Ambasada SAD: Rešiti slučaj Bitići

Abasador SAD Majkl Polt pozvao je vlasti u Srbiji da što pre završe istragu povodom nestanka i egzekucije braće Bitići.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2005.

17:50

Default images

Ilija, Mehmet i Agron Bitići, trojica državljana SAD, brutalno su pogubljeni u Srbiji pre šest godina. Ambasador SAD pozvao je vlasti u Srbiji "da reše ovaj slučaj što pre bez obzira gde će ga dokazi dovesti, da kazni počinioce ovog kriminalnog čina i da zatvori slučaj i donese pravdu porodici Bitići."

Trojica braće rođena su u SAD i bili su nastanjeni u Njujorku pre dolaska na Kosovo tokom konflika 1999. godine. Po završetku NATO-kampanje, 26. juna 1999, srpske vlasti su ih uhapsile na administrativnoj granici sa Srbijom zbog kršenja zakona o kretanju i boravku stranaca. Osuđeni su u Prokuplju 27. juna na 15 dana zatvora. "Četiri dana pre isteka njihove kazne, 8. jula, odvele su ih srpske vlasti u Petrovo Selo, ilegalno zadržale i kasnije pogubile", podseća se u saopštenju američke ambasade.

Godinu dana, jula 2001, kasnije njihova tela su otkrivena u jednoj masovnoj grobnici na policijskom poligonu u Petrovom Selu. Sva tri leša bila su obmotana žicom i imali su poveze preko očiju i rane na glavi, očigledno nanesene vatrenim oružjem. Ukoliko su postojale sumnje da su braća Bitići teroristi ili špijuni, oni su morali da budu izvedeni pred sud i da eventulano služe zatvorsku kaznu. Njihovo ubistvo na policijskom poligonu SAD vidi kao smišljeno ubistvo njenih državaljana.

Iako se u Srbiji trenutno vodi istraga, do sada, šest godina posle ubistava, još nije podignuta nijedna optužnica. Njihov identitet utvrdili su u avgustu 2001. patolozi FBI-ja i tim eksperata Instituta za patologiju američkih oružanih snaga u beogradskom Institutu za forenziku. Srpska policija saopštila je da zna ko je odveo braću Bitići iz zatvora u Prokuplju, ali njihova imena još nisu otkrivena.

Tužilaštvo u Negotinu, u čijoj nadležnosti je masovna grobnica u Petrovom Selu, više puta je tražilo od policije da ubrza svoj rad i nastavi da pokuša da identifikuje one koji su izdali naređenje za ubistvo braće Bitići, kao i ljude koji su to naređenje izvršili i počinili zločin. Tužilaštvo je obavestilo policiju da "postoje određene sumnje" da je bivši šef javne bezbednosti Vlastimir Đorđević organizovao otmicu braće Bitići. Tužilaštvo je predložilo i da policija sasluša Obrada Stevanovića, bivšeg pomoćnika ministra policije. On je bio komandant takozvanog operativno-potražnog tima srpskog MUP-a, čiji su članovi odveli braću Bitići iz zatvora u Prokuplju. Stevanović je jedan od svedoka odbrane Slobodana Miloševića u Hagu.

Tužilaštvo je takođe tražilo da policija ispita šefa srpske žandarmerije, Gorana Radosavljevića, zvanog Guri, zato što je on bio u profesionalnom kontaktu sa Đorđevićem, a kada su braća Bitići dovedena na policijski poligon, Guri je komandovao tim objektom u Petrovom Selu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: