ili majka) treba u okviru svoje porodice da traze pomoc za jeftino putovanje, a ne od komsiluka.
Gospodin Ilic je Cudo!
Ilica za Predsednika Srbije!

Sova

pre 18 godina

Cas'svaka Veljo. Tako treba! Ostro i na prvu! Pokazi zube Makedoncima.
Dokazi da je Srbija zemlja u kojoj vladaju dvostruki standardi i verska netrpeljivost za sta se brine niko manje nego sama Vlada. Istovremeno pokazi celom svetu i posalji jasnu poruku svim stranim investitorima da od trzisne ekonomije nema nista te da se drzavna imovina iznajmljuje po cisto politickim i hegemonistickim kriterijumima.

Simon

pre 18 godina

Ministar Ilic je trebao da prizemlji avione monogo ranije jer usluge nisu placane. U biznisu nema prijateljstva i tolerantnosti. Ovo ne treba povezivati sa hapsenjem vladike Jovana. Sto se vladike Jovana tice to je ocigledan slucaj krsenja ljudskih prava. Vladika apsolutno nista nije ucinio cime ga makedonske vlasti terete i zasto su ga strpale u tamnicu...

andjelo

pre 18 godina

Treba sve da stane dok se vladika ne pusti iz pritvora.
To sto je Velja uradio je dobar primer, ali veoma blag. Treba odlucnije reagovati, predsednik mora da reaguje ako nista drugo ne pomogne. Sloboda za pravoslavlje i vladiku.

Ignjat Milosevic

pre 18 godina

Samo se pitam sta je sledece - Bojkot Makedonskih proizvoda !? Pa da li je JAT njegova privatna prcija pa da on moze da se razmece i razbacuje kako mu se iste? Neka raskida finansijske ugovore svoje privatne firme sa Makedoncima, a javno preduzece ne sme da koristi radi davanja ljigavih populistickih golova.
Ako me secanje dobro sluzi, tako smo pocetkom 90ih i sa Slovenicma pa vidite gde su sad.
Ministar koji nije u stanju da razdvoji sta je finansijski interes Srbije, od cistog crkvenog politikanstva ne zasluzuje to mesto.

Zoki

pre 18 godina

U normalnoj drzavi reakcija bi bila mnogo jaca (mogu samo da zamislim sta bi se desilo da neko naprimer uhapsi Dzesi Dzeksona) ali kod nas ce ovakav potez naici na osudu zato sto kod nas Crkva je organizacija koju treba napadati svom snagom jer zaboga mi smo savremeni, napredni, kulturni a u takvim sistemima nema mesta za Crkvu (a na taj nacin postajemo ustvari zaostali, totalitarni) i sve ostalo suprotno zapadnim sistemima kojima tezimo.

Cincarin

pre 18 godina

Vidim, situacija se zaostrava. Predlozicu mojim Makedoncima da kao kontru Veljinim potezima udare embargo na izvoz tetovca u Srbiju. Ako Toshe i Karolina jos jednom zapevaju na RTS, i njih u Idrizovo zajedno sa kvaziepiskopom.
A sada ozbiljno, neodgovorni potezi sa obe strane prete da pogorsaju uvek dobre odnose Srba i Makedonaca. Molim Boga da se nerazumni urazume i zavlada mir i tolerancija.

Mira

pre 18 godina

Gadi mi se kad samo pomislim na ovog naseg "magistra" koji jedva ceka kad ce trubaci da stignu u Gucu pa da covek ode da se malo proveseli i omasti bradu...bljak...
No, jedno pitanje, da li Srbija dobija redovne isplate za avione koje iznajmljuje Makedoniji? Ili se mozda isti iznajmljuju besplatno? Ako je to slucaj, zasto smo mi opet ispali budale? Valjda zbog Velje i njemu slicnih pametnih politicara koji vode ovu zemlju u propast.

Mirjana

pre 18 godina

Jesu li to bili NJEGOVI avioni kad ih je davao besplatno? Ako nisu, hoce li nekome odgovarati zbog samovlasca? Meni je odavno jasno zasto vlast ne pusta jeftine avio-kompanije u Srbiju. I secam se njegove izjave od pre pet meseci "Necemo da dozvolimo tim kompanijama da udju na nase trziste sa malim cenama, onda te cene podignu i uniste naseg avio-prevoznika". Nece njima da dozvoli zato sto tog istog avio-prevoznika ON unistava i muze. I jos jednom KO JE ON DA BILO KOME BESPLATNO USTUPA NASE AVIONE? Taj covek ne zna sta prica. Sreca njegova sto prica u Srbiji, gde NECE odgovarati za svoje postupke ko iz najgoreg komunizma.

Mashinovodja

pre 18 godina

Ne mogu da verujem! Taj čovek je stvarno sišao s uma?!
Pod jedan, nisam znao da je V.Ilić rezervni arhijerej SPC i da se njega kao MINISTRA u vladi ove (nesrećne) države uopšte tiču verski sporovi između MPC i SPC. (Drugo je pitanje šta V.Ilić kao privatno lice misli o tome i da li smišlja paklene planove kako da Makedonce žestoko kazni zbog kapitalnog nedela koje su učinili. Kao ministar, ima da se drži propisa i zvanične politike. A ako mu se ne sviđa, neka slobodno podnese ostavku, nikome neće nedostajati, naprotiv.)
Pod dva, JAT nije iznajmio avione makedonskoj aviokompaniji zbog velike ljubavi prema slovensko-pravoslavnoj sabraći, nego za P-A-R-E. I to poprilične. Dakle, sigurno postoji nekakav ugovor u kojem su precizirani uslovi i PENALI za njihovo nepoštovanje. Prevedeno na običan srpski, to znači da Veljina "osveta" može debelo da košta srpske poreske obveznike jer je JAT još uvek državna firma.
Ako Velja lično hoće da se sveti i kažnjava Makedonce, to je njegovo pravo, ali to neka radi sa svojim privatnim parama i preko svojih privatnih firmi, a ne preko JAT-a i džepova srpskih poreskih obveznika. JAT je firma u stanju kliničke smrti, samo još fali da zbog Veljinog kaprica izgubi i to malo prihoda što ima. Ima li koga da zaustavi tog _______ (upisati po zelji)?

MILENKO

pre 18 godina

Ovo je tipicni primer nesposobnog politicara koji ne zna da radi svoj posao, jer, umesto da bez emocija i patetike, uradi sta treba, on pribegava zalopojkama, za sta ga niko nije ovlastio jer njegovo "tuzno" misljenje nikoga u ovoj zemlji ne interesuje. Zbog takvih nam se i desava da u svemu kasnimo, da nismo informisani, da smo zateceni i cesto "iznenadjeni i uvredjeni" (kao Pantic).

Tetka Ljilja

pre 18 godina

Pretpostavljam da je besplatno rentiranje aviona pokriveno odlukom Upravnog odbora Jata. Ovakvo arcenje imovine je nezamislivo na trulom Zapadu. Ako smo braca, kese nam nisu sestre!

Laza

pre 18 godina

U pravoslavnoj džamahiriji to je bilo za očekivati. Za one koji misle i dalje da ovo nije džamahirija (vojni helikopter postavio limenu crkvu na Rumiji - u bankrot državi i bankrot vojsci - čijim parama? poreskih obveznika!). Ali da se prisetimo, Amerikanci tj. NATO u poslednjih 10 godina bobardovali su 3 države - Avganistan, Irak i Srbiju! Eto, kako nas vide političari na Zapadu nalazimo se u društvu odmetničkih tj. džamahirija država. Samo tako do novog rata sa NATO! Za one koji ne razumeju svetska zbivalja - Makedonija se nalazi pod NATO kišobranom.

Tomislav

pre 18 godina

Ja sledece nedelje idem u Grcku preko Makedonije. Sta ce biti ako kao odmazdu makedonci pocnu da kinje nase turiste na granici ...? Ako se budemo inatili nikada kraja.
Neka to svestenici rese.

govor mrznje

pre 18 godina

I, iz ovoga ja zakljucih da je JAT vec (davno?) privatizovan a da je ponositi kupac (za neznanu ali verovatno malu sumu) gospodin ministar V. Ilic...
Kako bi inace on mogao da izdaje takve (glupe) naredbe JAT-u
eh Srbijo...

Taxi Driver

pre 18 godina

Vrlo kratak tekst koji traži tako puno objašnjenja.
1. Ko je dao besplatno avione, čiji su to avioni?
2. Kako ministar Ilić može da naredi da se avioni prizemlje? Opet, čiji su to avioni?
3. Ako je mogao da naredi da se avioni prizemlje, zašto ne zna tačno da li je jedan pušten? Šta znači "prema mojim informacijama"?
4. Ko je ministra ovlastio da iz Guče vodi politiku revanšizma?
5. Gde je predsednik vlade u celoj priči?

Zoran

pre 18 godina

Pravi potez! Ne smemo dopustiti da budemo mlaki u diplomatskim odnosima, vec se nesto rezolutivno i cvrsto mora uciniti da se zastite srpski interesi i da se sikaniranje koje Srbija trpi zadnjih meseci prekine. Ako u real-politici vlada jaci, onda mozda mi pred Amerikom treba da popustamo, ali SIGURNO NE i pred "Bivsom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom". Bravo Veljo!!!

SVI VI ŠTO MAŠTATE O SREĆI

pre 18 godina

Ej Veljo, nemoj da si toliko oštar, ne ide mi se u Grčku na more preko Bugarske! Pusti popove da reše popovske stvari, nemoj da uzimaš pravdu u svoje ruke i da mešaš naše narode u sve ovo! Ne stoji ti da budeš diplomata, idi kopaj puteve.

Vasil

pre 18 godina

I ako je negirao da dug MATa prema JATu postoji, u toku prethodnih obustava rada u JAT Airways, g. Ilic je ipak upoznat sa situacijom i javnom tajnom da je MAT duzan JAtu 10 mil USD! Ko je dozvolio da i pored duga, avioni i dalje budu lizovani MATu. Ko ubire kajmak od toga? Da li su zaposleni u JATu dovedeni naivicu egzistencije zbog ovakvog vodjenja kompanije?
Zasto se reaguje zbog jednog svestenog lica, a ne reaguje kada je u pitanju 3000 zaposlenih, njihovih porodica, velikih materijalnih sredstava, ogromnog duga, opstanka kompanije?

Kvazimodo

pre 18 godina

... "davali smo im avione koje oni nisu plaćali" ... je l' ovde ministar "zbunjen" ili mi svi zajedno. Pa ko jos daje avione bez placanja, nisu oni nasa pokrajina da im dajemo avione nego drzava za sebe. Nista nemam protiv Makedonije, ne zelim da me neko pogresno shvati ali rasipanja mi je preko glave. U ovoj drzavi samo neko nesto rasipa. Ko vama daje za pravo da novac poreskih obveznika "dajete".
Kad ce vise da nam se kapitalac skine sa grbace.
Ne mogu vise da citam nebulozne vesti o njemu i njegovi izjavama i njegovim postupcima ...

Darko Soković

pre 18 godina

Pitanje je dana, čini mi se, kad će ova zemlja i zvanično postati Pravoslavna Država Srbija.. Neverovatan je način na koji zvanični izabrani predstavnik izvršne vlasti zloupotrebljava svoj položaj i, kršeći sve postojeće propise (ako ni zbog čega a ono zbog besplatnog iznajmljivanja aviona), provodi svoj lični hir. Indikativno je i mesto odakle to čini (Guča!), kao i totalitarni rečnik za koji smo mislili da je davna prošlost ("Naređujem da prizemljite..") Takvi postupci, daleko od bilo čega što bi se moglo nazvati demokratskim, teško da će ovu zemlju odvesti igde, a kamoli u Evropsku uniju.. Još jedna situacija zbog koje me je stid što sam građanin Srbije.

Dorcolac

pre 18 godina

Potpuna podrska ovom potezu. Ozbiljne drzave bi reagovale jos jace i brze. Nadam se da ce Makedonci uvideti da im je Srbija prijatelj i prestati da progone nase popove.

miki

pre 18 godina

Interesantno bi bilo pitati ministra Ilica ko mu je odobrio da daje besplatno avione Makedoniji. Mogao bi to on licno da nadoknadi iz svog dzepa ako je on nesto tako odobrio.

Pera Kojot Super Genije

pre 18 godina

Sada neka Srbiji prizemlje sve avione i zatvore sve granice zato sto Crkva krije Mladica i Karadzica po svojim objektima, legalnim ili ne.

Gadite mi se svi vi prljavi i ruzni politicari.

pre 18 godina

Bez veze na popove i autikefalnost crkvi, Velja je pravi gazda koji sa Srbijom postupa kao sa svojom sopstvenom "prcijom."

Izbjeglica

pre 18 godina

Ispravna odluka ministra za kapitalne investicije.
Gospodine Ministre, u ovome imate moju punu podrsku.
Jos samo kad bi ostavili SPC da odluci da li da dozvoli makedonskoj delegaciji dali da dodje u Prohor Pcinjski i sve bi bilo na svom mestu.
Tad ce videti da ne mogu da nas vuku za nos kad im se prohte.
Hvala.

Posmatrac

pre 18 godina

Mi smo - jadni. U nasem razmisljanju, delanju, u svemu. Pri tome "mi" mislim na sve narode koji zive na ovim tuznim prostorima. Jednostavno, nas vode i predstavljaju ljudi koji nisu dorasli tom zadatku. Ali, njih je narod izabrao, i oni su refleksija tog naroda. Koliko je bizaran potez makedonskih vlasti, da hapse i u zatvor posalju jednog svestenika, nije potrebno komentarisati. Ali, glupost nije univerzalna, naprotiv, ministar Ilic nam pokazuje da "i nad popom ima pop". Jeste da cela stvar apsolutno nikakve veze nema s njim, i njegovim resorom, ali se je genije dosetio da moze i on da da svoj doprinos u resavanju ove nezgodne situacije. Ministarstvo inostranih poslova, ministarstvo pravde, predsednik vlade i predsednik republike su izgleda tu samo leva smetala, Velja je covek zaduzen za autoputeve, aerodrome, avione, zeleznicu, verska pitanja, ljudska prava i medjudrzavne sporove. Covek je kapacitet bre!

Show me the money...

pre 18 godina

Kakve veze imaju avioni i vladika? Kao prvo, mene kao gradjanina Srbije i poreskog obveznika interesuje ko je odgovoran za 'davanje' aviona i pod kojim uslovima i okolnostima? Ako Makedonci nisu placali ili nisu trebali placati - ko je odgovoran za to i zasto avioni nisu ranije prizemljeni zbog neplacanja?
Pa nece valjda Ilic ili bilo koji drugi ministar odredjivati sta ce se 'davati' i 'prizemljivati'....

Misa Pavlovic

pre 18 godina

De bi nam bio kraj kada bi samo nasi ministri imali toliko elana kada se radi o nama obicnim smrtnicima. Ali salu na stranu, smatram da je OK ako se nasa Vlada zauzima za nase gradjane u inostranstvu, cak iako se radi o jednom svesteniku (nije omalovazivanje, vec seperacija drzave i crkve). Medjutim treba imati u vidu da je nekada takticki pametno da se neki detalji ne komuniciraju ovako preko medija. Nekada nije na odmet poslati diplomatsku depesu koja ne mora da se provlaci od Guce do Skoplja i to sredstvima javnog informisanja. Na tom nivou drzavne uprave ministri treba da se koriste diplomatijom, koja i te kako ume da bude efikasna ako se zna koristiti, a ne metodama kafanske tuce, taj metod obicno zaostrava konflikt i nikako ne doprinosi razresenju problema.

Milan

pre 18 godina

Ovaj Ilic pocheo da se ponasha kao Cheda Jovanovic svojevremeno. Jedina je razlika shto je Cheda bio simpatichan mangup, a Ilic nije nimalo simpatichan...
Probleme izmedju SPC i MPC treba ostaviti njima da reshe, a ne petljati i drzave u to. Pleniti avione druge drzave zato shto se, inache nenadleznom ministru, ne svidja jedna presuda je chista kaubojshtina. Takodje je glupo shto su Makedonci pritiskali Vuka da im izdejstvuje prisustvo u Prohoru Pchinjskom. Taj manastir pripada SPC i, ako oni odluche, ni Vuk nece biti pozvan, a kamoli neko ko zatvara njihove sveshtenike.

Vracarac

pre 18 godina

Ma kakvo prizemljivanje, treba da im obaramo avione, oni ce nama naseg vladiku, sa'cu ja da im pokazem kakav sam ja i ministar i pravoslavac, u al' ce narod da me voli posle ovog, odmah idem u Gucu da se zajedno proveselimo...

cyberka

pre 18 godina

Predlazem da se, po hitnom postupku, zabrani pevanje pesme "Biljana platno belese" po svim kafanama severno od Prohora Pcinjskog, kao i da se interventno zapleni sva kolicina Skopskog piva i prolije po granici SCG-Makedonija.... mislim, stvarno!!!!

jako zabrinut

pre 18 godina

Ako avioni nisu placani, trebalo ih je jos ranije prizemljiti, a ne ovo vezivati za crkvene stvari. I pitanje, ko je Velja Ilic da prizemljuje avione. Pa valjda i taj budjavi JAT ima neki Upravni odbor i direktore koji treba da odluce o tome. Jedini cilj ovoe odluke je propaganda - da se pokaze kako je magistar Ilic "cvrst" prema Makedoncima - nece oni naseg magistra da zezaju. Pokazali smo mi njima - jedinoj drzavi s kojom smo se mirno razisli. Ajde sad gradjani Srbije da letimo avionima umesto da se vozimo Veljim virtuelnim putevima :-)

Aleksandar, UK

pre 18 godina

E pa Veljo, nikada mi nisi bio omiljeni politicar ali si ovim potezom dokazao da si jedini koji ima petlju u celoj toj bulumenti beskicmenjaka koji "vode" drzavu.

Harold

pre 18 godina

Da li postoji ugovor o iznajmljivanju ?
Da li cemo dobiti na ugledu u Svetu ako taj ugovor ne postujemo ?
Da li treba da budemo taoci militarne frakcije SPC ?
Da li Velimir, ponekad, zna da se ponasa pristojno ?

Harold

pre 18 godina

Da li postoji ugovor o iznajmljivanju ?
Da li cemo dobiti na ugledu u Svetu ako taj ugovor ne postujemo ?
Da li treba da budemo taoci militarne frakcije SPC ?
Da li Velimir, ponekad, zna da se ponasa pristojno ?

Milan

pre 18 godina

Ovaj Ilic pocheo da se ponasha kao Cheda Jovanovic svojevremeno. Jedina je razlika shto je Cheda bio simpatichan mangup, a Ilic nije nimalo simpatichan...
Probleme izmedju SPC i MPC treba ostaviti njima da reshe, a ne petljati i drzave u to. Pleniti avione druge drzave zato shto se, inache nenadleznom ministru, ne svidja jedna presuda je chista kaubojshtina. Takodje je glupo shto su Makedonci pritiskali Vuka da im izdejstvuje prisustvo u Prohoru Pchinjskom. Taj manastir pripada SPC i, ako oni odluche, ni Vuk nece biti pozvan, a kamoli neko ko zatvara njihove sveshtenike.

Izbjeglica

pre 18 godina

Ispravna odluka ministra za kapitalne investicije.
Gospodine Ministre, u ovome imate moju punu podrsku.
Jos samo kad bi ostavili SPC da odluci da li da dozvoli makedonskoj delegaciji dali da dodje u Prohor Pcinjski i sve bi bilo na svom mestu.
Tad ce videti da ne mogu da nas vuku za nos kad im se prohte.
Hvala.

miki

pre 18 godina

Interesantno bi bilo pitati ministra Ilica ko mu je odobrio da daje besplatno avione Makedoniji. Mogao bi to on licno da nadoknadi iz svog dzepa ako je on nesto tako odobrio.

Vracarac

pre 18 godina

Ma kakvo prizemljivanje, treba da im obaramo avione, oni ce nama naseg vladiku, sa'cu ja da im pokazem kakav sam ja i ministar i pravoslavac, u al' ce narod da me voli posle ovog, odmah idem u Gucu da se zajedno proveselimo...

Pera Kojot Super Genije

pre 18 godina

Sada neka Srbiji prizemlje sve avione i zatvore sve granice zato sto Crkva krije Mladica i Karadzica po svojim objektima, legalnim ili ne.

cyberka

pre 18 godina

Predlazem da se, po hitnom postupku, zabrani pevanje pesme "Biljana platno belese" po svim kafanama severno od Prohora Pcinjskog, kao i da se interventno zapleni sva kolicina Skopskog piva i prolije po granici SCG-Makedonija.... mislim, stvarno!!!!

Show me the money...

pre 18 godina

Kakve veze imaju avioni i vladika? Kao prvo, mene kao gradjanina Srbije i poreskog obveznika interesuje ko je odgovoran za 'davanje' aviona i pod kojim uslovima i okolnostima? Ako Makedonci nisu placali ili nisu trebali placati - ko je odgovoran za to i zasto avioni nisu ranije prizemljeni zbog neplacanja?
Pa nece valjda Ilic ili bilo koji drugi ministar odredjivati sta ce se 'davati' i 'prizemljivati'....

jako zabrinut

pre 18 godina

Ako avioni nisu placani, trebalo ih je jos ranije prizemljiti, a ne ovo vezivati za crkvene stvari. I pitanje, ko je Velja Ilic da prizemljuje avione. Pa valjda i taj budjavi JAT ima neki Upravni odbor i direktore koji treba da odluce o tome. Jedini cilj ovoe odluke je propaganda - da se pokaze kako je magistar Ilic "cvrst" prema Makedoncima - nece oni naseg magistra da zezaju. Pokazali smo mi njima - jedinoj drzavi s kojom smo se mirno razisli. Ajde sad gradjani Srbije da letimo avionima umesto da se vozimo Veljim virtuelnim putevima :-)

Misa Pavlovic

pre 18 godina

De bi nam bio kraj kada bi samo nasi ministri imali toliko elana kada se radi o nama obicnim smrtnicima. Ali salu na stranu, smatram da je OK ako se nasa Vlada zauzima za nase gradjane u inostranstvu, cak iako se radi o jednom svesteniku (nije omalovazivanje, vec seperacija drzave i crkve). Medjutim treba imati u vidu da je nekada takticki pametno da se neki detalji ne komuniciraju ovako preko medija. Nekada nije na odmet poslati diplomatsku depesu koja ne mora da se provlaci od Guce do Skoplja i to sredstvima javnog informisanja. Na tom nivou drzavne uprave ministri treba da se koriste diplomatijom, koja i te kako ume da bude efikasna ako se zna koristiti, a ne metodama kafanske tuce, taj metod obicno zaostrava konflikt i nikako ne doprinosi razresenju problema.

Gadite mi se svi vi prljavi i ruzni politicari.

pre 18 godina

Bez veze na popove i autikefalnost crkvi, Velja je pravi gazda koji sa Srbijom postupa kao sa svojom sopstvenom "prcijom."

Dorcolac

pre 18 godina

Potpuna podrska ovom potezu. Ozbiljne drzave bi reagovale jos jace i brze. Nadam se da ce Makedonci uvideti da im je Srbija prijatelj i prestati da progone nase popove.

Posmatrac

pre 18 godina

Mi smo - jadni. U nasem razmisljanju, delanju, u svemu. Pri tome "mi" mislim na sve narode koji zive na ovim tuznim prostorima. Jednostavno, nas vode i predstavljaju ljudi koji nisu dorasli tom zadatku. Ali, njih je narod izabrao, i oni su refleksija tog naroda. Koliko je bizaran potez makedonskih vlasti, da hapse i u zatvor posalju jednog svestenika, nije potrebno komentarisati. Ali, glupost nije univerzalna, naprotiv, ministar Ilic nam pokazuje da "i nad popom ima pop". Jeste da cela stvar apsolutno nikakve veze nema s njim, i njegovim resorom, ali se je genije dosetio da moze i on da da svoj doprinos u resavanju ove nezgodne situacije. Ministarstvo inostranih poslova, ministarstvo pravde, predsednik vlade i predsednik republike su izgleda tu samo leva smetala, Velja je covek zaduzen za autoputeve, aerodrome, avione, zeleznicu, verska pitanja, ljudska prava i medjudrzavne sporove. Covek je kapacitet bre!

Aleksandar, UK

pre 18 godina

E pa Veljo, nikada mi nisi bio omiljeni politicar ali si ovim potezom dokazao da si jedini koji ima petlju u celoj toj bulumenti beskicmenjaka koji "vode" drzavu.

Laza

pre 18 godina

U pravoslavnoj džamahiriji to je bilo za očekivati. Za one koji misle i dalje da ovo nije džamahirija (vojni helikopter postavio limenu crkvu na Rumiji - u bankrot državi i bankrot vojsci - čijim parama? poreskih obveznika!). Ali da se prisetimo, Amerikanci tj. NATO u poslednjih 10 godina bobardovali su 3 države - Avganistan, Irak i Srbiju! Eto, kako nas vide političari na Zapadu nalazimo se u društvu odmetničkih tj. džamahirija država. Samo tako do novog rata sa NATO! Za one koji ne razumeju svetska zbivalja - Makedonija se nalazi pod NATO kišobranom.

Darko Soković

pre 18 godina

Pitanje je dana, čini mi se, kad će ova zemlja i zvanično postati Pravoslavna Država Srbija.. Neverovatan je način na koji zvanični izabrani predstavnik izvršne vlasti zloupotrebljava svoj položaj i, kršeći sve postojeće propise (ako ni zbog čega a ono zbog besplatnog iznajmljivanja aviona), provodi svoj lični hir. Indikativno je i mesto odakle to čini (Guča!), kao i totalitarni rečnik za koji smo mislili da je davna prošlost ("Naređujem da prizemljite..") Takvi postupci, daleko od bilo čega što bi se moglo nazvati demokratskim, teško da će ovu zemlju odvesti igde, a kamoli u Evropsku uniju.. Još jedna situacija zbog koje me je stid što sam građanin Srbije.

Zoran

pre 18 godina

Pravi potez! Ne smemo dopustiti da budemo mlaki u diplomatskim odnosima, vec se nesto rezolutivno i cvrsto mora uciniti da se zastite srpski interesi i da se sikaniranje koje Srbija trpi zadnjih meseci prekine. Ako u real-politici vlada jaci, onda mozda mi pred Amerikom treba da popustamo, ali SIGURNO NE i pred "Bivsom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom". Bravo Veljo!!!

MILENKO

pre 18 godina

Ovo je tipicni primer nesposobnog politicara koji ne zna da radi svoj posao, jer, umesto da bez emocija i patetike, uradi sta treba, on pribegava zalopojkama, za sta ga niko nije ovlastio jer njegovo "tuzno" misljenje nikoga u ovoj zemlji ne interesuje. Zbog takvih nam se i desava da u svemu kasnimo, da nismo informisani, da smo zateceni i cesto "iznenadjeni i uvredjeni" (kao Pantic).

Mashinovodja

pre 18 godina

Ne mogu da verujem! Taj čovek je stvarno sišao s uma?!
Pod jedan, nisam znao da je V.Ilić rezervni arhijerej SPC i da se njega kao MINISTRA u vladi ove (nesrećne) države uopšte tiču verski sporovi između MPC i SPC. (Drugo je pitanje šta V.Ilić kao privatno lice misli o tome i da li smišlja paklene planove kako da Makedonce žestoko kazni zbog kapitalnog nedela koje su učinili. Kao ministar, ima da se drži propisa i zvanične politike. A ako mu se ne sviđa, neka slobodno podnese ostavku, nikome neće nedostajati, naprotiv.)
Pod dva, JAT nije iznajmio avione makedonskoj aviokompaniji zbog velike ljubavi prema slovensko-pravoslavnoj sabraći, nego za P-A-R-E. I to poprilične. Dakle, sigurno postoji nekakav ugovor u kojem su precizirani uslovi i PENALI za njihovo nepoštovanje. Prevedeno na običan srpski, to znači da Veljina "osveta" može debelo da košta srpske poreske obveznike jer je JAT još uvek državna firma.
Ako Velja lično hoće da se sveti i kažnjava Makedonce, to je njegovo pravo, ali to neka radi sa svojim privatnim parama i preko svojih privatnih firmi, a ne preko JAT-a i džepova srpskih poreskih obveznika. JAT je firma u stanju kliničke smrti, samo još fali da zbog Veljinog kaprica izgubi i to malo prihoda što ima. Ima li koga da zaustavi tog _______ (upisati po zelji)?

Mirjana

pre 18 godina

Jesu li to bili NJEGOVI avioni kad ih je davao besplatno? Ako nisu, hoce li nekome odgovarati zbog samovlasca? Meni je odavno jasno zasto vlast ne pusta jeftine avio-kompanije u Srbiju. I secam se njegove izjave od pre pet meseci "Necemo da dozvolimo tim kompanijama da udju na nase trziste sa malim cenama, onda te cene podignu i uniste naseg avio-prevoznika". Nece njima da dozvoli zato sto tog istog avio-prevoznika ON unistava i muze. I jos jednom KO JE ON DA BILO KOME BESPLATNO USTUPA NASE AVIONE? Taj covek ne zna sta prica. Sreca njegova sto prica u Srbiji, gde NECE odgovarati za svoje postupke ko iz najgoreg komunizma.

Simon

pre 18 godina

Ministar Ilic je trebao da prizemlji avione monogo ranije jer usluge nisu placane. U biznisu nema prijateljstva i tolerantnosti. Ovo ne treba povezivati sa hapsenjem vladike Jovana. Sto se vladike Jovana tice to je ocigledan slucaj krsenja ljudskih prava. Vladika apsolutno nista nije ucinio cime ga makedonske vlasti terete i zasto su ga strpale u tamnicu...

Taxi Driver

pre 18 godina

Vrlo kratak tekst koji traži tako puno objašnjenja.
1. Ko je dao besplatno avione, čiji su to avioni?
2. Kako ministar Ilić može da naredi da se avioni prizemlje? Opet, čiji su to avioni?
3. Ako je mogao da naredi da se avioni prizemlje, zašto ne zna tačno da li je jedan pušten? Šta znači "prema mojim informacijama"?
4. Ko je ministra ovlastio da iz Guče vodi politiku revanšizma?
5. Gde je predsednik vlade u celoj priči?

govor mrznje

pre 18 godina

I, iz ovoga ja zakljucih da je JAT vec (davno?) privatizovan a da je ponositi kupac (za neznanu ali verovatno malu sumu) gospodin ministar V. Ilic...
Kako bi inace on mogao da izdaje takve (glupe) naredbe JAT-u
eh Srbijo...

Tetka Ljilja

pre 18 godina

Pretpostavljam da je besplatno rentiranje aviona pokriveno odlukom Upravnog odbora Jata. Ovakvo arcenje imovine je nezamislivo na trulom Zapadu. Ako smo braca, kese nam nisu sestre!

Tomislav

pre 18 godina

Ja sledece nedelje idem u Grcku preko Makedonije. Sta ce biti ako kao odmazdu makedonci pocnu da kinje nase turiste na granici ...? Ako se budemo inatili nikada kraja.
Neka to svestenici rese.

Sova

pre 18 godina

Cas'svaka Veljo. Tako treba! Ostro i na prvu! Pokazi zube Makedoncima.
Dokazi da je Srbija zemlja u kojoj vladaju dvostruki standardi i verska netrpeljivost za sta se brine niko manje nego sama Vlada. Istovremeno pokazi celom svetu i posalji jasnu poruku svim stranim investitorima da od trzisne ekonomije nema nista te da se drzavna imovina iznajmljuje po cisto politickim i hegemonistickim kriterijumima.

Kvazimodo

pre 18 godina

... "davali smo im avione koje oni nisu plaćali" ... je l' ovde ministar "zbunjen" ili mi svi zajedno. Pa ko jos daje avione bez placanja, nisu oni nasa pokrajina da im dajemo avione nego drzava za sebe. Nista nemam protiv Makedonije, ne zelim da me neko pogresno shvati ali rasipanja mi je preko glave. U ovoj drzavi samo neko nesto rasipa. Ko vama daje za pravo da novac poreskih obveznika "dajete".
Kad ce vise da nam se kapitalac skine sa grbace.
Ne mogu vise da citam nebulozne vesti o njemu i njegovi izjavama i njegovim postupcima ...

Vasil

pre 18 godina

I ako je negirao da dug MATa prema JATu postoji, u toku prethodnih obustava rada u JAT Airways, g. Ilic je ipak upoznat sa situacijom i javnom tajnom da je MAT duzan JAtu 10 mil USD! Ko je dozvolio da i pored duga, avioni i dalje budu lizovani MATu. Ko ubire kajmak od toga? Da li su zaposleni u JATu dovedeni naivicu egzistencije zbog ovakvog vodjenja kompanije?
Zasto se reaguje zbog jednog svestenog lica, a ne reaguje kada je u pitanju 3000 zaposlenih, njihovih porodica, velikih materijalnih sredstava, ogromnog duga, opstanka kompanije?

andjelo

pre 18 godina

Treba sve da stane dok se vladika ne pusti iz pritvora.
To sto je Velja uradio je dobar primer, ali veoma blag. Treba odlucnije reagovati, predsednik mora da reaguje ako nista drugo ne pomogne. Sloboda za pravoslavlje i vladiku.

Ignjat Milosevic

pre 18 godina

Samo se pitam sta je sledece - Bojkot Makedonskih proizvoda !? Pa da li je JAT njegova privatna prcija pa da on moze da se razmece i razbacuje kako mu se iste? Neka raskida finansijske ugovore svoje privatne firme sa Makedoncima, a javno preduzece ne sme da koristi radi davanja ljigavih populistickih golova.
Ako me secanje dobro sluzi, tako smo pocetkom 90ih i sa Slovenicma pa vidite gde su sad.
Ministar koji nije u stanju da razdvoji sta je finansijski interes Srbije, od cistog crkvenog politikanstva ne zasluzuje to mesto.

Zoki

pre 18 godina

U normalnoj drzavi reakcija bi bila mnogo jaca (mogu samo da zamislim sta bi se desilo da neko naprimer uhapsi Dzesi Dzeksona) ali kod nas ce ovakav potez naici na osudu zato sto kod nas Crkva je organizacija koju treba napadati svom snagom jer zaboga mi smo savremeni, napredni, kulturni a u takvim sistemima nema mesta za Crkvu (a na taj nacin postajemo ustvari zaostali, totalitarni) i sve ostalo suprotno zapadnim sistemima kojima tezimo.

SVI VI ŠTO MAŠTATE O SREĆI

pre 18 godina

Ej Veljo, nemoj da si toliko oštar, ne ide mi se u Grčku na more preko Bugarske! Pusti popove da reše popovske stvari, nemoj da uzimaš pravdu u svoje ruke i da mešaš naše narode u sve ovo! Ne stoji ti da budeš diplomata, idi kopaj puteve.

Cincarin

pre 18 godina

Vidim, situacija se zaostrava. Predlozicu mojim Makedoncima da kao kontru Veljinim potezima udare embargo na izvoz tetovca u Srbiju. Ako Toshe i Karolina jos jednom zapevaju na RTS, i njih u Idrizovo zajedno sa kvaziepiskopom.
A sada ozbiljno, neodgovorni potezi sa obe strane prete da pogorsaju uvek dobre odnose Srba i Makedonaca. Molim Boga da se nerazumni urazume i zavlada mir i tolerancija.

Mira

pre 18 godina

Gadi mi se kad samo pomislim na ovog naseg "magistra" koji jedva ceka kad ce trubaci da stignu u Gucu pa da covek ode da se malo proveseli i omasti bradu...bljak...
No, jedno pitanje, da li Srbija dobija redovne isplate za avione koje iznajmljuje Makedoniji? Ili se mozda isti iznajmljuju besplatno? Ako je to slucaj, zasto smo mi opet ispali budale? Valjda zbog Velje i njemu slicnih pametnih politicara koji vode ovu zemlju u propast.

BZ

pre 18 godina

Nas troglavi ministar Miki ponasa se kao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Uvodi sankcije, prizemljuje avione. Moze mu se, jer mu je Kostunica dao u miraz, nista manje nego, tri ministarstva!
Da li je prizemio avione djuture sa putnicima?

srbin

pre 18 godina

Pa i dosta je bilo saginjanja. Nisam ja uopste ratnicki nastrojen ali ako vec moramo da trpimo ponizavanja od USA, UK, EU, .... barem ne moramo od manjih i slabijih od nas. Jer pitanje je dokle da popustamo svima... razmislite sta bi uradila bilo koja druga zemlja da joj uhapse nekog visokog crkvenog svestenika!!!

Rebelis

pre 18 godina

Bravo Ilicu!
Jedini je koji ima petlju da kaze ono sto treba. Da kaze i uradi, a ne kao ostali.
Iako ga ne podrzavam, BRAVO Ilicu!

Tanja

pre 18 godina

Iliću treba zabraniti bilo kakvo istupanje u javnost.On bruka državu na svakom koraku, da nije žalosno, bilo bi smašno. No on je slika i prilika naše vlade po principu ako ti meni, ja tebi, dezorganizovana (niko ne zna šta ko radi, nažalost ni oni sami...)

nebojsa veljin cacanin

pre 18 godina

Veljo,
Otkada ti imas te privilegije da prizemljujes avione ili da oprastas dugove. Bolje bi ti bilo da se bavis svojim poslom, da napokon sredis autoput a ne da putujemo istim kao da smo u 19 veku. Zatvaras po 15 kilometara autoputa po dva meseca u sred turisticke sezone a naplacujes putarinu kao da imamo najbolji put na svetu. Ako Makedonci nisu platili iznajmljivanje aviona davno si trebao da ih prizemljis a ne da se sada bahato ponasas( a to ti je u krvi) zato sto bogamu nije ti pravo sta oni rade u svojoj zemlji i sa svojim drzavljanima. Ne mozes se ti ponasati u medjudrzavnim poslovima kao kada resavas pitanje Prislonice i Ljubica...

djape

pre 18 godina

Nije stvar da li je trebao da prizemlji avione ili ne - trebao je. Stvar je u tome da ako nasu drzavu nesto kosta, kao sto nas kosta neplacanje tih aviona, a mi radi dobrih odnosa sa Makedoncima tolerisemo njihovo neplacanje, ne vidim razloga da sa nase strane makedonci imaju bilo kakav bonitet ili povlascen polozaj. Osobito ako se radi o njihovom losem odnosu prema bilo kom gradjaninu ili organizaciji iz Srbije. Da su napali islamsku zajednicu, vlada bi trebala isto da reaguje. Problem je sto su okolne drzave videle da mogu svoje licne komplekse da istresaju nad Srbijom, pa se i Makedonci sada prave velika drzava. Nadam se da ce ministar Ilic da udari vece takse na prolaz makedonskih autoprevoznika kao sto su prosle godine Slovenci naplatili Hrvatima. Pa kad ih lupi po dzepu ima da se zamisle da li su toliko veliki koliko misle.

Don Quijote

pre 18 godina

Posto vec dobrano nema pokojne nam SFRJ, pa tako nema ni onog cuvenog "programa za pomoc i razvoj privredno zaostalih bratskih Socijalistickih Republika", opste ne vidim kako bi i zasto bi Srbija finansirala da se Makedonci besplatno vozikaju avionima tamo-vamo?! Da li je moguce da im se iznajmljuju avioni, a da im to ne bude naplaceno?
Da li je moguce da u celoj Srbiji nema nikoga ko ima ono sto treba da ima, da bi to javno rekao? Oni kojima su odabrali da im je Bugarska sestra (ili majka) treba u okviru svoje porodice da traze pomoc za jeftino putovanje, a ne od komsiluka.
Gospodin Ilic je Cudo!
Ilica za Predsednika Srbije!

Otrodox

pre 18 godina

Ко не цени себе не цене га ни други. Авионе компанији МАТ је дао неко много жући, да не кажем плаво-жући, од несретног Илића. Ако Велика Америка има глобалне интересе и развози демократију широм света, онда и Мала Србија има право да штити своје интересе на Малом Балкану. Господа иѕ БЈРМ имају право да се мешају у послове цркве, али зато је то право ускраћено СПЦ. Уосталом, Црква је у свакој землји конзервативна институција и нјена је обавеза да штити све оно што представља симболе деснице. На овом сајту се нико није нашао прозваним да тако оштро искритикује многе сулуде идеје које долазе од неокомунистичких НВО, које сада не би да набрајам. Влада србије има обавезу да реагује и да на Владу БЈРМ врши сваку врсту притиска осим наравно војног и то све у заштиту наших сопствених националних интереса. Што се тиче угледа у свету он ће овим бити свакако већи. Зашто и како смо опстали као народ и зашто овде сада није Турска, треба само да захвалимо нашој Светој СПЦ.

sale

pre 18 godina

Konacno je drzava pocela da odlucno staje u odbranu svojih gradjana u inostranstvu. Tako to rade sve moderne drzave na Zapadu. Sloboda za vladiku!

Beogradjanin

pre 18 godina

ALo bre, pa Makedonija je jedina drzava pored BiH sa kojom imamo trgovinski suficit kojim peglamo deficit sa ostatkom sveta. Ako ovakve stvari i treba da se rade, onda se ne rade preko medija, nego diplomatskim kanalima. CCCCC kakav amaterizam

zoka

pre 18 godina

Dragi prijatelji,
Molim vas ne brinite za makedonsko-srpske odnose.
Niko sa ove, (juzne) strane granice, se ne uzbudjuje previse zbog izjava Velje kapitalca. Covek je dokazani slucaj, tako da mu niko ne moze puno pomoci.
Inace, danas glavni naslovi kod nas su:
- otvorena rekonstruirana spomen-kuca Blazeta Koneskog;
- proslava Ilindena u Krusevu i na Pelince (posto su uadikali sa sve Seseljom na celu u pridruzbu SPC demolirali spomen sobu ASNOMa u sklopu manastira sv. Prohor Pcinski) morali smo da sagradimo memorijalni muzej u blizini manastira pa da nas ne mogu za*****ati takvi kao Velja i Seselj.
- poskupljenje osiguranja pri registraciju auta
- temperature od 50tak stepeni
- itd, itd.

Ne bih hteo da verujem u bilo kakve konspirativne teorije, ali sve mi se cini da je neko pustio buvu u Srbiji da bi narodu odvukao paznju na drugoj strani (mozda neka privatizaciji pod kontrolom kapitalnog ministra).
Za kraj, sta god SPC uradila ona nece nikada postati crkva izbora Makedoncima, tako da svo to naturanje je bezpredmetno.
I sasvim za kraj, vidim da ima dosta zbunjenih pa da im razjasnim, Jovan Vraniskovski je makedonski drzavljanin a ne srpski. Takodje, on nije vladika SPC neko tzv. Ohridske arhiepiskopije, tako da ni sa tog gledista ne bi trebao biti nesto puno interesantan za srpsku javnost.
Topli pozdravi od Skopje!

milos

pre 18 godina

HEy, HEy, HEy...
ko shisha one jadne nase gradjane u Egiptu, kada ih treba vratiti u Srbiju.. Njima dati avion, nema sanse!
Ali izvini, kada je rec o vladici (nije vazno sto ne postuje ustav, zakon, druge zemlje, koja je u UN, i sto je osudjen za krsenje zakon), i to vladici SPC, onda ako treba i rat objaviti samo da se oslobodi (niko se ne zapita, a da nije on mozda kriv?)...

Velimir

pre 18 godina

Ja sam Srbin, Makedonac, Hrvat, Musliman... Apelujem na političare da govorom mržnje ne skreću ljudima pažnju sa ekonomske krize.
Premijer ne daje izjave mesecima, a kada su u pitanju sredstva manipulacije kao što su Vraniševski ili Avalski toranj, onda mu pričinjavaju čak i zadovoljstvo.

Aleksandar

pre 18 godina

Izgleda da se na Balkanu jos uvek samo silom resavaju stvari. Ne smatram da je to dobro a opet ne mogu da krijem da podrzavam Ilicevu odluku, jer je usmerena prema zaista sramnom ponasanju "nase brace" Makedonaca.

Zoran

pre 18 godina

Alo braćo i sestre Srbi, 1. Vladika Jovan je državljanin Republike Makedonije, 2. Vladika Jovan je pravosnažno osuđen u svojoj državi i ima pravo žalbe, 3. razmislite zašto se nijedna svetska crkvena ili verska zajednica nije oglasila protiv hapšenja dotičnog Vladike Jovana. 4. Ovakvim ponašanjem naših crkvenih velikodostojnika i političara kao V. Ilic i ostalih, možemo samo pojačati nerazumevanje koje svet ima prema našim postupcima i našem načinu razmišljanja i ophoženja. Zamislite da se negde u svetu pojavi neki ministar za kapitalne investicije i počne da izbnosi javno koliko koja zemlja njegovoj duguje i tome slično. Prvo ovo što je uradio još aktuelni ministar Ilić je necivilizovano i tako primitivno da se i meni Srbinu želudac okreće, a možete zamisliti šta o nama sada misle ovi koji nas posmatraju i treba da odluče gde da nas smeste u koju kategoriju naroda.

Vladimir

pre 18 godina

Za velicinu mozga: ocena 0, za promisljenost: ocena 0, za sposobnost: ocena 0, za kulturu: ocena 0, za smelost cista 10! Ali bi jos bila fora da to izjavi mrtav pijan iz Guce na 2 dnevniku uz pratnju 20 trubaca ili cak za CNN. Primer kojim bi se cak i G.W. Bush posluzio...ili Dzingis Khan...

posmatrač

pre 18 godina

Sasvim u skladu sa nacinom kako je ova vlada sastavljena - JAT je ocigledno privatno vlasnistvo Velimira Ilica.
A da li njegovo ponasanje ima veze sa cinjenicom da je nedavno dobio NAJVISI ORDEN SPC? Za razliku od pokojnog Zorana Djindjica koji nikakav orden nije dobio, iako je bio stvarni ktitor hrama Svetog Save.Dobio je zato govor Amfilohija Radovica na samrtnom odru.
Ovo je prava slika Srbije - crkva koja zeli da natera Makedonce da se mole u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Velimir Ilic, koji prizemljuje imovinu javnog preduzeca, odnosno svih gradjana Srbije.
Ima li jos nekog sa kome se nismo posvadjali!?

mustaklija

pre 18 godina

Vidim da se neko ovde setio da spomene kako jedino sa Makedonijom Srbija nije ratovala tokom rasturanja SFRJ.
Dali znate zasto?
Jedan od NAJVAZNIJIH RAZLOGA (pored iskustva Kire Gligorova i njegove procene da nam je bolje da odu pa makar poneli i zadnji metak sa sobom) je bila garancija koja je data svim (do zadnjeg) oficirima bivse JNA da mogu zadrzati vojne stanove koje su koristili u Makedoniji u svoje vlasnistvo. Tako da u 90% slucajeva (osim ako nisu bili Makedonci), oni su otisli sa JNA na podrucje Srbije, ali ostavili svoje porodice po stanovima u Makedoniji.
Pitajte bilo kog oficira bivse JNA koji je '92 sluzbovao ovde, dali ima stan u Makedoniji. Nema koji nema. Eto zato se nije ratovalo. Videli su licnu korist od mirnog izvlacenja i tako je bilo. Sada, njihove porodice imaju dvojna drzavljanstva, njihovi sinovi nisu ratovali, jer imaju makedonska drzavljanstva, pa su ziveli normalno dole kao i svi drugi, itd, itd.
Znate, ponekad su i vrlo male stvari znacajne pri donosenju velikih odluka.

Zorica

pre 18 godina

Htedoh nesto da napisem ovde, a onda sam videla da ne mogu. Umorna sam od gluposti, gluposti koja boli. Imala bi Makedonija stosta da kaze o pranju novca odavde, o izvrdavanju sankcija i licnom bogacenju. Mozda je to pretnja? Pa SPC salje pomoc u cilju zapocinjanja malog prljavog rata da bi sve islo po oprobanom scenariju: "ma lazu, to je zato sto nas mrze samo zbog toga sto smo Srbi". Ima li kraja narode, ili cemo nastaviti sa Bugarima, Rumunima.... ako ne "pobedimo" do poslednjeg Srbina sve bivse clanice Juge. Zasto neko ne objavi tu presudu? Zasto se izbegava da se govori o delu za koje je mladjani vladika osudjen? Kome smeta ovde da se zna za sta je tacno pravosnaznom sudskom presudom suverene drzave osudjen?

Jova

pre 18 godina

Svakako da naš vladika mora biti odmah pušten. Za to postoje odgovarajući načini pritiska države na drugu državu. Ovako, neće se znati da li su avioni prizemljeni zbog pritiska ili zbog neplaćanja iznajmljivanja. Ukoliko su prizemljeni zbog neplaćanja, kakve to veze ima sa vladikom.

Andrea

pre 18 godina

Ooo Ljudi:
1. Taj kvazi Vladika Jovan je postao Vladika u MPC a ne u SPC! Onda kad je isklucen iz MPC njega je uzela SPC da ga koristi svojim imperijalistickim nameram u Makedoniji!
2. On je Makedonski gradjanin!
3. Kako bi vam se svidelo sad da neka druga pravoslavna crkva kaze od danas suspendiramo SPC i postavljamo naseg Arhiepiskopa, to je upravo to sto je SPC u MAkedoniji uradil!!!
I taj Vladika Jovan je mesecima pravio samo pakosti de propovedao na Grckom i davoa bezmislene izjave!
Razmislite da bi se takvo nesto desilo kod vas recimo iz Rumunjske, ima zakone i drzavni organi bi reagovali.
Ljudi imam puno prijatelja koji su Srbi mislim da ih nikad necu izgubiti jer ovo su TOTALNE GLUPOSTI - koje nazalost koriste neki politicari u zanosu moci da pridobiju popularnost.
Verujte ovim se pravi steta. Makedonci su iskreni prijatelji ako ih postujes i ne zadiresu samobitnost, crkva je koa i kod vas jedan simbol samobitnosti duha tog naroda!
Pozdrav svim dobrim ljudima ovo me stvarno duboko pogadja!

zoran

pre 18 godina

Mozete misliti koliko je ova drzava smesna normalnim ljudima u svetu, kad je cak i nama smesna... Zamislite sad Ministra u Guci, trubaci oko njega, on polupijan, okruzen ljudima koji jedu kobasice i pljeskavice... i sad on izjavi pred novinarima da je on licno prizemljio neke avione koji su bili poklonjeni susednoj drzavi (ne ulazim u to zasto su poklonjeni..) zbog toga sto je tamo uhapsen neki pop koji je prekrsio zakon doticne susedne zemlje. I kaze on: kada pustite popa iz zatvora, mi cemo odzemljiti vase avione!
Hello!!!

Лале, Беч

pre 18 godina

На неразумне, комунистичке потезе младе македонске државе (који ће јој се свакако обити о главу пред Европом и светом), један још гори потез самопрокламованог господара привреде Србије: по ком закону г. Илић има право да наређује државним-јавним и било којим другим фирмама - како ће да раде, с ким да раскидају уговоре, коме да гледају кроз прсте, а коме да ускраћују услуге?
Невероватно, незамисливо у било којој озбиљнијој држави!

eustahije

pre 18 godina

Tipicno igranje imperije od strane jedne male balkanske banana republike. Cak i da MAT nije placao JAT-u, legitimno hapsenje clana jedne NVO u drugoj drzavi ne bi trebalo da izazove takve akcije. Gde je nestao sekularizam?!

peter

pre 18 godina

Bravo Veljo. Bravo Veljo. Tako i treba, zatvarati svesteno lice mislim to nije ni nas "Tito" radio, a sada kada smo kako kazu svi politicari novih drzava da su "demokrate", oni rade gore stvari nego sto je radio taj "Tito" znaci koga god taj narod izabere nema promene. Zato bravo jos jednom Veljo.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Apsolutno sam za to da se vladika Jovan pusti na slobodu, a verskoj zajednici koju vodi (Ohridska arhiepiskopija) omoguci slobodan rad u Makedoniji - kao i svim drugim verskim zajednicama. Takodje, mislim da avioni ne mogu da se iznajmljuju bez placanja.
Medjutim... Kakav treba biti pa spojiti ovo dvoje, na nacin na koji je to uradio Ilic? Srbija u ovo moze da se mesa samo kroz prizmu borbe za ljudka prava i slobodu veroispovesti. I nista vise!

Goran

pre 18 godina

Bravo Ilicu! Pokazi svetu da mi nismo maciji kasalj! Tako smo svojevremeno uveli i sankcije Sloveniji, a svi znamo kasniji sled dogadjaja.

max

pre 18 godina

Iako mi postupak makednskih čega već (valjda vlasti) nije prijatan postoje činjenice koje se u našoj javnosti NAMERNO prećutkuju. Ljudi čiji je (predobro plaćen) posao da sređuju našu kakvu takvu privredu nekažnjeno izazivaju međunarodne incidente koji mogu (a po svim najavama i hoće) imati izuzetno teške posledice po našu zemlju, ugled i ko zna šta još. Sve će se to odraziti na standard ljudi koji nikako ne utiču na ovakve sulude odluke. Oni koji takve odluke donose i dalje će imati velike plate. I tako u nedogled.
Pravoslavni sam vernik (ali ne od pre neku godinu kao većina, već od rođenja) i smeta mi nedolični odnos prema svakom ko to ne zaslužuje.
Ali pitanja su sledeća:
1. Za šta je tačno optužen vladika Jovan? Za koji postupak, tačno? Šta je radio ili govorio pa je došao na sud? Pravoslavni pop sa juga Srbije je optužen za pedofiliju. Znači da sveštena lica kod nas moraju da poštuju neka pravila. Zašto bi se makedonija razlikovala?
2. Koje državljanstvo ima vladika Jovan (Zorana Vraniškovski)? Ako ima makedonsko državljansvo ovakvi naši potezi su duboooko mešanje u unutrašnje stvari nezavisne (sviđalo se to nama ili ne) zemlje. Naša država, sa svojim predstavnicima - ambasadorima, je, pre svega, dužna da se brine o svojim državljanima u drugim zemljama. Ali o našim državljanima, u drugim zemljama država ne brine (Šarm El Šeik...).
3. "Crkva i država su odvojene". Slušamo stalno... Zašto onda predsavnik naše vlade meša našu državu u međucrkveni spor u drugoj državi? Kao pravoslavac i vernik jedino što je smeo da uradi (ali JEDINO) je da privatno ode i da se pomoli za vladiku Jovana, privatno potpiše peticiju, privatno... Ništa u ime države i njenih građana.

I dokle god ovakvo ponašanje vladinih zvaničnika prolazi kako bilo ko može očekivati da narod poštuje bilo šta i bilo koga. Dokle god predstavnici naroda i narod ne poštuju ovu državu neće nas ni drugi poštovati.

Zeljko

pre 18 godina

Prvo osudjujete vladu sto nista ne preduzima povodom hapsenja a sad vam ne odgovara to sto je gospodin Ilic uradio. Ljudi manite se politike i prionite na posao samo tako ce vam biti bolje.

Lala iz Banata

pre 18 godina

Sramota me je što živim u ovakvoj državi. Očigledno da je na vlasti koalicija SPC i republičke vlade. U ovoj zemlji avione iznajmljuje ko hoće, kako hoće, jednostavno raspolaže njima kao da su mu dedovina. Kao da je cela Srbija Čačak! I dok traje problem ministar jede i pije na gučanskom vašaru! Kakva manifestacija - takav i ministar.
A što se tiče onog glavnog problema - dokle će više Srpska pravoslavna crkva da vodi politiku ove države?!
Pa jeste li svesni da je Makedonija jedini sused sa kojim nismo ratovali u proteklih 60 godina?!
SPC se svojski trudi da "popravi" taj svoj bilans, baš kao i one prethodne sa Hrvatima, Bošnjacima, Mađarima, Rumunima, Bugarima, Albancima, NATOom...
Popovi - topovi - lopovi!

Posmatrac

pre 18 godina

E, kakvi smo mi genijalci ... pa to je cudo kako zajednickim snagama branimo svoje gradjane. Samo, neverovatan je uslov koji ti gradjani treba da ispune da bi bili branjeni - moraju da budu optuzeni za nesto. Da li Srbija brani ikoga ko nije optuzen za neko krivicno delo ili prekrsaj? Kako smo krenuli, dobicemo naziv "Djavolji advokat".

david

pre 18 godina

A sta cemo da uradimo sa SPC zbog toga sto kriju ratne zlocince? sta je ko uradio toj organizaciji od nadleznih institucija ove zemlje tokom raspada bivse Jugoslavije zbog podsticanja mrznje, netrpeljivosti i poziva na genocid prema drugim narodima. da li je neko nesto uradio povodom podrske SPC genocidnom rezimu Milosevica? Niko nista...Ali po logici stvari tu organizaciju treba zabraniti. Iz ove perspektive, komunisti nisu bili ludi. Religija je ipak otrov za mase!

Stanislav

pre 18 godina

I crkva na Rumiji i Prohor Pcinjski i zatvaranje vladike i.. Sve je to povezano. Vec poodavno je na redu SPC kao preostala snaga Srbije. Velja ovim postupkom samo potpomaze da se stvari odvijaju kako su zamisljene kad je u pitanju rusenje ugleda i SPC. Pametnije bi bilo hladne glave produmati o cemu se radi pa tek onda donositi drzavnu a ne privatnu odluku o tome sta raditi. Svakako da je pametnije odnose regulisati ekonomskim merama nego vojnim, pogotovo kad je SPC vec prozvana kao pomagac u zastiti ratnih optuzenika. Ali, pri tome ne treba upadati u vucju klopku. Veljina glava se brzo usija i ne bi trebalo njega stavljati na prvu liniju.

Branimir Knezevic

pre 18 godina

Velja je eskponent! I to naravno radi pogresno! Zasto povezivati iznajmljivanje aviona sa mitropolitom? Ako ne placaju onda ne placaju! Drugi je problem da se jadni Makedonci nalaze zaista u teskoj situaciji i razumem da su pomalo frustrirani! Zasto? Zato sto im Grci ne priznaju ime drzave, Bugari ne priznaju makedonski jezik, Albanci imaju teritorijalne pretenzije (a Albanci u selu Kondovo vec imaju svoju drzavu jer tamo ne sme niko da udje), a sa Srpskom crkvom imaju dugogodisnji sukob oko autokefalnosti. I pametno Makedonci ne ucinise nista Grcima (clan EU), Bugarima (ne znam zasto njima nesto ne urade), Albancima (njih se plase) i ko ostade!? Srbi! Oni ionako imaju dovoljno problema pa zasto njima ne napraviti nesto, a i medjunarodni polozja im nije nesto najbolji! Ja se samo pitam zasto svi slije onu stvar na nama! Pravo pitanje je polozaj srpske manjine u Makedoniji, ustavom nedefinisan polozaj te manjine u Makedoniji, itd. Albanci Ohridskim sporazumom dobise sve i imaju vise prva i od samih Makedonaca.
Sve u svemu mogu da razumem frustriranost Makedonije imajuci u vidu napred izneto! A sta cemo im? Mozemo samo da ih volimo, da uzivamo u njihovoj muzici i da shvatimo da smo po mongo cemu mnogo blizi njima nego bilo kome drugome u ovom regionu! Osvestice se jednom valjda i shvatiti da im od nas ne preti nikakva opasnost i da samo zajedno mozemo da sacuvamo zajednicke vrednosti!
BKnez

mama ludaca

pre 18 godina

Sramota i bruka!
G.Ilic hoce da bude veci katolik od pape. Da li je za taj potez trazio blagoslov nadleznog episkopa ili duhovnika, da ne svaljujemo sve na njega?
I pored svega mislim da je bilo vaznijih poslova i boljih nacina za razresenje: pretiti malom, ipak hriscanskom, slovenskom narodu uopste mi ne deluje hriscanski, pogotovo kad se to uradi ne razmisljajuci o protivudaru. Mi smo jos uvek puni modrica iz vremena vlasti haskih optuzenika, a neko zeli da nas ponovo biju.

Stefan

pre 18 godina

Zasramise Srbijo, jedini braca koi imas od bivsom Jugoslavija su Makedoncima i sada sa ova glupa politika stvaras samo omraza prema naroda. Makedonija sada treba pod hitno da bara vize graganima SCG.

Neznalica

pre 18 godina

Ako ova izjava nije kao i ono spasavanje zene iz reke, onda je stvar mnogo ozbiljna. Da li to znaci da ce sledeci korak kapitalnog ministra (koji nije o ovome konsultovaao premijera) biti zatvaranje granice prema Makedoniji? Ovo mi lici na uvertiru za rat u kome obicno mi ne ucestvujemo ali imamo posledice. Namece se nekoliko pitanja:
- kakve veze ima iznajmljivanje aviona sa problemom oko Vladike Jovana?
- zasto je otpisan dug MATu i koliki je on bio (jatovci pominju sumu od 8 miliona $)?
- MAT nije nacionalna vec privatna avio kompanija;
Ako ovih dana crnogorska vlast ukloni crkvu sa Rumije, da li ce V.I. dati nalog da se zaplene avioni Montenegroairlinesa jer je i njima oprosten dug prema Jatu? Ovako moze u nedogled ili do sledecih izbora, ako prezivimo.

fidel

pre 18 godina

Ovde se izgleda pravi sprdnja , a gospodin Jovan je osudjen za verbalni delikt kao u najmracnije vrijeme titoisticke Jugoslavije.
Ne mogu da vjerujem, medjutim to je ipak na kraju juzna pruga i tamo je izgleda sve moguce.
Sva ta gospoda koja su nazovi europejci i demokrate treba i da se ponasaju tako i da oslobode gospodina Jovana.
Sramno je da covjek ide u zatvor zbog svoje vjere, i to u zemlji koja ima pretenzije da udje u EU. Makedonci, necete sa takvim pravosudjem u EU u to budite ubijedjeni, a gospodin Jovan bi trebalo da trazi milionsku odstetu od drzave Makedonije pred sudom za ljudska prava u Strazburu, za pretrpljeni dusevni bol.

lola

pre 18 godina

Srpska pravoslavna crkva je uspela da nas posvadja sa Makedonijom. Stvarno, svaka cast! Mnogi su pokusavali kroz istoriju ( Bugaska, Grcka itd) ali nisu uspeli. Ovo je uspeh vredan Ginisa. U tome im naravno svesrdno pomaze Vlada Republike-Dzamahirije-Monarhije Srbije.
Ja sam odusevljena!!

I.B.

pre 18 godina

Ovoga puta i ja sam uz ministra Ilica i podrzavam ga u ovome. Iz dva razloga prvo ako MAT zaista duguje velike pare JAT-u onda su oni ti koji ne postuju dogovor i prema tome zasto im davati avione za dzabe! Drugo dosta su nas svi vukli za nos kako vole, e pa jednom da se stavi tacka i na to!!! Zasto uvek Srbi i gradjani Srbije uvek moraju da daju, da prastaju, da se prilagodjavaju svakome i svaki put dobijali noz u ledja. Dosta je bilo vise.

Simo

pre 18 godina

Браво Вељо! Само строго! Шта ће нама спољни непријатељи кад имамо тебе. Да те питам само да ли си знао да је Јован уствари македонски грађанин, бивши свештеник МПЦ? Откад су га Македонци расчинили (због проневере 57000 еура којим је опремио стан у Скопљу и купио БМВ) он је постао свештеник СПЦ. Па питам те треба ли нама овакав кадар кога су чак и Македонци шкартирали. Није ни чудо што сад лежи. И сад се ми испуцавамо пред међународној јавности и изигравамо велесилу над дрских Македонаца а онда се питамо где су странске инвестиције. Где си био до сад да приземјиш авионе ако Македонци нису плаћали.

Oxford

pre 18 godina

Citajuci komentare primetio sam da su pojedini bas agresivni i na zalost zaslepljujuci i to kako oni sto podrzavaju tako i oni koji se protive odluci ministra Ilica. Na zalost ni one snage koji tvrde da rade na demokratizaciji Srbije nisu u sustini demoktratske jer ispoljavaju veliku kolicinu prikrivene mrznje i netrpeljivosti bez zelje pa argumentovano diskutuju i ubede drugu stranu. Na zalost sa takvom "buducnoscu" pored ovih "no comment" radikala Srbiji se ne pise dobro.

Mr No

pre 18 godina

Naravno, odgovor CG bi bio vizni rezim u sred ljeta. Tako da osjete kako je to putovati do Grcke, a da se ne ide preko Makedonije (samo su Makedonci ipak pametniji, bar se nadam). Ovo je cirkus, jer je vladika drzavljanin Makedonije. Ovoga nema nigdje u svijetu, da budem iskren ovo je previse i za Balkan.

Amel

pre 18 godina

Vidi se da je g."magistar" Ilic prava skola Slobodana Milosevica, posle svega sto se dogadjalo na prostorima bivse Jugoslavije, ovome opet pada na pamet da glumi nekakvog kauboja u regionu, i to gde, pa u Makedoniji, samo mu fali jos izjava "Svi Srbi u jednoj drzavi"
Smiri se covece i ne lupetaj vise, ne glumi veceg katolika od pape, ima Srbija precih poslova od vadjenja kriminalaca iz zatvora.

Zivkovic

pre 18 godina

Avioni su prizemljeni jer i pored toga sto si im dao gotovo gratis oni to ne postuju i izazivaju. Znaci, nisu avioni stali zbog vladike, kako se vrlo pojednostavljeno moze reci, nego zbog drskosti jedne nove drzavice

GLIDER DZONY

pre 18 godina

Velja je rekao sta je imao i koliko je mogao. Medjutim, bas me zanima sta ce na sve ovo izjaviti Voja i Boris. Vec pogadjam - smisao isti, drugaciji recnik... Onako, laganim tonom, bez puno tenzije, akademski, sa trunkom prekora, ali... u sustini isto to. Sankcije BJRM-u nego sta! Pa samo slepac ne vidi novu koaliciju u najavi DS, DSS, PSS, NS da ne redjam...recimo + SPS, itd. Boze, boze sta smo docekali! Ko bi ovo sanjao pre 3-4 godine! Jadna nam majka, svima!

momabrazil

pre 18 godina

Moze da bude sokiran ko hoce ali ako vec Evropa ne reaguje na krsenja ljudskih prava u BJRM sta drugo opstaje. neka i MPC sluzi u srbiji ako hoce i na to je niko ne bi odvracao. postoji toliko crkava u srbiji i sta im fali. ne dozvoljavati osnovna ljudska i religiozna prava i to bratskom srpskom narodu je krajnje licemerstvo koje podseca na najcrnja vremena SFRJ.

Dark

pre 18 godina

Dokle ce gradjani Srbije da budu talac klerikalne klike koja non-stop proizvodi nove konflikte za svoje potrebe a preko nasih ledja ?

Zoran

pre 18 godina

Postoje medjunarodne institucije za zastitu nevino osudjenih, ali nasi trecerazredni politicari primenjuju ucenjivacke metode u odnosima s drugim drzavama, najverovatnije zbog toga sto i sami znaju da vladika nije nevin i ide na civilizovani nacin resavanja problema. I ako ide dalje pa ovaj vladika je makedonski drzavljanin. Kako ce nam se to vratiti kao bumerang. Pa i ona limena kutija 2 sa 3 metra na Rumiji vodi u sukobe, pravi smo maheri za zakuvavanje...

Milutin

pre 18 godina

Ilic daje izjave koje su primer pogresne diplomatije, pokazuje kako on zamislja i vodi politiku, mi vama avione dzabe vi nama ko zna sta pa cemo da se dogovorimo... Takve izjave moze da daje u kafani sa ortacima pa ako se posvadja ili potuce sam snosi posledice a zaostravanje odnosa izmedju dve drzave da bi Ilić (i ostali biseri nase politike) zadovoljili svoj gladni ego moze da ide samo preko ledja gradjana. Jako neozbiljno i ocekivano, mada Srbija ima vlast cak malo i bolju nego sto je sam narod.

Aleksandar

pre 18 godina

Sada cemo verovatno zbog Rumije zabraniti i Montenegro Airlines da slece u Beogradu, a mozeo i da se podsetimo bojkota Thommy majoneza, tj crnogorskih prozivoda.

Milan Sitarski

pre 18 godina

Sloboda Vladiki, avioni po trzisnoj ceni iznajmljivanja, ne mesati ta dva pitanja! Ili postovanje ova tri stava, ili odosmo svi u ludnicu, sa obe strane Prohora, kao sto smo otisli sa obe strane Drine (Jasenovac nije isto sto i Srebrenica, Srebrenica nije isto sto i Blajburg, Blajburg nije isto sto i Oluja, Oluja nije isto....ljudi, vidite li dokle ide idiotizam kad se pusti iz boce?)

dragan

pre 18 godina

Nista cudno,samo jes jedan dokaz "prefinjenog" reagovanja nasih politicara koji kao po obicaju reaguju tek posto je sve svrseno a i kad to ucine na vreme babe i zabe su za njih isto.

Aulus Agerius

pre 18 godina

Sjajno, sjajno!!! Pa neka se Velja Ilić pridruži nekom monaškom redu i zajedno sa ovim istaknutim popovima i ostalim "patriotima" štiti "svetu srpsku zemlju"...

Darko

pre 18 godina

Neka naša vlada i "magistar" Ilić prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari druge države.Vladika je državljanin Makedonije i tu niko iz Srbije nema prava da se meša, a to što je on otpadnik MPC koji je prešao u SPC (bogamu, kao neki naši političari) je stvar crkve a ne države. Naša država i vlada nisu pritekle u pomoć svojim građanima kada je trebalo (podsetite se poplave u Jaši Tomiću kada nisu proglasili vanredno stanje, jer, jelte zakon ne dozvoljava) ali zato možemo 'ladno da se mešamo kada dođe do zatvaranja vladike, popa, koga god iz Srpske Pravoslavne Crkve. Lično nikad nisam voleo crkvu (ni jednu bez obzira na veroispovest) ali kada se crkva umeša u međunarodne odnose (samo da vidimo šta će se desiti sa onom metalnom tvorevinom na Rumiji) počinjem da besnim. Sramota!!

Srpski Makedonac

pre 18 godina

Crno-beli svet postoji u glavama iskljucivih ljudi. Vlasti BJRM su lupile samar svim Makedoncima koji su ostali verni SPC (ja sam jedan od njih, a ima nas vise od 26000 koliko ljudi ima makedonska zajednica u Srbiji).

prava i prava

pre 18 godina

Potpisuju se peticije, ucenjuje, negoduje kada su u pitanju “srpski interesi” koji bi hteli da ostvare na račun ineresa i prava drugog naroda. Ko muti izvor: vuk ili jagnje koje pije vodu nizvodno. SPC proklamuje crkveno jedinstvo sa makedonskim narodom, ne iz neke ljubavi na koju se licemerno poziva, već da bi se domogla crkvenih objekata u Makedoniji, da bi ostvarila dominaciju i materijalnu korist. Niko nije imun na nacionalistička osećanja, ali kad su ona u Crkvi i kada toliko dugo traje animozitet prema drugim narodima, onda je to bolest koju treba lečiti. Lako je uočiti scenario: kao što su neka crkvena lica iz SPC skrivali optužene za zločine, slično tome bi se prikrivale razne kriminalne grupe sa bivših ratišta koje bi imale zadatak da iznutra podrivaju makedonsku crkvu i državu. Da u SPC ima ljubavi i razumevanja prema makedonskom narodu, ne bi se htelo crkveno jedinstvo prisilnim metodama, već bi se poštovala njegova volja da ima svoju nacionalnu crkvu, a svoju crkvenu aktivnost SPC bi obavljala tamo gde je većinsko srpsko stanovništvo. SPC je potrebnija narodu u Srbiji, da uči kako da se sa više ljubavi i tolerancije prevladaju krizne situacije među ljudima.

Mile

pre 18 godina

Cekajte malo. Nemozemo da se pravimo kako je sve u redu u odnosima sa Makednoskom drzavom dok ona progoni svestenike SPC koja je prakticno (ali ne i ZVANICNO) zabranjena u Makedoniji. Nas pritiskaju decenijama da postujemo ljudska prava, a sta je sa ljudskim pravima tamo u Makedoniji (uostalom kao i drugde gde su Srbi ugrozeni ili ugnjetavani).

Eladan

pre 18 godina

Ne znam zašto je Ilić morao da upliće spor oko vladike Jovana u čisto ekonomsku odluku u vezi sa rentiranim avionima. Jednostavno: ako dug stvarno postoji (a za to valjda postoje i papiri kao dokaz), onda postupiti prema klauzuli ugovora i rešen problem. Ako je ovo sve bila patka, onda bi V. Ilić trebalo da podnese najmanje ostavku.

zoran

pre 18 godina

Ne znam koja je pozadina cele price i zbog cega je doslo do hapsenja, ali SPC je davno pocela da prosiruje svoje ingerencije (pocela da se trpa svugde). Sa druge strane ne slazem se sa otcepljenjima i pravljenjem novih paracrkvi, kako bi bilo kad bi svaka drzava imala svoju nezavisnu katolicku ili isalamsku crkvu? A kod nas se vera deli po drzavnim granicama, smesno i zalosno. A za Velju nemam komentara.
Pozdrav svim "Velikim Srbima", mislite malo i svojom glavom!
Obican Srbin

pgab

pre 18 godina

Da li sam dobro shvatio?
JAT daje avione MAT-u, MAT ne plaća. JAT je na budžetu, znači troši pare od poreza koje ja plaćam. A Velju Ilića uopšte ne nervira što se pare građana razbacuju na ovaj način, nego poteže to kada neko od njegovih pajtaša dospe u nepriliku/zatvor.
Nije li on (tj. njegovo ministarstvo) kupilo kola gen. Lazareviću "iz svojih prihoda"? Kojih bre prihoda? g. Ilić misli da može da vodi ministarstvo kao da je njegovo vlasništvo. A sudeći po (ne)reagovanju g. premijera (koji kao da je bukvalno shvatio godišnji odmor pa cele godine ne radi ništa) g. Ilić je u pravu.

stalker

pre 18 godina

Ako sad ne zaratimo, pa ne znam kad ćemo! Pod hitno proglasiti opštu mobilizaciju i objaviti rat Makedoniji, nema da se izuvamo dok ne budemo pred Skopljem. Toše Proeskog uzeti kao taoca. Đura da im blokira centar za poletanje. Jurrrriiiš!

(Evo i mene, samo da odnesem tetki lek)

Makedonec

pre 18 godina

Sve je ovo politika, ne smemo dozvoliti makedonski i srpski narod da bi bio posvadjan zbog zlobe jedne trece drzave kao sto je grcke. Ne smeju srbi podpadnuti pod drugo misljenje, kao sta podpadnala je srpske pravoslavne crkve. Mi Makedonci volimo MIR sa svima.

svako u svoje ime

pre 18 godina

Problem je nastao zbog toga što SPC je želela uticaj i u Makedoniji (ne samo u mestima gde su Srbi većinski narod, već na teritoriji cele države, što bi ugrožavalo interes većinskog makedonskog naroda).
Kroz istoriju u Makedoniji je bilo mnogo pokušaja strane dominacije.
I dosta više!
Ako su se pravoslavne zemlje tako organizovale da imaju svoje nacionalne crkve i da sve tome teže (a tome je težila i SPC) onda treba ispoštovati volju svakog naroda. Imamo prijateljski pristup prema svakome ko poštuje i naša prava.

Velja

pre 18 godina

Kojim pravom jedan ministar,G.Ilic. se mesa u poslove jedne druge nezavisne zemlje.A pogotovu kada su u pitanju crkvene stvari. Drzava je odvojen od crkve.Postavljam pitanje G.Ilicu kada bi situacija bila opbratna- da neko Srbiji se mesa u unutarnje stvari ??? Kako bi G.Ilic reagovao. ???

Braca

pre 18 godina

Braco Srbi,
u cilju sto boljeg razumevanja i samim tim pravilnijeg rasudjivanja, trebalo bi da znate da je Vladika Jovan ili Zoran Vraniskovski Makedonac sa makedonskim drzavljanstvom i njegovo hapsenje je unutrasnja stvar Republike Makedonije.

Makedonka

pre 18 godina

Prvo SPC treba da ne gi doveduva vo zabluda svoite vernici i treba jasno i glasno da im go objasni sporot na svoite vernici ako, se razbira, im misli dobro na ovoj svet. Sporot SPC /MPC poteknuva od 1967 godina koga e vostanovena aftokefalnosta na MPC. Toa se sluchilo vo Belgrad na eden sobir na visoki funkcioneri od tipot na Edvard Kardelj, Stambolic, Vlahovic, Mijalko Todorovic, Dragi Stamenkovic, Nikola Minchev i Krste Crvenkovski. Na toj sobir se vozobnovuva MPC, no Ve molam od komunisti, koi neli ne veruvaat vo Bog. Vladikata Jovan ili Zoran Vranishkovski samo se obiduva da ovozmozi kanonsko odvojuvanje na MPC, odobreno i od vselenskiot patrijarh Vartolomej. Vo Makedonija drzavata e zameshana vo problemite na crkvata, so samoto toa shto apsi i pritvora sveshtenik.

Harold

pre 18 godina

Da li postoji ugovor o iznajmljivanju ?
Da li cemo dobiti na ugledu u Svetu ako taj ugovor ne postujemo ?
Da li treba da budemo taoci militarne frakcije SPC ?
Da li Velimir, ponekad, zna da se ponasa pristojno ?

Milan

pre 18 godina

Ovaj Ilic pocheo da se ponasha kao Cheda Jovanovic svojevremeno. Jedina je razlika shto je Cheda bio simpatichan mangup, a Ilic nije nimalo simpatichan...
Probleme izmedju SPC i MPC treba ostaviti njima da reshe, a ne petljati i drzave u to. Pleniti avione druge drzave zato shto se, inache nenadleznom ministru, ne svidja jedna presuda je chista kaubojshtina. Takodje je glupo shto su Makedonci pritiskali Vuka da im izdejstvuje prisustvo u Prohoru Pchinjskom. Taj manastir pripada SPC i, ako oni odluche, ni Vuk nece biti pozvan, a kamoli neko ko zatvara njihove sveshtenike.

Izbjeglica

pre 18 godina

Ispravna odluka ministra za kapitalne investicije.
Gospodine Ministre, u ovome imate moju punu podrsku.
Jos samo kad bi ostavili SPC da odluci da li da dozvoli makedonskoj delegaciji dali da dodje u Prohor Pcinjski i sve bi bilo na svom mestu.
Tad ce videti da ne mogu da nas vuku za nos kad im se prohte.
Hvala.

miki

pre 18 godina

Interesantno bi bilo pitati ministra Ilica ko mu je odobrio da daje besplatno avione Makedoniji. Mogao bi to on licno da nadoknadi iz svog dzepa ako je on nesto tako odobrio.

Vracarac

pre 18 godina

Ma kakvo prizemljivanje, treba da im obaramo avione, oni ce nama naseg vladiku, sa'cu ja da im pokazem kakav sam ja i ministar i pravoslavac, u al' ce narod da me voli posle ovog, odmah idem u Gucu da se zajedno proveselimo...

Pera Kojot Super Genije

pre 18 godina

Sada neka Srbiji prizemlje sve avione i zatvore sve granice zato sto Crkva krije Mladica i Karadzica po svojim objektima, legalnim ili ne.

cyberka

pre 18 godina

Predlazem da se, po hitnom postupku, zabrani pevanje pesme "Biljana platno belese" po svim kafanama severno od Prohora Pcinjskog, kao i da se interventno zapleni sva kolicina Skopskog piva i prolije po granici SCG-Makedonija.... mislim, stvarno!!!!

Show me the money...

pre 18 godina

Kakve veze imaju avioni i vladika? Kao prvo, mene kao gradjanina Srbije i poreskog obveznika interesuje ko je odgovoran za 'davanje' aviona i pod kojim uslovima i okolnostima? Ako Makedonci nisu placali ili nisu trebali placati - ko je odgovoran za to i zasto avioni nisu ranije prizemljeni zbog neplacanja?
Pa nece valjda Ilic ili bilo koji drugi ministar odredjivati sta ce se 'davati' i 'prizemljivati'....

jako zabrinut

pre 18 godina

Ako avioni nisu placani, trebalo ih je jos ranije prizemljiti, a ne ovo vezivati za crkvene stvari. I pitanje, ko je Velja Ilic da prizemljuje avione. Pa valjda i taj budjavi JAT ima neki Upravni odbor i direktore koji treba da odluce o tome. Jedini cilj ovoe odluke je propaganda - da se pokaze kako je magistar Ilic "cvrst" prema Makedoncima - nece oni naseg magistra da zezaju. Pokazali smo mi njima - jedinoj drzavi s kojom smo se mirno razisli. Ajde sad gradjani Srbije da letimo avionima umesto da se vozimo Veljim virtuelnim putevima :-)

Misa Pavlovic

pre 18 godina

De bi nam bio kraj kada bi samo nasi ministri imali toliko elana kada se radi o nama obicnim smrtnicima. Ali salu na stranu, smatram da je OK ako se nasa Vlada zauzima za nase gradjane u inostranstvu, cak iako se radi o jednom svesteniku (nije omalovazivanje, vec seperacija drzave i crkve). Medjutim treba imati u vidu da je nekada takticki pametno da se neki detalji ne komuniciraju ovako preko medija. Nekada nije na odmet poslati diplomatsku depesu koja ne mora da se provlaci od Guce do Skoplja i to sredstvima javnog informisanja. Na tom nivou drzavne uprave ministri treba da se koriste diplomatijom, koja i te kako ume da bude efikasna ako se zna koristiti, a ne metodama kafanske tuce, taj metod obicno zaostrava konflikt i nikako ne doprinosi razresenju problema.

Gadite mi se svi vi prljavi i ruzni politicari.

pre 18 godina

Bez veze na popove i autikefalnost crkvi, Velja je pravi gazda koji sa Srbijom postupa kao sa svojom sopstvenom "prcijom."

Dorcolac

pre 18 godina

Potpuna podrska ovom potezu. Ozbiljne drzave bi reagovale jos jace i brze. Nadam se da ce Makedonci uvideti da im je Srbija prijatelj i prestati da progone nase popove.

Posmatrac

pre 18 godina

Mi smo - jadni. U nasem razmisljanju, delanju, u svemu. Pri tome "mi" mislim na sve narode koji zive na ovim tuznim prostorima. Jednostavno, nas vode i predstavljaju ljudi koji nisu dorasli tom zadatku. Ali, njih je narod izabrao, i oni su refleksija tog naroda. Koliko je bizaran potez makedonskih vlasti, da hapse i u zatvor posalju jednog svestenika, nije potrebno komentarisati. Ali, glupost nije univerzalna, naprotiv, ministar Ilic nam pokazuje da "i nad popom ima pop". Jeste da cela stvar apsolutno nikakve veze nema s njim, i njegovim resorom, ali se je genije dosetio da moze i on da da svoj doprinos u resavanju ove nezgodne situacije. Ministarstvo inostranih poslova, ministarstvo pravde, predsednik vlade i predsednik republike su izgleda tu samo leva smetala, Velja je covek zaduzen za autoputeve, aerodrome, avione, zeleznicu, verska pitanja, ljudska prava i medjudrzavne sporove. Covek je kapacitet bre!

Aleksandar, UK

pre 18 godina

E pa Veljo, nikada mi nisi bio omiljeni politicar ali si ovim potezom dokazao da si jedini koji ima petlju u celoj toj bulumenti beskicmenjaka koji "vode" drzavu.

Laza

pre 18 godina

U pravoslavnoj džamahiriji to je bilo za očekivati. Za one koji misle i dalje da ovo nije džamahirija (vojni helikopter postavio limenu crkvu na Rumiji - u bankrot državi i bankrot vojsci - čijim parama? poreskih obveznika!). Ali da se prisetimo, Amerikanci tj. NATO u poslednjih 10 godina bobardovali su 3 države - Avganistan, Irak i Srbiju! Eto, kako nas vide političari na Zapadu nalazimo se u društvu odmetničkih tj. džamahirija država. Samo tako do novog rata sa NATO! Za one koji ne razumeju svetska zbivalja - Makedonija se nalazi pod NATO kišobranom.

Darko Soković

pre 18 godina

Pitanje je dana, čini mi se, kad će ova zemlja i zvanično postati Pravoslavna Država Srbija.. Neverovatan je način na koji zvanični izabrani predstavnik izvršne vlasti zloupotrebljava svoj položaj i, kršeći sve postojeće propise (ako ni zbog čega a ono zbog besplatnog iznajmljivanja aviona), provodi svoj lični hir. Indikativno je i mesto odakle to čini (Guča!), kao i totalitarni rečnik za koji smo mislili da je davna prošlost ("Naređujem da prizemljite..") Takvi postupci, daleko od bilo čega što bi se moglo nazvati demokratskim, teško da će ovu zemlju odvesti igde, a kamoli u Evropsku uniju.. Još jedna situacija zbog koje me je stid što sam građanin Srbije.

Zoran

pre 18 godina

Pravi potez! Ne smemo dopustiti da budemo mlaki u diplomatskim odnosima, vec se nesto rezolutivno i cvrsto mora uciniti da se zastite srpski interesi i da se sikaniranje koje Srbija trpi zadnjih meseci prekine. Ako u real-politici vlada jaci, onda mozda mi pred Amerikom treba da popustamo, ali SIGURNO NE i pred "Bivsom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom". Bravo Veljo!!!

MILENKO

pre 18 godina

Ovo je tipicni primer nesposobnog politicara koji ne zna da radi svoj posao, jer, umesto da bez emocija i patetike, uradi sta treba, on pribegava zalopojkama, za sta ga niko nije ovlastio jer njegovo "tuzno" misljenje nikoga u ovoj zemlji ne interesuje. Zbog takvih nam se i desava da u svemu kasnimo, da nismo informisani, da smo zateceni i cesto "iznenadjeni i uvredjeni" (kao Pantic).

Mashinovodja

pre 18 godina

Ne mogu da verujem! Taj čovek je stvarno sišao s uma?!
Pod jedan, nisam znao da je V.Ilić rezervni arhijerej SPC i da se njega kao MINISTRA u vladi ove (nesrećne) države uopšte tiču verski sporovi između MPC i SPC. (Drugo je pitanje šta V.Ilić kao privatno lice misli o tome i da li smišlja paklene planove kako da Makedonce žestoko kazni zbog kapitalnog nedela koje su učinili. Kao ministar, ima da se drži propisa i zvanične politike. A ako mu se ne sviđa, neka slobodno podnese ostavku, nikome neće nedostajati, naprotiv.)
Pod dva, JAT nije iznajmio avione makedonskoj aviokompaniji zbog velike ljubavi prema slovensko-pravoslavnoj sabraći, nego za P-A-R-E. I to poprilične. Dakle, sigurno postoji nekakav ugovor u kojem su precizirani uslovi i PENALI za njihovo nepoštovanje. Prevedeno na običan srpski, to znači da Veljina "osveta" može debelo da košta srpske poreske obveznike jer je JAT još uvek državna firma.
Ako Velja lično hoće da se sveti i kažnjava Makedonce, to je njegovo pravo, ali to neka radi sa svojim privatnim parama i preko svojih privatnih firmi, a ne preko JAT-a i džepova srpskih poreskih obveznika. JAT je firma u stanju kliničke smrti, samo još fali da zbog Veljinog kaprica izgubi i to malo prihoda što ima. Ima li koga da zaustavi tog _______ (upisati po zelji)?

Mirjana

pre 18 godina

Jesu li to bili NJEGOVI avioni kad ih je davao besplatno? Ako nisu, hoce li nekome odgovarati zbog samovlasca? Meni je odavno jasno zasto vlast ne pusta jeftine avio-kompanije u Srbiju. I secam se njegove izjave od pre pet meseci "Necemo da dozvolimo tim kompanijama da udju na nase trziste sa malim cenama, onda te cene podignu i uniste naseg avio-prevoznika". Nece njima da dozvoli zato sto tog istog avio-prevoznika ON unistava i muze. I jos jednom KO JE ON DA BILO KOME BESPLATNO USTUPA NASE AVIONE? Taj covek ne zna sta prica. Sreca njegova sto prica u Srbiji, gde NECE odgovarati za svoje postupke ko iz najgoreg komunizma.

Simon

pre 18 godina

Ministar Ilic je trebao da prizemlji avione monogo ranije jer usluge nisu placane. U biznisu nema prijateljstva i tolerantnosti. Ovo ne treba povezivati sa hapsenjem vladike Jovana. Sto se vladike Jovana tice to je ocigledan slucaj krsenja ljudskih prava. Vladika apsolutno nista nije ucinio cime ga makedonske vlasti terete i zasto su ga strpale u tamnicu...

Taxi Driver

pre 18 godina

Vrlo kratak tekst koji traži tako puno objašnjenja.
1. Ko je dao besplatno avione, čiji su to avioni?
2. Kako ministar Ilić može da naredi da se avioni prizemlje? Opet, čiji su to avioni?
3. Ako je mogao da naredi da se avioni prizemlje, zašto ne zna tačno da li je jedan pušten? Šta znači "prema mojim informacijama"?
4. Ko je ministra ovlastio da iz Guče vodi politiku revanšizma?
5. Gde je predsednik vlade u celoj priči?

govor mrznje

pre 18 godina

I, iz ovoga ja zakljucih da je JAT vec (davno?) privatizovan a da je ponositi kupac (za neznanu ali verovatno malu sumu) gospodin ministar V. Ilic...
Kako bi inace on mogao da izdaje takve (glupe) naredbe JAT-u
eh Srbijo...

Tetka Ljilja

pre 18 godina

Pretpostavljam da je besplatno rentiranje aviona pokriveno odlukom Upravnog odbora Jata. Ovakvo arcenje imovine je nezamislivo na trulom Zapadu. Ako smo braca, kese nam nisu sestre!

Tomislav

pre 18 godina

Ja sledece nedelje idem u Grcku preko Makedonije. Sta ce biti ako kao odmazdu makedonci pocnu da kinje nase turiste na granici ...? Ako se budemo inatili nikada kraja.
Neka to svestenici rese.

Sova

pre 18 godina

Cas'svaka Veljo. Tako treba! Ostro i na prvu! Pokazi zube Makedoncima.
Dokazi da je Srbija zemlja u kojoj vladaju dvostruki standardi i verska netrpeljivost za sta se brine niko manje nego sama Vlada. Istovremeno pokazi celom svetu i posalji jasnu poruku svim stranim investitorima da od trzisne ekonomije nema nista te da se drzavna imovina iznajmljuje po cisto politickim i hegemonistickim kriterijumima.

Kvazimodo

pre 18 godina

... "davali smo im avione koje oni nisu plaćali" ... je l' ovde ministar "zbunjen" ili mi svi zajedno. Pa ko jos daje avione bez placanja, nisu oni nasa pokrajina da im dajemo avione nego drzava za sebe. Nista nemam protiv Makedonije, ne zelim da me neko pogresno shvati ali rasipanja mi je preko glave. U ovoj drzavi samo neko nesto rasipa. Ko vama daje za pravo da novac poreskih obveznika "dajete".
Kad ce vise da nam se kapitalac skine sa grbace.
Ne mogu vise da citam nebulozne vesti o njemu i njegovi izjavama i njegovim postupcima ...

Vasil

pre 18 godina

I ako je negirao da dug MATa prema JATu postoji, u toku prethodnih obustava rada u JAT Airways, g. Ilic je ipak upoznat sa situacijom i javnom tajnom da je MAT duzan JAtu 10 mil USD! Ko je dozvolio da i pored duga, avioni i dalje budu lizovani MATu. Ko ubire kajmak od toga? Da li su zaposleni u JATu dovedeni naivicu egzistencije zbog ovakvog vodjenja kompanije?
Zasto se reaguje zbog jednog svestenog lica, a ne reaguje kada je u pitanju 3000 zaposlenih, njihovih porodica, velikih materijalnih sredstava, ogromnog duga, opstanka kompanije?

andjelo

pre 18 godina

Treba sve da stane dok se vladika ne pusti iz pritvora.
To sto je Velja uradio je dobar primer, ali veoma blag. Treba odlucnije reagovati, predsednik mora da reaguje ako nista drugo ne pomogne. Sloboda za pravoslavlje i vladiku.

Ignjat Milosevic

pre 18 godina

Samo se pitam sta je sledece - Bojkot Makedonskih proizvoda !? Pa da li je JAT njegova privatna prcija pa da on moze da se razmece i razbacuje kako mu se iste? Neka raskida finansijske ugovore svoje privatne firme sa Makedoncima, a javno preduzece ne sme da koristi radi davanja ljigavih populistickih golova.
Ako me secanje dobro sluzi, tako smo pocetkom 90ih i sa Slovenicma pa vidite gde su sad.
Ministar koji nije u stanju da razdvoji sta je finansijski interes Srbije, od cistog crkvenog politikanstva ne zasluzuje to mesto.

Zoki

pre 18 godina

U normalnoj drzavi reakcija bi bila mnogo jaca (mogu samo da zamislim sta bi se desilo da neko naprimer uhapsi Dzesi Dzeksona) ali kod nas ce ovakav potez naici na osudu zato sto kod nas Crkva je organizacija koju treba napadati svom snagom jer zaboga mi smo savremeni, napredni, kulturni a u takvim sistemima nema mesta za Crkvu (a na taj nacin postajemo ustvari zaostali, totalitarni) i sve ostalo suprotno zapadnim sistemima kojima tezimo.

SVI VI ŠTO MAŠTATE O SREĆI

pre 18 godina

Ej Veljo, nemoj da si toliko oštar, ne ide mi se u Grčku na more preko Bugarske! Pusti popove da reše popovske stvari, nemoj da uzimaš pravdu u svoje ruke i da mešaš naše narode u sve ovo! Ne stoji ti da budeš diplomata, idi kopaj puteve.

Cincarin

pre 18 godina

Vidim, situacija se zaostrava. Predlozicu mojim Makedoncima da kao kontru Veljinim potezima udare embargo na izvoz tetovca u Srbiju. Ako Toshe i Karolina jos jednom zapevaju na RTS, i njih u Idrizovo zajedno sa kvaziepiskopom.
A sada ozbiljno, neodgovorni potezi sa obe strane prete da pogorsaju uvek dobre odnose Srba i Makedonaca. Molim Boga da se nerazumni urazume i zavlada mir i tolerancija.

Mira

pre 18 godina

Gadi mi se kad samo pomislim na ovog naseg "magistra" koji jedva ceka kad ce trubaci da stignu u Gucu pa da covek ode da se malo proveseli i omasti bradu...bljak...
No, jedno pitanje, da li Srbija dobija redovne isplate za avione koje iznajmljuje Makedoniji? Ili se mozda isti iznajmljuju besplatno? Ako je to slucaj, zasto smo mi opet ispali budale? Valjda zbog Velje i njemu slicnih pametnih politicara koji vode ovu zemlju u propast.

BZ

pre 18 godina

Nas troglavi ministar Miki ponasa se kao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Uvodi sankcije, prizemljuje avione. Moze mu se, jer mu je Kostunica dao u miraz, nista manje nego, tri ministarstva!
Da li je prizemio avione djuture sa putnicima?

srbin

pre 18 godina

Pa i dosta je bilo saginjanja. Nisam ja uopste ratnicki nastrojen ali ako vec moramo da trpimo ponizavanja od USA, UK, EU, .... barem ne moramo od manjih i slabijih od nas. Jer pitanje je dokle da popustamo svima... razmislite sta bi uradila bilo koja druga zemlja da joj uhapse nekog visokog crkvenog svestenika!!!

Rebelis

pre 18 godina

Bravo Ilicu!
Jedini je koji ima petlju da kaze ono sto treba. Da kaze i uradi, a ne kao ostali.
Iako ga ne podrzavam, BRAVO Ilicu!

Tanja

pre 18 godina

Iliću treba zabraniti bilo kakvo istupanje u javnost.On bruka državu na svakom koraku, da nije žalosno, bilo bi smašno. No on je slika i prilika naše vlade po principu ako ti meni, ja tebi, dezorganizovana (niko ne zna šta ko radi, nažalost ni oni sami...)

nebojsa veljin cacanin

pre 18 godina

Veljo,
Otkada ti imas te privilegije da prizemljujes avione ili da oprastas dugove. Bolje bi ti bilo da se bavis svojim poslom, da napokon sredis autoput a ne da putujemo istim kao da smo u 19 veku. Zatvaras po 15 kilometara autoputa po dva meseca u sred turisticke sezone a naplacujes putarinu kao da imamo najbolji put na svetu. Ako Makedonci nisu platili iznajmljivanje aviona davno si trebao da ih prizemljis a ne da se sada bahato ponasas( a to ti je u krvi) zato sto bogamu nije ti pravo sta oni rade u svojoj zemlji i sa svojim drzavljanima. Ne mozes se ti ponasati u medjudrzavnim poslovima kao kada resavas pitanje Prislonice i Ljubica...

djape

pre 18 godina

Nije stvar da li je trebao da prizemlji avione ili ne - trebao je. Stvar je u tome da ako nasu drzavu nesto kosta, kao sto nas kosta neplacanje tih aviona, a mi radi dobrih odnosa sa Makedoncima tolerisemo njihovo neplacanje, ne vidim razloga da sa nase strane makedonci imaju bilo kakav bonitet ili povlascen polozaj. Osobito ako se radi o njihovom losem odnosu prema bilo kom gradjaninu ili organizaciji iz Srbije. Da su napali islamsku zajednicu, vlada bi trebala isto da reaguje. Problem je sto su okolne drzave videle da mogu svoje licne komplekse da istresaju nad Srbijom, pa se i Makedonci sada prave velika drzava. Nadam se da ce ministar Ilic da udari vece takse na prolaz makedonskih autoprevoznika kao sto su prosle godine Slovenci naplatili Hrvatima. Pa kad ih lupi po dzepu ima da se zamisle da li su toliko veliki koliko misle.

Don Quijote

pre 18 godina

Posto vec dobrano nema pokojne nam SFRJ, pa tako nema ni onog cuvenog "programa za pomoc i razvoj privredno zaostalih bratskih Socijalistickih Republika", opste ne vidim kako bi i zasto bi Srbija finansirala da se Makedonci besplatno vozikaju avionima tamo-vamo?! Da li je moguce da im se iznajmljuju avioni, a da im to ne bude naplaceno?
Da li je moguce da u celoj Srbiji nema nikoga ko ima ono sto treba da ima, da bi to javno rekao? Oni kojima su odabrali da im je Bugarska sestra (ili majka) treba u okviru svoje porodice da traze pomoc za jeftino putovanje, a ne od komsiluka.
Gospodin Ilic je Cudo!
Ilica za Predsednika Srbije!

Otrodox

pre 18 godina

Ко не цени себе не цене га ни други. Авионе компанији МАТ је дао неко много жући, да не кажем плаво-жући, од несретног Илића. Ако Велика Америка има глобалне интересе и развози демократију широм света, онда и Мала Србија има право да штити своје интересе на Малом Балкану. Господа иѕ БЈРМ имају право да се мешају у послове цркве, али зато је то право ускраћено СПЦ. Уосталом, Црква је у свакој землји конзервативна институција и нјена је обавеза да штити све оно што представља симболе деснице. На овом сајту се нико није нашао прозваним да тако оштро искритикује многе сулуде идеје које долазе од неокомунистичких НВО, које сада не би да набрајам. Влада србије има обавезу да реагује и да на Владу БЈРМ врши сваку врсту притиска осим наравно војног и то све у заштиту наших сопствених националних интереса. Што се тиче угледа у свету он ће овим бити свакако већи. Зашто и како смо опстали као народ и зашто овде сада није Турска, треба само да захвалимо нашој Светој СПЦ.

sale

pre 18 godina

Konacno je drzava pocela da odlucno staje u odbranu svojih gradjana u inostranstvu. Tako to rade sve moderne drzave na Zapadu. Sloboda za vladiku!

Beogradjanin

pre 18 godina

ALo bre, pa Makedonija je jedina drzava pored BiH sa kojom imamo trgovinski suficit kojim peglamo deficit sa ostatkom sveta. Ako ovakve stvari i treba da se rade, onda se ne rade preko medija, nego diplomatskim kanalima. CCCCC kakav amaterizam

zoka

pre 18 godina

Dragi prijatelji,
Molim vas ne brinite za makedonsko-srpske odnose.
Niko sa ove, (juzne) strane granice, se ne uzbudjuje previse zbog izjava Velje kapitalca. Covek je dokazani slucaj, tako da mu niko ne moze puno pomoci.
Inace, danas glavni naslovi kod nas su:
- otvorena rekonstruirana spomen-kuca Blazeta Koneskog;
- proslava Ilindena u Krusevu i na Pelince (posto su uadikali sa sve Seseljom na celu u pridruzbu SPC demolirali spomen sobu ASNOMa u sklopu manastira sv. Prohor Pcinski) morali smo da sagradimo memorijalni muzej u blizini manastira pa da nas ne mogu za*****ati takvi kao Velja i Seselj.
- poskupljenje osiguranja pri registraciju auta
- temperature od 50tak stepeni
- itd, itd.

Ne bih hteo da verujem u bilo kakve konspirativne teorije, ali sve mi se cini da je neko pustio buvu u Srbiji da bi narodu odvukao paznju na drugoj strani (mozda neka privatizaciji pod kontrolom kapitalnog ministra).
Za kraj, sta god SPC uradila ona nece nikada postati crkva izbora Makedoncima, tako da svo to naturanje je bezpredmetno.
I sasvim za kraj, vidim da ima dosta zbunjenih pa da im razjasnim, Jovan Vraniskovski je makedonski drzavljanin a ne srpski. Takodje, on nije vladika SPC neko tzv. Ohridske arhiepiskopije, tako da ni sa tog gledista ne bi trebao biti nesto puno interesantan za srpsku javnost.
Topli pozdravi od Skopje!

milos

pre 18 godina

HEy, HEy, HEy...
ko shisha one jadne nase gradjane u Egiptu, kada ih treba vratiti u Srbiju.. Njima dati avion, nema sanse!
Ali izvini, kada je rec o vladici (nije vazno sto ne postuje ustav, zakon, druge zemlje, koja je u UN, i sto je osudjen za krsenje zakon), i to vladici SPC, onda ako treba i rat objaviti samo da se oslobodi (niko se ne zapita, a da nije on mozda kriv?)...

Velimir

pre 18 godina

Ja sam Srbin, Makedonac, Hrvat, Musliman... Apelujem na političare da govorom mržnje ne skreću ljudima pažnju sa ekonomske krize.
Premijer ne daje izjave mesecima, a kada su u pitanju sredstva manipulacije kao što su Vraniševski ili Avalski toranj, onda mu pričinjavaju čak i zadovoljstvo.

Aleksandar

pre 18 godina

Izgleda da se na Balkanu jos uvek samo silom resavaju stvari. Ne smatram da je to dobro a opet ne mogu da krijem da podrzavam Ilicevu odluku, jer je usmerena prema zaista sramnom ponasanju "nase brace" Makedonaca.

Zoran

pre 18 godina

Alo braćo i sestre Srbi, 1. Vladika Jovan je državljanin Republike Makedonije, 2. Vladika Jovan je pravosnažno osuđen u svojoj državi i ima pravo žalbe, 3. razmislite zašto se nijedna svetska crkvena ili verska zajednica nije oglasila protiv hapšenja dotičnog Vladike Jovana. 4. Ovakvim ponašanjem naših crkvenih velikodostojnika i političara kao V. Ilic i ostalih, možemo samo pojačati nerazumevanje koje svet ima prema našim postupcima i našem načinu razmišljanja i ophoženja. Zamislite da se negde u svetu pojavi neki ministar za kapitalne investicije i počne da izbnosi javno koliko koja zemlja njegovoj duguje i tome slično. Prvo ovo što je uradio još aktuelni ministar Ilić je necivilizovano i tako primitivno da se i meni Srbinu želudac okreće, a možete zamisliti šta o nama sada misle ovi koji nas posmatraju i treba da odluče gde da nas smeste u koju kategoriju naroda.

Vladimir

pre 18 godina

Za velicinu mozga: ocena 0, za promisljenost: ocena 0, za sposobnost: ocena 0, za kulturu: ocena 0, za smelost cista 10! Ali bi jos bila fora da to izjavi mrtav pijan iz Guce na 2 dnevniku uz pratnju 20 trubaca ili cak za CNN. Primer kojim bi se cak i G.W. Bush posluzio...ili Dzingis Khan...

posmatrač

pre 18 godina

Sasvim u skladu sa nacinom kako je ova vlada sastavljena - JAT je ocigledno privatno vlasnistvo Velimira Ilica.
A da li njegovo ponasanje ima veze sa cinjenicom da je nedavno dobio NAJVISI ORDEN SPC? Za razliku od pokojnog Zorana Djindjica koji nikakav orden nije dobio, iako je bio stvarni ktitor hrama Svetog Save.Dobio je zato govor Amfilohija Radovica na samrtnom odru.
Ovo je prava slika Srbije - crkva koja zeli da natera Makedonce da se mole u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Velimir Ilic, koji prizemljuje imovinu javnog preduzeca, odnosno svih gradjana Srbije.
Ima li jos nekog sa kome se nismo posvadjali!?

mustaklija

pre 18 godina

Vidim da se neko ovde setio da spomene kako jedino sa Makedonijom Srbija nije ratovala tokom rasturanja SFRJ.
Dali znate zasto?
Jedan od NAJVAZNIJIH RAZLOGA (pored iskustva Kire Gligorova i njegove procene da nam je bolje da odu pa makar poneli i zadnji metak sa sobom) je bila garancija koja je data svim (do zadnjeg) oficirima bivse JNA da mogu zadrzati vojne stanove koje su koristili u Makedoniji u svoje vlasnistvo. Tako da u 90% slucajeva (osim ako nisu bili Makedonci), oni su otisli sa JNA na podrucje Srbije, ali ostavili svoje porodice po stanovima u Makedoniji.
Pitajte bilo kog oficira bivse JNA koji je '92 sluzbovao ovde, dali ima stan u Makedoniji. Nema koji nema. Eto zato se nije ratovalo. Videli su licnu korist od mirnog izvlacenja i tako je bilo. Sada, njihove porodice imaju dvojna drzavljanstva, njihovi sinovi nisu ratovali, jer imaju makedonska drzavljanstva, pa su ziveli normalno dole kao i svi drugi, itd, itd.
Znate, ponekad su i vrlo male stvari znacajne pri donosenju velikih odluka.

Zorica

pre 18 godina

Htedoh nesto da napisem ovde, a onda sam videla da ne mogu. Umorna sam od gluposti, gluposti koja boli. Imala bi Makedonija stosta da kaze o pranju novca odavde, o izvrdavanju sankcija i licnom bogacenju. Mozda je to pretnja? Pa SPC salje pomoc u cilju zapocinjanja malog prljavog rata da bi sve islo po oprobanom scenariju: "ma lazu, to je zato sto nas mrze samo zbog toga sto smo Srbi". Ima li kraja narode, ili cemo nastaviti sa Bugarima, Rumunima.... ako ne "pobedimo" do poslednjeg Srbina sve bivse clanice Juge. Zasto neko ne objavi tu presudu? Zasto se izbegava da se govori o delu za koje je mladjani vladika osudjen? Kome smeta ovde da se zna za sta je tacno pravosnaznom sudskom presudom suverene drzave osudjen?

Jova

pre 18 godina

Svakako da naš vladika mora biti odmah pušten. Za to postoje odgovarajući načini pritiska države na drugu državu. Ovako, neće se znati da li su avioni prizemljeni zbog pritiska ili zbog neplaćanja iznajmljivanja. Ukoliko su prizemljeni zbog neplaćanja, kakve to veze ima sa vladikom.

Andrea

pre 18 godina

Ooo Ljudi:
1. Taj kvazi Vladika Jovan je postao Vladika u MPC a ne u SPC! Onda kad je isklucen iz MPC njega je uzela SPC da ga koristi svojim imperijalistickim nameram u Makedoniji!
2. On je Makedonski gradjanin!
3. Kako bi vam se svidelo sad da neka druga pravoslavna crkva kaze od danas suspendiramo SPC i postavljamo naseg Arhiepiskopa, to je upravo to sto je SPC u MAkedoniji uradil!!!
I taj Vladika Jovan je mesecima pravio samo pakosti de propovedao na Grckom i davoa bezmislene izjave!
Razmislite da bi se takvo nesto desilo kod vas recimo iz Rumunjske, ima zakone i drzavni organi bi reagovali.
Ljudi imam puno prijatelja koji su Srbi mislim da ih nikad necu izgubiti jer ovo su TOTALNE GLUPOSTI - koje nazalost koriste neki politicari u zanosu moci da pridobiju popularnost.
Verujte ovim se pravi steta. Makedonci su iskreni prijatelji ako ih postujes i ne zadiresu samobitnost, crkva je koa i kod vas jedan simbol samobitnosti duha tog naroda!
Pozdrav svim dobrim ljudima ovo me stvarno duboko pogadja!

zoran

pre 18 godina

Mozete misliti koliko je ova drzava smesna normalnim ljudima u svetu, kad je cak i nama smesna... Zamislite sad Ministra u Guci, trubaci oko njega, on polupijan, okruzen ljudima koji jedu kobasice i pljeskavice... i sad on izjavi pred novinarima da je on licno prizemljio neke avione koji su bili poklonjeni susednoj drzavi (ne ulazim u to zasto su poklonjeni..) zbog toga sto je tamo uhapsen neki pop koji je prekrsio zakon doticne susedne zemlje. I kaze on: kada pustite popa iz zatvora, mi cemo odzemljiti vase avione!
Hello!!!

Лале, Беч

pre 18 godina

На неразумне, комунистичке потезе младе македонске државе (који ће јој се свакако обити о главу пред Европом и светом), један још гори потез самопрокламованог господара привреде Србије: по ком закону г. Илић има право да наређује државним-јавним и било којим другим фирмама - како ће да раде, с ким да раскидају уговоре, коме да гледају кроз прсте, а коме да ускраћују услуге?
Невероватно, незамисливо у било којој озбиљнијој држави!

eustahije

pre 18 godina

Tipicno igranje imperije od strane jedne male balkanske banana republike. Cak i da MAT nije placao JAT-u, legitimno hapsenje clana jedne NVO u drugoj drzavi ne bi trebalo da izazove takve akcije. Gde je nestao sekularizam?!

peter

pre 18 godina

Bravo Veljo. Bravo Veljo. Tako i treba, zatvarati svesteno lice mislim to nije ni nas "Tito" radio, a sada kada smo kako kazu svi politicari novih drzava da su "demokrate", oni rade gore stvari nego sto je radio taj "Tito" znaci koga god taj narod izabere nema promene. Zato bravo jos jednom Veljo.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Apsolutno sam za to da se vladika Jovan pusti na slobodu, a verskoj zajednici koju vodi (Ohridska arhiepiskopija) omoguci slobodan rad u Makedoniji - kao i svim drugim verskim zajednicama. Takodje, mislim da avioni ne mogu da se iznajmljuju bez placanja.
Medjutim... Kakav treba biti pa spojiti ovo dvoje, na nacin na koji je to uradio Ilic? Srbija u ovo moze da se mesa samo kroz prizmu borbe za ljudka prava i slobodu veroispovesti. I nista vise!

Goran

pre 18 godina

Bravo Ilicu! Pokazi svetu da mi nismo maciji kasalj! Tako smo svojevremeno uveli i sankcije Sloveniji, a svi znamo kasniji sled dogadjaja.

max

pre 18 godina

Iako mi postupak makednskih čega već (valjda vlasti) nije prijatan postoje činjenice koje se u našoj javnosti NAMERNO prećutkuju. Ljudi čiji je (predobro plaćen) posao da sređuju našu kakvu takvu privredu nekažnjeno izazivaju međunarodne incidente koji mogu (a po svim najavama i hoće) imati izuzetno teške posledice po našu zemlju, ugled i ko zna šta još. Sve će se to odraziti na standard ljudi koji nikako ne utiču na ovakve sulude odluke. Oni koji takve odluke donose i dalje će imati velike plate. I tako u nedogled.
Pravoslavni sam vernik (ali ne od pre neku godinu kao većina, već od rođenja) i smeta mi nedolični odnos prema svakom ko to ne zaslužuje.
Ali pitanja su sledeća:
1. Za šta je tačno optužen vladika Jovan? Za koji postupak, tačno? Šta je radio ili govorio pa je došao na sud? Pravoslavni pop sa juga Srbije je optužen za pedofiliju. Znači da sveštena lica kod nas moraju da poštuju neka pravila. Zašto bi se makedonija razlikovala?
2. Koje državljanstvo ima vladika Jovan (Zorana Vraniškovski)? Ako ima makedonsko državljansvo ovakvi naši potezi su duboooko mešanje u unutrašnje stvari nezavisne (sviđalo se to nama ili ne) zemlje. Naša država, sa svojim predstavnicima - ambasadorima, je, pre svega, dužna da se brine o svojim državljanima u drugim zemljama. Ali o našim državljanima, u drugim zemljama država ne brine (Šarm El Šeik...).
3. "Crkva i država su odvojene". Slušamo stalno... Zašto onda predsavnik naše vlade meša našu državu u međucrkveni spor u drugoj državi? Kao pravoslavac i vernik jedino što je smeo da uradi (ali JEDINO) je da privatno ode i da se pomoli za vladiku Jovana, privatno potpiše peticiju, privatno... Ništa u ime države i njenih građana.

I dokle god ovakvo ponašanje vladinih zvaničnika prolazi kako bilo ko može očekivati da narod poštuje bilo šta i bilo koga. Dokle god predstavnici naroda i narod ne poštuju ovu državu neće nas ni drugi poštovati.

Zeljko

pre 18 godina

Prvo osudjujete vladu sto nista ne preduzima povodom hapsenja a sad vam ne odgovara to sto je gospodin Ilic uradio. Ljudi manite se politike i prionite na posao samo tako ce vam biti bolje.

Lala iz Banata

pre 18 godina

Sramota me je što živim u ovakvoj državi. Očigledno da je na vlasti koalicija SPC i republičke vlade. U ovoj zemlji avione iznajmljuje ko hoće, kako hoće, jednostavno raspolaže njima kao da su mu dedovina. Kao da je cela Srbija Čačak! I dok traje problem ministar jede i pije na gučanskom vašaru! Kakva manifestacija - takav i ministar.
A što se tiče onog glavnog problema - dokle će više Srpska pravoslavna crkva da vodi politiku ove države?!
Pa jeste li svesni da je Makedonija jedini sused sa kojim nismo ratovali u proteklih 60 godina?!
SPC se svojski trudi da "popravi" taj svoj bilans, baš kao i one prethodne sa Hrvatima, Bošnjacima, Mađarima, Rumunima, Bugarima, Albancima, NATOom...
Popovi - topovi - lopovi!

Posmatrac

pre 18 godina

E, kakvi smo mi genijalci ... pa to je cudo kako zajednickim snagama branimo svoje gradjane. Samo, neverovatan je uslov koji ti gradjani treba da ispune da bi bili branjeni - moraju da budu optuzeni za nesto. Da li Srbija brani ikoga ko nije optuzen za neko krivicno delo ili prekrsaj? Kako smo krenuli, dobicemo naziv "Djavolji advokat".

david

pre 18 godina

A sta cemo da uradimo sa SPC zbog toga sto kriju ratne zlocince? sta je ko uradio toj organizaciji od nadleznih institucija ove zemlje tokom raspada bivse Jugoslavije zbog podsticanja mrznje, netrpeljivosti i poziva na genocid prema drugim narodima. da li je neko nesto uradio povodom podrske SPC genocidnom rezimu Milosevica? Niko nista...Ali po logici stvari tu organizaciju treba zabraniti. Iz ove perspektive, komunisti nisu bili ludi. Religija je ipak otrov za mase!

Stanislav

pre 18 godina

I crkva na Rumiji i Prohor Pcinjski i zatvaranje vladike i.. Sve je to povezano. Vec poodavno je na redu SPC kao preostala snaga Srbije. Velja ovim postupkom samo potpomaze da se stvari odvijaju kako su zamisljene kad je u pitanju rusenje ugleda i SPC. Pametnije bi bilo hladne glave produmati o cemu se radi pa tek onda donositi drzavnu a ne privatnu odluku o tome sta raditi. Svakako da je pametnije odnose regulisati ekonomskim merama nego vojnim, pogotovo kad je SPC vec prozvana kao pomagac u zastiti ratnih optuzenika. Ali, pri tome ne treba upadati u vucju klopku. Veljina glava se brzo usija i ne bi trebalo njega stavljati na prvu liniju.

Branimir Knezevic

pre 18 godina

Velja je eskponent! I to naravno radi pogresno! Zasto povezivati iznajmljivanje aviona sa mitropolitom? Ako ne placaju onda ne placaju! Drugi je problem da se jadni Makedonci nalaze zaista u teskoj situaciji i razumem da su pomalo frustrirani! Zasto? Zato sto im Grci ne priznaju ime drzave, Bugari ne priznaju makedonski jezik, Albanci imaju teritorijalne pretenzije (a Albanci u selu Kondovo vec imaju svoju drzavu jer tamo ne sme niko da udje), a sa Srpskom crkvom imaju dugogodisnji sukob oko autokefalnosti. I pametno Makedonci ne ucinise nista Grcima (clan EU), Bugarima (ne znam zasto njima nesto ne urade), Albancima (njih se plase) i ko ostade!? Srbi! Oni ionako imaju dovoljno problema pa zasto njima ne napraviti nesto, a i medjunarodni polozja im nije nesto najbolji! Ja se samo pitam zasto svi slije onu stvar na nama! Pravo pitanje je polozaj srpske manjine u Makedoniji, ustavom nedefinisan polozaj te manjine u Makedoniji, itd. Albanci Ohridskim sporazumom dobise sve i imaju vise prva i od samih Makedonaca.
Sve u svemu mogu da razumem frustriranost Makedonije imajuci u vidu napred izneto! A sta cemo im? Mozemo samo da ih volimo, da uzivamo u njihovoj muzici i da shvatimo da smo po mongo cemu mnogo blizi njima nego bilo kome drugome u ovom regionu! Osvestice se jednom valjda i shvatiti da im od nas ne preti nikakva opasnost i da samo zajedno mozemo da sacuvamo zajednicke vrednosti!
BKnez

mama ludaca

pre 18 godina

Sramota i bruka!
G.Ilic hoce da bude veci katolik od pape. Da li je za taj potez trazio blagoslov nadleznog episkopa ili duhovnika, da ne svaljujemo sve na njega?
I pored svega mislim da je bilo vaznijih poslova i boljih nacina za razresenje: pretiti malom, ipak hriscanskom, slovenskom narodu uopste mi ne deluje hriscanski, pogotovo kad se to uradi ne razmisljajuci o protivudaru. Mi smo jos uvek puni modrica iz vremena vlasti haskih optuzenika, a neko zeli da nas ponovo biju.

Stefan

pre 18 godina

Zasramise Srbijo, jedini braca koi imas od bivsom Jugoslavija su Makedoncima i sada sa ova glupa politika stvaras samo omraza prema naroda. Makedonija sada treba pod hitno da bara vize graganima SCG.

Neznalica

pre 18 godina

Ako ova izjava nije kao i ono spasavanje zene iz reke, onda je stvar mnogo ozbiljna. Da li to znaci da ce sledeci korak kapitalnog ministra (koji nije o ovome konsultovaao premijera) biti zatvaranje granice prema Makedoniji? Ovo mi lici na uvertiru za rat u kome obicno mi ne ucestvujemo ali imamo posledice. Namece se nekoliko pitanja:
- kakve veze ima iznajmljivanje aviona sa problemom oko Vladike Jovana?
- zasto je otpisan dug MATu i koliki je on bio (jatovci pominju sumu od 8 miliona $)?
- MAT nije nacionalna vec privatna avio kompanija;
Ako ovih dana crnogorska vlast ukloni crkvu sa Rumije, da li ce V.I. dati nalog da se zaplene avioni Montenegroairlinesa jer je i njima oprosten dug prema Jatu? Ovako moze u nedogled ili do sledecih izbora, ako prezivimo.

fidel

pre 18 godina

Ovde se izgleda pravi sprdnja , a gospodin Jovan je osudjen za verbalni delikt kao u najmracnije vrijeme titoisticke Jugoslavije.
Ne mogu da vjerujem, medjutim to je ipak na kraju juzna pruga i tamo je izgleda sve moguce.
Sva ta gospoda koja su nazovi europejci i demokrate treba i da se ponasaju tako i da oslobode gospodina Jovana.
Sramno je da covjek ide u zatvor zbog svoje vjere, i to u zemlji koja ima pretenzije da udje u EU. Makedonci, necete sa takvim pravosudjem u EU u to budite ubijedjeni, a gospodin Jovan bi trebalo da trazi milionsku odstetu od drzave Makedonije pred sudom za ljudska prava u Strazburu, za pretrpljeni dusevni bol.

lola

pre 18 godina

Srpska pravoslavna crkva je uspela da nas posvadja sa Makedonijom. Stvarno, svaka cast! Mnogi su pokusavali kroz istoriju ( Bugaska, Grcka itd) ali nisu uspeli. Ovo je uspeh vredan Ginisa. U tome im naravno svesrdno pomaze Vlada Republike-Dzamahirije-Monarhije Srbije.
Ja sam odusevljena!!

I.B.

pre 18 godina

Ovoga puta i ja sam uz ministra Ilica i podrzavam ga u ovome. Iz dva razloga prvo ako MAT zaista duguje velike pare JAT-u onda su oni ti koji ne postuju dogovor i prema tome zasto im davati avione za dzabe! Drugo dosta su nas svi vukli za nos kako vole, e pa jednom da se stavi tacka i na to!!! Zasto uvek Srbi i gradjani Srbije uvek moraju da daju, da prastaju, da se prilagodjavaju svakome i svaki put dobijali noz u ledja. Dosta je bilo vise.

Simo

pre 18 godina

Браво Вељо! Само строго! Шта ће нама спољни непријатељи кад имамо тебе. Да те питам само да ли си знао да је Јован уствари македонски грађанин, бивши свештеник МПЦ? Откад су га Македонци расчинили (због проневере 57000 еура којим је опремио стан у Скопљу и купио БМВ) он је постао свештеник СПЦ. Па питам те треба ли нама овакав кадар кога су чак и Македонци шкартирали. Није ни чудо што сад лежи. И сад се ми испуцавамо пред међународној јавности и изигравамо велесилу над дрских Македонаца а онда се питамо где су странске инвестиције. Где си био до сад да приземјиш авионе ако Македонци нису плаћали.

Oxford

pre 18 godina

Citajuci komentare primetio sam da su pojedini bas agresivni i na zalost zaslepljujuci i to kako oni sto podrzavaju tako i oni koji se protive odluci ministra Ilica. Na zalost ni one snage koji tvrde da rade na demokratizaciji Srbije nisu u sustini demoktratske jer ispoljavaju veliku kolicinu prikrivene mrznje i netrpeljivosti bez zelje pa argumentovano diskutuju i ubede drugu stranu. Na zalost sa takvom "buducnoscu" pored ovih "no comment" radikala Srbiji se ne pise dobro.

Mr No

pre 18 godina

Naravno, odgovor CG bi bio vizni rezim u sred ljeta. Tako da osjete kako je to putovati do Grcke, a da se ne ide preko Makedonije (samo su Makedonci ipak pametniji, bar se nadam). Ovo je cirkus, jer je vladika drzavljanin Makedonije. Ovoga nema nigdje u svijetu, da budem iskren ovo je previse i za Balkan.

Amel

pre 18 godina

Vidi se da je g."magistar" Ilic prava skola Slobodana Milosevica, posle svega sto se dogadjalo na prostorima bivse Jugoslavije, ovome opet pada na pamet da glumi nekakvog kauboja u regionu, i to gde, pa u Makedoniji, samo mu fali jos izjava "Svi Srbi u jednoj drzavi"
Smiri se covece i ne lupetaj vise, ne glumi veceg katolika od pape, ima Srbija precih poslova od vadjenja kriminalaca iz zatvora.

Zivkovic

pre 18 godina

Avioni su prizemljeni jer i pored toga sto si im dao gotovo gratis oni to ne postuju i izazivaju. Znaci, nisu avioni stali zbog vladike, kako se vrlo pojednostavljeno moze reci, nego zbog drskosti jedne nove drzavice

GLIDER DZONY

pre 18 godina

Velja je rekao sta je imao i koliko je mogao. Medjutim, bas me zanima sta ce na sve ovo izjaviti Voja i Boris. Vec pogadjam - smisao isti, drugaciji recnik... Onako, laganim tonom, bez puno tenzije, akademski, sa trunkom prekora, ali... u sustini isto to. Sankcije BJRM-u nego sta! Pa samo slepac ne vidi novu koaliciju u najavi DS, DSS, PSS, NS da ne redjam...recimo + SPS, itd. Boze, boze sta smo docekali! Ko bi ovo sanjao pre 3-4 godine! Jadna nam majka, svima!

momabrazil

pre 18 godina

Moze da bude sokiran ko hoce ali ako vec Evropa ne reaguje na krsenja ljudskih prava u BJRM sta drugo opstaje. neka i MPC sluzi u srbiji ako hoce i na to je niko ne bi odvracao. postoji toliko crkava u srbiji i sta im fali. ne dozvoljavati osnovna ljudska i religiozna prava i to bratskom srpskom narodu je krajnje licemerstvo koje podseca na najcrnja vremena SFRJ.

Dark

pre 18 godina

Dokle ce gradjani Srbije da budu talac klerikalne klike koja non-stop proizvodi nove konflikte za svoje potrebe a preko nasih ledja ?

Zoran

pre 18 godina

Postoje medjunarodne institucije za zastitu nevino osudjenih, ali nasi trecerazredni politicari primenjuju ucenjivacke metode u odnosima s drugim drzavama, najverovatnije zbog toga sto i sami znaju da vladika nije nevin i ide na civilizovani nacin resavanja problema. I ako ide dalje pa ovaj vladika je makedonski drzavljanin. Kako ce nam se to vratiti kao bumerang. Pa i ona limena kutija 2 sa 3 metra na Rumiji vodi u sukobe, pravi smo maheri za zakuvavanje...

Milutin

pre 18 godina

Ilic daje izjave koje su primer pogresne diplomatije, pokazuje kako on zamislja i vodi politiku, mi vama avione dzabe vi nama ko zna sta pa cemo da se dogovorimo... Takve izjave moze da daje u kafani sa ortacima pa ako se posvadja ili potuce sam snosi posledice a zaostravanje odnosa izmedju dve drzave da bi Ilić (i ostali biseri nase politike) zadovoljili svoj gladni ego moze da ide samo preko ledja gradjana. Jako neozbiljno i ocekivano, mada Srbija ima vlast cak malo i bolju nego sto je sam narod.

Aleksandar

pre 18 godina

Sada cemo verovatno zbog Rumije zabraniti i Montenegro Airlines da slece u Beogradu, a mozeo i da se podsetimo bojkota Thommy majoneza, tj crnogorskih prozivoda.

Milan Sitarski

pre 18 godina

Sloboda Vladiki, avioni po trzisnoj ceni iznajmljivanja, ne mesati ta dva pitanja! Ili postovanje ova tri stava, ili odosmo svi u ludnicu, sa obe strane Prohora, kao sto smo otisli sa obe strane Drine (Jasenovac nije isto sto i Srebrenica, Srebrenica nije isto sto i Blajburg, Blajburg nije isto sto i Oluja, Oluja nije isto....ljudi, vidite li dokle ide idiotizam kad se pusti iz boce?)

dragan

pre 18 godina

Nista cudno,samo jes jedan dokaz "prefinjenog" reagovanja nasih politicara koji kao po obicaju reaguju tek posto je sve svrseno a i kad to ucine na vreme babe i zabe su za njih isto.

Aulus Agerius

pre 18 godina

Sjajno, sjajno!!! Pa neka se Velja Ilić pridruži nekom monaškom redu i zajedno sa ovim istaknutim popovima i ostalim "patriotima" štiti "svetu srpsku zemlju"...

Darko

pre 18 godina

Neka naša vlada i "magistar" Ilić prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari druge države.Vladika je državljanin Makedonije i tu niko iz Srbije nema prava da se meša, a to što je on otpadnik MPC koji je prešao u SPC (bogamu, kao neki naši političari) je stvar crkve a ne države. Naša država i vlada nisu pritekle u pomoć svojim građanima kada je trebalo (podsetite se poplave u Jaši Tomiću kada nisu proglasili vanredno stanje, jer, jelte zakon ne dozvoljava) ali zato možemo 'ladno da se mešamo kada dođe do zatvaranja vladike, popa, koga god iz Srpske Pravoslavne Crkve. Lično nikad nisam voleo crkvu (ni jednu bez obzira na veroispovest) ali kada se crkva umeša u međunarodne odnose (samo da vidimo šta će se desiti sa onom metalnom tvorevinom na Rumiji) počinjem da besnim. Sramota!!

Srpski Makedonac

pre 18 godina

Crno-beli svet postoji u glavama iskljucivih ljudi. Vlasti BJRM su lupile samar svim Makedoncima koji su ostali verni SPC (ja sam jedan od njih, a ima nas vise od 26000 koliko ljudi ima makedonska zajednica u Srbiji).

prava i prava

pre 18 godina

Potpisuju se peticije, ucenjuje, negoduje kada su u pitanju “srpski interesi” koji bi hteli da ostvare na račun ineresa i prava drugog naroda. Ko muti izvor: vuk ili jagnje koje pije vodu nizvodno. SPC proklamuje crkveno jedinstvo sa makedonskim narodom, ne iz neke ljubavi na koju se licemerno poziva, već da bi se domogla crkvenih objekata u Makedoniji, da bi ostvarila dominaciju i materijalnu korist. Niko nije imun na nacionalistička osećanja, ali kad su ona u Crkvi i kada toliko dugo traje animozitet prema drugim narodima, onda je to bolest koju treba lečiti. Lako je uočiti scenario: kao što su neka crkvena lica iz SPC skrivali optužene za zločine, slično tome bi se prikrivale razne kriminalne grupe sa bivših ratišta koje bi imale zadatak da iznutra podrivaju makedonsku crkvu i državu. Da u SPC ima ljubavi i razumevanja prema makedonskom narodu, ne bi se htelo crkveno jedinstvo prisilnim metodama, već bi se poštovala njegova volja da ima svoju nacionalnu crkvu, a svoju crkvenu aktivnost SPC bi obavljala tamo gde je većinsko srpsko stanovništvo. SPC je potrebnija narodu u Srbiji, da uči kako da se sa više ljubavi i tolerancije prevladaju krizne situacije među ljudima.

Mile

pre 18 godina

Cekajte malo. Nemozemo da se pravimo kako je sve u redu u odnosima sa Makednoskom drzavom dok ona progoni svestenike SPC koja je prakticno (ali ne i ZVANICNO) zabranjena u Makedoniji. Nas pritiskaju decenijama da postujemo ljudska prava, a sta je sa ljudskim pravima tamo u Makedoniji (uostalom kao i drugde gde su Srbi ugrozeni ili ugnjetavani).

Eladan

pre 18 godina

Ne znam zašto je Ilić morao da upliće spor oko vladike Jovana u čisto ekonomsku odluku u vezi sa rentiranim avionima. Jednostavno: ako dug stvarno postoji (a za to valjda postoje i papiri kao dokaz), onda postupiti prema klauzuli ugovora i rešen problem. Ako je ovo sve bila patka, onda bi V. Ilić trebalo da podnese najmanje ostavku.

zoran

pre 18 godina

Ne znam koja je pozadina cele price i zbog cega je doslo do hapsenja, ali SPC je davno pocela da prosiruje svoje ingerencije (pocela da se trpa svugde). Sa druge strane ne slazem se sa otcepljenjima i pravljenjem novih paracrkvi, kako bi bilo kad bi svaka drzava imala svoju nezavisnu katolicku ili isalamsku crkvu? A kod nas se vera deli po drzavnim granicama, smesno i zalosno. A za Velju nemam komentara.
Pozdrav svim "Velikim Srbima", mislite malo i svojom glavom!
Obican Srbin

pgab

pre 18 godina

Da li sam dobro shvatio?
JAT daje avione MAT-u, MAT ne plaća. JAT je na budžetu, znači troši pare od poreza koje ja plaćam. A Velju Ilića uopšte ne nervira što se pare građana razbacuju na ovaj način, nego poteže to kada neko od njegovih pajtaša dospe u nepriliku/zatvor.
Nije li on (tj. njegovo ministarstvo) kupilo kola gen. Lazareviću "iz svojih prihoda"? Kojih bre prihoda? g. Ilić misli da može da vodi ministarstvo kao da je njegovo vlasništvo. A sudeći po (ne)reagovanju g. premijera (koji kao da je bukvalno shvatio godišnji odmor pa cele godine ne radi ništa) g. Ilić je u pravu.

stalker

pre 18 godina

Ako sad ne zaratimo, pa ne znam kad ćemo! Pod hitno proglasiti opštu mobilizaciju i objaviti rat Makedoniji, nema da se izuvamo dok ne budemo pred Skopljem. Toše Proeskog uzeti kao taoca. Đura da im blokira centar za poletanje. Jurrrriiiš!

(Evo i mene, samo da odnesem tetki lek)

Makedonec

pre 18 godina

Sve je ovo politika, ne smemo dozvoliti makedonski i srpski narod da bi bio posvadjan zbog zlobe jedne trece drzave kao sto je grcke. Ne smeju srbi podpadnuti pod drugo misljenje, kao sta podpadnala je srpske pravoslavne crkve. Mi Makedonci volimo MIR sa svima.

svako u svoje ime

pre 18 godina

Problem je nastao zbog toga što SPC je želela uticaj i u Makedoniji (ne samo u mestima gde su Srbi većinski narod, već na teritoriji cele države, što bi ugrožavalo interes većinskog makedonskog naroda).
Kroz istoriju u Makedoniji je bilo mnogo pokušaja strane dominacije.
I dosta više!
Ako su se pravoslavne zemlje tako organizovale da imaju svoje nacionalne crkve i da sve tome teže (a tome je težila i SPC) onda treba ispoštovati volju svakog naroda. Imamo prijateljski pristup prema svakome ko poštuje i naša prava.

Velja

pre 18 godina

Kojim pravom jedan ministar,G.Ilic. se mesa u poslove jedne druge nezavisne zemlje.A pogotovu kada su u pitanju crkvene stvari. Drzava je odvojen od crkve.Postavljam pitanje G.Ilicu kada bi situacija bila opbratna- da neko Srbiji se mesa u unutarnje stvari ??? Kako bi G.Ilic reagovao. ???

Braca

pre 18 godina

Braco Srbi,
u cilju sto boljeg razumevanja i samim tim pravilnijeg rasudjivanja, trebalo bi da znate da je Vladika Jovan ili Zoran Vraniskovski Makedonac sa makedonskim drzavljanstvom i njegovo hapsenje je unutrasnja stvar Republike Makedonije.

Makedonka

pre 18 godina

Prvo SPC treba da ne gi doveduva vo zabluda svoite vernici i treba jasno i glasno da im go objasni sporot na svoite vernici ako, se razbira, im misli dobro na ovoj svet. Sporot SPC /MPC poteknuva od 1967 godina koga e vostanovena aftokefalnosta na MPC. Toa se sluchilo vo Belgrad na eden sobir na visoki funkcioneri od tipot na Edvard Kardelj, Stambolic, Vlahovic, Mijalko Todorovic, Dragi Stamenkovic, Nikola Minchev i Krste Crvenkovski. Na toj sobir se vozobnovuva MPC, no Ve molam od komunisti, koi neli ne veruvaat vo Bog. Vladikata Jovan ili Zoran Vranishkovski samo se obiduva da ovozmozi kanonsko odvojuvanje na MPC, odobreno i od vselenskiot patrijarh Vartolomej. Vo Makedonija drzavata e zameshana vo problemite na crkvata, so samoto toa shto apsi i pritvora sveshtenik.