Jelašić: Procena MMF-a neosnovana

Guverner NBS smatra da nije jasno na osnovu čega je MMF procenio da će inflacija u Srbiji iznositi 16 odsto.

Izvor: B92

Petak, 08.07.2005.

13:59

Default images

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelešić je, kako se navodi u saopštenju, naveo da nije jasno na osnovu čega je šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za SCG Pirit Sors dao tako visoku procenu, pošto je pre samo dve nedelje Bord direktora MMF-a procenio da će inflacija na godišnjem nivou biti od 11 do 12 odsto.

Prema njegovim rečima, u protekle dve nedelje nije bilo nikakvih vanrednih događanja, koja bi doprinela tako drastičnoj izmeni procene Fonda. "Ukoliko neko za samo dve nedelje odstupanje od ciljne inflacije koriguje za 50 odsto, on time dovodi u pitanje validnost sopstvenih procena i efikasnost svog rada na postizanju dogovora o usaglašenoj ekonomskoj politici sa MMF-om", naveo je Jelašić.

Guverner NBS je istakao da, kada se unapred govori o stopi inflacije u Srbiji do kraja 2005. godine, sugeriše se i da ekonomska politika neće biti uspešna i podstiču se inflatorna očekivanja. Jelašić je naveo da se za dve nedelje sigurno ne može bitnije uticati na inflatorne pritiske, ali se u istom ili kratkom roku uspešno mogu "podgrejavati inflatorna očekivanja".

NBS smatra da bi umesto procena koje mogu da imaju samo negativne posledice bilo poželjno da MMF pomogne konkretnim predlozima šta bi trebalo preduzeti da, pored smanjenja trgovinskog deficita i odstupanje od projektovane inflacije za ovu godinu bude što manje, navodi se u saopštenju.

Prvo suficit, pa onda deficit

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Srbije Slobodan Lalović izjavio je danas da će Srbija ove godine imati budžetski suficit, ali da će iduće, kad se smanje poreske obaveze, opet imati deficit u budžetu.

Lalović je novinarima rekao da je Srbija zbog visoke zavisnosti od obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu projektovala budžetski suficit. On je dodao da bi već krajem ove godine trebalo napustiti tu politiku i ekonomske mere uskladiti na poreskim olakšicama privrednicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: