“Vukovarska trojka” ostaje u Hagu?

Haško tužilaštvo povuklo zahtev za prepuštanje suđenja “Vukovarskoj trojci” lokalnom pravosuđu.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.06.2005.

19:57

Default images

U obrazloženju zahteva, koji je potpisala glavni tužilac Karla del Ponte, navodi se da Tužilaštvo povlači zahtev za ustupanje predmeta zbog "pitanja i potencijalnih poteškoća" koje su se nedavno pojavile. U podnesku se ne navodi koja su to pitanja i poteškoće, ali se skreće pažnja da ih je glavna tužiteljka postala svesna u nedavnim razgovorima sa predstavnicima zemalja-kandidata za preuzimanje predmeta.

Podsećamo Karla del Ponte posetila je  prošle nedelje Beograd i Zagreb, gde se srela sa najvišim zvaničnicima dve zemlje, koje su zainteresovane za "Vukovarsku trojku".

Zahtev Tužilaštva dolazi kao iznenađenje ne samo zbog brojnih nezvaničnih obećanja Del Ponteove da će predmet biti ustupljen Odeljenju za ratne zločine suda u Beogradu, već i zbog toga što se u pismu, koje je predsednik Haškog tribunala Teodor Meron uputio Savetu bezbednosti UN 25. maja, nalazi i  dodatak koji je napisala Karla del Ponte, a u kome ona potvrđuje da "je stav Tužilaštva da slučaj koji se odnosi na trojicu optuženika može biti prebačen ili u Hrvatsku ili u Srbiju". Meron i Del Ponteova obratiće se u ponedeljak, 13.  juna Savetu bezbednosti UN.

Zanimljivost podneska predstavlja i nastavak argumentacije glavne tužiteljke koja, podsećajući da je u interesu pravde da se Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću sudi u Hagu, navodi da o značaju ovog predmeta govori i Rezolucija Saveta bezbednosti UN iz novembra 1998, koja se odnosi na trojicu optuženih i kojom se tadašnja Savezna Republika  Jugoslavija poziva da ih uhapsi. Taj podatak morao je Tužilaštvu biti poznat 8. februara 2005. godine, kada je Tužilaštvo uputilo zahtev sudu za ustupanje  predmeta domaćem pravosuđu.

Ljajić: Ukazano nam je na tu mogućnost

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić rekao je za B92 da mu je glavni tužilac Haškog suda Karla Del Ponte tokom nedavnih razgovora nagovestila ovakvu mogućnost, sa obrazloženjem da bi bilo kakva odluka mogla da izazove reakcije one druge strane, odnosno države koja taj predmet ne bi dobila.

Ljajić, međutim, ocenjuje da svi pravni argumenti govore da bi predmet trebalo da bude ustupljen SCG: "Ja se ipak nadam da će sudsko veće doneti odluku koja je na tragu našeg zahteva, s obzirom da je taj zahtev na nedavnoj raspravi bio zaista potkrepljen na visokoprofesionalan način, za šta su nam priznanje odali svi učesnici u toj raspravi, i da se ovaj predlog Tužilaštva neće prihvatiti. Prema tome, ovo je loša vest, ali ne znači da će to biti i konačna odluka i verujem da će sudsko veće ipak doneti odluku da predmet 'Vukovarske trojke' bude ustupljen Srbiji i Crnoj Gori."

Inače, konačnu odluku o tome da li će predmet biti ustupljen ili ne donosi Posebno veće Haškog tribunala. Ono nije obavezno da postupa isključivo po predlogu Tužilaštva. Pravilo 11bis Pravilnika suda navodi da Veće može da razmatra ustupanje predmeta na predlog tužioca, ali i na sopstvenu inicijativu, ukoliko smatra da su vlasti države-kandidata spremne da sude i da je "u datim  okolnostima prikladno da sudovi te države imaju nadležnost nad optuženim".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: