Tužilac ispituje Albance

Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije saslušao je još četiri svedoka, Albanca, u okviru pretkrivičnog postupka u "slučaju Batajnica".

Izvor: B92, Beta

Sreda, 18.05.2005.

13:25

Default images

Prema saopštenju Tužilaštva za ratne zločine, zameniku tužioca Dragoljubu Stankoviću UNMIK je omogućio pristup tim svedocima u periodu od 15. do 17. maja.

"Stanković je tokom vikenda prisustvovo iskopavanju tela iz masovne grobnice kod Mališeva na Kosovu, a u sklopu istražnih radnji koje obavlja UNMIK. Pretpostavlja se da su u toj grobnici 10 do 15 tela Srba ubijenih posle 1998.", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Vekarić: Do kraja godine optužnice

Portparol Tužilaštva za ratne Bruno Vekarić rekao je Beti da se do kraja godine mogu očekivati zahtev za sprovođenje istrage i podizanje optužnice za slučajeve masovnih grobnica, odnosno da do kraja godine očekuje zahtev za sprovođenje istrage protiv konkretnih lica.

Podsetimo, u tri masovne grobnice u Srbiji otkrivena su tela 835 ubijenih kosovskih Albanaca. Od toga, 707 u grobnici kraj centra za obuku specijalnih jedinica MUP-a u Batajnici, 84 u Petrovom Selu kod Kladova, pored centra za obuku pripadnika državne bezbednosti, i 44 u grobnici u Perućcu. Do sada je, prema rečima Vekarića, u pretkrivičnom postupku saslušano više od 60 svedoka, a od avgusta, kada je postignut dogovor sa UNMIK-om, salušano je više od 10 svedoka albanske nacionalnosti s Kosova.

Vekarić objašnjava da se tokom predistražnog postupka prikupljaju i drugi materijalni dokazi i utvrđuju imena žrtava, da bi se krenulo u postupak, ali se detalji ne mogu iznostii u javnost. Prema njegovim rečima, u slučaju masovnih grobnica radi se o 40-tak predmeta, prema mestu izvršenja zločina, među kojima su Suva Reka, Meje 1, Meje 2. Sva mesta izvršenja su potencijalni premdeti, a od tužioca zavisi kako će se predmeti grupisati kada se krene u istragu, kazao je Vekarić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: