Vraniškovski neće bežati

Apelacioni sud u Bitolju potvrdio je presudu prvostepenog suda, kojom je Jovan Vraniškovski osuđen na 18 meseci zatvora.

Izvor: B92

Petak, 24.06.2005.

09:17

Default images

Njega je makedonski sud osudio zbog širenja rasne i verske mržnje. Krivičnu prijavu protiv vladike Jovana podnela je Makedonska pravoslavna crkva, tereteći ga da je "otpečatio i rasturao verske kalendare i knjige u kojima se vređa arhijerej te crkve”. Može se reći da je presuda očekivana nakon odluke Sinoda SPC da prizna autonomiju ohridske arhiepiskopije, sa Vraniškovskim na čelu.

Kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva raščinila je Vraniškovskog zbog odluke da stupi u kanonsko jedinstvo sa SPC, nakon čega je ga patrijarh Pavle postavio za egzarha SPC u Makedoniji.

Vraniškovski nema pravo žalbe, a policija je saopštila da će ga uhapsiti, ako se u zakonskom roku od 8 dana ne javi na izdržavanje kazne. Vraniškovski je potvrdio da će poštovati odluku suda i da nema nameru da pobegne iz zemlje, a njegovi advokati najavili su da će zatržiti od vrhovnog suda da poništi presudu ili obnovi proces. "Ako su mogli mnogi moji prethodnici da stradaju za veru, mogu i ja malo da pretrpim", rekao je Jovan Vraniškovski.

Vraniškovskom sada preti i aktiviranje uslovne zatvorske kazne od 12 meseci, na koju je prethodno osuđen zbog, kako tvrde makedonske vlasti, nasilnog ulaska u objekte MPC. U tom slučaju Vraniškovski bi u zatvoru proveo dve godine, javlja dopisnik B92 Safet Biševac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: